Čunek: Důvěryhodně vysvětlit? A co vlastně?

Co vlastně má vicepremiér Jiří Čunek důvěryhodně vysvětlit, když to po něm chce ministerský předseda Mirek Topolánek? Proč bral dávky? Proč ukládal miliony? Proč dělal obojí souběžně? Co je na tom k vysvětlování? Televize ukázala důkazy pro obojí. Fakta jsou tedy jasná. Jak tedy, k ďasu, má chudák Jiří Čunek důvěryhodně vysvětlovat?

Ten fór je starý a už jsem ho použil. Topolánek novinářům: Čunka odvolám ihned! Novináři: ??? Topolánek: Jakmile bude chtít!iDnes

Nemohu se nějak zbavit dojmu, že „ve lhůtě několika dní“ (citát předsedy vlády) a ani ve lhůtě jakékoliv jiné, nelze nic rozumného říci. Jsou snad podklady použité Českou televizí falza? To, myslím, nikdo netvrdí. Ostatně sám Jiří Čunek v první reakci nezpochybnil pravdivost dokumentů, ale útočil na televizi a policii kvůli úniku materiálů z trestního spisu. Mirek Topolánek se neptal na podstatu věci, ale „kdo tu kampaň platí“. Až o den později přišel s tím svým „během několika dní“ a „důvěryhodně vysvětlit“.

Pan místopředseda Čunek již jednou přežil svoji politickou smrt a utekl hrobníkovi z lopaty, když ho resuscitovali Renáta Vesecká se svým podřízeným státním zástupcem Šalichovem. Zástava srdce se však opakuje. A zase slyšíme to stejné, dejme mu čas, ať to vysvětlí. Jestliže ale v případě stíhání kvůli možné korupci na vsetínské radnici stojí případ na svědectví a je tedy přece jenom zpochybnitelný, zde jde především o zřetelný morální přečin.

Za prvé: pan předseda KDU-ČSL disponoval v druhé polovině devadesátých let nemalým majetkem, ukládal do bank miliony korun.

Za druhé: pan předseda KDU-ČSL ve stejné době čerpal sociální dávky a to nejen přídavky na děti, ale i další, závislé nikoliv na okamžitých příjmech, ale i odvislé od celkového objemu majetku rodiny.

Za třetí: i když pan Čunek vysvětlí původ těch ukládaných milionů, i když třeba dokáže, že je zdanil, i když přinese papír, že to byl dar od strýčka nebo cokoliv jiného, pořád zde zůstává to klíčové – proč pobíral sociální dávky, když peněz měl dost?

Můžeme se dočkat složité konstrukce. Třeba, že šlo o dávky nárokové, které by bylo nutno odmítat, nikoliv o ně žádat. O tom pak lze vést dlouhé disputace. Že peníze vznikly v rodině a rodina drží při sobě. Je řada možností, jak věci zatemnit, jak je možná i trochu vysvětlit.

Ale známá fakta mluví jasnou řečí – jestliže je může pan Čunek vysvětlit, tak na to nemusíme čekat premiérových „několik dní“, ani k tomu nebylo potřeba nočního jednání špiček lidovců - ledovců. To mohl Jiří Čunek udělat okamžitě, jakmile přišel první dotaz.

Autor: Petr Rafaj | středa 31.10.2007 13:24 | karma článku: 27,33 | přečteno: 1665x
  • Další články autora

Petr Rafaj

Dálnice D 47 – a bude hůř…

30.4.2009 v 15:21 | Karma: 15,24

Petr Rafaj

Ženy! Vraťte diplomy! A hned!

3.3.2009 v 8:59 | Karma: 27,74

Petr Rafaj

Šest tisíc za pediatra

17.2.2009 v 13:51 | Karma: 21,30