Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Svět neřeší, zda pravicová nebo levicová řešení, ale jaká levicová

Amerika a EU přestala řešit dilema, zda na hospodářskou depresi aplikovat Keynese či monetární nástroje, ale soustředí se na to, které z těch levicových nástrojů akcentovat, aby výsledkem hospodářské restrukturalizace zůstal sociálně a ekologicky přátelský tržní systém. Naše ideologicky zaslepená vláda, tento proces nevnímá a stále vehementně prosazuje neustálé snižování korporátních daní, odvodů na sociální a zdravotní pojištění apod., čímž dokonale parazituje na ekonomických opatření Německa a dalších zemí. Jediný vládní výdaj spočívající v zateplování domů, pak je zahrnut mezi tato opatření čirou náhodou. Chvályhodná snaha ministra Bursíka utratit miliardy z prodeje Kjótských kreditů na energetické úspory je totiž neoprávněně zahrnuta mezi protikrizová opatření NERVáků, resp. vlády, neboť by byla realizována i bez hospodářské recese. Účelem článku však není kritizovat vládu, ale spíše analyzovat ekonomický vývoj ve světě. Proto se vraťme k tématu.

Třasořitky vegetující v naší politice utrpěli 26. ledna těžký šok, když uviděli americký týdeník TIME s portrétem jednoho z největších myslitelů všech dob na titulní straně s nápisem: "Co by si myslel Marx?" V textu se zdůrazňuje, že "jeho diagnózy jsou stále relevantní". Dnešní Newsweek zase na faktech dokazuje, že ještě před příchodem Obamy se Amerika zhoupla směrem k levici. Tyto časopisy reprezentují Spojené státy po celém světě a jsou vydávány ctihodnými americkými podnikateli. Články v nich zdůvodňují, proč levicový radikalismus posiluje a nabývá i krajně extrémní podoby. The Economist z 26. ledna jde na to z druhého konce. Ukazuje, že Bílý dům neplní všechny své předvolební sliby, pouze některé, neboť potřebuje táhnout za sebou Kongres, už nyní myslí na volby v roce 2012, je si vědom, že Obama byl zvolen jen 53% hlasů, že nyní je hlavní zvládnout recesi a finanční krizi, která se prohlubuje, zmasírovat finanční oligarchii, zachraňovat hynoucí přírodu atd. V popředí je nevídaný celosvětový problém, zda znárodňovat, a když ano, tak jak. Samozřejmě do rukou státu, ve kterém mají rozhodující vliv bohaté vrstvy, avšak jimi placení publicisté -ne všichni- víceméně vypovídají poslušnost těm, kdo radikální změny odmítají.

           

Nejen americký tisk se zabývá otázkou, která je pro odbory a levici vůbec klíčová: Dostane Bílý dům pod žádoucí kontrolu zaměstnavatele a finanční i jiné trhy? TIME je mírně skeptický (19.1.): "Obamovo poselství o finanční pomoci za účelem ozdravení těžce nemocné Ameriky bude druhým poselstvím, které bude muset Amerika dlouho splácet. Problém je v tom, zda se může Obama dostat pod dostatečnou kontrolu chování trhů a podnikatelů". Sophia Yan tím jasně naznačuje, že se americká vláda možná dříve nebo později nevyhne nezbytnosti zestátňovat některé velké firmy. David Broks napsal v IHTribune 20.1.: "Obamovým velkým úkolem bude přenést snahy o radikální nápravu společnosti z minulé dekády do desetiletí nadcházejícího. Část této jeho vůle bude záviset na jeho řídícím stylu. A na tom, zda se zaměří na politiku zvanou politika konce ideologie, se kterou přišli na počátku 60. let Daniel Bell a další. Obama se považuje za pragmatika či empirika a není s politikou příliš spřízněn. Neproměňuje zatím politické neshody do jakéhosi stavu souboje mezi jedněmi a druhými. Je přesvědčen, že většina Američanů se politicky orientuje v centru politického spektra. Ale skutečnou zkoušku bude muset postoupit přece jen ve sféře politiky a tam probíhá tvrdý boj. V několika nadcházejících měsících bude zaměstnán svým balíčkem na oživení hospodářství, a každý, kdo není značně vyděšen vyhlídkou na uspěchané vynaložení stovek miliard $, zřejmě nevěnoval dost času na prostudování rozdílu mezi učebnicemi politické ekonomie a způsobem, jakým se ve skutečnosti provádí vládní moc". Brooks se zde snaží objasnit, že jedna věc jsou předvolební upřímné sliby levici a druhá je to, v jaké politické situaci se pohybuje jeho tým, který podle mne je nyní levicově orientován bez ohledu na to, co dělali, nebo hlásali v minulosti. Obama nemá v Senátu 2/3 většinu, kterou potřebuje, aby se podařilo např. zrušit zákon o tom, že založení odborové organizace na pracovišti lze realizovat jen na základě tajného hlasování. 41 Republikánů a možná i někteří Demokraté by byli proti tomu.

           

Pro pochopení situace v Americe a koneckonců v celém světě je velmi důležité mít jasno v tom, jaké smutné dědictví zanechalo současným reformátorům či revolucionářům období předcházející. The Economist uveřejnil 26. 1. studii v rozsahu 26 stran "Greed-and Fear", ve které cituje a Greenspana. Ten zde jasně hlásá, že to nyní může být vše horší, než v 30. letech. Problém je v tom, že vlády nyní vytváří 2 bubliny: za prvé fiskální, prudce zvyšující deficity, za druhé monetární, tisknutím spousty nekrytých peněz. Začal s tím už Bush a Greenspan v roce 2001 a výsledek je nyní "jako na dlani". Jak se chce kapitalismus z toho vymotat? Někteří ekonomové již hovoří o sérii krizí, jejichž konec je v nedohlednu, pokud se nenastolí zcela jiný systém, který ovšem nesmí opakovat to, co tu bylo v SSSR, v RVHP. Finanční podpora exportu a protekcionismus by byly globálně zhoubné, tak jak tomu bylo před 80. lety". Nejde tedy jen o to, jak bude Obama uspokojovat ten či onen jakkoli závažný požadavek levice, ale jak bude vypadat svět poté, až někdo "poslední zhasne v místnosti" po odchodu současného prohnilého systému. Výsledkem krize 30. let byl Hitler a válka, a také po ní velké znárodňování v Západní Evropě a radikální reformy ve sféře sociální. V Americe činilo v roce 1945 zdanění bohatých 90 % jejich příjmů. Tento proces zvrátil příchod Reagana a Thatcherové. Návrat do stavu před jejich nástupem zdaleka nebude stačit, jeho zásadní nemoci a slabiny – stagflace, inflace, recese – jsou známé.

           

Levice v celé Evropě si stále více uvědomuje pokrytectví levicových politiků a ideologů, kteří rozpracovávají teorie a taktiky tzv. sociální soudružnosti, pod kterou se rozumí, že většina národa se bude smiřovat s tím, jak se zvyšuje propast mezi horními vrstvami a ostatními občany, místo toho, aby se pustila do efektivnějšího boje za své cíle. Pod tímto heslem pravicoví publicisté a novináři vytlačují z médií představitele nejen KSČM, ale i ČSSD s tím, že údajně hlásají populismus či třídní boj, do kterého je zahrnováno všechno, co nevoní hlavně ODS. Třídní boj ve skutečnosti pěstují někteří zaměstnavatelé ve svých firmách. Je evidentní, že nepokoje v Řecku jsou jen předobrazem toho, co se bude odehrávat v celé Evropě a Severní Americe a ne jenom tam. Také u nás celkem zapadl takový fakt, jako že A. Greenspan přiznal v Kongresu svůj celoživotní omyl, když se domníval, že finanční trhy mají schopnost prospěšné, pozitivní seberegulace. Hněv řadových občanů se soustřeďuje i v Česku na politiky, a finančníci zůstávají ve stínu. Získávajíce okamžité peníze a slávu na základě dosažených – někdy zfalšovaných výnosů, nejsou adekvátně postiženi, způsobí-li ztráty či dokonce krach. Krize dopadá na miliony lidí, roste nezaměstnanost, ale v roce 2008 zisky bank i dalších firem buď rostly, nebo stagnovaly a jen vyjímečně byly nižší než v roce předchozím. Podobně to je s obměnami řídících šéfů, včetně zlatých padáků. Levice by měla uvítat iniciativu Světového ekonomického fóra v Davosu propagovat střídmější způsob života, pokud to bohatí účastníci pochopí, jako snahu mírnit jejich sklony žít ve zbytečném, a životní prostředí poškozujícím přepychu. Nicméně pokud by to mělo být chápáno, jako snaha pod záminkou recese snižovat příjmy zaměstnanců, zatím co zisky a vůbec příjmy zámožných, většinou dále rostou, krize nekrize, pak je za potřebí tomu čelit, a to i politickými akcemi a ne "soudržností". Jde také spíše o strukturu spotřeby, její ekologickou nezávadnost, o to, kolik a jaké jsou auta, např. co se starými ojetinami. Je třeba vidět, že kritika některých kroků Bílého domu nemusí být snahou ji zdiskreditovat. Celá I. etapa Velké americké revoluce či transformace, perestrojky, nemůže nebýt i plná dílčích omylů, ale celkové směřování či hledání je správné. Obama má to štěstí, že je většinou pod pokrokovým tlakem zdola a je zatím schopen na něj reagovat.      

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Petržílek | pátek 13.2.2009 15:35 | karma článku: 12,43 | přečteno: 1200x
  • Další články autora

Petr Petržílek

A klima prioritou vlády rozhodně nebude ...

Nemusíme žít a čekat celá tisíciletí. Během několika málo let nás opět nenadále zaskočila v pořadí třetí tisíciletá povodeň kromě každoročních staletých povodniček. Místo pod Beskydy nebo ve středních Čechách tentokrát pod Jizerkami na Frýdlantsku. Město Frýdlant zaplavila říčka Smědá, někde až do výše 3,5 m, stejně tak Nisa Lužická v Hrádku n. Nisou a v Chrastavě. Vysokou vodu má i Jizera. Rozvodnila se říčka Kamenice pod Lužickými horami. Voda se nevyhnula Chřibské ani Jetřichovicím. Zatopené je Hřensko. Staleté záplavy hlásili na Ploučnici v Kunraticích, v Mimoni a na Ploužnici v Ralsku. Protrhnul se leknínový Holanský rybník u České Lípy.

9.8.2010 v 8:27 | Karma: 6,49 | Přečteno: 1944x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

Ropná katastrofa v The Gulf of Mexico – konec fosilní ekonomiky?

P. Krugman se domnívá, že „pokud by měl únik ropy v Mexickém zálivu pokračovat po dlouhou dobu, bude to strašlivá hrozba pro celý svět. Al Gore zažije velký comeback a Američané se konečně probudí ze své lehkomyslnosti, pokud jde o naléhavost řešit problematiku životního prostředí, a to urychleně. Takže celé toto drama přináší i velkou naději.“

11.6.2010 v 12:01 | Karma: 11,67 | Přečteno: 2488x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

Perspektiva využívání obnovitelných zdrojů v ČR

V České republice máme velmi kvalitní zákon o podpoře výroby zelené elektřiny a naopak chybí zákon o podpoře úspor a tepla z obnovitelných zdrojů (OZE). Potenciál výroby primární energie z obnovitelných zdrojů (k roku 2050) je největší při využití biomasy (280 PJ) a geotermální energie (220 PJ), přičemž využívání energie Země může na rozdíl od biomasy v druhé polovině tohoto století vzrůst ještě na dvojnásobek předpokládaného stavu roku 2050. Zatímco pro využívání energie vody a větru nejsou přírodní podmínky v ČR příliš příznivé, ostatní obnovitelné zdroje by mohly v budoucnu nahradit veškeré fosilní zdroje pro výrobu elektřiny a tepla. V kratší perspektivě je ale nutné při výrobě elektřiny počítat ještě s jádrem a při výrobě tepla se zemním plynem.

24.5.2010 v 10:05 | Karma: 6,94 | Přečteno: 2387x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

Štěstí a HDP

Novým nevídaným jevem je, že nastartování ekonomiky a růst HDP neváže tvorbu nových pracovních míst. Příkladem může být USA. To, že Ameriku postihuje nezaměstnanost více než jiné státy, členy OECD, ačkoliv její pokles – jakkoli nespolehlivého ukazatele – HDP je menší než jinde na Západě. Jinak řečeno, poprvé je během recese vývoj HDP v nesouladu se změnami týkajícími se lidí bez práce, případně polozaměstnaných či pracujících chudých. Occunův zákon a ostatní ekonomické teorie selhávají.

19.5.2010 v 16:07 | Karma: 7,70 | Přečteno: 1920x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

Povodně - takhle se nic nezmění

Ukazuje se, že samotná technická opatření, jako je zpevňování koryt (2009 Bečva – dokonce v tvaru lichoběžníku), či budování nádrží a poldrů, sami o sobě větším škodám v důsledku povodní nezabrání. Tato opatření je nezbytné kombinovat se zvyšováním retenční schopnosti krajiny. Jedná se především o meandrující koryta, obnovu lužních lesů, využití nivních luk k rozlivu, hrazení lesních bystřin, zvyšování hydrologické stability lesů zákazem holosečné těžby a lepší věkovou a druhovou diverzifikací, rozčleňování zemědělské krajiny mezemi, hájky a remízky. Taktéž pomůže obnova a budování malých a drobných vodních nádrží, resp. rybníků. Dešťové vody v urbanizované krajině musíme přestat kanalizací odvádět do koryt, ale nechat je vsáknout do půdy. Způsobů, jak to zajistit je řada, jen jednejme! Vláda musí napříč rezorty připravit plán financování těchto opatření a Podniky povodí musí upustit od plánování megalomanských přehrad a průplavu Dunaj-Odra-Labe a začít plánovat opatření v souladu s přírodou.

18.5.2010 v 13:26 | Karma: 6,05 | Přečteno: 1834x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Řidička vezoucí dítě obrátila auto na střechu, při nehodě zbořila cihlový plot

7. května 2024  14:17

Rychlá jízda zřejmě stojí za pondělní dopravní nehodou v Sedleci na Orlickoústecku. Řidička vezoucí...

Letouny F-16 budeme považovat za nosiče jaderných zbraní, varovalo Rusko

7. května 2024  14:14

Rusko bude považovat stíhačky F-16 americké výroby za nosiče jaderných zbraní bez ohledu na jejich...

Městské byty za úplatek. Soud popsal fungování mechanismu, dvojice se přiznala

7. května 2024  13:52

Městský soud v Brně dnes rozdal první tresty za korupci při přidělování městských bytů. Při...

Hokej pohlídá 1200 policistů. V sobotu je zaměstná derby na Letné a Rammstein

7. května 2024  13:04,  aktualizováno  13:34

Praha a Ostrava se skoro na tři týdny promění na hlavní města světového hokeje. Od pátku 10. května...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

  • Počet článků 205
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1247x
Jsem právník a ekonom. Před volbami jsem pracoval ve funkci náměstka ministra životního prostředí a později jako ředitel poradců předsedy vlády. Přednáším též na Vysoké škole finanční a správní právo a ekonomiku udržitelného rozvoje. T.č. veřejně vystupuji v roli stínového ministra životního prostředí za ČSSD. Sociálním demokratem jsem od počátku roku 1990, kdy jsem stranu pomáhal obnovit. Jsem ženatý a mám dvě děti. Bližší informace též na www.petrzilek.cz nebo www.cssd.cz.

Seznam rubrik