Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zítra se bude tančit všude, po celé Evropě

Alespoň tak to vypadá po uzavření tureckého,, dealu'', tedy smlouvy EU s Tureckem. Oslavné bití se v prsa a úsměvy v záři reflektorů, podávání si rukou před vrčícími kamerami a povinné zubení se na tureckého spojence. 

Když se však kamery vypnou a světla pohasnou, raut je vyjeden, jsou si ještě evropští politici jistí, že vyřešili uprchlickou krizi? Obávám se, že ne. Za zavřenými dveřmi partajních kabinetů, v rozlehlých prostorách evropských institucí, se nese odér nutnosti, nutnosti něco udělat, rychlosti nalezení řešení, protože uprchlická vlna se jako tsunami přelila Evropou a zanechala za sebou nejen prošlapané stezky mezi poli, hromady odpadků, ale i rozdělenou EU a národy. Ukázala, spolu se smlouvou s Tureckem, jak slabá je EU ve své soudržnosti, jak nadutý Západ stále smýšlí o Východu, jako o Evropanech ,,druhé kategorie'', kteří nejsou sto řídit osud EU, natož svůj. A tak je jim vyhrožováno krácením dotací, jsou nazývány nesolidárními xenofoby, dokonce rasisty. Není hledán celoevropský konsensus, ale jakysi konstrukt, který v danou chvíli oddálí ještě větší ztráty volebních hlasů ,,velkých'' evropských, rozumějme především německých, stran.Protože ,,vítací kultura'' stála Merkelové CDU, stejně tak její souputníky v Německu, ale i její věrné v EU, mnoho voličských hlasů a povznesla napříč Evropou do sedla strany, které tyto zakonzervované struktury a systémy kritizovaly, a s kterými se ve volebních výsledcích nepočítalo. Proto v okamžiku, kdy se Merkelová a ,,její'' Německo ocitlo v boji za migranty samo, kdy ji začali opouštět věrní a ideově spříznění nejen v EU, ale i v Německu, dokonce i v její vlastní straně, sáhla po stéblu v podobě smlouvy s Tureckem. Napomohly k tomu nejen události v Kolíně a skutečnosti, které z toho vyplynuly, ale i neúspěšné zemské volby z minulého týdne. Přesto to opět vyvolalo řadu protichůdných názorů a ještě více ,,posílilo'' rozkol ve vládnoucí koalici v Německu.

To, že se v boji s masivní migrací stalo hlavním partnerem Turecko, je něco jako špatný vtip, kterému se ale musíme smát. Není sporu o tom, že Turecko je klíčové v regionu, odkud do EU proudí davy migrantů. A fakt je i ten, že  Turecko na svém území,, hostí'' daleko více běženců, než celá EU dohromady. Ale fakt je i ten, že Turecko, cítící šanci stát se zase velmocí, která ovlivňuje světa běh, uprchlické krize nestoudně využívá k vydírání EU a díky Angele Merkelové a politice EU drží všechny trumfy v ruce. Fakt je i ten, že podíl Turecka na proudění migrantů do EU je, přinejmenším, diskutabilním, stejně tak jeho role v boji s Islámským státem. Z obou krizí beskrupolózně těží, přičemž nelze jednoznačně odpovědět na otázku, na čí straně vlastně je. V neposlední řadě ani otázka lidských práv Turecko příliš netrápí. Přesně ta práva, kvůli kterým vede Angela Merkelová a současná politická elita EU, svůj boj proti všem xenofobům celého světa. A to o Kurdech raději nemluvme.

Přesycení humanitárním soustem, které si na sebe vzali multikulturní inženýři EU a které otřáslo celou Evropou, je donutilo jednat. Ale opět ve vleku svého myšlení a víře ve všeobjímající dobro, stejně tak víře ve vlastní neomylnost a boží poslání, jednají z vlastní vůle a za celou Evropu, s přesvědčením, že jedině jejich řešení je to správné. Výsledkem je smlouva s ďáblem, pardon s Tureckem. Vždyť jaký je zájem Turecka na řešení uprchlické krize je nasnadě, minimální. Neboť jen současný stav přináší Turecku výhody, o nichž se nesnilo ani Atatürkovi.

Takže tleskání a oslavné hýkání je přinejmenším předčasné. Čísla migrantů přicházejících do Řecka zatím neklesají a co přinese bezvízový styk s Tureckem EU, si můžeme představit. Možná další tisíce migrantů, hledajicí z nejrůznějších důvodů útočiště v EU. Ale narozdíl od těch v utečeneckých táborech, budou mít turecký pas s možností volného pohybu po EU.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Horký | neděle 20.3.2016 20:19 | karma článku: 26,83 | přečteno: 646x
  • Další články autora

Petr Horký

Radnice v Německu chce vystěhovat nájemníky, aby měla ubytování pro uprchlíky!

Radnice v jihoněmeckém Lörrachu vypověděla smlouvy nájemníkům městských bytů kvůli ubytování ukrajinských uprchlíků. Počínání představitelů města vzbudilo velkou nevoli a mediální humbuk. Město si však i přesto stojí na svém.

24.2.2023 v 12:09 | Karma: 16,65 | Přečteno: 324x | Diskuse

Petr Horký

Úsměvy bezzubých mužů

Začal se viklat. Kdo? No zub přece. To jeho viklání mi hrůzu nahání. Co bude se mnou, co bude s ním?Zmizí navěky? Po těch desítkách společných let? Nikdy s ním nebylo trápení a teď tohle! A jak s tím mám žít já?

25.3.2022 v 19:23 | Karma: 15,81 | Přečteno: 500x | Diskuse| Společnost

Petr Horký

Udělejme tečku! Ale za čím? Za blbostí....za svobodou?

Čísla nám rostou. Dánsko opět zavedlo již zrušená opatření, Holandsko vyhlásilo částečný lockdown, Rakousko je zemí jen pro očkované a uzdravené. Znovu se vyhlašují rizikové země a posílá se do karantény. Vítejte, podzim 2021.

14.11.2021 v 23:30 | Karma: 32,05 | Přečteno: 905x | Diskuse| Společnost

Petr Horký

Děvčata sorry, jsem prasák, ale léčím se!

Jiří Hošek, zástupce šéfredaktora Seznam zprávy, novinář, spisovatel, reportér, komentátor, inteligent a prasák, úpěnlivě hledající pomoc a pochopení.

19.10.2021 v 20:00 | Karma: 39,19 | Přečteno: 7452x | Diskuse| Společnost

Petr Horký

Pohledem zuřivého Sparťana: Boj nesmiřitelných. A nastává doba sparťanská?

Nedělní derby pražských "S" ukončilo jednu sérii a přerušilo jednu tradici. Vrbův vítězný svetr konečně po dlouhých pěti a půl letech porazil Slávii a na pár okamžiků tak zahanbil Trpišovského 54x neporaženou bejsbólku.

6.10.2021 v 11:53 | Karma: 13,78 | Přečteno: 379x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Partneři z Francie vsadili každý sám podobná čísla, miliony vyhráli oba

17. května 2024  8:25

Jako o mimořádně vzácném případu hovoří experti o výhře ve francouzské loterii, ve které uspěli muž...

Vypadá to jako plakát k hororu. Brity vyděsil rudý portrét Karla III.

17. května 2024  8:16

Značnou pozornost vzbudil portrét, který si nechal vyrobit britský panovník Karel III. Dílo malíře...

Ukrajinská armáda zaútočila na přístavy v Černém moři, cílila i na sklady s ropou

17. května 2024  6:42,  aktualizováno  8:13

Sledujeme online Ruská obrana v noci čelila rozsáhlému útoku dronů na Sevastopol a další přístavní město...

Americkým Houstonem se prohnala mohutná bouře, vyžádala si čtyři oběti

17. května 2024  8:09

Nejméně čtyři lidé přišli o život při silných bouřkách, které se ve čtvrtek přehnaly přes město...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 131
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 856x
Vypsat se ze všeho. Posadit se, popřemýšlet, zformulovat a psát,psát,psát!

Seznam rubrik