Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tak nám zabili ...

Máme svobodu myšlení? Tak proč to vypadá jakoby to někdo stále nechápal a po nás požaduje abysme uvěřili, že sloni létají nemajíce křídel a ryby zpívají nemajíce hlasivek. Tak nějak na mne působí zprávy, které se dozvídáme od naší milé čacké policie.

Nejsem nijaký odchovanec kriminálních seriálů, dokonce  asi šest let nemám ani televizi, přesto mne na závěrech naší policie mate stále stejný profesionálně zdeformovaný pohled, který umožnil dlouhou dobu fungovat manželům Stodolovým. Jejich případ nevedl policejní mašinerii k tomu, aby ve svém "vnitru" začala vytvářet účelné a účinné stuktury, které by byly schopny takové trestné činy řešit úspěšně a hlavně tak, aby výsledek vyšetřování odpovídal realitě.

Léta už proti sobě stojí realita televizní rekonstrukce a hypotéza vyšetřovatelů a soudce v  Kájínkově případu a oprávněně budí emoce. U Mrázka je ticho po pěšině chápáno a mezi slovy odůvodňováno tím, že vlastně šlo o vyřizování účtů podsvětí. Skutečně? Stejné otázky dodnes budí případ Anička. Nechci je zde více rozebírat, protože jde o dítě a celé je to nesmírně bolavé. O to horší je pak způsob, jakým nám byla předkládána fakta - nefakta.

Nejsou to však jen trestné činy veskrze kriminální (jak jsme masírováni). Kubice kdysi hovořil o prorůstání podsvětí do veřejné správy a místo řádného vyšetřování tohoto veřejného oznámení se nám dostává zlolajných floskulí, jak tento muž ovlivnil volby. No, pokud je ovlivnil, tak jsme si nepomohli, jen politická barva drancéřů (to je pěkné staročeské slovo a sedí jak ..) se změnila, jinak skandály pokračují, tu půlmiliarda tu nějaké stamiliony. Čunek s tím jeho půlmilionem (pokud nějaký byl) je ubohý příštipkář a je mimo ligu.

Zametání pod koberec mi připomíná legendární francouzský film "Vyšetřování skončilo, zapomeňte". To jsem se otřel o mediálně vděčné případy. A co ostatní, které se podaří udržet od zájmu médií. Navíc ani média neodvádí profesionálně dobrou práci. Ve většině kauz, které jsem sledoval skrze tisk, mi chybělo ono "Sine ira et studio"(bez hněvu a zaujetí), což by mělo být limitou, k níž by se práce reportéra měla blížit. Ale přes sedm desetin materiálu přineseného tiskem publikuje nepřesné a nepodložené údaje, články čpí osobním zaujetím.

Kritika se však netýká jen českých médií. A tak jsme mohli sledovat jak Breivik nejprve povraždil 94 lidí, dokonce na internetu bya uveřejněna fotografie s číslovanými oběťmi, kdy bylo číslo 82,83 a 84 aby den nato počet obětí klesl (sic!) na 64 a poté se ustálil na 77. Tak a co je pravda. A konspirační teorie je na světě, když ještě navíc vrah údajně volal policii z mobilu, který u něj nebyl nalezen.

A tak začátek věty ze Švejka použitý jako nadpis by mohl pokračovat citací Švejkovy otázky: "A kerýho?.. Tento příspěvek nemá za cíl kritiku policie, médií ani mezinárodního zlořádu, je jen upozorněním na stav pravdy ve společnosti. Pravda se stala naprosto přehlíženou komoditou v honbě za senzací a služtičkováním těm, kteří jsou u moci, nebo kteří "sypou zobu". A to je velice špatné vysvědčení pro takovou společnost.

 

 

 

 

 

 

Autor: Petr Martin Matějka | neděle 7.8.2011 16:58 | karma článku: 13,32 | přečteno: 1190x
  • Další články autora

Petr Martin Matějka

Záhada v gynekologické ambulanci

" ... Žena se v soukromé ambulanci podrobila běžnému testu na těhotenskou cukrovku. Místo glukózy ale vypila jedovatou dezinfekci. Personál na záměnu později přišel a kontaktoval policii. Hlídka mladou ženu našla v jejím bytě v bezvědomí. Přivolaní záchranáři jí už nedokázali pomoci. ...." Z článku I dnes vyplývá, že nebohá žena požila Chlumského roztok, a že jej požívala nejméně 10 minut a pak odešla domů.

25.6.2014 v 9:07 | Karma: 15,77 | Přečteno: 1198x | Diskuse| Společnost

Petr Martin Matějka

Můj život po životě aneb kéž by to nikdy nenapsal

Mnohokrát mne lákaly různé knihy k napsání recenze. Vždycky jsem to něčím zakecal, na něco se vymluvil. Poslední Vieweghův počin ale ve mně vybudil horečnou snahu. Anotace ke knize Můj život po životě od autora Michala Viewegha, kterou vydalo Druhé město začíná fakty: „Osmého prosince 2012 praskla Michalu Vieweghovi aorta. V nemocnici ho půl hodiny marně oživovali ....“ aby skončila v heroickém závěru: „ Ale je tu psaní, které ho drží při životě. A nyní i kniha, která je přes všechnu bolest, kterou s sebou nese, knihou očistnou.“

22.10.2013 v 22:06 | Karma: 8,94 | Přečteno: 473x | Diskuse| Kultura

Petr Martin Matějka

Mýty a realita zdravotnictví 1.díl

Aby bylo možno manipulovat s informovaností veřejnosti o českém zdravotnictví státní úředníci spolu se skupinami, majícími interes tuto "Zlatou kravičku" co nejlépe a nejdéle dojit, vymysleli řadu mýtů a báchorek, které mají za cíl veřejnost oklamat a vytvořit zdání, že ne oni, ale ti druzí ... Tak se pustíme do práce na vyložení reality.

20.10.2013 v 22:51 | Karma: 21,81 | Přečteno: 1991x | Diskuse| Ekonomika

Petr Martin Matějka

Tak se zase blíží volby

Ach jo, zase nás den co den masíruje televize, rozhlas, noviny, pošta s haldou letáků a paňáčkové (pardon, asistenti) politiků, kteří osamoceně skáčou po náměstích a návsích a nabízí tu kávu, tu čapku, tu propisovačku a pánbůh ví co ještě. Tedy, jestli o to má Pán Bůh vůbec zájem. Já jsem přesvědčen, že nemá. Protože kdyby měl, tak už to má v nebi jako my v našich mořích a oceánech.

20.10.2013 v 2:02 | Karma: 13,56 | Přečteno: 397x | Diskuse| Ostatní

Petr Martin Matějka

Mravní princip

Letní povídka pro Víkend MF DNES. Taky se to stalo v létě a bylo to těžké. Bylo to velmi těžké.

10.8.2013 v 15:43 | Karma: 17,69 | Přečteno: 703x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Na Ukrajině je poničeno přes 210 tisíc budov. Donbas a Mariupol utrpěl nejvíc

5. června 2024  7:31

Sledujeme online Na Ukrajině bylo od začátku ruské invaze poškozeno nebo zničeno více než 210 tisíc budov. Napsal to...

Léčba psychedeliky ve Spojených státech zřejmě neprojde. Poradci ji nedoporučili

5. června 2024  7:10

Skupina poradců amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) nedoporučila léčbu...

Vláda projedná novelu o účastnících odboje a odporu proti komunismu

5. června 2024  5:40

Návrh na vydání osvědčení účastníka odboje a odporu proti komunismu by měl nově moci podat i...

Chybí Ospen, Ventolin i další léky. Aplikace ukáže, kde je lidé seženou

5. června 2024

Premium Děti, které potřebují penicilinový sirup Ospen na streptokokovou angínu, stejně jako pacienti se...

  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 651x
Jsem lékárník, který se zajímá o dění okolo sebe a zkoumání příčin a následků.