Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ctitel Masaryka a erotiky

Jedním z významných českých vydavatelů a překladatelů erotické literatury z období první republiky byl básník a publicista KAREL JAROSLAV OBRÁTIL (1866–1945), dosti pozoruhodná osobnost naší kultury. 

Pocházel z učitelské rodiny a sám také učil na řadě moravských škol – coby moravský patriot, český vlastenec a příznivec T. G. Masaryka byl Obrátil za Rakouska-Uherska značně nepohodlnou osobou a dočkal se proto mnoha přeložení. Od roku 1902 působil v Uherském Hradišti, kde se v roce 1917 stal ředitelem chlapecké školy. Kromě toho zastával významné funkce v učitelských spolcích, hojně přednášel hlavně o abstinenci a výchově mladých, pořádal osvětové a kulturní besídky i umělecké výstavy. Roku 1900 se oženil s třiadvacetiletou, tj. o jedenáct let mladší Bedřiškou Kuželovou, a měli spolu syna Drahomíra Mečislava, který se však za nejasných okolností v patnácti letech zastřelil (jeho otec byl přesvědčen, že nešťastnou náhodou). 

Již před první světovou válkou měl Obrátil problémy se zákonem, ovšem zatímco tehdy byl perzekvován, suspendován, odsouzen k pětidennímu vězení a přeložen na jinou školu z politických důvodů, po válce pykal pro svůj sběratelský zájem o erotickou literaturu – již roku 1919 byl obviněn z perverzity, odvolán z funkce ředitele, čtyři roky vyšetřován a rehabilitován teprve na základě odborných i zahraničních posudků své sbírky. Krátce po svém penzionování, konkrétně v roce 1926, přesídlil natrvalo do Prahy. Předtím i potom ovšem hodně cestoval po západní Evropě, zejména kvůli studiu erotické literatury. 

"Kdo se rozhlédne jen trochu pečlivěji kolem, vidí, že jen slaboši a pidimužíci mají strach před veřejným dotekem s erotismem." (K. J. Obrátil)

Byl horlivým sběratelem grafiky, ex libris, plakátů, drobných kreseb, letáků i rukopisů, o nichž často psal a také je sám překládal a vydával. Jeho sbírky patřily k největším u nás a čítaly stovky položek. Kromě toho vlastnil rozsáhlou knihovnu bibliofilií a literatury českobratrské, obrozenské i erotické (přes 12 000 svazků). Svou ediční a sběratelskou činností se však značně zadlužil a byl nucen svou knihovnu i sbírky nabídnout ke koupi Národnímu muzeu, což je paradoxně později zachránilo, když v nich na základě udání v roce 1941 bezohledně řádilo gestapo. Tehdy byl také Obrátil, který nadto rozšiřoval ilegální časopis V boj a spolupracoval s podzemním tiskem, nacisty poprvé zatčen. Podruhé byl zatčen v březnu 1945 a ve vězení na Pankráci zemřel na zápal plic.

Obrátilova vlastní umělecká tvorba není příliš rozsáhlá. Je autorem jediné básnické sbírky Májový déšť (1891), obsahující milostnou lyriku ve formě sonetů a rondelů, a útlé knihy s názvem O některých anglických bibliofilech a trochu i o sobě (1929). Významnější je jeho tvorba literárně-publicistická, spjatá též s jeho editorskou činností a zahrnující také předmluvy a doslovy k mnoha výborům. Publikoval v různých periodikách a některá sám redigoval (Nová Slovač, Zájmy Slovače). Kromě toho se podílel na vydávání několika knižnic – Orchideje (1913–1926), Sobkova sbírka dobré četby (1920–1936), Kulturněhistorické a literární kuriozity (1928–1933), Lotos (1932–1936) – a sám sestavil a vydal celou řadu "osvětových" čítanek s texty Husa, Chelčického, Masaryka či Machara.      

V roce 1924 vydává Obrátil své první významné dílo, jímž je monografie Erotické ex libris v počtu 150 výtisků. Dnes obtížně dostupný titul je v mnoha směrech dosud nepřekonaným českým příspěvkem k danému tématu. V duchu soudobého celosvětového zájmu o erotické folklorní projevy vydal mezi lety 1933 až 1939 celkem 15 sešitů Kryptadií, příspěvků k poznání intimního života lidových vrstev, které shromažďoval po dvě desetiletí. Obsahovaly písně, popěvky, rčení, říkadla, anekdoty, nadávky, hádanky, hry i obyčeje, které nasbíral v lidovém, studentském a vojenském prostředí Slovácka.

"Obrátil svoji pozornost nevěnoval – a v tom je jeho největší zásluha – vysokému, vznešenému, duchovnímu, nýbrž nízkému, sprostému, tělesnému. Jako první nechal lid mluvit tak, jak mu ‚zobák narost‘, nepřikrášloval, neuhlazoval, nechával texty v původní podobě, lhostejný k tomu, zda budou měšťanskému uchu znít poněkud hrubě a oplzle. Popíral tím onen idealizovaný a notně romantizovaný obraz českého venkova, který folkloristé především v devatenáctém století předváděli vzdělanému měšťanstvu." (z předmluvy Franze Schindlera ke Kryptadiím)

Zájem o erotickou tematiku se odráží v Obrátilově činnosti ediční (dále třeba sborník erotických povídek Červená lucerna), sběratelské (erotická ex libris) i překladatelské. Mezi jeho překlady, publikovanými převážně pod pseudonymem Karel Jaroš (dále užíval pseudonymů ABC, Alfa, Jaroslav Olšanský), nalezneme vedle osmidílných Dějin prostituce od Pierra Dufoura (jde o pseudonym Paula Lacroise, 1924–1927) řadu eroticky laděných próz, jejichž autory byli třeba Guy de Maupassant (Neteře paní plukovníkové, 1930; Příběhy pařížské kokoty, 1932), Pierre Louÿs (Tři dcery a jejich matka, 1931) či A. Ch. Swinburne (Flosie, patnáctiletá venuše, 1933). 

(in Půlnoční expres V/MMXIV)

POUŽITÉ ZDROJE:

JANIŠ, Kamil: K. J. Obrátil. Komenský sexuální osvěty (2008).
Příběh červených střevíčků (dokumentární film, 2006) – KE ZHLÉDNUTÍ ZDE !!!

 

UKÁZKA Z KRYPTADIÍ I. (nakl. Paseka, 1999, reprint soukromého tisku z let 1932–1935): 

Co je stav manželský? – Stav manželský je névětší hlóposť na světě, protože láska pomine, ale žena zůstane. Lepší je všecky děvčata milovať než se s jednó oženiť. (Vežky)

Čemu se podobají ženy? – Pěti dílům světa. Od 17 do 20 let Africe, neboť jsou horké, od 20 do 30 let Asii, která je divoká, od 30 do 40 let Americe, která je vyspělá v technice, od 40 do 50 let Evropě, která je vyčerpána po válce, od 50 do 60 let Austrálii, která je málo navstěvovaná. (Praha)

Z čeho měl Adam největší radost, když se rozhlédl po sobě a po celém krásném ráji? – Z pytlíku, že nemusel kulky držet v ruce. (Čachovice)

Anča z města / má ju z těsta. (Říkovice) · Andula – běhula. (Horní Moštěnice) · Anda – manda. (tj. zadnice, na Hané) · Nanda, to je velká rajda, ta si ho tam v chůzi nandá. (Praha) · Ančičí, máš kule na piči. (Dačice)

Proč ženská moc mluví a mužský moc myslí? – Protože žena má dvoje pysky a mužský dvě hlavy. (Hodolany)

Kdy je ženská podplukovníkem? – Dyž ju mrdá plukovník. (Olomouc)

Kdo byl nésilňéší mužské na světě? – Kolumbus, temu stály aji véca. (Přerov)

Jak se pozná fára římsko-katolická od řecko-katolickéj? – Římsko-katoličtí faráři sušíja pleny na plotě za farú, řecko-katoličtí před farú, protože se smějú ženiť. (Strážnicko)

Co je to? – Panna bledá, ve dne nedá, v noci dává, až se poscává. … Svíčka. (Moravská Ostrava)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Nagy | středa 14.5.2014 10:00 | karma článku: 10,77 | přečteno: 598x
  • Další články autora

Petr Nagy

Bída a sen

Egyptský spisovatel a filozof ALBERT COSSERY (1913–2008), žijící od roku 1945 v Paříži a přezdívaný „Voltaire od Nilu“, je u nás pohříchu neznámou postavou.

20.4.2015 v 8:00 | Karma: 7,31 | Přečteno: 395x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Arbesův portrét ve dvojím světle

Literární biografie již dlouho patří k oblíbeným žánrům nejen u nás. Také čeští čtenáři dychtivě sahají po titulech André Mauroise či Stefana Zweiga a stejné oblibě se u nich těší díla řady domácích autorů biografických románů – Františka Kožíka, Jarmily Loukotkové nebo... FRANTIŠKA VŠETIČKY. Právě Všetička je ovšem případem dosti specifickým, totiž úspěšným spisovatelem s průpravou literárního historika a teoretika. Obě tyto polohy se pak protínají v postavě Jakuba Arbesa (1840–1914), který se stal jak předmětem Všetičkovy odborné publikace s názvem Jakub Arbes (1993), tak hrdinou jeho biografického románu PŘED BRANAMI OMEGY.

13.4.2015 v 8:00 | Karma: 7,33 | Přečteno: 399x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Zeměplocha osiřelá, ale nesmrtelná

Ve čtvrtek 12. března mne stejně jako další miliony nadšených čtenářů děl sira TERRYHO PRATCHETTA zasáhla smutná zpráva hodící se spíše pro nadcházející pátek třináctého – veleúspěšný britský spisovatel a čelný představitel moderní humoristické fantasy ve svých šestašedesáti letech zemřel. Lítost nad odchodem autora, jehož knihy mne provázejí od dob středoškolských studií, nijak nezmírnily ani četné zvěsti o jeho dlouholetém zápasu s Alzheimerovou chorobou a netajeném úmyslu opustit svět vezdejší dobrovolně ještě před jejím vyvrcholením.

15.3.2015 v 13:06 | Karma: 20,79 | Přečteno: 816x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Připomenutí záslužné, avšak nešťastné

V dějinách naší literatury nalezneme celou řadu osobností, jejichž životní osudy a literární dílo upadly postupem času v zapomnění, přičemž v případě mnohých z nich lze dodat – k naší škodě. Třicet portrétů českých spisovatelů, novinářů, nakladatelů či kritiků, které potkal podobný osud, přináší kniha TOMÁŠE HEJNY s názvem POZAPOMENUTÉ OSOBNOSTI ČESKÉ LITERATURY.

27.1.2015 v 10:00 | Karma: 6,47 | Přečteno: 645x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Čtení dobré až k vzteku

Spisovatel, hudebník, historik umění a nakladatelský redaktor MILAN URZA (*1983) si za hlavního hrdinu svého prozaického debutu zvolil postavu vskutku neobvyklou – starozákonního proroka Jeremiáše (někdy též Jeremjáš).

20.1.2015 v 11:12 | Karma: 6,81 | Přečteno: 581x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 brzdí bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  19:22

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padají i kroupy. Hasiči hlásí desítky...

Sotva Izrael začal evakuovat Rafáh, Hamás souhlasil s návrhem na příměří

6. května 2024  18:56,  aktualizováno  19:21

Radikální palestinské hnutí Hamás v pondělí večer přistoupilo na návrh dohody o příměří s Izraelem,...

Odboráře popudila ODS. Odešli z jednání s vládou a plánují velký protest

6. května 2024  17:48,  aktualizováno  18:42

Vztahy mezi vládou a odbory jsou na bodu mrazu. Zástupci odborové centrály ČMKOS v pondělí...

Putin je vrah, vítal protest motorkáře u hrobů sovětských vojáků v Praze

6. května 2024,  aktualizováno  18:41

Motorkáři z Night Wolves MC Europe, odnože ruského motorkářského klubu Noční vlci, přijeli v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 635x
věčný student, filmový nadšenec a vášnivý čtenář, milovník starých časů... zakladatel Půlnoci, stránky věnované neprávem zapomenutým umělcům dob minulých, a šéfredaktor internetového kulturního měsíčníku Půlnoční expres... pracovník Národní knihovny ČR... knižní recenzent (iLiteratura, Host, Český rozhlas 3 – Vltava (Mozaika), Tvar aj.)