Co mám proti pojištění, kolektivnímu investování a bankám vůbec…

Jste nějak pojištěný? Co by se stalo s vaším příjmem, kdyby se vám něco stalo? Kolik procent máte na běžném účtu? Nebylo by lepší, aby ty peníze byly někde, kde vám něco vydělají? Viděl jste už tenhle skvělý spořící účet s garantovaným zhodnocením 3% (a to je prý jako hodně). A co nějaké akciové fondy – zhodnocení až 20% (a to mě má nějak oslnit?). To jsou otázky, které mě učili, když jsem se pln nadšení v 19 letech pustil do finančního poradenství.

Byl jsem úspěšný? Ne. Proč? Protože tyhle věci mi přijdou přinejmenším úplně zbytečné. Takže si to vezměme hezky popořadě.

Pojištění. Co by se stalo s vaším příjmem, kdyby se vám něco stalo? A ono stalo. Zrovna před půl hodinou jsem si vyvrtnul kotník (a nebudu dělat, že to nebyl impulz k napsání tohohle článku). No a co? Tak mám berle a budu hopkat o berlích. Nebo když mě v Malajsii kousnul jedovatý pavouk a já musel do nemocnice na injekci? No a? Druhý den jsem zase makal. A co kdybych nemohl? Co kdyby mi něco ufiklo obě ruce? Tak se začnu učit psát nohama. Viděli jste to video maminky, jak se dokázala postarat o miminko jen nohama? (ruce neměla…) Chtělo se mi brečet. Nebo bych se živil jako Nick Vujicic…

Podstatné je, že hromada peněz by mi nepomohla. Naopak, pomohla by mi spíš do deprese. Když bych dostal 4 miliony za ufiknuté ruce, tak bych se mohl spolu s invalidním důchodem do konce života jen válet. A to byste chtěli? Válet se? Já teda ne. Radši se do posledního dechu budu o něco snažit! Něco dokázat, jako ten borec, co bez nohou „vyšlápnul“ Sněžku. Já před ním hluboce smekám, protože mu většina z nás nesahá ani…tak.

Dobře a co ty peníze na běžném účtu? Není přeci jen rozumnější si je dát někam, kde aspoň to procento vydělají? Není! Kvůli dvěma procentům (což je pár stovek možná pár tisíc) bych musel trávit čas s nějakým poradcem, podepisovat něco, čemu nerozumím, neměl bych jednoduchý přehled o tom, kolik mám, protože bych to měl na 4 místech…dejte pokoj.  To mi za to nestojí. Mnohem radši budu dělat to, co mě baví a těch pár tisíc si vydělám.

A kolektivní investování? To je úplně k smíchu. Nic nevyděláte, a ještě můžete o všechno přijít…Vždycky když mi něco takového říkají, tak jim říkám – jestli nemáte něco se zúročením aspoň 500% tak za mnou vůbec nechoďte, to je ztráta času. A oni na mě vždycky koukají jako na cvoka, jestli jsem nepřiletěl z Marsu. 500% o tom tihle páni poradci nikdy neslyšeli. A vy možná taky ne, ale takové možnosti existují a o třech z nich vám řeknu.

Vzdělání! Do vzdělání házejte peníze přímo lopatou. (A teď nemyslím vysokoškolské vzdělání, ale vzdělání, kde se vážně naučíte něco praktického a užitečného). Kupujte knihy, CD, choďte na semináře, workshopy, najměte si kouče, choďte na školení (ale tam pozor na jaká), získejte certifikáty atd. Tohle se vám časem vrátí aspoň 10 000 %ně.

Vlastní firma. Založil jsem vlastní firmu a nic mě to nestálo. Teda asi 10 tis., které mi to obratem hned vydělalo, takže zbytek jsou moje % a to bude časem možná víc než 10 tisíc %.

Investice. Ale né probůh kolektivně. Hezky si kupte přímo akcie nějaké menší inovátorské firmy. Zkrachuje hodně z nich? Jo. Ale když budete mít štěstí, jedna šikovná firma vám to vše vynahradí a bohatě vám vydělá.

Autor: Petr Klimeš | pondělí 1.7.2013 9:00 | karma článku: 9,81 | přečteno: 600x