Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hrabalovo kladenské intermezzo

V červenci roku 1949 se BOHUMIL HRABAL – toho času čtyřiatřicetiletý zaměstnanec znárodněného podniku Obchodní domy, který špatně snášel zde panující zahálku – přihlásil v rámci náboru administrativních pracovníků do výroby na brigádu do kladenských hutí. 

Vedle finanční odměny tím nabyl pocitu jisté svobody, čekala jej práce na hony vzdálená jeho dosavadním zaměstnáním typu obchodního cestujícího, pojišťovacího agenta či úředníka. Náhlý skok do zcela odlišné životní reality byl ostatně zcela v souladu s Hrabalovým tvůrčím krédem, jež nazýval "teorií umělého osudu" a podle něhož má spisovatel sám sebe stavět do situací, které jsou mu takříkajíc proti srsti, musí riskovat a překonávat sám sebe – jen tak může plně pochopit úděl jiných lidských bytostí a odhalit v jejich existenci více než jen všední, banální skutečnost (už dřívější práce pojišťovacího agenta se mnohdy příčila jeho vrozené plachosti).

Po krátký čas bydlel Hrabal přímo v Kladně, konkrétně ve Dříni (někdy uváděno Dubí), kde se nacházela brigádnická ubytovna, jejíž atmosféru později vylíčil v eposu Krásná Poldi: "Otevřenými okny baráku ubikace se řine vůně moče a navrstvení spáči spí na pryčnách tak, jak usnuli po nočních šichtách, nastavují zápěstí injekčním stříkačkám světla, zarostlí chlapi se zlomenou šíjí a vyvrácenýma rukama hrají v karty a propůjčují výkřikům platnost zuřivých věcí." Hrabal byl zařazen do party, která měla za úkol doplňovat zásoby u martinských pecí, a tak vystudovaný doktor práv poznal, co je to těžká manuální práce. Jeho spolupracovníky nebyli jen zkušení hutníci, vězenkyně či mladí nadšení svazáci, ale i příslušníci deklasované "inteligence", poslané po roce 1948 do výroby. Na ubytovně mu tak dělali společnost bývalý soudní rada, profesor či prokurátor.

Kladenskou ubytovnu však Hrabal brzy opouští a stěhuje se do pražského podnájmu, což pro něho ovšem znamená každodenní dojíždění autobusem do Kladna a zpět. Někdy v létě roku 1950 se během jedné ze svých ranních cest na šichtu seznamuje s dalším tehdejším brigádníkem v kladenských ocelárnách, šestadvacetiletým výtvarníkem a grafikem Vladimírem Boudníkem (1924–1968). Ten se posléze zařadí mezi Hrabalovy nejbližší přátele a časté hosty jeho nového útočiště v Praze-Libni, kam se spisovatel v říjnu téhož roku přestěhoval a jemuž se zvyklo přezdívat Na Hrázi věčnosti, ba dokonce se u Hrabala (stejně jako Karel Marysko) na čas sám zabydlí. O mnoho let později se již zesnulý Boudník stane hlavním protagonistou Hrabalovy prózy Něžný barbar, v níž spisovatel vzpomíná právě na svého přítele grafika a jejíž stejnojmennou filmovou adaptaci natočil v roce 1989 coby svůj režijní debut Petr Koliha (do role Boudníka obsadil Boleslava Polívku). Figuruje ovšem též v řadě dalších vzpomínkově laděných děl Bohumila Hrabala.    

V roce 1951 si Hrabal prodloužil kladenskou brigádu o dalších osmnáct měsíců, v červenci následujícího roku však utrpěl vážné zranění hlavy a následovalo osm měsíců léčby. Když je v dubnu roku 1953 uznán lékařskou posudkovou komisí schopným lehčí práce, vrací se opět na Kladno a stráví zde dalšího jeden a půl roku, než nastoupí do nového zaměstnání v národním podniku Sběrné suroviny jako balič starého papíru. Svého brigádnického pobytu na Kladně však spisovatel nikdy nelitoval, přestože zde utrpěl vážný úraz. Kromě přátelství s Boudníkem mu tato životní etapa přinesla zásadní tvůrčí přerod – inspirující pobyt v tomto světě plném kontrastů jej dovádí k nové poetice příznačné pro takzvaný underground padesátých let, jejímiž stěžejními rysy jsou bezprostřednost, autentičnost, prvek náhody a hry, nalézání krásy v každodennosti. Z popudu svého přítele, básníka a filozofa Egona Bondyho, nazývá svou metodu totálním realismem. 

"Bydleli jsme v ubytovně v Dubí a roku 1950 začal můj start v martinských pecích. Pro mne to byl ohromující surrealistický zážitek. Oheň, žíznivé ingoty, zdánlivý chaos, a přece organizace, vytékající proud žhavého železa, měl jsem pocit, že jsem se octl v tajemné džungli, pivo a dobří kamarádi, prostí lidé, ovládající umění žít, dost času i na dobré chlapské vypravování, tato totální realita mě úplně strhovala."

"Tady na Poldovce jsem tedy já, který vystudoval Karlovu univerzitu, studoval čtyři roky estetiku i etiku lidské práce, tady jsem nahlédnul k podstatě pracujícího člověka, tady jsem poznal tělem i duší, kdo a co to je čtvrtý stav."

Rysy této nové poetiky se promítají do řady textů, které Hrabal píše ještě v době svého působení v kladenských ocelárnách (o jeho další tvorbě ani nemluvě). V roce 1950 vznikají strojopisy jeho eposů Bambini di Praga a Krásná Poldi. Zatímco první z nich ještě tematicky s Kladnem nesouvisí – po vzoru apollinairovského pásma se zde líčí pouť básníka Prahou, především uličkami Starého Města, kde tehdy Hrabal bydlel, – druhý (věnovaný příznačně Vladimíru Boudníkovi) již líčí obraz mladého brigádníka v kladenské huti a jeho úžas nad nevšedním divadlem, jež se mu zde naskytlo. Původní veršovaný epos později Hrabal přepsal též do prozaické formy – povídka Krásná Poldi se stala součástí souboru Inzerát na dům, ve kterém už nechci bydlet.

Roku 1952 pak vzniká baladická próza z kladenského prostředí Jarmilka, jejíž zásluhou si Hrabala konečně začíná všímat český literární svět. Napomůže tomu šťastná náhoda – ve skříňce Karla Maryska v šatně Národního divadla nachází básník Jiří Kolář rukopis Jarmilky, je okouzlen v ní přítomnými obrazy a postřehy a upozorňuje na Hrabalův text Jiřího Weila, který prohlásí, že se jedná o novum v české próze a že je třeba podněcovat autora k další práci. – "Hrabal zde vychází z montáže subjektivních zážitků a hovorů, zaslechnutých v dělnických autobusech na Kladno. Od dynamického prolnutí kontrastní skutečnosti a poetické litanie však dochází k baladickému útvaru, který má ve svém středu hrdinku – Jarmilku." (Radko Pytlík) – Přesto je rukopis této prózy, nesoucí původně parodický titul Majitelka hutí, na dlouhá léta zapomenut a vychází pod názvem Jarmilka až roku 1964 v knize Pábitelé.  

(in Půlnoční expres III/MMXIV)

POUŽITÁ LITERATURA:

MAZAL, Tomáš: Cesty s Bohumilem Hrabalem. Praha: Academia, 2011.
PYTLÍK, Radko: Bohumil Hrabal. Praha: Čs. spisovatel, 1990.

UKÁZKA ZE SKLADBY KRÁSNÁ POLDI

Krásná Poldi, to je ale taky moment,
kdy brusič odchází od běžící práce ven,
jen ven a ven a pryč a fuk,
strhává si brýle jak fáč
a hledí do krajiny na mraky
a lidi, jak lezou po zrzavých horách šrotu,
a je mu to všecko najednou lhostejné,
dívá se na ptáčka, jak se jde napít
do vroucí kaluže,
jak pak opařené masíčko poskakuje
do haldy trubek umřít,
kosáček letí a brnkne o elektrický drát
a brusič drží už mrtvolku,
všecko má na světě nějakou mučírnu
a člověk si odepřel život prapůvodní,
Bůh si dnes řídí sanitní auto
a sám si sbírá přeražené anděly
a vozí je po noci.
To pak často chodívám jen tak
kolem spící cáglárny,
ve vrstvách dřímající klády oceli
vyrovnané jak borové dříví
a zničehonic se objeví hlava,
tak veliká jak noční obloha,
hlava detailů nikdy nezřených a přesných,
ocel s přísadou wolframu a manganu
se v skrojení podobá báječným motýlům
a celé hodiny mi pumpují věty,
dávno zapomenuté obrazy,
bezvýznamné předměty mi louskají srdce
a já, říční faun,
jsem zase ochrnutý láskou k říční nymfě,
pitevní stůl analýz nahrazuji viděním
a vojín hlídající Krista
padá s roztrženým obočím.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Nagy | pátek 14.3.2014 13:09 | karma článku: 23,98 | přečteno: 1562x
  • Další články autora

Petr Nagy

Bída a sen

Egyptský spisovatel a filozof ALBERT COSSERY (1913–2008), žijící od roku 1945 v Paříži a přezdívaný „Voltaire od Nilu“, je u nás pohříchu neznámou postavou.

20.4.2015 v 8:00 | Karma: 7,31 | Přečteno: 395x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Arbesův portrét ve dvojím světle

Literární biografie již dlouho patří k oblíbeným žánrům nejen u nás. Také čeští čtenáři dychtivě sahají po titulech André Mauroise či Stefana Zweiga a stejné oblibě se u nich těší díla řady domácích autorů biografických románů – Františka Kožíka, Jarmily Loukotkové nebo... FRANTIŠKA VŠETIČKY. Právě Všetička je ovšem případem dosti specifickým, totiž úspěšným spisovatelem s průpravou literárního historika a teoretika. Obě tyto polohy se pak protínají v postavě Jakuba Arbesa (1840–1914), který se stal jak předmětem Všetičkovy odborné publikace s názvem Jakub Arbes (1993), tak hrdinou jeho biografického románu PŘED BRANAMI OMEGY.

13.4.2015 v 8:00 | Karma: 7,33 | Přečteno: 399x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Zeměplocha osiřelá, ale nesmrtelná

Ve čtvrtek 12. března mne stejně jako další miliony nadšených čtenářů děl sira TERRYHO PRATCHETTA zasáhla smutná zpráva hodící se spíše pro nadcházející pátek třináctého – veleúspěšný britský spisovatel a čelný představitel moderní humoristické fantasy ve svých šestašedesáti letech zemřel. Lítost nad odchodem autora, jehož knihy mne provázejí od dob středoškolských studií, nijak nezmírnily ani četné zvěsti o jeho dlouholetém zápasu s Alzheimerovou chorobou a netajeném úmyslu opustit svět vezdejší dobrovolně ještě před jejím vyvrcholením.

15.3.2015 v 13:06 | Karma: 20,79 | Přečteno: 816x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Připomenutí záslužné, avšak nešťastné

V dějinách naší literatury nalezneme celou řadu osobností, jejichž životní osudy a literární dílo upadly postupem času v zapomnění, přičemž v případě mnohých z nich lze dodat – k naší škodě. Třicet portrétů českých spisovatelů, novinářů, nakladatelů či kritiků, které potkal podobný osud, přináší kniha TOMÁŠE HEJNY s názvem POZAPOMENUTÉ OSOBNOSTI ČESKÉ LITERATURY.

27.1.2015 v 10:00 | Karma: 6,47 | Přečteno: 645x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Čtení dobré až k vzteku

Spisovatel, hudebník, historik umění a nakladatelský redaktor MILAN URZA (*1983) si za hlavního hrdinu svého prozaického debutu zvolil postavu vskutku neobvyklou – starozákonního proroka Jeremiáše (někdy též Jeremjáš).

20.1.2015 v 11:12 | Karma: 6,81 | Přečteno: 581x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Černý kašel polevil. Nově nakažených ubylo o pětinu

6. května 2024  15:01

V České republice za týden přibylo 1266 případů onemocnění černým kašlem, je to o 338 případů méně...

Nevlastní vnučka viní seniora z osahávání. Chtějí jen peníze, brání se souzený

6. května 2024  14:32

Jednaosmdesátiletý senior z Táborska stanul na lavici obžalovaných za pohlavní zneužívání nezletilé...

Novým premiérem Skotska bude veterán Swinney, všichni soupeři odstoupili

6. května 2024  14:22

Novým lídrem Skotské národní strany je politický veterán John Swinney, který už stranu vedl před...

Putin je vrah, vítal protest motorkáře u hrobů sovětských vojáků v Praze

6. května 2024,  aktualizováno  14:18

Motorkáři z Night MC Europe, odnože ruského motorkářského klubu Noční vlci, přijeli na pražské...

  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 635x
věčný student, filmový nadšenec a vášnivý čtenář, milovník starých časů... zakladatel Půlnoci, stránky věnované neprávem zapomenutým umělcům dob minulých, a šéfredaktor internetového kulturního měsíčníku Půlnoční expres... pracovník Národní knihovny ČR... knižní recenzent (iLiteratura, Host, Český rozhlas 3 – Vltava (Mozaika), Tvar aj.)