Zelení a podpora pěstování energetických bylin?

V době kdy je Strana zelených součástí vládní koalice, by každý logicky očekával podporu pěstování energetických bylin. Podpora pěstování energetických bylin byla podle programu Strany zelených  jednou z jejich priorit. Jaká je realita?

Novou rolí zemědělství je produkce energetických plodin a přírodních surovin Zvyšující se ceny konvenční energie jasně naznačují, že musíme hledat jiné cesty rozvoje. Kromě základního strategického postupu, spočívajícího v úsporách energie, je zemědělství jediným průmyslovým odvětvím, které dokáže masivně využít sluneční energie. Rozvoj a podpora využití biomasy k energetickým účelům je prioritou Strany zelených.  (zdroj: volební program strany zelených, kapitola 3.5 ZEMĚDĚLSTVÍ - ŠANCE PRO VENKOV) 

 Je proto šokující, že za vlády Strany zelených byl zrušen dotační titul MZe ČR 1.U - Podpora pěstování energetických bylin, který v roce 2007 zaznamenal výrazný nárůst žádostí o podporu na pěstování energetických bylin.  Dotační titul 1.U. - Podpora pěstování energetických bylin sloužil především k podpoře  rozšíření speciálních druhů energetických bylin v praxi a navazoval na výzkum, jelikož podporoval zavádění speciálních druhů rostlin vhodných k energetickým účelům ověřených v rámci výzkumu. 

ČSSD prostřednictvím svých ministrů zemědělství pěstování energetických bylin vždy podporovala, zejména z těchto důvodů:

  Cílené pěstování bylin pro energetické využití má stěžejní význam pro zajištění požadované biomasy. MZe nese odpovědnost za dostatečnou produkci energetické biomasy v ČR jako jednoho z obnovitelných zdrojů energie, který přispívá k naplnění cíle 8 % podílu elektřiny na hrubé domácí spotřebě v roce 2010. Producenti energie – elektřiny a tepla – stále poukazují na nedostatek cíleně pěstované energetické biomasy na trhu v ČR. Pěstování energetických bylin je v současné době ve fázi nárůstu ploch – po několika letech začínají pěstitelé teprve objevovat možnosti pěstování těchto rostlin a je třeba růst udržet. Podpora je nutná také proto, že se jedná často o méně známé druhy, které se zemědělci postupně učí pěstovat.  Zrušením Dotačního titulu 1.U. - Podpora pěstování energetických bylin dojde ke zhroucení celého systému pěstování energetické biomasy, protože to není pro zemědělce ekonomicky zajímavé.   Zemědělce je třeba motivovat k pěstování energetických rostlin, protože vyšší dotace na zatravňování jsou více motivující a produkt zatravnění je přitom využitelný k energetickým účelům jen formou anaerobní fermentace. Navíc víceleté a vytrvalé energetické rostliny mají nejen ekologické přínosy, ale působí také protierozně neboť je půda celoročně pod vegetací. Zrušením dotačního titulu 1.U. - Podpora pěstování energetických bylin byly finanční prostředky vložené do výzkumu a ověřování nových druhů energetických bylin vynaloženy zbytečně.  Celoroční odhadované náklady na podporu energetických bylin od r. 2008  jsou pro rozpočet MZe relativně velmi nízkou položkou, zejména ve vztahu k podporám na zatravňování, kde je produkce travní hmoty navíc mnohdy neefektivně využívána a někdy dokonce i problematická, když pro ni není využití a stává se tak odpadem. Odstraní se na okraj pozemku, kde tlí a pak dotuje atmosféru vznikajícími skleníkovými plyny. Ekologický přístup zatravňování se tak míjí účinkem. Po prvních signálech, že koaliční vláda Mirka Topolánka  má v úmyslu  dotačního titul MZe ČR 1.U. - Podpora pěstování energetických bylin zrušit, jsem proto požádal jako stínový ministr životního prostředí ČSSD svého kolegu Mgr. Michala Haška, stínového ministra zemědělství ČSSD a místopředsedu Zemědělského výboru PS PČR o podání Pozměňovacího návrhu k návrhu rozpočtové kapitoly Ministerstva zemědělství ČR pro rok 2008 s cílem zachování tohoto dotačního titulu. Mgr. Michal Hašek, stínový ministr zemědělství ČSSD a místopředseda Zemědělského výboru PS PČR návrh, který by zajistil pokračování dotačního titulu 1.U. - Podpora pěstování energetických bylin podal, ale poslanci vládní koalice tento pozměňovací návrh zamítly.  

S podporou využití biomasy, která je definována jako jedna z priorit ve volebním programu Strany zelených to dopadlo stejně jako s dalšími prioritami a absolutními prioritami zelených. Např. hesla volebního programu Strany zelených „Kvalita  života“ - Silnice pro lidi, ne pro kamiony; Kamiony musí na železnici, se řidičům jedoucí po dálnici D1 musí zdát jako velmi špatný vtip.    

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Petržílek | pátek 14.12.2007 11:46 | karma článku: 10,75 | přečteno: 992x