Z deníku mladého blouda (IX) - o Nevšedním místě za Prahou...

sepsáno osmadvacátého dne měsíce dubna, jedenáctého roku nového tisíciletí... "Muž má jedinou lásku - svět, žena má jediný svět - lásku." (Peter Altenberg)

Je mnoho zajímavých míst, která zůstávají poněkud zastíněna blyštivější lokalitou v nedalekém sousedství. V Čechách nevrhá nic většího stínu než stověžatá Praha a na její blízkost podle mého doplácejí i Roztoky u Prahy (již samotný název jakoby dával najevo podřízenost obce naší metropoli). Já jsem si odbyl návštěvnickou premiéru právě dnes - co odbyl, přímo náramně užil! Pouhých pár minut jízdy autobusem č. 340 (stejnou trasu lze zdolat i vlakem) podél Vltavy k roztockému nádraží a člověk se ocitne hned u několika kulturních pamětihodností.
Největší z nich je bezesporu zámecký areál, na jehož místě stála původně vodní věžová tvrz z přelomu 13. a 14. století, později mnohokrát přestavovaná až do současné podoby renesančního zámku, obklopeného řadou hospodářských budov a malým anglickým parkem. Zde se také nachází Středočeské muzeum, dějiště řady kulturních akcí - výstavami počínaje a koncerty konče.
Nedaleko zámeckého areálu se nachází jeden ze čtyř (!) bývalých mlýnů (Roztocký, Spálený, Tůmův a Trojanův), situovaných podél Únětického potoka. Starý roztocký mlýn se v roce 1856 dostal do rukou říšského poslance a advokáta JUDr. Františka Augustina Braunera, který jej přebudoval na rodinné letní sídlo. Zde strávila část života jeho dcera, významná malířka Zdenka Braunerová (1858-1934), jejíž nápaditě řešený a nadmíru půvabný ateliér (s expozicí věnovanou právě Z. B.) můžete rovněž navštívit.  
Dokonce i roztocká nemocnice má své kulturní kořeny. Její budova je spojena se jménem českého etnografa, cestovatele a spisovatele Joe Hlouchy, který sousední vilu "U Zlatohlávků" z roku 1855 nechal přestavět pro svou japonskou manželku v japonském stylu a umístil zde své bohaté sbírky, které nashromáždil během svých cest po dálném východu. Téměř současně vzniká v sousedství za Hlouchovy účasti hotel "Sakura", také v japonském stylu. Po 2. světové válce byla budova přeměněna na nemocnici a tento účel plní dodnes.
Jakoby těch lákadel ještě nebylo dost, milovníci přírody mohou vyrazit na procházku malebnou krajinou Tichého údolí kolem zmíněných mlýnů a ctitelé historie jistě neopomenou navštívit nedaleké prastaré hradiště Levý Hradec. Dnes si zde můžete prohlédnout kostel sv. Klimenta s nádhernými restaurovanými nástěnnými malbami z konce 14. století, který stojí na místě vůbec prvního křesťanského chrámu na našem území, rotundy vybudované knížetem Bořivojem již koncem 9. století.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Nagy | čtvrtek 28.4.2011 23:52 | karma článku: 7,55 | přečteno: 1174x
  • Další články autora

Petr Nagy

Bída a sen

20.4.2015 v 8:00 | Karma: 7,31

Petr Nagy

Arbesův portrét ve dvojím světle

13.4.2015 v 8:00 | Karma: 7,33

Petr Nagy

Zeměplocha osiřelá, ale nesmrtelná

15.3.2015 v 13:06 | Karma: 20,79

Petr Nagy

Čtení dobré až k vzteku

20.1.2015 v 11:12 | Karma: 6,81