Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč veřejná volba? Především: Proč ne?

Toto téma trochu zaniká ve všeobecné vřavě vyvolané veřejnou diskusí Klaus versus Švejnar, ale mám pocit, že je vlastně zajímavější. Má být prezident volen veřejně nebo tajně? Jako u všech obecných otázek, které se zrovna stanou úhelnými kameny aktuální praxe, bude každá odpověď označena za předpojatou. Je řada variant, jak nějaký názor shodit poznámkou „teď se jim to zrovna hodí“. Ale devalvovat tím diskusi je trochu trapné. Takže: proč má být prezident volen tajně? A naopak: proč by měl být případně volen veřejně?

Václav Klaus má poprvé soupeoe, kterého se jeho ODS bojíiDNES

Opravdových argumentů pro tajnou volbu je vlastně málo, důsledně vzato – jeden. Poslanec i senátor jsou odpovědni svému svědomí a jejich hlasování by nemělo být nutně svázáno stranickým usnesením. Na tom se odpůrci veřejné volby točí: Jakoby tedy jedno hlasování „jinak“ zničilo politickou kariéru konkrétního člověka. Operuje se stranickými aparáty a sekretariáty, které by poslušně takového poslance zadupaly do země a už by si „neškrtnul“.

 

Oblíbeným dodatkem pak je, že v Americe volí občané prezidenta také tajně a v ČR poslance a senátory tím stejným způsobem.

 

Jenže volba občanská a volba poslanecká či senátorská jsou dvě různé věci. Občan se odpovídá pouze sobě,  nemá svůj hlas propůjčen, ale získává ho automaticky na základě svých občanských práv. Poslanec a senátor mají mandáty propůjčené od voličů. V tom je obrovský rozdíl, naprosto zásadní – protože volič má právo vědět, jak jeho poslanec a senátor hlasují. Jak hlasují o zákonech ví. Proč by stejnou vědomost neměl mít i v případě ostatních, tedy i při volbě prezidenta?

 

Je snad volba prezidenta méně zásadní a méně důležitá, než hlasování o zákonech? Nesporně není, spíše dokonce naopak.

 

Odpůrci veřejné volby namítají, že tak budou mít strany a sekretariáty kontrolu nad svými lidmi a ti nebudou hlasovat podle svědomí. Nesmysl. Pokud mi svědomí uloží volit pana XY, dám mu svůj hlas. Řeknu to napřed a také si ponesu následky, tedy nutnost vysvětlit to svým spolustraníkům, kteří mi dali důvěru při sestavování kandidátky, tedy v primárkách. Jestli to nedokáži a v příštích primárkách neuspěji, pak jsme hlasoval proti vůli své strany a těžko od ni mohu čekat znovu důvěru. Buď nechám politiky nebo se připojím ke straně jiné, se kterou budou mé názory v souladu větším. Je to jasné a jednoduché.

 

Podstatné přece je, že mě strana nemůže zbavit nyní, v této chvíli, mého mandátu. To je zase moje svoboda – využít ho do konce i v případě, že se rozejdu názorově se svou politickou formací.

 Jsem přesvědčen, že důvodů pro veřejnou volbu je více a více splňují kritéria toho, co lze nazvat veřejným zájmem. Nemyslím, že je právě z této věci zrovna nyní třeba dělat naprosto zásadní střet, ale je to diskuse, která stojí za to. Již jenom pro temné podezření, že ti, kdo se veřejné volbě brání, to sice mohou dělat z principu, ale také proto, že se tím ztíží možnost korumpovat a přetahovat hlasy.

Autor: Petr Rafaj | středa 30.1.2008 16:28 | karma článku: 12,70 | přečteno: 1108x
  • Další články autora

Petr Rafaj

Dálnice D 47 – a bude hůř…

Se slovy: hlavně tam necpat plány ani termíny, milión sem, milión tam, spojili mistři absurdního dramatu Beckett a Ionesco síly a v poněkud povznesené náladě usedli a stvořili scénář stavby dálnice D 47. Alespoň to tak vypadá. Vždyť jak jinak vysvětlit takové podivnosti, jakými byla například sázka Milana Šimonovského či stále se odkládající termín dokončení? V poslední době se sice zdálo, že na konci klimkovického tunelu je vidět pomyslné světlo a dálnice z Lipníka do Ostravy se konečně dočkáme, ale teď světélko začalo skomírat a hrozí dokonce, že zhasne úplně.

30.4.2009 v 15:21 | Karma: 15,24 | Přečteno: 3264x | Diskuse| Ostatní

Petr Rafaj

Zachovejme letiště budoucím generacím!

Egypťan Sinuhet, hrdina stejnojmenného románu od Miky Waltariho, se v mládí zamiloval. A postupně své vyvolené přinesl prakticky všechno, co mělo nějakou cenu, přičemž bral jak z majetku svého, tak i (to hlavně) z majetku svých rodičů. Láska přitom opětována nebyla. Podobně se chová i naše vláda (respektive vláda v demisi). Ta se již před léty zamilovala do idejí Adama Smithe a Davida Ricarda, a na oltář této lásky přináší stále nové a nové dary. Stejně jako Sinuhet tak nečiní ze svého, ale z cizího majetku – tentokrát jde ovšem o bohatství nás všech. Posledním projevem okouzlení pánů Topolánka a Kalouska ideou volného trhu bez přívlastků je zamýšlený prodej ruzyňského letiště.

30.4.2009 v 10:40 | Karma: 10,95 | Přečteno: 1864x | Diskuse| Ostatní

Petr Rafaj

Ženy! Vraťte diplomy! A hned!

Ženy jsou mizernými chirurgy a vůbec celkově horšími lékaři, tvrdí v posledních dnech jejich mužští kolegové na stránkách novin. Jestli my na to ale nejdeme tak nějak celkově špatně...

3.3.2009 v 8:59 | Karma: 27,74 | Přečteno: 2383x | Diskuse| Politika

Petr Rafaj

O kamionech, nezařazené poslankyni a rozpletení gordického uzlu

Stará legenda vypráví, že kdysi dávno přijel do Frýgie sedlák Gordius na voze slunečního boha. Lid Frýgie jej vybral za krále a Gordius z vděčnosti věnoval vůz bohu Diovi a uvázal jej v chrámě uzlem z dřínového lýčí. Uvázal přitom tak složitý uzel, že jej nikdo nedokázal rozplést, a gordický uzel se stal synonymem pro složitý, obtížně řešitelný problém. Takovým gordickým uzlem je i stávající podoba kamionové dopravy. Kříží a proplétá se zde mnoho různých zájmů a také není na první pohled patrné, kde oprávněnost požadavků jednotlivých skupin začíná a kde končí. Přesto je povinností nás politiků gordický uzel kamionové dopravy rozplést.

2.3.2009 v 13:40 | Karma: 10,93 | Přečteno: 1712x | Diskuse| Ostatní

Petr Rafaj

Šest tisíc za pediatra

Ať si vzpomínám, jak si vzpomínám, tak poplatky ve zdravotnictví měly být regulační. Tomu rozumím tak, že měly regulovat. A když se reguluje, tak se většinou snižuje spotřeba, přinejmenším tak to bylo myšleno ve zdravotnictví. Tak proč nyní pediatři pláčou, že po zrušení plateb od dětí přijdou o peníze?

17.2.2009 v 13:51 | Karma: 21,30 | Přečteno: 2181x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58,  aktualizováno  21:38

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Na čarodějnice padaly teplotní rekordy. Ve Žďáře od vatry vzplála tráva

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  21:28

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Češi chtěli odříznout proruského Ukrajince, zastání našel na Slovensku

30. dubna 2024  20:56

Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc...

Měli „rozjasnit každodenní život v boji“. Pávi vyvolali smršť nadávek na Putina

30. dubna 2024  20:55

Vedení zoologické zahrady v ruském Lipecku dostalo podivný nápad se taky nějakým způsobem zapojit...

  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1595x
Jsem poslanec a většinou se za to nestydím. Ekonom, sociální demokrat - ani za to se nestydím. V poslední době jsem na to stále více hrdý.

Seznam rubrik