Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Návrh řešení na potření sběračů kovů

Vadí vám každodenní zprávy o tom, jak někde někdo ukradl nějaký kov a byly z toho problémy? Jak lidi nemžou sehnat práci a nebo jí nechhtějí? Jak jsou všude kolem nás jen odpadky?

Dnes mě opět nadzvedl ranní příspěvek na facebookovém profilu, který oznamoval, že „mladíci“, sběrači kovů, ze tří panelových domů v Ústí nad Labem odcizili všechny CYKY kabely z výtahových šachet. Výtahy nejezdí. Občas nejezdí ani vlaky na severu, protože každou chvíli nějaký „sběrač“ někde něco pod rouškou tmy odstřihne, oholí a ráno s tím maže do sběrny. Čas od času se na nějaké „kovové referenty“ zřítí ocelová konstrukce haly, když se jí před tím snažili rozebrat a odvézt do sběrny. Někde jsem četl, že tito „chlapící“ mají povětšinou snědou barvu pleti (buď přirozenou nebo prostě proto že bydlí pod mostem a přes den jsou často na sluníčku a navíc se přehnaně nezajímají o hygienu). Každopádně už stačili o rozebrat a zpeněžit i kovový most nad jistou železniční tratí. Je toho dost co má tahle „sebranka“ na svědomí. Napsalo se toho dost. Ale nápadů jak tomu učinit konec jje jak šafránu.
Čas od času nějakého komunálního politika napadne, že by nebylo od věci, používat místo kovových deklů na kanálech například plastové, jinde zas desítky pouličních kamer bdělým oky hlídají, aby se nic podobného nestalo. Do sběren často chodí kontroly (Policiie, ČOI, magistrát a podobně) a i přes to všechno je to zřejmě málo. Nemá smysl to svalovat jako všechno na „vládu“ této země, to je nesmysl. Ta je od problémů obyčejných občanů úplně izolována, jak psychicky tak i fyzicky.
Pokusím se však nesměle navrhnout zajímavou možnost, jak se s tím vypořádat a ještě na tom třeba i vydělat nebo ušetřit. Když si položíme základní otázku „proč“, dostaneme jednoduchou odpověď: „peníze“ ! Těžko si lze představit, jak se dvojice chlapů v noci potajmu lopotí s dvousetmetrovým čerstvě odcizeným kabelem jen tak ze zábavy, aby nebyla nuda. Ale kdepak, rozdělat oheň, opálit izolaci, ochladit a šup s tím pro prachy. Prachy! To je ten základní motor.
1) Naší maličkou zemí zmítá docela slušná nezaměstnanost – na jedné straně jsou lidé, kteří prostě práci sehnat nemohou, buď že prostě není, nebo není zrovna pro ně a na druhé straně lidé, kteří pracovat nehodlají, protože i tak je stát dostatečně ohodnotí a jim to stačí, či si ještě k tomu bokem načerno lecos přivydělají.
2) Stačí se koukat kolem sebe, na vesnicích, ve městech, kolem silnic – jsme také země bordelářů. Někdy mám pocit, že než by člověk opřel pytel s odpadky někde o popelnici, raději s ní jebne někde do příkopu či někam jinam. Tyto odpadkové pytle milují divoká zvířata, potulní psi i kočky – rozhrabou a roztahají obsah. Prostě fuj. Velký fuj! A na odstraňování těchto nešvarů se vynakládají veliké peníze, stejně jako se veliké částky vynakládají na úklid ulic ve městech.
Proč tedy nezkusit udělat speciální sběrny na komunální odpad a odpad z ulic? Kolik dostanete za kilo železa? V průměru kolem 3,20 Kč. Vykupujme tedy v těchto sběrnách všechen odpad, který lidi vyhodí mimo popelnice a kontejnery! A za stejnou cenu jako za železo!  A přidejme navíc ke každým deseti kilo botelu igelitový pyteL ZDARMA! Rázem se začnou hemžit všude po ulicích a silnicích „nepřizpůsobiví“ ve výstražných vestách! V Ústí nad Labem už nebudou muset těmto lidem zabavovat kárky! Tito lidé se budou zcela dobrovolně snažit sesbírat venku co nejvíc odpadků! Oni si vydělají, nikdo je přitom nebude honit, nebudou muset dodržovat pracovní dobu a jako bonus pro nás všechny – z našeho okolí zmizí nevzhledný bordel!
No řekněte sami, nezní to hezky? Je to jen nástřel možnosti, ale určitě stojí za bližší prozkoumání. Vždyť v některých zemích už nenajdete nikde válet plastové flašky – jsou totiž zálohované. Už jen tento fakt by měl i naše zákonodárce „ťuknout“ – třeba by se mohli zabývat více těmito problémy, které nás trápí nejvíce (nezaměstnanost, dávky, ekologie …) a ne o svojí imunitu a výši platů.
Vždyť se tím zabijí dvě mouchy jednou ranou. Nebo že by tři až čtyři?

Díky za pozornost a hezký den.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Jíša | čtvrtek 8.8.2013 9:19 | karma článku: 18,36 | přečteno: 1176x
  • Další články autora

Petr Jíša

Mýto místo známky?

Dneska mě nadzvedl ze židle tento článek ... http://auto.idnes.cz/mytne-na-dalnicich-v-cesku-09o-/automoto.aspx?c=A140204_122810_automoto_fdv

4.2.2014 v 19:50 | Karma: 19,77 | Přečteno: 699x | Diskuse| Ostatní

Petr Jíša

Ach ty patníky!

Chybějící, nezřetelné nebo špatně umístěné dopravní značení silnice bylo v loňském roce podle statistik příčinou 72 havárií. Většinu takových nehod ale policisté připsali řidičům do kolonky "nepřizpůsobení jízdy stavu a povaze vozovky".

17.12.2013 v 23:25 | Karma: 12,79 | Přečteno: 321x | Diskuse| Ostatní

Petr Jíša

VOLEBNÍ PROGRAM ČSSD - ANEB JAK TO VIDÍM JÁ

Prostě nešlo vlastnímy slovy nenapsat co si o programu ČSSD myslím ....Mám jenom maturitu a je mi 41 let. Přesto si myslím, že pokud volby vyhraje levice (jako že vyhraje), bude to pro naši rodnou zemi krok zpět.

3.9.2013 v 23:47 | Karma: 25,57 | Přečteno: 906x | Diskuse| Politika

Petr Jíša

Tak toto ŘSD těžce nezvládlo

Jezdíte po dálnicei D8 ? Pak jsou tyto řádky určeny Vám. Od včera (bohužel s týdenním zpožděním) začala plánovaná oprava na úseku dálnice D8 (17-9km). A skoro okamžitě se začaly tvořit kolony, které dnes dosahovaly skoro 9 kilometrů ...

25.7.2013 v 23:25 | Karma: 10,22 | Přečteno: 668x | Diskuse| Cestování

Petr Jíša

Cedule skoro za 15.000.000 Kč na D8 už skoro rok nefunguje

„Společnost Kapsch začíná stavět třicet cedulí, problémem je cena a smysluplnost tendru“. Tak tohle věta byla zveřejněna na internetu 17.3.2010. Dnes je 18.1.2012. Již skoro 3 roky denně jezdím po D8 mezi Prahou a Lovosicemi a v tomto úseku jsou celkem tři informační tabule, z toho dvě ve směru na hlavní město. Podle zveřejněných dohadů celkem za cca 30 – 45 mil. korun).

18.1.2012 v 10:24 | Karma: 17,85 | Přečteno: 637x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Putin chce ovládat Baltské moře a teď se dívá na Gotland, obává se Švédsko

23. května 2024  20:47

Ruský diktátor Vladimir Putin teď svůj pohled upírá na Gotland, varuje vrchní velitel švédské...

V Rusku byl kvůli machinacím zatčen zástupce náčelníka generálního štábu Gerasimova

23. května 2024  9:45,  aktualizováno  20:45

V Rusku zatkli dalšího vysoce postaveného generála, tentokrát náčelníka hlavní správy komunikací...

Auta kradená v Česku končí na Ukrajině. V poslední době odhalení přibývá

23. května 2024

Premium Na konci března ukrajinští pohraničníci na přechodu Tisa mezi Maďarskem a Ukrajinou narazili na...

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2294x
Prostorově výraznější krátkozrakej pošuk, jež má čas od času potřebu "po svém" sdělit světu své čistě osobní postřehy :)

Seznam rubrik