Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jiný kabát, jiný mrav.

Rozmohl se nám tady takový nešvar. A sice to, že určitá skupina samozvaných ochránců korektnosti a slušného chování si osvojuje právo sprostě napadat a urážet kohokoliv jen z titulu svého statutu, který si sama přidělila.

V blozích a v následných diskuzích se to potom sprostým osočováním, lživými urážkami a paušálními odsudky jenom hemží. A to prosím pěkně všechno prý jen ve jménu zachování slušnosti, korektního jednání a rovného přístupu všech ke všem. Jejich producenti je chrlí tak volně jako dýchají a ještě si při tom připadají jako rytíři světla bojující proti přesile sil temna. A vůbec jim nevadí, že nikdo ani nic zlého neřekl, že vlastně vůbec nikdo nic neřekl, nebo že tam dokonce u toho ani nikdo nebyl. Rytíř Jedi si svého imaginárního protivníka hbitě sám stvoří, vloží mu do hlavy zlý úmysl a tu špatnou hlavu následně spravedlivě setne svým světelným mečem na jedno máchnutí. Příklad:

Cože?? Oscara dostal "Čmoud"??Ano podle měřítek asi poloviny Čechů vyhrál Osacara "Čmoud," který hrál jinýho "Čmouda" Navíc to byl proboha původem muslim. Logicky tedy pro "Čecháčka" něco na úrovni potencionálního teroristy, nebo obtížného hmyzu.

Je úplně jedno, že nikdo nic takového neřekl a dokonce je jedno i to, že autor nikoho takového nezná. Sám si počet fiktivních zlounů stanoví paušálně: celá polovina národa! Anebo:

Nepochybný přístup doprovázený kolektivním obviněním všech Romů je pro kulturní rasisty typický. Pokud se tito novodobí postnacisté tváří, že snad mají na mysli nějaké demokratické přístupy a principy, tak tomu rozhodně není. Přemýšlejí totiž jen v kategoriích kolektivní viny a následujících stereotypů. Taková je podstata totalitního myšlení.

Abyste tomuhle slovnímu leporelu lépe rozuměli, přeložím ho do češtiny: vzniklo jako reakce na tvrzení jiného diskutéra, že používá klidně výraz cikán, protože romové nám také říkají gadžové. Autor v něm ihned všechny podobně smýšlející označí za rasisty, nácky a totalitní zastánce. A přitom z morálního pohledu vlastně používáním staršího označení cikán o nic zásadního nejde. Je to snad je společenské fo pa, neomalenost v lepších kruzích, či zemitost. Ovšem rasista, nacista a totalitní praktik je už jiné kafe. Tam se jedná o společenské stigma na hranici zákona. Odporný charakterový exponát, který hájí genocidu, diskriminaci a ani otroctví mu není proti chuti. Takhle podobně brutálně v opačném gardu označit sebestředné levičácké duhové bojovníky, tak vám admin roztrhá i rodný list. Tady to ovšem projde, protože se tím údajně hájí  posvátné lidství a co na tom, že animálními prostředky. Ani negativní nálepky z druhé strany to moc nevyváží. Vždyť co je sluníčkář proti xenofobovi, a dobrotrousil proti fašistovi, že? 

Z následných diskuzí pak jako fontána stříká nenávist za nenávistí, čímž je dnes automaticky plošně označován každý slušný a věcný argument proti. Např:

Tvrzení:  z té vlny Turků (v Německu) vzešla problémová generace (následují dva odkazy statistických dat).

Odpověď: A to, ze si vypichujete na Nemecku jen to spatne, nesvedci to nahodou o tom jak Nemecko a Nemce nenavidite? Odhaduji, ze Nemcum zavidite nejen jejich zivotni uroven, ale ze maji kanclerku a prezidenta, za ktere se nemusi stydet.

Takže fakta nefakta, všechno je jen nenávist a závist. Opravdu hezká ukázka objektivity. Ono vůbec lživé překrucování a podsouvání je oblíbenou diskutérskou praktikou bojovníků za světlé zítřky. A tak se z pesimistů nelegální masové migrace a následných povinných kvót stávají nenávistivci proti uprchlíkům v nouzi, legální příchozí, který v cílové zemi po letech něčeho dosáhl, je nám dáván za příklad zástupce lidí bez dokladů v gumových člunech tři kilometry od alžírského pobřeží a útok náklaďákem na dav lidí na vánočních trzích je vydáván za střípek typické kriminality dané země. 

Rozloučím se s vámi dvěma údernými hesly. První je moje, druhé skutečně zveřejněné z opačné strany barikády (aby to bylo vyvážené).

Chceš-li být respektován, respektuj druhé. Nechceš-li být urážen, neurážej.

...být hrdý, chudý bílý xenofob, je to nejlepší, co se nám mohlo přihodit .

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Burian | pátek 1.3.2019 16:06 | karma článku: 30,66 | přečteno: 879x
  • Další články autora

Petr Burian

Země opaků

Vše, za co bojovali, trpěli a umírali naši předkové, se nám splnilo. Máme blahobyt, rovnoprávnost a bezpečí. Mnozí lidé zadušení tak snadným životem, absencí nepřítele a překážek, se však rozhodli to zničit a vydat se cestou zpět.

15.7.2020 v 12:36 | Karma: 39,90 | Přečteno: 1861x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Zlepšení situace Romů

Pan Zdechovský napsal blog, v němž popisuje cestu ke zlepšení životních podmínek Romů, kteří se sami chtějí přičinit. A jako spousta podobných projektů i tento má stejnou charakteristiku: je přehršlí slov o tom proč, ale ne jak.

8.7.2020 v 17:00 | Karma: 39,93 | Přečteno: 1997x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Neberte nám černou, nepatří vám

Barvy a jejich názvy jsou společným vlastnictvím lidstva. Můžeme je sdílet, ovšem nikdo nemá právo si nárokovat výhradní rozhodování o používání té či oné barvy. Nikdo na ni nemá copyright. Ale přesně tohle se dnes děje. Bohužel.

6.7.2020 v 20:35 | Karma: 38,45 | Přečteno: 1341x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Babiš přiznal, že všechno dělá správně

Na Idnes dostal pan premiér prostor ke svému vyjádření. Jeho komentář s názvem Proč se dnes můžeme zadlužit, je prakticky souhrn toho, jak to všechny vlády před ním dělaly blbě a jak on to dělá všechno dobře.

2.7.2020 v 21:00 | Karma: 36,34 | Přečteno: 1373x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Příběh o rasismu

Kdybych byl Rom, mohl bych vám tady vystřihnout svůj příběh o rasismu na pokračovaní jako z partesu. A kdybych byl ještě k tomu matka samoživitelka, protkal bych ho takovou nebetyčnou diskriminací, že by jedno oko nezůstalo suché.

28.6.2020 v 12:58 | Karma: 42,72 | Přečteno: 2153x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  21:31

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  21:31

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Všechny nás to zasáhlo. Situace je napjatá nejen na Slovensku, reagoval Fiala

15. května 2024  21:29

Premiér Petr Fiala ve středu večer na CNN Prima News ohledně atentátu na slovenského premiéra...

Na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu, trať do Německa stála

15. května 2024  18:10,  aktualizováno  20:44

Vlak jedoucí z Drážďan do Prahy narazil v Dolním Žlebu na Děčínsku do stromu. Cestující se museli...

Do mostu v Texasu narazilo plavidlo a poškodilo ho. Do vody uniká palivo

15. května 2024  20:07

Do mostu v Galvestonu v americkém státě Texas ve středu narazilo plavidlo a do okolních vod uniká...

  • Počet článků 294
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1815x
Ženatý, otec několika dětí, technik, nadšený amatérský psavec poezie.

Seznam rubrik