Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Lidská tvář za maskou prokletého básníka

Italský básník DINO CAMPANA (1885–1932) bude většině českých čtenářů patrně neznámý, přestože u nás v šedesátých letech vyšel výbor z jeho díla s výmluvným názvem Šílený Orfeus (1968), který uspořádal a přeložil Jan Vladislav (dotyčný "výbor" ovšem obsahuje takřka celou jedinou Campanovu sbírku Orfické zpěvy a řadu básní z jeho pozůstalosti, v podstatě tedy většinu spisovatelova díla). O tom, jak zajímavým autorem a především svéráznou osobností tento prokletý básník z přelomu 19. a 20. století bezesporu byl, se nyní můžeme přesvědčit zásluhou prvního českého vydání knihy italského spisovatele Sebastiana Vassalliho (*1941) NOC KOMETY, kterou stejně jako ostatní u nás vydaná díla tohoto autora (romány Labuť, Nespočet a Archeologie přítomnosti) přeložila Kateřina Vinšová. 

Dino Campana (1885–1932)

Přestože se tomuto dílu, jež vyšlo poprvé v roce 1984 (český překlad však pracuje s vydáním z roku 2010, doplněným o autorův doslov týkající se dosavadní historie samotné jeho knihy), dostává obvykle označení životopisný román, nejedná se o klasickou prózu, ba ani ucelený příběh, spíše o pásmo drobných úvah mapujících jednotlivé epizody Campanova dosti nevšedního života. Autor se sice nezříká prostředků beletrie – leckdy spřádá z úryvků básníkovy tvorby, dochovaných archivních dokumentů a vlastních představ imaginární scény a dialogy, – ale stejnou měrou tu je zastoupen žánr esejistický, zvláště pokud Vassalli uzná za nutné zasadit určitý motiv do širšího dobového kontextu (tehdejší školský systém, ústavní péče o choromyslné aj.). Osudy svého hrdiny však přesto sleduje více méně chronologicky, vypomáhaje si při jejich rekonstruování dobovými prameny i vlastnoručně získanými informacemi. 

Podávaný obraz Campanova života nikterak nezamlčuje básníkovy lidské nedostatky, promítající se do jeho komplikovaných vztahů s rodinou, ženami (mj. věhlasnou milenkou umělců Sibillou Aleramovou) i uměleckými souputníky. Současně však ukazuje, že bez viny nebylo ani básníkovo okolí, jehož neporozumění Campanově složité osobnosti dalo zrodit básníkově nezasloužené pověsti "obecního blázna". Životní příběh tohoto spisovatele je vůbec plný absurdit a paradoxů, což nejlépe ilustruje Vassalliho popis dnešního postoje obyvatel Campanova rodiště – italského městečka Marradi – k "jejich" básníkovi, který nalezneme v samotném úvodu knihy: "Pomník Campanovi zatím nestojí. To přijde, ale chce to svůj čas a správnou rétoriku. Od obecního blbce k hrdinovi je dlouhá cesta. Prozatím mu věnovali pamětní desku, pojmenovali po něm ulici, založili literární cenu, jen jeho, nesoucí jeho jméno. Cena Dina Campany." (s. 10)

Vděčným, byť trochu problematickým materiálem se pro Vassalliho stává Campanova jediná básnická sbírka Orfické zpěvy s řadou nepopiratelně autobiografických motivů, jejíž nelehký zrod ostatně představuje jedno z ústředních témat celé knihy. Ačkoliv nelze považovat dotyčný životopis Dina Campany za definitivní, ba ani zcela spolehlivý (autor na jedné straně rád upozorňuje na řadu omylů předchozích životopisců, na straně druhé však sám leckdy pracuje s pouhými domněnkami), daří se Vassallimu vcelku to, co si sám předsevzal – zbavit tohoto básníka nánosu nejrůznějších legend a rozšířeného romantického náhledu (génius-šílenec) a představit Campanu především jako člověka.

P. S. Ukázky z literární tvorby Dina Campany naleznete na konci stejného čísla Půlnočního expresu, v němž vyšla tato recenze (tj. 7/2014).

(in Půlnoční expres VII/MMXIV)

Sebastiano Vassalli: Noc komety. Překlad Kateřina Vinšová, Pistorius & Olšanská, Příbram, 2014, 1. vydání, 272 stran. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Nagy | čtvrtek 24.7.2014 10:00 | karma článku: 7,03 | přečteno: 300x
  • Další články autora

Petr Nagy

Bída a sen

Egyptský spisovatel a filozof ALBERT COSSERY (1913–2008), žijící od roku 1945 v Paříži a přezdívaný „Voltaire od Nilu“, je u nás pohříchu neznámou postavou.

20.4.2015 v 8:00 | Karma: 7,31 | Přečteno: 395x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Arbesův portrét ve dvojím světle

Literární biografie již dlouho patří k oblíbeným žánrům nejen u nás. Také čeští čtenáři dychtivě sahají po titulech André Mauroise či Stefana Zweiga a stejné oblibě se u nich těší díla řady domácích autorů biografických románů – Františka Kožíka, Jarmily Loukotkové nebo... FRANTIŠKA VŠETIČKY. Právě Všetička je ovšem případem dosti specifickým, totiž úspěšným spisovatelem s průpravou literárního historika a teoretika. Obě tyto polohy se pak protínají v postavě Jakuba Arbesa (1840–1914), který se stal jak předmětem Všetičkovy odborné publikace s názvem Jakub Arbes (1993), tak hrdinou jeho biografického románu PŘED BRANAMI OMEGY.

13.4.2015 v 8:00 | Karma: 7,33 | Přečteno: 399x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Zeměplocha osiřelá, ale nesmrtelná

Ve čtvrtek 12. března mne stejně jako další miliony nadšených čtenářů děl sira TERRYHO PRATCHETTA zasáhla smutná zpráva hodící se spíše pro nadcházející pátek třináctého – veleúspěšný britský spisovatel a čelný představitel moderní humoristické fantasy ve svých šestašedesáti letech zemřel. Lítost nad odchodem autora, jehož knihy mne provázejí od dob středoškolských studií, nijak nezmírnily ani četné zvěsti o jeho dlouholetém zápasu s Alzheimerovou chorobou a netajeném úmyslu opustit svět vezdejší dobrovolně ještě před jejím vyvrcholením.

15.3.2015 v 13:06 | Karma: 20,79 | Přečteno: 816x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Připomenutí záslužné, avšak nešťastné

V dějinách naší literatury nalezneme celou řadu osobností, jejichž životní osudy a literární dílo upadly postupem času v zapomnění, přičemž v případě mnohých z nich lze dodat – k naší škodě. Třicet portrétů českých spisovatelů, novinářů, nakladatelů či kritiků, které potkal podobný osud, přináší kniha TOMÁŠE HEJNY s názvem POZAPOMENUTÉ OSOBNOSTI ČESKÉ LITERATURY.

27.1.2015 v 10:00 | Karma: 6,47 | Přečteno: 645x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Čtení dobré až k vzteku

Spisovatel, hudebník, historik umění a nakladatelský redaktor MILAN URZA (*1983) si za hlavního hrdinu svého prozaického debutu zvolil postavu vskutku neobvyklou – starozákonního proroka Jeremiáše (někdy též Jeremjáš).

20.1.2015 v 11:12 | Karma: 6,81 | Přečteno: 581x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Kácíš? Pak sázej či plať. Novela zákona zpřísní podmínky kácení stromů

8. května 2024

Premium Pokuta až milion pro jednotlivce, až dvacet milionů pro firmu. Tedy desetkrát víc než nyní. Takové...

Padlého rudoarmějce oplakali u Rudolfina. Jenže ho zabili sami Sověti

8. května 2024

Seriál Je to snad nejslavnější fotografie z květnového osvobození Prahy a dlouho se věřilo, že Georgij...

Princezna z Kremlu. Touha po diamantech se stala Brežněvově dceři osudnou

8. května 2024

Premium Letos uplynulo 95 let od narození Galiny Leonidovny, dcery sovětského generálního tajemníka Leonida...

U Strakonic se srazilo šest aut. Silnici na Písek zavřeli, zasahoval i vrtulník

7. května 2024  17:49,  aktualizováno  23:02

Na silnici I/4 u Strakonic se stala hromadná nehoda. Podle informací hasičů se srazilo šest aut,...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 635x
věčný student, filmový nadšenec a vášnivý čtenář, milovník starých časů... zakladatel Půlnoci, stránky věnované neprávem zapomenutým umělcům dob minulých, a šéfredaktor internetového kulturního měsíčníku Půlnoční expres... pracovník Národní knihovny ČR... knižní recenzent (iLiteratura, Host, Český rozhlas 3 – Vltava (Mozaika), Tvar aj.)