Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

VOLEBNÍ PROGRAM ČSSD - ANEB JAK TO VIDÍM JÁ

Prostě nešlo vlastnímy slovy nenapsat co si o programu ČSSD myslím ....Mám jenom maturitu a je mi 41 let. Přesto si myslím, že pokud volby vyhraje levice (jako že vyhraje), bude to pro naši rodnou zemi krok zpět. 

Volební program ČSSD v kostce

Po sedmi letech vlády pravice žijeme ve státě, který nefunguje, nepomáhá, nechrání ani nepodporuje své občany. ČSSD to chce po volbách změnit!
Jak to vidím já …
Začneme hned zkraje hezky z ostra. Jak to že stát nefunguje? Co nefunguje? Nemáme snad všemožné úředníky, policii, lékaře, hasiče, dopravu … ? Tak jak stát nefunguje? Nefunguje jenom poslanecká sněmovna. A nefunguje díky několika osobním selhání jedinců, jimž byla svěřena moc. Před pravicí vládla osm let sociální demokracie a ač nás také zadlužovala až po uši, to už se tu nezmiňuje (v roce 1998 začínala s dluhem 0,8 mld. a v roce 2006 končila s dluhem ve výši 107,5 mld.) Jsem tedy zvědavej až si projdu Váš program, co hodláte za nesmysly zase lidem slibovat.

1. Vytvoříme nová pracovní místa

Nastartujeme hospodářský růst podporou soukromých investic a veřejnými investicemi do dopravní infrastruktury, zateplování domů, sociálního bydlení, rozvoje sociálních a zdravotních služeb a protipovodňových opatření. Nebudeme zvyšovat daň z přidané hodnoty, a zdražovat tím občanům život. Úřad práce se znovu musí stát místem, které lidem skutečně pomáhá najít práci. Podpoříme zaměstnávání mladých lidí a občanů se zdravotním postižením. Pro rozvoj regionů s vysokou mírou nezaměstnanosti i pro rozvoj venkova využijeme zejména peněz z EU.

Jak to vidím já …
Hospodářský růst těžko nastartujete bez široké diskuse s podnikatelskými subjekty všech velikostí, s zvláštním důrazem na ty menší a střední podniky. Musíte si uvědomit, že o peníze jde až v první řadě ! I kdyby u nás měli pracovat jen samí mongolové, uzbeci apod. Čecháček se svojí leností zase utře. Takže byste spíš měli nastartovat nějaké programy, které by zaměstnavatele motivovaly dávat práci převážně domácím (např. úlevy na daních, odměny za každé nové prac.místo apod.), zároveň však musíte rozjet programy na podporu „chutě“ pracovat (protože spousta lidí makat prostě nechce – bolí to a stát jim posílá dost na to, aby si dobře žili i bez únavy z práce) a ruku v ruce s tím upravit minimální mzdu a podporu v nezaměstnanosti tak, aby se nevyplácelo zůstávat doma.
Nastartovat hospodářský růst veřejnými investicemi do dopravní infrastruktury vidím jako házení perel sviním. Bude chleba levnější, když budou kvalitnější silnice? Nebude. Pomůže to zaměstnanosti? Nepomůže, už dnes na podobných stavbách pracuje hodně cizinců, tedy akorát jich to sem přiláká víc než je zdrávo (tím pádem nám naroste např. kriminalita). A abych nezapoměl J Peníze na takovéto stavby – bezedná díra jak vidíme dnes a denně, spousta prostoru pro vyvádění peněz jiným směrem atd. Čím pomůže zateplování domů hospodářskému růstu? Zvýší se obrat výrobcům a prodejcům polystyrenu, fasádní chemie a firem z oboru. Sice někdo dostane dotaci, ale už se to několikrát počítalo – levněji to vyjde svépomocí a člověk se ani nemusí zadlužit.
Co se týče sociálního bydlení, to je dobrá myšlenka – stát by se měl snažit, aby města a obce nerozprodávali svůj majetek, aby si tak vylepšili vlastní rozpočet, ale spíše byty dlouhodobě pronajímat a stát by měl dotovat jejich opravy a rekonstrukce (samozřejmě za maximálně transparentních podmínek a vyúčtování). Rozhodně bych ale neřadil tuto kapitolu do prostředků nápomocných k hospodářskému růstu, to se autoři programu trošku spletli v bodě, ne? Stejně je to i s rozvojem sociálních a zdravotních služeb – ty do tohoto bodu také nepatří, i když s jejich naplněním plně souhlasím a podporuji ho. Samozřejmě s určitými výhradami mezi něž patří hlavně přístup posudkových lÉkařů, které nikdo zřejmě nekontroluje, neboť to co vídáme za případy v televizních novinách je až zarážející.
A protipovodňová opatření? To si auto dělá legraci? Jeden malý příklad – protipovodňové hráze a opatření v obci Křešice v Ústeckém kraji stálo přes 190 milionů korun. Díky tomu, že projektanti tohoto díla byly zřejmě experti na podobné stavby a na víc jistě i maturovali z fyziky a matematiky, byly to zcela vyhozené peníze. Z našich daní. Přišla letošní povodeň a Křešice byly opět skoro celé pod vodou … To samé v Ústí nad Labem na Střekově … Teda pánové socdemáci, to nemyslíte vážně? Chcete naše daně takhle vyhazovat oknem a živit neschopné projektanty? To si děláte srandu ne?
Píšete, že nebudete zvyšovat daň z přidané hodnoty. Před rokem jste hlasovali proti jejímu zvýšení a měli spousty řečí, že až vyhrajete volby, zase jí snížíte. Takže nic? Pouze nebudete zvyšovat? Ony se Vám ty prachy hodí do krámu co? Musí přece být na sociální dávky pro cikány ne?
Druhá a třetí věta od konce – takto by měl Vás program vypadat !  Ale poslední věta mě zase rozesmála J Prej že použijete zejména peněz z EU J Proč se směju? Ve všech krajích jsou vaši oranžový hejtmani. To jsou nejvyšší zástupci státu na komunální úrovni ne? A spolu se svými experty na čerpání těchto peněz nám už ukázali, že jsou v tom přeborníci. Musí se platit pokuty za špatné čerpání, špatné kontroly … škoda slov !!! Do teď jste se to nenaučili a zas to slibujete? To zas bude v alejích nablito, pardon, to zas bude pokut …

2. Zavedeme pořádek do výběru daní

Zvýšíme příjmy státního rozpočtu zdaněním velkých firem, vyšším zdaněním hazardu a lidí s nejvyššími příjmy. Prosadíme majetková přiznání se sankcí propadnutí nezdaněného majetku a zavedeme registrační pokladny. Nebudeme tolerovat daňové úniky.
Jak to vidím já …
Proti tomuto budu snad ani nic nemám. Snad jen to, že to jsou jen planý sliby. Vždyť pravej Čech si vždycky cestu najde. Jukněte se na Slovensko J Okopírujte program a zákony z dílny tamního směru, hlavně ty ekonomické, které se týkají podnikatelů a za chvíli tu všichni budeme jíst kořínky …

3. Zajistíme kontrolu kvality potravin a přísnější regulaci cen energií a vody

Zavedeme přísná pravidla pro obchodní řetězce, aby došlo ke zlepšení kvality prodávaných potravin a vytvoření většího prostoru pro české potraviny. Stát musí chránit občany regulací cen elektřiny, plynu, tepla, vodného a stočného.

Jak to vidím já …
Zní to hezky. Ale asi byste měli vydat nějakou brožurku jak to chcete udělat. Slibovat něco takhle povrchně je pouze alibismus, pomůcka ke sběru volebních hlasů. Jak zlepšíte kvalitu potravin? Dotacemi? (zase k ničemu, peníze stejně nenajdou ten správný cíl) Kontrolami? (namátkovými nebo na základě udání?) Stát by měl ne chránit, ale zlevňovat ceny energií !!! Co ČEZ? Nevyšly investice v Bulharsku a Rumunsku – tak to zaplatíme my ne? Pár desetikorun měsíčně navíc nás nezabije J Měly byste konkrétně vyjít občanům ČR a podnilům vstříc. Umíte si spočítat, že když zlevníte elektřinu, vodu i plyn, zbude lidem víc a budou moci více utrácet? Že i podniky díky levnějším vstupům by mohly své výrobky zlevnit? Umíte?

4. Postupně zvýšíme minimální mzdu

Zasadíme se o růst minimální mzdy z dnešních 8500 Kč na úroveň 12 000 Kč hrubého příjmu v roce 2018. Lidé, kteří poctivě pracují, se musejí ze mzdy uživit a mít vyšší životní úroveň než ti, kteří se práci vyhýbají.
Jak to vidím já …
Vy asi 12000 Kč hrubého nemáte a nikdy jste neměli co? Jinak byste nemohli dát do oběhu takovou kravinu. Ano lidé mají malé platy, dělají co můžou aby přežili, ale tímhle se jim akorát vysmíváte do ksichtu !!! Co takhle raději dát nemakačenkům míň a donutit je pracovat? Veřejný služby, úklid, dozor u škol … chcete poslat seznam?

5. Garantujeme kvalitní zdravotní péči dostupnou všem

Zlevníme léky snížením daně z přidané hodnoty a zrušíme všechny poplatky ve zdravotnictví, s výjimkou příspěvku na stravu v nemocnici. Posílíme financování veřejného zdravotnictví a zabráníme privatizaci nemocnic. Zajistíme kontrolu nad kvalitou poskytované péče.
Jak to vidím já …
Kdybyste raději zamezili úniku tolik potřebných peněz ze zdravotnictví !!! Ani s jedním  vyhlášeným aktem v tomto bodě nesouhlasím. Stát je vždy horší hospodář než soukromník. Znáte to heslo – z cizího krev neteče ???

6. Pomůžeme mladým rodinám
Podpoříme zvýšení počtu míst v jeslích a mateřských školách. Prosadíme podporu zaměstnavatelů, kteří vytvoří pracovní místa pro matky a otce po rodičovské dovolené. Podpoříme výstavbu startovacích bytů. Pomoc státu rodinám s dětmi pokládáme za nejlepší důchodovou reformu.

Jak to vidím já …
Ano podpořte zvýšení počtu míst v jeslích a školkách. To je rozumné !!! Ale jak chcete prosadit podporu zaměstnavatelů jak píšete to by mě fakt zajímalo. Startovací byty? Zapomeňte. Bytů jsou spousty, lidi na ně nemaj a tím že budete stavět další ničemu krom stavebníků nepomůžete. Něco jinýho by bylo, kdybyste se mladým lidem při pořizování bydlení zaručili za hypotéční úvěry, to by určitě byla dobrá zpráva.
Vy asi nemáte moc rádi důchodce co?

7. Zajistíme důstojné stáří

Prosadíme návrat k valorizaci důchodů podle míry zdražování; zastavíme vyvádění veřejných peněz z důchodového systému a zrušíme neúspěšný II. pilíř. Posílíme cenově dostupné sociální služby pro seniory. Prosadíme, a to nejen pro seniory, zákon o sociálním bydlení.
Jak to vidím já …
Prosadíte jen to, co je výhodné hlavně pro vás tam nahoře. Lákáte lidi an tyhle řečičky, ale nenapíšete jak to chcete udělat !!! Zrušíte druhý pilíř? Aha, takže lidi už svý prachy neuviděj? Někomu je vlastně bezúročně půjčili, aby ten někdo mohl investovat že? Jenže ono jde určitě o dlouhodobé investice založené na neustálém přísunu pojistného, aby celý systém žil a vydělávat. Takže to teď přerušíte a to co bude chybět doplatíte z eráru? Vysvětlete lidem jak to myslíte. Prosím.

8. Chceme kvalitní školy pro naše děti

Zlepšíme postavení dobrých a kvalifikovaných učitelek a učitelů, včetně jejich odměňování. Zabráníme všem pokusům zavést školné na veřejných vysokých školách. Stát musí garantovat kvalitu a dostupnost vzdělání, včetně důkladné výuky jazyků, jako předpoklad dobrého uplatnění absolventů na trhu práce.

Jak to vidím já …
Abych nebyl jen zápornej – plně souhlasím s tímto bodem, ovšem ten je populární skoro u všech stran J a Kdo navíc i myslí ekonomicky, neprudí se zákazem školného na veřejných vysokých školách. Nebo je to už jinak, že stát Vám už negarantuje jen základní vzdělání?

9. Budeme bránit občany před lichvou a zvůlí exekutorů

Zpřísníme regulaci půjček tak, abychom znemožnili lichvu a zabránili předlužování domácností. Zajistíme přísný dozor státu nad exekutory, zabráníme jejich nezákonným praktikám a omezíme nemravné zisky z vymáhání pohledávek.
Jak to vidím já …
Jsem zvědavej. Opět chybí konkrétní návrh jak to chcete udělat …

10. Stát musí garantovat bezpečnost občanů

Zvýšíme počet policistů v oblastech s vysokou kriminalitou. Omezíme činnost heren a zastaváren s cílem snížit kriminalitu i praní špinavých peněz. Stanovíme přísnější pravidla pro podmíněně propouštěné vězně s cílem zabránit opakování trestné činnosti. Zlepšíme vybavenost profesionálních i dobrovolných hasičů. Před policií, soudy a úřady si musejí být občané skutečně rovni.

Jak to vidím já …
Zní to hezky, ale utřete stejně jako ostatní před Vámi kdo se o to pokoušeli. Přece každýmu průměrně inteligentnímu občanovi musí být jasný, že tohle je běh na velice dlouhou trať. Všechno špatný je k něčemu dobrý, to je třeba si uvědomit.
Zlepšíte vybavení hasičů – spíš jim zvedněte platy alespoň zpět na úroveň před několika lety, kdy se snižovali
(to by pro Vás bylo plus – napravovat chyby doteď vládnoucí garnitury ne? Hasiči pak musej dělat víc zaměstnání, jsou více vyčerpaní a to se třeba může projevit negativně na jejich pracovních výkonech …

11. Místo privatizace státu - fungující demokratický stát
Zajistíme, aby občané za své daně dostávali kvalitní a fungující veřejné služby. Zastavíme tunelování veřejných rozpočtů. Zvýšíme kontrolu firem pracujících na státních zakázkách. Zajistíme, aby stát byl dobrým hospodářem a veřejné finance byly dlouhodobě udržitelné. Přijmeme zákon o státní službě. Prosadíme zákon o obecném referendu. Zpřísníme pravidla pro financování politických stran. Budeme usilovat o výrazné snížení finančních plateb státu v rámci církevních restitucí.

Jak to vidím já …
A oni veřejné služby kvalitně nefungují? Veřejná služba je služba, která je poskytována občanům vládou a dalšími složkami veřejné správy. Tento termín je v přímém vztahu ke společenské shodě (většinou vyjádřené ve volbách) nad tím, že některé druhy služeb mají být dostupné každému bez ohledu na jeho majetek a příjmy. Takže by se hodilo pár příkladů, co podle vás nefunguje, co?
Kontrolovat firmy pracujícími na státních zakázkách – ano, souhlasím. Ale neměla by je spíše kontrolovat opozice?
Ten zbytek je dost kontroverzní, zvlášť ten církevní majetek. A pochybuju, že při zpřísňování pravidel pro financování politických stran nebudete myslet hlavně na tu svou J

Pokud s námi v těchto jedenácti bodech souhlasíte, pokud stejně jako my chcete konečně žít v dobře fungujícím státě, který myslí na lidi, podpořte, prosím, ČSSD ve volbách do Poslanecké sněmovny! 

Jak to vidím já …
No bohužel, krom pár věcí mi Váš program připadá jak pěkná slátanina určená nejširším masám obyvatel, hlavně pro ty s ukončeným odborným vzděláním zakončené učňovskou zkouškou. Promiňte, ale já Vás volit nebudu, vidím ve vašem programu pár dobrých myšlenek, ale nik konkrétního, spíš samý sliby, na které se po volbách zapomene. To ovšem neplatí jen o Vás J

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Jíša | úterý 3.9.2013 23:47 | karma článku: 25,57 | přečteno: 906x
  • Další články autora

Petr Jíša

Mýto místo známky?

Dneska mě nadzvedl ze židle tento článek ... http://auto.idnes.cz/mytne-na-dalnicich-v-cesku-09o-/automoto.aspx?c=A140204_122810_automoto_fdv

4.2.2014 v 19:50 | Karma: 19,77 | Přečteno: 699x | Diskuse| Ostatní

Petr Jíša

Ach ty patníky!

Chybějící, nezřetelné nebo špatně umístěné dopravní značení silnice bylo v loňském roce podle statistik příčinou 72 havárií. Většinu takových nehod ale policisté připsali řidičům do kolonky "nepřizpůsobení jízdy stavu a povaze vozovky".

17.12.2013 v 23:25 | Karma: 12,79 | Přečteno: 321x | Diskuse| Ostatní

Petr Jíša

Návrh řešení na potření sběračů kovů

Vadí vám každodenní zprávy o tom, jak někde někdo ukradl nějaký kov a byly z toho problémy? Jak lidi nemžou sehnat práci a nebo jí nechhtějí? Jak jsou všude kolem nás jen odpadky?

8.8.2013 v 9:19 | Karma: 18,36 | Přečteno: 1176x | Diskuse| Společnost

Petr Jíša

Tak toto ŘSD těžce nezvládlo

Jezdíte po dálnicei D8 ? Pak jsou tyto řádky určeny Vám. Od včera (bohužel s týdenním zpožděním) začala plánovaná oprava na úseku dálnice D8 (17-9km). A skoro okamžitě se začaly tvořit kolony, které dnes dosahovaly skoro 9 kilometrů ...

25.7.2013 v 23:25 | Karma: 10,22 | Přečteno: 668x | Diskuse| Cestování

Petr Jíša

Cedule skoro za 15.000.000 Kč na D8 už skoro rok nefunguje

„Společnost Kapsch začíná stavět třicet cedulí, problémem je cena a smysluplnost tendru“. Tak tohle věta byla zveřejněna na internetu 17.3.2010. Dnes je 18.1.2012. Již skoro 3 roky denně jezdím po D8 mezi Prahou a Lovosicemi a v tomto úseku jsou celkem tři informační tabule, z toho dvě ve směru na hlavní město. Podle zveřejněných dohadů celkem za cca 30 – 45 mil. korun).

18.1.2012 v 10:24 | Karma: 17,85 | Přečteno: 637x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Poslanci schvalují smlouvu s Německem o rozvoji labské vodní cesty

23. května 2024  8:45,  aktualizováno  11:11

Přímý přenos Poslanci schvalují smlouvu s Německem o údržbě a rozvoji labské vodní cesty. Stanoví základní...

Nizozemsko proti Bruselu. Imigrační a klimatické plány Unie Wildersovi nesedí

23. května 2024

Premium Vypadá to na téměř neodvratný střet. Chystaná nizozemská vláda euroskeptického vítěze voleb Geerta...

V pátek hrozí silné bouřky a přívalové deště. Napršet může až 30 milimetrů

23. května 2024  10:56

V pátek se budou na většině území lokálně vytvářet bouřky s přívalovými srážkami. Za krátký čas...

Za zneužití dotací při přeměně zámků na hotely dostal podnikatel 5,5 roku

23. května 2024  10:24

Vězení na pět a půl roku vyměřil olomoucký krajský soud podnikateli Petru Látalovi, který podle...

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2294x
Prostorově výraznější krátkozrakej pošuk, jež má čas od času potřebu "po svém" sdělit světu své čistě osobní postřehy :)

Seznam rubrik