Černá labuť Schwarzenberg

Tím nemyslím samotného "Karla", ale přímo vzorový neměřitelný souběh okolností, které jej proti předpovězenému vynesly do druhého kola voleb.

I když se teď všichni předhánějí v argumentaci "já to věděl", fakt je ten, že předvolební prognózy publikované těmi, co se tím živí, favorizovaly do poslední chvíle dvojici Zeman-Fischer, a tomu odpovídala i pozornost zejména televizních médií.

Shoduji se s těmi, kdo vidí jedno z hnízd, kde se vyseděla černá labuť prezidentských voleb, na sociálních sítích, k tomu bych přidal určitou dávku smyslu pro humor a recesi u mladých, kteří pozitivně reagovali na slogan "Jdu volit a volím Karla" i na stylizaci "knížete" do podoby chovance z Dobřan v jednom z volebních šotů - vytahaný svetr a lehký úsměv oscilující mezi potutelností a demencí. Nevěřím, že je k volbě přivedl politický program či znalost osobnosti Karla Schwarzenberga, spíše mladí usoudili, že to "bude sranda".  A Karel je nezklamal, viz lahůdka v podobě zpěvu hymny, který již určitě aspiruje na Top Ten You Tubu.

Pro sociology a politology vznikl krásný studijní materiál (pokud budou s to jej uchopit) o síle nepoznaného, prognostici byli opět konfrontováni s tím, že lineární předpovědi založené na extrapolaci známých okolností, zahrnutých do výpočtů a odhadů, jsou k ničemu, pokud se projeví silný vliv okolností do té doby neuvažovaných.

Teď už zase všichni spěchají k dávno protržené cílové pásce a pro druhé kolo favorizují "Karla". Chybně. Černá labuť, která zaúřadovala v prvním kole, už znovu nepřiletí. Možná přiletí jiná, možná žádná. To je na životě to krásné. Kdyby se dalo všechno předpovědět a spočítat, byla by to velká nuda:-)

P.S. Já v prvním kole volil Miloše a budu jej volit i v kole druhém - jako pravicový volič jsem tušil, že jinak pro mě "povinný" Přemysl tentokrát pro ODS příliš hlubokou brázdu nevyorá, a Miloš pro mne není levičák, ale ješitný solitér a Klausovo alter ego. Vždyť on si kdysi tu soc-dem uplácal jen proto, že napravo už bylo obsazeno Klausem.

Autor: Petr Široký | pondělí 14.1.2013 11:00 | karma článku: 23,56 | přečteno: 1683x