Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zelení a podpora pěstování energetických bylin?

V době kdy je Strana zelených součástí vládní koalice, by každý logicky očekával podporu pěstování energetických bylin. Podpora pěstování energetických bylin byla podle programu Strany zelených  jednou z jejich priorit. Jaká je realita?

Novou rolí zemědělství je produkce energetických plodin a přírodních surovin Zvyšující se ceny konvenční energie jasně naznačují, že musíme hledat jiné cesty rozvoje. Kromě základního strategického postupu, spočívajícího v úsporách energie, je zemědělství jediným průmyslovým odvětvím, které dokáže masivně využít sluneční energie. Rozvoj a podpora využití biomasy k energetickým účelům je prioritou Strany zelených.  (zdroj: volební program strany zelených, kapitola 3.5 ZEMĚDĚLSTVÍ - ŠANCE PRO VENKOV) 

 Je proto šokující, že za vlády Strany zelených byl zrušen dotační titul MZe ČR 1.U - Podpora pěstování energetických bylin, který v roce 2007 zaznamenal výrazný nárůst žádostí o podporu na pěstování energetických bylin.  Dotační titul 1.U. - Podpora pěstování energetických bylin sloužil především k podpoře  rozšíření speciálních druhů energetických bylin v praxi a navazoval na výzkum, jelikož podporoval zavádění speciálních druhů rostlin vhodných k energetickým účelům ověřených v rámci výzkumu. 

ČSSD prostřednictvím svých ministrů zemědělství pěstování energetických bylin vždy podporovala, zejména z těchto důvodů:

  Cílené pěstování bylin pro energetické využití má stěžejní význam pro zajištění požadované biomasy. MZe nese odpovědnost za dostatečnou produkci energetické biomasy v ČR jako jednoho z obnovitelných zdrojů energie, který přispívá k naplnění cíle 8 % podílu elektřiny na hrubé domácí spotřebě v roce 2010. Producenti energie – elektřiny a tepla – stále poukazují na nedostatek cíleně pěstované energetické biomasy na trhu v ČR. Pěstování energetických bylin je v současné době ve fázi nárůstu ploch – po několika letech začínají pěstitelé teprve objevovat možnosti pěstování těchto rostlin a je třeba růst udržet. Podpora je nutná také proto, že se jedná často o méně známé druhy, které se zemědělci postupně učí pěstovat.  Zrušením Dotačního titulu 1.U. - Podpora pěstování energetických bylin dojde ke zhroucení celého systému pěstování energetické biomasy, protože to není pro zemědělce ekonomicky zajímavé.   Zemědělce je třeba motivovat k pěstování energetických rostlin, protože vyšší dotace na zatravňování jsou více motivující a produkt zatravnění je přitom využitelný k energetickým účelům jen formou anaerobní fermentace. Navíc víceleté a vytrvalé energetické rostliny mají nejen ekologické přínosy, ale působí také protierozně neboť je půda celoročně pod vegetací. Zrušením dotačního titulu 1.U. - Podpora pěstování energetických bylin byly finanční prostředky vložené do výzkumu a ověřování nových druhů energetických bylin vynaloženy zbytečně.  Celoroční odhadované náklady na podporu energetických bylin od r. 2008  jsou pro rozpočet MZe relativně velmi nízkou položkou, zejména ve vztahu k podporám na zatravňování, kde je produkce travní hmoty navíc mnohdy neefektivně využívána a někdy dokonce i problematická, když pro ni není využití a stává se tak odpadem. Odstraní se na okraj pozemku, kde tlí a pak dotuje atmosféru vznikajícími skleníkovými plyny. Ekologický přístup zatravňování se tak míjí účinkem. Po prvních signálech, že koaliční vláda Mirka Topolánka  má v úmyslu  dotačního titul MZe ČR 1.U. - Podpora pěstování energetických bylin zrušit, jsem proto požádal jako stínový ministr životního prostředí ČSSD svého kolegu Mgr. Michala Haška, stínového ministra zemědělství ČSSD a místopředsedu Zemědělského výboru PS PČR o podání Pozměňovacího návrhu k návrhu rozpočtové kapitoly Ministerstva zemědělství ČR pro rok 2008 s cílem zachování tohoto dotačního titulu. Mgr. Michal Hašek, stínový ministr zemědělství ČSSD a místopředseda Zemědělského výboru PS PČR návrh, který by zajistil pokračování dotačního titulu 1.U. - Podpora pěstování energetických bylin podal, ale poslanci vládní koalice tento pozměňovací návrh zamítly.  

S podporou využití biomasy, která je definována jako jedna z priorit ve volebním programu Strany zelených to dopadlo stejně jako s dalšími prioritami a absolutními prioritami zelených. Např. hesla volebního programu Strany zelených „Kvalita  života“ - Silnice pro lidi, ne pro kamiony; Kamiony musí na železnici, se řidičům jedoucí po dálnici D1 musí zdát jako velmi špatný vtip.    

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Petržílek | pátek 14.12.2007 11:46 | karma článku: 10,75 | přečteno: 992x
  • Další články autora

Petr Petržílek

A klima prioritou vlády rozhodně nebude ...

Nemusíme žít a čekat celá tisíciletí. Během několika málo let nás opět nenadále zaskočila v pořadí třetí tisíciletá povodeň kromě každoročních staletých povodniček. Místo pod Beskydy nebo ve středních Čechách tentokrát pod Jizerkami na Frýdlantsku. Město Frýdlant zaplavila říčka Smědá, někde až do výše 3,5 m, stejně tak Nisa Lužická v Hrádku n. Nisou a v Chrastavě. Vysokou vodu má i Jizera. Rozvodnila se říčka Kamenice pod Lužickými horami. Voda se nevyhnula Chřibské ani Jetřichovicím. Zatopené je Hřensko. Staleté záplavy hlásili na Ploučnici v Kunraticích, v Mimoni a na Ploužnici v Ralsku. Protrhnul se leknínový Holanský rybník u České Lípy.

9.8.2010 v 8:27 | Karma: 6,49 | Přečteno: 1944x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

Ropná katastrofa v The Gulf of Mexico – konec fosilní ekonomiky?

P. Krugman se domnívá, že „pokud by měl únik ropy v Mexickém zálivu pokračovat po dlouhou dobu, bude to strašlivá hrozba pro celý svět. Al Gore zažije velký comeback a Američané se konečně probudí ze své lehkomyslnosti, pokud jde o naléhavost řešit problematiku životního prostředí, a to urychleně. Takže celé toto drama přináší i velkou naději.“

11.6.2010 v 12:01 | Karma: 11,67 | Přečteno: 2488x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

Perspektiva využívání obnovitelných zdrojů v ČR

V České republice máme velmi kvalitní zákon o podpoře výroby zelené elektřiny a naopak chybí zákon o podpoře úspor a tepla z obnovitelných zdrojů (OZE). Potenciál výroby primární energie z obnovitelných zdrojů (k roku 2050) je největší při využití biomasy (280 PJ) a geotermální energie (220 PJ), přičemž využívání energie Země může na rozdíl od biomasy v druhé polovině tohoto století vzrůst ještě na dvojnásobek předpokládaného stavu roku 2050. Zatímco pro využívání energie vody a větru nejsou přírodní podmínky v ČR příliš příznivé, ostatní obnovitelné zdroje by mohly v budoucnu nahradit veškeré fosilní zdroje pro výrobu elektřiny a tepla. V kratší perspektivě je ale nutné při výrobě elektřiny počítat ještě s jádrem a při výrobě tepla se zemním plynem.

24.5.2010 v 10:05 | Karma: 6,94 | Přečteno: 2387x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

Štěstí a HDP

Novým nevídaným jevem je, že nastartování ekonomiky a růst HDP neváže tvorbu nových pracovních míst. Příkladem může být USA. To, že Ameriku postihuje nezaměstnanost více než jiné státy, členy OECD, ačkoliv její pokles – jakkoli nespolehlivého ukazatele – HDP je menší než jinde na Západě. Jinak řečeno, poprvé je během recese vývoj HDP v nesouladu se změnami týkajícími se lidí bez práce, případně polozaměstnaných či pracujících chudých. Occunův zákon a ostatní ekonomické teorie selhávají.

19.5.2010 v 16:07 | Karma: 7,70 | Přečteno: 1920x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

Povodně - takhle se nic nezmění

Ukazuje se, že samotná technická opatření, jako je zpevňování koryt (2009 Bečva – dokonce v tvaru lichoběžníku), či budování nádrží a poldrů, sami o sobě větším škodám v důsledku povodní nezabrání. Tato opatření je nezbytné kombinovat se zvyšováním retenční schopnosti krajiny. Jedná se především o meandrující koryta, obnovu lužních lesů, využití nivních luk k rozlivu, hrazení lesních bystřin, zvyšování hydrologické stability lesů zákazem holosečné těžby a lepší věkovou a druhovou diverzifikací, rozčleňování zemědělské krajiny mezemi, hájky a remízky. Taktéž pomůže obnova a budování malých a drobných vodních nádrží, resp. rybníků. Dešťové vody v urbanizované krajině musíme přestat kanalizací odvádět do koryt, ale nechat je vsáknout do půdy. Způsobů, jak to zajistit je řada, jen jednejme! Vláda musí napříč rezorty připravit plán financování těchto opatření a Podniky povodí musí upustit od plánování megalomanských přehrad a průplavu Dunaj-Odra-Labe a začít plánovat opatření v souladu s přírodou.

18.5.2010 v 13:26 | Karma: 6,05 | Přečteno: 1834x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  21:31

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Všechny nás to zasáhlo. Situace je napjatá nejen na Slovensku, reagoval Fiala

15. května 2024  21:29,  aktualizováno  21:56

Premiér Petr Fiala ve středu večer na CNN Prima News ohledně atentátu na slovenského premiéra...

VIDEO: V Istanbulu vzplála Atatürkova oblíbená restaurace, oheň zasáhl i bazar

15. května 2024  21:43

Znamý Egyptský bazar v Istanbulu ve středu zasáhl požár. Plameny se začaly šířit z komína více než...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  21:31

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu, trať do Německa stála

15. května 2024  18:10,  aktualizováno  20:44

Vlak jedoucí z Drážďan do Prahy narazil v Dolním Žlebu na Děčínsku do stromu. Cestující se museli...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 205
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1247x
Jsem právník a ekonom. Před volbami jsem pracoval ve funkci náměstka ministra životního prostředí a později jako ředitel poradců předsedy vlády. Přednáším též na Vysoké škole finanční a správní právo a ekonomiku udržitelného rozvoje. T.č. veřejně vystupuji v roli stínového ministra životního prostředí za ČSSD. Sociálním demokratem jsem od počátku roku 1990, kdy jsem stranu pomáhal obnovit. Jsem ženatý a mám dvě děti. Bližší informace též na www.petrzilek.cz nebo www.cssd.cz.

Seznam rubrik