Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Čunek: Důvěryhodně vysvětlit? A co vlastně?

Co vlastně má vicepremiér Jiří Čunek důvěryhodně vysvětlit, když to po něm chce ministerský předseda Mirek Topolánek? Proč bral dávky? Proč ukládal miliony? Proč dělal obojí souběžně? Co je na tom k vysvětlování? Televize ukázala důkazy pro obojí. Fakta jsou tedy jasná. Jak tedy, k ďasu, má chudák Jiří Čunek důvěryhodně vysvětlovat?

Ten fór je starý a už jsem ho použil. Topolánek novinářům: Čunka odvolám ihned! Novináři: ??? Topolánek: Jakmile bude chtít!iDnes

Nemohu se nějak zbavit dojmu, že „ve lhůtě několika dní“ (citát předsedy vlády) a ani ve lhůtě jakékoliv jiné, nelze nic rozumného říci. Jsou snad podklady použité Českou televizí falza? To, myslím, nikdo netvrdí. Ostatně sám Jiří Čunek v první reakci nezpochybnil pravdivost dokumentů, ale útočil na televizi a policii kvůli úniku materiálů z trestního spisu. Mirek Topolánek se neptal na podstatu věci, ale „kdo tu kampaň platí“. Až o den později přišel s tím svým „během několika dní“ a „důvěryhodně vysvětlit“.

Pan místopředseda Čunek již jednou přežil svoji politickou smrt a utekl hrobníkovi z lopaty, když ho resuscitovali Renáta Vesecká se svým podřízeným státním zástupcem Šalichovem. Zástava srdce se však opakuje. A zase slyšíme to stejné, dejme mu čas, ať to vysvětlí. Jestliže ale v případě stíhání kvůli možné korupci na vsetínské radnici stojí případ na svědectví a je tedy přece jenom zpochybnitelný, zde jde především o zřetelný morální přečin.

Za prvé: pan předseda KDU-ČSL disponoval v druhé polovině devadesátých let nemalým majetkem, ukládal do bank miliony korun.

Za druhé: pan předseda KDU-ČSL ve stejné době čerpal sociální dávky a to nejen přídavky na děti, ale i další, závislé nikoliv na okamžitých příjmech, ale i odvislé od celkového objemu majetku rodiny.

Za třetí: i když pan Čunek vysvětlí původ těch ukládaných milionů, i když třeba dokáže, že je zdanil, i když přinese papír, že to byl dar od strýčka nebo cokoliv jiného, pořád zde zůstává to klíčové – proč pobíral sociální dávky, když peněz měl dost?

Můžeme se dočkat složité konstrukce. Třeba, že šlo o dávky nárokové, které by bylo nutno odmítat, nikoliv o ně žádat. O tom pak lze vést dlouhé disputace. Že peníze vznikly v rodině a rodina drží při sobě. Je řada možností, jak věci zatemnit, jak je možná i trochu vysvětlit.

Ale známá fakta mluví jasnou řečí – jestliže je může pan Čunek vysvětlit, tak na to nemusíme čekat premiérových „několik dní“, ani k tomu nebylo potřeba nočního jednání špiček lidovců - ledovců. To mohl Jiří Čunek udělat okamžitě, jakmile přišel první dotaz.

Autor: Petr Rafaj | středa 31.10.2007 13:24 | karma článku: 27,33 | přečteno: 1665x
  • Další články autora

Petr Rafaj

Dálnice D 47 – a bude hůř…

Se slovy: hlavně tam necpat plány ani termíny, milión sem, milión tam, spojili mistři absurdního dramatu Beckett a Ionesco síly a v poněkud povznesené náladě usedli a stvořili scénář stavby dálnice D 47. Alespoň to tak vypadá. Vždyť jak jinak vysvětlit takové podivnosti, jakými byla například sázka Milana Šimonovského či stále se odkládající termín dokončení? V poslední době se sice zdálo, že na konci klimkovického tunelu je vidět pomyslné světlo a dálnice z Lipníka do Ostravy se konečně dočkáme, ale teď světélko začalo skomírat a hrozí dokonce, že zhasne úplně.

30.4.2009 v 15:21 | Karma: 15,24 | Přečteno: 3264x | Diskuse| Ostatní

Petr Rafaj

Zachovejme letiště budoucím generacím!

Egypťan Sinuhet, hrdina stejnojmenného románu od Miky Waltariho, se v mládí zamiloval. A postupně své vyvolené přinesl prakticky všechno, co mělo nějakou cenu, přičemž bral jak z majetku svého, tak i (to hlavně) z majetku svých rodičů. Láska přitom opětována nebyla. Podobně se chová i naše vláda (respektive vláda v demisi). Ta se již před léty zamilovala do idejí Adama Smithe a Davida Ricarda, a na oltář této lásky přináší stále nové a nové dary. Stejně jako Sinuhet tak nečiní ze svého, ale z cizího majetku – tentokrát jde ovšem o bohatství nás všech. Posledním projevem okouzlení pánů Topolánka a Kalouska ideou volného trhu bez přívlastků je zamýšlený prodej ruzyňského letiště.

30.4.2009 v 10:40 | Karma: 10,95 | Přečteno: 1864x | Diskuse| Ostatní

Petr Rafaj

Ženy! Vraťte diplomy! A hned!

Ženy jsou mizernými chirurgy a vůbec celkově horšími lékaři, tvrdí v posledních dnech jejich mužští kolegové na stránkách novin. Jestli my na to ale nejdeme tak nějak celkově špatně...

3.3.2009 v 8:59 | Karma: 27,74 | Přečteno: 2383x | Diskuse| Politika

Petr Rafaj

O kamionech, nezařazené poslankyni a rozpletení gordického uzlu

Stará legenda vypráví, že kdysi dávno přijel do Frýgie sedlák Gordius na voze slunečního boha. Lid Frýgie jej vybral za krále a Gordius z vděčnosti věnoval vůz bohu Diovi a uvázal jej v chrámě uzlem z dřínového lýčí. Uvázal přitom tak složitý uzel, že jej nikdo nedokázal rozplést, a gordický uzel se stal synonymem pro složitý, obtížně řešitelný problém. Takovým gordickým uzlem je i stávající podoba kamionové dopravy. Kříží a proplétá se zde mnoho různých zájmů a také není na první pohled patrné, kde oprávněnost požadavků jednotlivých skupin začíná a kde končí. Přesto je povinností nás politiků gordický uzel kamionové dopravy rozplést.

2.3.2009 v 13:40 | Karma: 10,93 | Přečteno: 1712x | Diskuse| Ostatní

Petr Rafaj

Šest tisíc za pediatra

Ať si vzpomínám, jak si vzpomínám, tak poplatky ve zdravotnictví měly být regulační. Tomu rozumím tak, že měly regulovat. A když se reguluje, tak se většinou snižuje spotřeba, přinejmenším tak to bylo myšleno ve zdravotnictví. Tak proč nyní pediatři pláčou, že po zrušení plateb od dětí přijdou o peníze?

17.2.2009 v 13:51 | Karma: 21,30 | Přečteno: 2181x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1595x
Jsem poslanec a většinou se za to nestydím. Ekonom, sociální demokrat - ani za to se nestydím. V poslední době jsem na to stále více hrdý.

Seznam rubrik