Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kdo je Libor Michálek

Naší společností již druhý týden hýbe korupční aféra bývalého ministra Drobila a jeho poradce Knetiga. Jejím hrdinou je bezesporu bývalý ředitel Státního fondu životního prostředí Libor Michálek. Vypadá to, že si vzal k srdci doporučení předsedy vlády Nečase, že každý úředník, který se setká s případy korupčního chování, má proti tomuto jednání aktivně vystupovat.

V září tohoto roku řekl premiér Nečas na téma korupce také: „V této zemi se cestou soustavných kroků, razantním způsobem, musí zúžit prostor pro korupci. To považuji za nesmírně důležité, protože korupce je bytostně protitržní a protipodnikatelský jev, protože nic tak nenarušuje trh jako je právě korupce. Proto je i ekonomickým zájmem, nejenom společenským a morálním, potlačit korupci a zúžit prostor pro korupční jednání“.

Má tedy jednání Libora Michálka původ ve snaze zalíbit se premiérovi, nebo má jeho chování jiné důvody a hlubší kořeny? Snad bude jeho jednání pochopitelnější, když si přečteme jeho starší krátké c.v., které lze najít na internetu a je z doby, jež předcházela jeho jmenování ředitelem Státního fondu životního prostředí:

„Libor Michálek od roku 1995 pracoval jako makléř Fondu národního majetku ČR. V roce 1996 se stal praktikujícím křesťanem a začal bojovat proti finanční kriminalitě. V roce 1996 zveřejnil v médiích upozornění na ztráty, které může stát utrpět zejména v případě IPB. Okamžité zrušení pracovního poměru, které v této souvislosti následovalo, bylo v roce 1997 soudem zrušeno. Působí v oblasti dozoru nad kapitálovým trhem od roku 1997. Jako referent pracoval na Úřadu pro cenné papíry, od roku 1998 potom ve vedoucích funkcích Komise pro cenné papíry. V oblasti kolektivního investování se od roku 1998 podařilo cca 14-ti násobně úspěšněji přispět k odškodnění investorů poškozených finanční kriminalitou než v ostatních oblastech finančního trhu. Zastupoval Komisi pro cenné papíry v kontaktním výboru pro UCITS fondy při Evropské komisi.“

Jeho bývalý pastor Dan Drápal (mimochodem také můj) píše: „Dnes (včera, pozn. red.) jsem s napětím sledoval, jak pana Michálka griloval Václav Moravec ve svých „Otázkách“. A přemýšlel jsem o tom, zda se dívá nějaký jiný státní úředník, který třeba rovněž ví o korupci probíhající v jeho úřadě. Co si asi myslí? Neříká si: „Tak tohle bych zažít nechtěl – budu radši mlčet“? Mohl by se mu někdo divit, kdyby reagoval takto? V devadesátých letech trvalo přes půl roku, než se pan Michálek domohl spravedlnosti. Tehdy měli děti ještě malé; teď jsou na tom Michálkovi již lépe. Jak se asi žije v měsících nejistoty? Jak to brala jeho manželka? Jak to bere teď? Pan premiér ho označil za nedůvěryhodného, aniž se s ním vůbec sešel; nechal se vést svou „politickou intuicí“ a usoudil, že si ho pan Michálek bude nahrávat. V tisku a na různých serverech se objevily dohady, zda pan Michálek nekope za zelené, nebo za socany, nebo za nějakou firmu, která měla co do činění s pražskou čističkou. Jasné podpory se zatím dočkal jen od sociálních demokratů, nicméně všem je zřejmé, že v tomto případě se jedná o podporu účelovou. Když vzpomenu, jak pan Paroubek vykřikoval o Janu Kubicem, že je „křivopřísežník“, je mi hned jasné, k čemu je asi taková podpora dobrá.“

Z uvedeného je snad každému zřejmé, že postoj L. Michálka není nějak podmíněn novou snahou pana premiéra Nečase zlepšit transparentnost státní správy a fungování tržní ekonomiky, ale vyplývá v první řadě z jeho křesťanského přesvědčení. Už dříve v minulosti doplatil vyhazovem na to, že komusi „šlápl na kuří oko“. Přesto ho tato „lekce“ neodvrátila od snahy, nerozdělovat křesťanský život na část soukromou a část pracovní, ale porozuměl tomu, že jeho přesvědčení musí být čitelné v celém způsobu jeho života.

A jeho současný pastor Jiří Zdráhal z evangelického společenství, jehož je L. Michálek členem, dodává: „Libor je příkladem pro nás všechny. Žiješ ty stejně odvážným způsobem podle svého svědomí a Božího Slova nebo to jen tak nějak přežíváš? Bylo by skvělé kdyby tato kauza povzbudila k odvaze všechny křesťany kteří se setkají s korupcí, nespravedlností apod. My všichni se máme stát světlem tam kde jsme.“

Celý text Dana Drápala je zde: http://cs.christiantoday.com/article/dan-drapal-chcete-byt-michalkem/17646.htm

Celý text Jiřího Zdráhala je zde: http://cs.christiantoday.com/article/jiri-zdrahal-korupce-a-my/17647.htm

 

Autor: Martin Pinc | pondělí 20.12.2010 20:00 | karma článku: 38,01 | přečteno: 5899x
  • Další články autora

Martin Pinc

Knížecí rady

Vicepremiér Karel Schwarzenberg (TOP 09) při mši k cyrilometodějským oslavám v Praze řekl věřícím, aby si zachovali odstup od politiků a státu. Připomeňme si, kdo tuto radu katolickým křesťanům dává, kdo tato slova pronáší: Římský katolík Karel Schwarzenberg, člověk, který je aktivním politikem už od počátku 90. let a právě působí ve významné státní funkci (ministr zahraničí a místopředseda vlády). Tedy člověk, který si chronicky není schopen zachovat odstup od politiků (je jedním z nich) a státu, a přece radí svým „spoluvěřícím“, aby nejednali jako on.

11.3.2013 v 23:10 | Karma: 27,79 | Přečteno: 1922x | Diskuse| Společnost

Martin Pinc

Pravá tvář komunismu

Pan (nebo by snad byl raději titulován soudruh?) Jaroslav A. Polák své čtenáře na svém blogu přesvědčuje, že komunismus je ušlechtilá myšlenka, která byla pouze zneužita zlými lidmi, jako byl Stalin a jiní diktátoři, kteří ovládli komunistické strany ve svých zemích. Pan Polák rozhodně není ani hloupý, ani nevzdělaný, ani ve svých 38 letech mladičký a tudíž nezrale radikální člověk. Měl by proto vědět, že komunistická myšlenka je shnilá od kořene, tedy od svého prvního propagátora Karla Marxe, což doložím vzápětí:

7.3.2013 v 18:00 | Karma: 32,07 | Přečteno: 2258x | Diskuse| Politika

Martin Pinc

Václav Klaus ve vřavě nenávisti

Události posledních týdnů, které se odehrávají na naší politické scéně, mne naplňují hlubokým zármutkem. Převládá ve mně pocit, že naše média a jejich vlivem i veřejnost „zdivočela“ a jejich nátlaku podlehla značná část naší politické „reprezentace“. Nevím, jestli si lidé, kterých se to týká, uvědomují, jak svou snahou „vrátit to Klausovi i s úroky“ jednak ukazují svou pravou tvář (a rozhodně to není tvář milosti a pravdy) a také jak výrazně přispívají k další polarizaci a zhrubnutí naší společnosti. Jen - jestli chtěli oni malí lidé v Senátu svým hlasováním předvést, že „nejsou jako on“ - tak se jim to opravdu podařilo. Nazval bych to jejich počínání vzpourou nul, navíc pod taktovkou člověka oficiálně mimo politiku – vlnícího se evolucionisty Karla Janečka. Pravda je, že (převážně) levicoví politici už jednou podobně idiotský sebevražedný zářez provedli – totiž když se jim pod vedením J. Paroubka podařilo „shodit“ Topolánkovu vládu uprostřed jejího předsedání Evropské unii.

5.3.2013 v 17:00 | Karma: 36,77 | Přečteno: 1603x | Diskuse| Politika

Martin Pinc

O lásce k vlasti

V dnešní době se jaksi nenosí být vlastencem. Člověk je okamžitě podeřelý z šovinismu, ne-li z xenofóbie či náckovství. Naopak se dnes mezi našimi intelektuály velmi nosí jakási forma sebe- mrskačství, hledání nejrůznějších důkazů a opor pro argumentaci, že správné je mít co možná nejvíce negativní vztah k naší vlasti a národu. Tu si vytýkáme sklon k mesiášství, tu zase kdy a jak jsme byli zbabělí, jindy, že si nejsme schopni sami vládnout. Někteří docházejí k přesvědčení (už mnohokrát omletému v minulosti), že jsme měli na svou národní existenci rezignovat a raději jsme se měli nechat rozplynout, asimilovat Němci, jiní horují pro kosmopolitismus. Domnívám se, že všechny takové přístupy jsou nejen pomýlené, ale také naprosto zavádějící, protože vytvářejí všelijaké spekulativní myšlenkové konstrukce, aniž by se zabývaly tím, co tvoří podstatu hodnoty vlastenectví, tedy láskou.

1.3.2013 v 10:00 | Karma: 20,47 | Přečteno: 902x | Diskuse| Kultura

Martin Pinc

Karel Janeček konečně našel 27 Jidášů...

Ať už si myslí o odstupujícím prezidentovi kdo chce co chce, počastovat ho při odchodu z jeho funkce obžalováním z velezrady, to je absurdní divadlo, které si nevymyslel ve svém Odcházení ani Václav Havel. Dvacet sedm našich zákonodárců jen potvrdilo, že politiku definitivně proměnilo v kabaret. Jako zpitomělé stádo se zapojili do nekončící dehonestace Václava Klause, přičemž si vůbec neuvědomují, že slouží jen jako stafáž, jako užiteční pitomci pro zviditelnění guru Janečka.

26.2.2013 v 21:20 | Karma: 35,80 | Přečteno: 1730x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci rozhodují o podmínkách prodeje některých lehčích drog

3. května 2024  10:38

Přímý přenos Politici rozhodují o tom, zda umožní za pevně daných podmínek prodej některých lehčích drog jako je...

Poslanci kývli na zákaz prodeje zemědělské půdy cizincům ze třetích zemí

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  10:30

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Za zvuků techna házela nahá žena před dětmi hlínou. Vystoupení řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  10:27

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Ukrajina má právo použít naše zbraně v Rusku, řekl britský ministr zahraničí

3. května 2024  10:26

Ukrajina může použít britské zbraně k úderům na ruském území. Během návštěvy Kyjeva to oznámil...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 257
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2303x
Moje krédo je podle NZ, listu Filipským 3,14: "Běžím k cíli, abych získal nebeskou cenu, jíž je Boží povolání v Kristu Ježíši."