Ještě jsem tady

Titulek článku zcela záměrně odkazuje ke stejnojmennému pořadu Terezy Brdečkové, která svého času vyjádřila uznání tvorbě výtvarnice, filmařky a spisovatelky NINY ČAMPULKOVÉ (*1945). Té byl totiž zasvěcen včerejší večer, pořádaný v malebném pohostinství Pod Vobrazem kladenským občanským sdružením Halda, z něhož si člověk odnášel – kromě hezkého zážitku – neodbytný dojem, že také Nina Čampulka (jak zní její umělecké jméno) patří k zajímavým osobnostem české kultury, na něž se pohříchu téměř zapomnělo.

jeden z obrazů Niny Čampulky, který se objevil v jejím snímku Kolik je na světě věcí

Nejedná se přitom o umělkyni takzvaně regionální, absolventka pražské Vysoké školy uměleckoprůmyslové natočila v 70. a 80. letech devět krátkometrážních animovaných snímků, jež se dočkaly řady ocenění. Čtveřici z nich jsme ostatně měli včera večer možnost zhlédnout (nejvíce mne oslovily snímky Páv není jediný a Kolik věcí je na světě) – bez výjimky šlo o filmy vzniklé podle kvalitní literární předlohy (J. Prévert, M. Macourek, J. Vodňanský, A. Mikulka) a po stránce výtvarné velmi zajímavé a osobité, na nichž se nadto podílela celá řada věhlasných umělců, ať už šlo o herce namlouvající komentář (J. Tříska, P. Čepek, R. Hrušínský) či autory hudebního doprovodu (například Petr Skoumal).

Slibnou filmařskou kariéru Niny Čampulky paradoxně ukončila Sametová revoluce, a to ve chvíli, kdy se chystala natočit první snímek podle vlastního námětu. Se zánikem státní produkční společnosti Krátký film Praha ztratila cenné kontakty a žadný další film již nenatočila. Nadále se však věnovala tvorbě výtvarné (má za sebou řadu samostatných výstav a patří k pravidelným účastníkům Kladenského salónu) a v posledních letech začala rovněž psát – doposud vydala tři žánrově rozmanité knihy, básnickou sbírku Obrazy snů – sny obrazů, povídkový soubor Přiďte ve tředu, slečno a knihu pro děti Kdo má koho (ukázky z jejího literárního díla na včerejší akci rovněž zazněly, a to převážně v procítěném podání samotné autorky).

S ohledem na četné životní peripetie a zdravotní obtíže, které Ninu Čampulku během let potkaly, se nelze divit jisté míře deziluze, jež zaznívala z jejích slov při včerejší závěrečné besedě. Věřím však tomu, že více než hojná účast na večeru pořádaném na její počest, stejně jako zasloužený potlesk provázející ukázky její tvorby, poskytly této umělkyni přesvědčivý důkaz přetrvávajícího zájmu o její dílo i ji samotnou.

(z půlnočního Zápisníku)

Roman Hájek: Snění Niny Čampulkové (autor stojí v čele Haldy, která celý večer pořádala)

Nina Čampulka, animovaný film, ilustrace, sochy, kresby, obrazy

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Nagy | pátek 7.2.2014 13:04 | karma článku: 6,57 | přečteno: 413x
  • Další články autora

Petr Nagy

Bída a sen

20.4.2015 v 8:00 | Karma: 7,31

Petr Nagy

Arbesův portrét ve dvojím světle

13.4.2015 v 8:00 | Karma: 7,33

Petr Nagy

Zeměplocha osiřelá, ale nesmrtelná

15.3.2015 v 13:06 | Karma: 20,79

Petr Nagy

Čtení dobré až k vzteku

20.1.2015 v 11:12 | Karma: 6,81