Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je interrupce vražda?

To je dotaz, který včera poslala SMSkou mé ženě jedna její známá. Asi proto, že máme hodně dětí a jsme křesťané.  Dost těžko se na takovou otázku odpovídá v několika holých větách, které tato mobilová komunikace umožňuje. Takže jsme na toto téma doma rozmlouvali a mne to nakonec vedlo k napsání této úvahy.

Hned na začátku bych chtěl zdůraznit, že mým záměrem není odsouzení žen, které tento zákrok podstoupily. Jít na interrupci je rozhodnutí, které udělá každá žena v situaci, kdy je pod velkým tlakem. Určitě je to pro ni velmi těžké – zvláště, když ji její partner nepodpoří, nebo když si je vědomá, jak by těhotenství zkomplikovalo její život a nevidí jiné východisko. Uvědomuji si také, že v naší společnosti po dlouhá desetiletí představovala interrupce „nejlevnější“ formu antikoncepce.

Pokusím se naše postoje ilustrovat na nás samotných. Hned na začátku musím otevřeně přiznat, že naše manželství bylo uspíšeno faktem, že jsme se brát, jak se říkalo „museli“- čekali jsme dítě ještě v době, kdy jsem studoval vysokou školu a žena byla ve 4. ročníku gymnázia. Nebyli jsme tehdy ještě křesťané, ale rozhodli jsme se spontánně, že tento „problém“ nebudeme řešit interrupcí, třebaže to náš život „zkomplikovalo“. Pak se nám narodil Vojtíšek, a dnes jsme na něj velice hrdí, protože to je nesmírně talentovaný výtvarník, jehož talent vysoce oceňují na všech školách, které studuje. Především to je dobrý a slušný člověk. Neumíme si dnes představit, jak by se náš život odvíjel, kdybychom se rozhodli jinak – v každém případě by byl o mnoho ochuzený.

Podruhé jsme se ocitli v situaci, kdy nám byla doporučena interrupce, když žena čekala třetí dítě. Při vyšetření v počátku těhotenství se ukázalo, že je plod v děloze utlačovaný rostoucím nádorem – myomem, který byl navíc v takové poloze, že by mohl velmi zkomplikovat porod. Jako samozřejmé řešení navrhl gynekolog interrupci. Ocitli jsme se ve velmi svízelné situaci – interrupce pro nás znamenala zabití již počatého života, ale z lékařského hlediska se zdálo, že nemáme jinou volbu. Naštěstí jsme mohli naši situaci sdílet s našimi přáteli v křesťanském sboru, kam jsme docházeli. Hodně lidí se za nás modlilo, přišlo i nějaké prorocké slovo k naší situaci. Rozhodli jsme se, že interrupci neakceptujeme. Lékaři nás varovali, jaké to může mít následky. Při příštích vyšetřeních se ale situace dramaticky změnila: Myom se začal vstřebávat a za nějakou dobu prakticky zmizel a přestal být pro růst plodu nebezpečím. Narodilo se nám krásné zdravé děvčátko, které jsme pojmenovali Alžběta. Vyrostla z ní mnohostranně talentovaná studentka (byla např. oceněna jako největší osobnost ze všech absolvujících studentů jejího gymnázia v jejím školním roce) – dnes patří k nejlepším studentům na 2. lékařské fakultě v Praze. Pro nás ale není hlavní prioritou nějak měřitelný úspěch. Co je pro nás skutečně důležité, to je fakt, že je opravdu povahově krásný člověk. Její život je velkým obohacením pro všechny, s nimiž přichází do styku. Ani v jejím případě si neumíme představit, jaký by byl náš život bez ní.

Snad je na těchto případech z našeho života patrné jedno poučení (jakkoli si uvědomuji, že zkušenost jednoho člověka se nedá mechanicky aplikovat na život někoho jiného): totiž že to, co může vypadat jako situace, která má jen obtížné řešení, nebo přímo „malér“, se může proměnit ve veliký přínos v našem životě. Mně osobně je líto, pokud se k interrupci sahá jako k nejsnadnějšímu řešení a k nechtěnému těhotenství mají ženy postoj jako ke komplikaci. Co když se ukáže, že následkem interrupce se tato žena stane neplodnou? Nehledě na výčitky svědomí, které nepochybně mnohou ženu po interrupci pronásledují. V naší zemi se navíc žádná žena vlivem nechtěného těhotenství nemůže ocitnout v ekonomicky bezvýchodné situaci, protože naše sociální síť na takové situace myslí a poskytuje svobodným matkám finanční pomoc. Pokud se opravdu nedokáže o dítě postarat, může je svěřit k adopci, nebo do pěstounské péče – a je-li opravdu zoufalá, přinejhorším do baby boxu. V této souvislosti je mi jen líto, že v naší zemi není možné svěřit dítě do adopce okamžitě po narození a bezbranné děťátko musí trávit dlouhé týdny a měsíce v tom nejcitlivějším období v neosobních kojeneckých ústavech.

V každém případě jsem přesvědčen, že k interrupci by měla žena sáhnout ne jako k prvnímu řešení své situace, ale spíše jako k tomu poslednímu, když je opravdu ohrožen její život. Jak ukázal náš příklad, narodily se nám buď zcela neplánovaně (Vojta), nebo navzdory doporučení lékařů (Bětka) nádherné děti, z nichž máme velikou radost a které budou, jak doufáme, také přínosem pro společnost.

Autor: Martin Pinc | pátek 22.1.2010 12:30 | karma článku: 25,48 | přečteno: 2418x
  • Další články autora

Martin Pinc

Klamavá reklama na Idnes propaguje dumping

Jako praktikující architekt sleduji mimo jiná periodika i rubriku Bydlení na Idnes. Někdy tam jsou publikovány zajímavé stavby, jindy se ale divím, z jakého důvodu jsou ty či ony vily či rodinné domy předváděné, a tak trochu podezřívám redakci, že jde o domy nějakých známých či jiných subjektů tak či onak spřátelených s redaktory této rubriky. Čas od času se tu najde i tzv. komerční příloha, v níž je při použití grafického řešení, jenž se nijak neliší od běžných článků v této rubrice, čtenářům dávkována někdy velmi zavádějící reklama.

1.11.2012 v 9:00 | Karma: 13,56 | Přečteno: 1034x | Diskuse| Kultura

Martin Pinc

„Dejme barvy dohromady“

Pod tímto sloganem se koná letošní Prague Pride. Můj přítel Václav Lamr, evangelista, křesťanský výtvarník a autor mnoha textů, básní a aforismů se zamyslil nad biblickým významem jednotlivých barev duhy v následující úvaze:

15.8.2012 v 19:00 | Karma: 13,06 | Přečteno: 1364x | Diskuse| Společnost

Martin Pinc

Poselství bible

Mnoho lidí se v průběhu dějin domnívalo, že různými argumenty zneváží či zesměšní bibli a její poselství lidem od živého Boha, a až ji definitivně znemožní, bude slovy K. Marxe jako nepotřebná vyhozena na „smetiště dějin“. Těch, kteří „dokazují“ její nepravdivost, či že obsahuje podvrhy a smyšlenky, se i dnes najde mnoho a mnoho. Často je jimi „dokazováno“, že příběhy, popsané v knihách Bible se nikdy nestaly (nebo staly úplně jinak), že postavy v ní uvedené nikdy ve skutečnosti nežily, a nejčastěji, že jde o plagiáty, že bible obsahuje jen špatné opsání nějakých jiných starších mýtů či příběhů. V tomto „očistném díle“ bylo a je zapojeno rovněž mnoho teologů, zejména v období rozmachu pozitivistické vědy 19. století, různí učenci a „badatelé bible“, kteří zpochybňují Ježíše a bibli se ale najdou i dnes.

28.6.2012 v 8:00 | Karma: 17,06 | Přečteno: 1442x | Diskuse| Kultura

Martin Pinc

Příběh bezpráví – Josef Korbel

27. červen je oficiálně Dnem památky obětí komunistického režimu. Tohoto dne byla popravena Milada Horáková, která se tomuto totalitnímu zřízení stavěla aktivně na odpor. Chtěl bych přispět k uctění památky všech obětí komunistické ideologie vzpomínkou na mimořádného člověka, který byl zatčen, vězněn a mučen v kriminále jen proto, že byl aktivním křesťanem. Už to představovalo pro komunisty těžký zločin.

27.6.2012 v 11:00 | Karma: 17,90 | Přečteno: 2639x | Diskuse| Společnost

Martin Pinc

Kde je centrum křesťanství?

Centra většiny světových náboženství zůstala tam, kde tato náboženství vznikla. Islám měl svůj počátek v Arábii, Mecce, a Blízký východ zůstává i dodnes hlavním střediskem islámu. Buddhismus vznikl na Dálném východě a dodnes tam leží jeho duchovní centrum. Stejné je to i s hinduismem – zrodil se v Indii a dodnes tam je jeho středisko. Centrum křesťanství se naproti tomu stále přesouvá, stále putuje.

19.6.2012 v 18:05 | Karma: 17,50 | Přečteno: 1619x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 257
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2303x
Moje krédo je podle NZ, listu Filipským 3,14: "Běžím k cíli, abych získal nebeskou cenu, jíž je Boží povolání v Kristu Ježíši."