Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nic lidského jim už není cizí

Irský režisér NEIL JORDAN (*1950) má za sebou nemalou řadu kvalitních titulů, největší slávu mu však bezesporu přinesl snímek INTERVIEW S UPÍREM (1994) s Tomem Cruisem a Bradem Pittem v hlavních rolích.         

plakát k Jordanovu snímku Byzantium (2012)

Svým nejnovějším filmem Byzantium se k upírské tematice vrací, ovšem za těch bezmála dvacet let, jež od sebe oba snímky dělí, se leccos změnilo. Upírské filmy, jejichž moderní podobu formoval počátkem devadesátých let právě Jordan spolu s Martinem Scorsesem (Dracula, 1992), se staly nadmíru žádaným zbožím a v podstatě samostatným filmovým žánrem. Upíři jsou dnes hrdiny široké škály snímků či celých filmových sérií (Blade, Underworld, Stmívání), lišících se leckdy jen poměrem romantiky a akce, ale též řady originálních projektů, postmodernistických žánrových kříženců, parodií, animovaných snímků, adaptací komiksů, televizních seriálů apod. (30 dní dlouhá noc, Ať vejde ten pravý, True Blood). Většina diváků patrně očekávala (a jejich konzervativnější část nejspíš i doufala), že Jordan přijde opět spíše s upírskou "klasikou", a příliš se nemýlili – přesto i zde platí, že dvakrát do stejné řeky zkrátka nevstoupíš.

Předně je třeba říci, že režisér tentokrát zbavuje své upírské hrdiny tradičních atributů, které si s dotyčnými bytostmi spojujeme minimálně od dob prvního vydání Stokerova románu. Ačkoliv také oni musí platit za svou nesmrtelnost lidskou krví, v ostatních ohledech jsou od nás takřka k nerozeznání – a podobně "lidštěji" působí i celý film, zvláště pak v porovnání s Jordanovým Interview s upírem. Už jeho hlavní hrdinky mají ostatně ke klasickému aristokratickému pojetí upíra dost daleko, Eleanor Webbová se svou matkou, prostitutkou Clarou, se pohybují po celá dvě staletí své existence na společenské periferii. O to víc pozornosti se dostává jejich "lidské stránce", ať už v rámci jejich vzájemného vztahu matky s dcerou, nebo v každodenní interakci s běžnými lidmi. To, co ve filmu Interview s upírem představovalo specifikum hlavního hrdiny v podání Brada Pitta, tedy jeho uchovaná lidskost, se nyní stává základním atributem bezmála všech upírských postav.

Těžištěm snímku se však ukazuje být nikoliv ztvárněný příběh, ale samotný akt vyprávění, který je zde hojně a rozličně tematizován. Bytostnou vypravěčkou je především hlavní hrdinka Eleanor, nacházející se v bezvýchodné situaci – život ve lži se jí protiví, pravda je však nebezpečná a nadto budí v lidech nedůvěru či posměch. Způsob vyprávění je ovšem zároveň největší slabinou Byzantia, neboť jeho děj se odvíjí v několika rovinách – ať už časových (přítomnost, minulost) nebo stylizačních (četba textu, ústní vyprávění, niterné vzpomínání) – a celý příběh je tak v důsledku fragmentarizován. Zatímco Interview s upírem bylo vyprávěcí situací (tj. hrdinovým rozhovorem s novinářem) pouze zarámováno a vlastní příběh byl prezentován víceméně nepřerušovaně, Jordanův nový snímek nepříliš šťastně balancuje se dvěma časovými rovinami (a příslušnými dějovými liniemi), což spolu s častými přechody mezi nimi zabraňuje divákovi ponořit se do jedné z nich hlouběji.

O poznání chudší v porovnání s Interview s upírem je také "mytologické pozadí", jež nesmí chybět v žádném upírském snímku hodném toho jména. Svůj podíl na tom má jistě i scénář, respektive literární předloha – Anne Riceovou, autorku monumentální románové série Upíří kroniky, vystřídala v této úloze Moira Buffiniová s divadelní hrou A Vampire Story (2008). A přestože její verze upířího mýtu je vcelku zajímavá (prastará svatyně, tajemstvím obestřený rituál přeměny), ba místy až inovativní (vnáší sem genderový rozměr, když proti sobě staví mužské bratrstvo upírů a dvojici jimi pronásledovaných upírek), s komplexním světem Upířích kronik se zkrátka měřit nemůže.

Po řemeslné stránce toho ovšem nelze snímku příliš vytknout, spolu s ostříleným kameramanem Seanem Bobittem natočil Jordan vizuálně atraktivní film, který zejména ve své historické rovině nabízí řadu působivých scén (kupříkladu těch na ostrově se svatyní). A podobně nadprůměrné jsou též herecké výkony představitelů hlavních rolí, Saoirse Ronanové (Eleanor) a Gemmy Artertonové (Clara), ale i dalších herců (Sam Riley jako upír Darvell, Daniel Mays coby Noel, majitel penzionu Byzantium). Jisté pochyby snad může vzbuzovat jen obsazení role Franka (Caleb Landry Jones), s nímž tvoří Eleanor dosti podivný pár, což ale zjevně bylo režisérovým cílem. Pominout nemůžeme ani hudbu skladatele Javiera Navarreteho, která příhodně dotváří atmosféru zvláště u melancholicky laděných pasáží. Možná je vzájemné poměřování Jordanovy filmové novinky s jeho kultovním starším snímkem trochu nespravedlivé, na druhou stranu s tím musel režisér při natáčení druhého upírského filmu počítat. Ačkoliv nedosahuje kvalit Interview s upírem, příznivcům tohoto žánru má Byzantium přesto co nabídnout, a díky výrazné převaze civilnosti nad fantastičnem má naději oslovit i publikum upíří tematiku běžně nevyhledávající. 

(in Půlnoční expres XII/MMXIII)

 

Autor: Petr Nagy | úterý 3.12.2013 10:00 | karma článku: 7,04 | přečteno: 890x
  • Další články autora

Petr Nagy

Bída a sen

Egyptský spisovatel a filozof ALBERT COSSERY (1913–2008), žijící od roku 1945 v Paříži a přezdívaný „Voltaire od Nilu“, je u nás pohříchu neznámou postavou.

20.4.2015 v 8:00 | Karma: 7,31 | Přečteno: 395x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Arbesův portrét ve dvojím světle

Literární biografie již dlouho patří k oblíbeným žánrům nejen u nás. Také čeští čtenáři dychtivě sahají po titulech André Mauroise či Stefana Zweiga a stejné oblibě se u nich těší díla řady domácích autorů biografických románů – Františka Kožíka, Jarmily Loukotkové nebo... FRANTIŠKA VŠETIČKY. Právě Všetička je ovšem případem dosti specifickým, totiž úspěšným spisovatelem s průpravou literárního historika a teoretika. Obě tyto polohy se pak protínají v postavě Jakuba Arbesa (1840–1914), který se stal jak předmětem Všetičkovy odborné publikace s názvem Jakub Arbes (1993), tak hrdinou jeho biografického románu PŘED BRANAMI OMEGY.

13.4.2015 v 8:00 | Karma: 7,33 | Přečteno: 399x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Zeměplocha osiřelá, ale nesmrtelná

Ve čtvrtek 12. března mne stejně jako další miliony nadšených čtenářů děl sira TERRYHO PRATCHETTA zasáhla smutná zpráva hodící se spíše pro nadcházející pátek třináctého – veleúspěšný britský spisovatel a čelný představitel moderní humoristické fantasy ve svých šestašedesáti letech zemřel. Lítost nad odchodem autora, jehož knihy mne provázejí od dob středoškolských studií, nijak nezmírnily ani četné zvěsti o jeho dlouholetém zápasu s Alzheimerovou chorobou a netajeném úmyslu opustit svět vezdejší dobrovolně ještě před jejím vyvrcholením.

15.3.2015 v 13:06 | Karma: 20,79 | Přečteno: 816x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Připomenutí záslužné, avšak nešťastné

V dějinách naší literatury nalezneme celou řadu osobností, jejichž životní osudy a literární dílo upadly postupem času v zapomnění, přičemž v případě mnohých z nich lze dodat – k naší škodě. Třicet portrétů českých spisovatelů, novinářů, nakladatelů či kritiků, které potkal podobný osud, přináší kniha TOMÁŠE HEJNY s názvem POZAPOMENUTÉ OSOBNOSTI ČESKÉ LITERATURY.

27.1.2015 v 10:00 | Karma: 6,47 | Přečteno: 645x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Čtení dobré až k vzteku

Spisovatel, hudebník, historik umění a nakladatelský redaktor MILAN URZA (*1983) si za hlavního hrdinu svého prozaického debutu zvolil postavu vskutku neobvyklou – starozákonního proroka Jeremiáše (někdy též Jeremjáš).

20.1.2015 v 11:12 | Karma: 6,81 | Přečteno: 581x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Na trhaviny pro Ukrajinu přispěli Češi téměř komplet, sbírka na vrtulník vázne

19. května 2024  10:29

Nadační fond pro Ukrajinu známý jako Dárek pro Putina od jara 2022 vybírá prostředky pro obranu...

VIDEO: V Londýně hořel autobus. Hasiči požár zvládli až po více než hodině

19. května 2024  10:09

Pět hasičských vozů a třicet hasičů zasahovalo v sobotu odpoledne v Twickenhamu na jihozápadě...

Sněmovna bude příští týden schvalovat sporné zkrácení doby oddlužení

19. května 2024  9:19

Sněmovna bude příští týden schvalovat sporné zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři...

Nizozemec si na zahradě postavil hrad, jeho interiér láká turisty z celého světa

19. května 2024  8:36

Šestasedmdesátiletý Nizozemec Gerry Halman si na své zahradě postavil pětipatrový hrad. V...

Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky
Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky

Zrychlete vaření s kořenícími pastami Podravka Natur. Usnadní a zjednoduší přípravu pokrmů, protože zeleninu nemusíte čistit ani krájet, ale...

  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 635x
věčný student, filmový nadšenec a vášnivý čtenář, milovník starých časů... zakladatel Půlnoci, stránky věnované neprávem zapomenutým umělcům dob minulých, a šéfredaktor internetového kulturního měsíčníku Půlnoční expres... pracovník Národní knihovny ČR... knižní recenzent (iLiteratura, Host, Český rozhlas 3 – Vltava (Mozaika), Tvar aj.)