Říman po CzechInvestu likviduje další agenturu - ministře dost!

Ve vyspělých státech patří ke slušnému vychování mít nezávislou agenturu koordinující využívání potenciálu úspor energie a obnovitelných zdrojů energie. Česká energetická agentura, která toto spolu s ministerstvem životního prostředí zabezpečuje v ČR, sice nikdy nebyla nezávislá (vždy spadala pod Ministerstvo průmyslu a obchodu), ale v mezích svých možností daných především plnou závislostí na státní rozpočtu, svůj úkol v oblasti zvyšování energetické efektivnosti plnila. Nyní se ale ministr Říman rozhodl Českou energetickou agenturu zrušit.

Jde o další z nesčetných hrubých chyb a projevů nekompetentnosti této vlády. Vysoká energetická náročnost je jedním z hlavních nedostatků českého hospodářství. ČEA je proto nutné zachovat – jinak se v ČR na úrovni státu nebude úsporami energie zabývat prakticky nikdo. ČEA určitě potřebuje reformu, ale ve směru posílení – měla by získat nezávislost na MPO a podléhat vládě jako celku, měla by mít jasné kompetence a odpovědnosti v oblasti úspor energie a měla by mít jasně vymezený a stabilní zdroj finančních prostředků, které budou směřovány na snižování energetické náročnosti.

Ministr Římana pokračuje v cestě, kterou nastoupil snížením prostředků na podporu úspor energie a využívání obnovitelných zdrojů energie z operačního programu Průmysl a podnikání téměř na polovinu proti prostředkům, které byly vyčleněny za vlády ČSSD. Ministr zjevně dělá vše proto, aby v ČR energetická náročnost neklesala. Bohužel je nutné konstatovat, že se mu to daří. Tato vláda sice slovně úspory energie podporuje, její činy však jsou zaměřeny přesně opačným směrem.

 Pane ministře: Českou energetickou agenturu je třeba reformovat, nikoliv rušit!

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Petržílek | středa 14.11.2007 12:42 | karma článku: 12,67 | přečteno: 1014x