Daj-li mi medaili nebo nedaj-li mi medaili

Anton Špelec ostrostřelec, Toho když to popadne, Poručí si liquére - A to špatně dopadne. Já bych do toho kop. Ta medaile bude můj hrob... zpívá Vlasta Burian ve filmu Anton Špelec ostrostřelec.   

Podle přání některých politiků by jiná medaile měla být hrobem pro našeho prezidenta. Nebudu pátrat po tom, kdo komu volal a co mu volal - pokud mu volal - a podíváme se na problém z úhlů, které politikům..........a dokonce i médiím unikají. 

1) Nechci zlehčovat zásluhy pana Jiřího Bradyho, nicméně si dovolím vycházet z jeho roku narození - 1928. Při deportaci do Terezína v roce 1942 mu tudíž bylo 14 let. V šestnácti byl zařazen do transportu do Osvětimi, tam ale byl při selekci zařazen na práci - což mu zachránilo život. Na konci války mu bylo 17 let. 

Každý den umírají v naší zemi váleční veteráni z 2. světové války, kteří bojovali  za naši svobodu a za nápravu reputace, že jsme spokojení protektorátní občané. Umírají a řád T.G.Masaryka za jejich rakví nikdo neponese. Neumíme ocenit ani další dlouholeté členy Českého svazu bojovníků za Svobodu nebo Československé obce legionářské, kteří svou každodenní prací a při besedách suplují školu a snaží se v dětech vybudovat národní hrdost a sounáležitost s naší vlastí. Často zůstávají nedoceněni a neoceněni - namátkou musím vzpomenout na Jana Nováka - vojenského letce, přemožitele kanálu La-Manche, Angary, Bajkalu atd. atd. Jako člen ČSBS absolvoval již téměř 700 výše zmíněných besed - a rovněž jeho další zásluhy nikdo adekvátně nedocenil. Je to asi tím, že nemá "strejčka" na správném místě.

2) Ani Jiří Brady nemá strejčka - ale má hodného synovce - a navíc ministra a jelikož jsou to právě ministři, kteří navrhují osobnosti ze svých rezortů (ne rodin) prezidentovi na ocenění - tak proč by pan ministr nenavrhl strýčka. A jsme u toho - pokud mi na této cause připadá něco "přes čáru", tak je to v první řadě tato - malá domů. A je s podivem, že na to nikdo nepoukazuje - alespoň jsem tuto informaci nikde zaregistroval.

3) Možná se mýlím..... a pan Brady si těch celých 67 let ponechal československé občanství - potažmo požádal o přiznání českého - tak jako my všichni..... ale je to velmi nepravděpodobné. Ale v propozicích řádu je jasně uvedeno .....Řád vznikl v roce 1990 jako vyznamenání určené pouze pro československé občany; po rozpadu federace byl obnoven roku 1994. Nechtěl tady někdo aby se trošku přimhouřila "oka"?

4) Když jsem dnes viděl fotografii pana Brodyho ověšeného bronzovými ozdobami jako vánoční stromeček, bylo mi toho starého muže líto. Zneužili ho - každý, kdo má právo udělit - něco - tak mu to pověsil na sako (foto ara - Aha). Samozřejmě spousta ocenění podléhá schvalovacímu procesu, který nemohl proběhnout - co na tom - hlavně se vzepřít hlavě státu.

Další causa z které je mi smutno. Druhořadí politici se snaží zviditelnit - a povyrůst tím, že plivnou prezidentovi do tváře. Velmi smutné. Začínáme být opravdu národem, který neuznává autority - jenom když si vezmeme prezidenty - není jediný o kterého by se někdo z politiků neotřel - a to ani nemuseli krást pera a pouštět kamarády z kriminálu,

 

 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Říha | čtvrtek 27.10.2016 21:44 | karma článku: 36,91 | přečteno: 3075x