Lidé zhuntovali 50% moří nečistotami a nadměrným rybolovem

Dle Herald Tribune (²Oceans at risk: Many studies, little action²) si nelze stěžovat na nedostatek vědeckých studií, které hovoří o ničení světových oceánů, zkáze mořských ekosystémů, zániku mnoha druhů ryb. Několik se jich objevilo  i  v posledních týdnech. Lze si ovšem stěžovat na nedostatek jakéhokoli úsilí světových vlád  a dalších institucí problémům čelit. Minulý měsíc dospěl tým amerických, britských  a kanadských vědců k závěru, že nepoškozen moderní společností nezůstal už ani čtvereční centimetr oceánu a že lidé zhuntovali 41% moří nečistotami, neřízeným rybolovem a dalšími zásahy. Další studie tlačí zejména na americký kongres, aby přijal opatření chránící americké vody a hrál podstatnější roli i v globálním měřítku. Nejen USA, jako jeden z hlavních viníků, ale i zbytek světa by se měl o osud oceánů víc zajímat. Příkladem mohou být právě Spojené státy, které byly podle studií k oceánům citlivější než ostatní hlavní velmoci v oblasti rybolovu včetně Japonska a přímořských členů EU. Problém je globální a taková musí být  i jeho řešení. Mnohem více by měla dělat i OSN, MMF a SB.

Obsah článku je víc než alarmující. Mají pravdu, nebo pouze chtějí vyvolat záchranné akce? Bez života v oceánech lidstvo nemůže přežít. Buď autoři šíří poplašnou zprávu, pak je s nimi třeba ²zatočit², anebo ne, a pak státníky čeká soud: Norimberk 1946 (nečinnost bude stát zhoršení kvality života, ne-li život sám, sta milióny lidí).

Onkologové tvrdí, že většina lidí, kteří jsou informováni, že mají rakovinu, odmítá to brát plně na vědomí. Že by se jednalo o podobný syndrom?

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Petržílek | úterý 8.4.2008 13:23 | karma článku: 7,88 | přečteno: 1004x