Nejhorší obavy se potvrzují

Nejhorší obavy těch, kdo se obávali, že Václav Klaus ve svém druhém prezidentském období ztratí všechny zábrany, protože již nebude nikoho potřebovat pro své znovuzvolení, se začínají naplňovat. Svědčí o tom nejnovější cesta a vystoupení V. Klause do USA na konferenci o klimatických změnách. Jednak tam prezentuje názory odporující objektivním vědeckým poznatkům, jednak je pro uspokojení svého ega a své „neomylnosti“ ochoten riskovat budoucnost lidstva na Zemi. A navíc vystupuje na podniku financovaném ropnou společností Exxon. V podstatě se dá říci, že pan prezident prodává naši budoucnost za peníze ropných magnátů. Dovoluji si v kontradikci s tím Vás vyzvat k úplně něčemu jinému.

 Obracím se na občany a média ne jako antiklaus, nebo proto, abych získal politické body, nebo snad Vaší větší přízeň, ale proto, že nemůžeme přehlížet fakta, která souvisí s klimatickými změnami. Zkušenosti z posledních let ukazují, že naše země se v blízké budoucnosti nevyhne růstu průměrných teplot, přívalovým dešťům a obdobím sucha. To vše se samozřejmě týká i České republiky a změny jsou již dnes pozorovatelné.   

Zatímco zvyšujícím teplotám se nemůžeme bránit, jsme s to udržet vodu v krajině, zabránit ničivým následkům povodní, udržet zdroje pitné a užitkové vody a zabránit rozsáhlým lesním požárům. Nejenže víme, jakým způsobem toho dosáhnout, ale  díky evropským strukturálním fondům dokonce disponujeme dostatečným objemem finančních prostředků k financování těchto preventivních opatření.             

Protože žadatelem o zmíněné prostředky nemůže být stát ani jiná centrální instituce, protože zabránit ničivým následkům sucha jde především realizací množství drobných projektů, apelujeme na potenciální příjemce prostředků ze strukturálních fondů EU, tedy zejména obce, zemědělce a lesníky, aby připravili patřičné projekty a uplatnili své žádosti. Sociální demokracie nabízí prostřednictvím své odborné komise, která se strukturálními fondy zabývá, konkrétní pomoc při uplatnění žádosti i při výběru vhodného programu, který bude schopen čerpat prostředky ze strukturálních fondů.  

Protože vím, že realizace preventivních opatření Vám nepřinese bezprostřední zisk a soukromých prostředků není nazbyt, je třeba se  zasazovat o to, aby Vláda ČR zajistila plné kofinancování realizace uvedených preventivních opatření ze státního rozpočtu a z úvěrů určených na protipovodňová opatření.            

Změny klimatu nezastavíme; můžeme se však na ně připravit.   

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Petržílek | středa 5.3.2008 9:40 | karma článku: 18,01 | přečteno: 1725x