Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pravidla boje s covid-19

V boji proti epidemii covid-19 nejde o válku (nebojují lidé mezi sebou), ale bez spravedlivých pravidel může tento boj v jakousi válku přerůst.

Často je s demagogickým tvrzením, že „jde přece o životy lidí“ smetena ze stolu snaha o diskusi a hledání vyvážených řešení a za bezohledné cyniky jsou označováni ti, kteří řeší např. otevření obchodů, otevření škol, sportování dětí, kompenzace podnikatelů, ale i ti, kteří řeší soulad vládních opatření s Ústavou.

Znamená to tedy, že lidstvo by dnes nemělo řešit nic jiného než léčbu covid-19 a to jakýmikoli prostředky, bez pravidel a po jakkoli dlouhou dobu? Samozřejmě že nikoli, neboť boj s epidemií je třeba vidět (právě i v zájmu záchrany životů) v širším kontextu než jen optikou každodenní přímé péče o nemocné. I boj s epidemií potřebuje funkční společnost a svoje pravidla (ve smyslu působnosti a pravomoci příslušných orgánů i ve smyslu příslušných protiepidemických opatření), jinak by zavládla nežádoucí anarchie. Aby byla pravidla respektována, je však podstatné, jak pravidla vznikají a jak jsou kvalitní. Taková kvalita pravidel dopadajících přímo na životy lidí je pak významně dána tím, jak jsou pravidla spravedlivá.

Drtivá většina lidí určitě nesdílí teorii o neexistenci nemoci covid-19 a chápe, že nějaká protiepidemická opatření je třeba zavádět, avšak vládou tisíckrát proklamovaná fráze, že musíme táhnout za jeden provaz, předpokládá, že se v rámci svých možností postará o to, aby ve společnosti existovala spravedlnost, a že boj s epidemií tedy nebude jen na určité skupině lidí, že jej nebude odnášet a platit jen část obyvatel a že boj s epidemií nebude pro část společnosti nevratně destruktivní.

Spravedlnost může být vnímána rozdílně pohledem různých skupin či jedinců a lze ji v tomto ohledu vždy relativizovat. Proto je třeba spravedlnost vnímat spíše jako objektivní kategorii, jako stav, který vytvoří rovnováhu, byť spravedlnost lidských pravidel nikdy není a nemůže být absolutní. V době boje proti epidemii se však lidé dostávají do krajních situací, otázku spravedlnosti vnímají zřejmě citlivěji než jindy a i vláda by toto měla vnímat jako zásadní věc. Pokud totiž někdo cítí nespravedlnost či křivdu, nelze od něj logicky očekávat, že bude příkladem v dodržování vládních opatření.

V době epidemie by tak hledání spravedlnosti mělo spočívat v tom, že budou zaváděna jen skutečně naprosto nezbytná a exaktně odůvodněná omezení (nikoli tedy přístup, že radši zavřeme všechno …), že omezení budou jen na nezbytně nutnou dobu, že bude existovat skutečně finanční solidarita ve smyslu náhrady škod a odpovídajících odměn pro ty, kteří musí boj s epidemií skutečně odpracovat (především zdravotníci), a také třeba v tom, že Česká republika nebude v boji s epidemií dávat nesmyslně vydělat čínský firmám.

Vláda však takovou spravedlnost dosud nehledala, omezení často postrádají elementární logiku a jsou „odůvodňována“ jen naprosto nedostačující a obecnou floskulí o omezení mobility lidí nebo absurdními argumenty typu „kdybychom jeden sektor podnikání umožnili, chtěli by to ostatní také“. Ministr Havlíček pak například v rámci „své spravedlnosti“ odmítal diskutovat o náhradách podnikatelům, kteří nemají provozovny v nájmu, ale vzali si na ně hypotéky, s tím, že nelze odškodňovat vše, neboť by se pak některým podnikatelům mohly hradit leasingy na dražší auta než jiným.

Vláda by tedy měla konečně pochopit, že v boji proti epidemii zásadně pomůže spojení společnosti, a to i prostřednictvím pocitu spravedlnosti.

Autor: Petr Holý | pátek 19.2.2021 12:01 | karma článku: 10,18 | přečteno: 269x
  • Další články autora

Petr Holý

Alibistická vláda se chystá k další diskriminaci.

Vláda v demisi se zřejmě chystá rozhodnout o tom, že jako doklad o bezinfekčnosti na koronavirus nebude uznávat negativní testy, ale jen doklady o očkování a o prodělané nemoci (resp. pozitivním testu) v posledních 180 dnech.

17.11.2021 v 17:26 | Karma: 28,87 | Přečteno: 642x | Diskuse| Společnost

Petr Holý

Česko v područí nezákonných opatření (?)

Ministerstvo zdravotnictví řídí Českou republiku již několik týdnů zřejmě nezákonnými opatřeními k omezení obchodu, služeb a dalších aktivit, a hodlá v tom evidentně pokračovat.

1.5.2021 v 16:57 | Karma: 23,44 | Přečteno: 490x | Diskuse| Politika

Petr Holý

Ještě krátce k obvinění Ondřeje Kúdely z rasismu.

Jako existují třeba náboženští fanatici, tak existují i fanatici boje proti rasismu a nemá to nic společného se skutečným respektem a se sdílením skutečných hodnot.

15.4.2021 v 15:17 | Karma: 32,23 | Přečteno: 854x | Diskuse| Společnost

Petr Holý

Odtržení odborníků od reality

Epidemiolog Petr Smejkal a jeho spolupracovníci z Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES) stálé nepochopili, že život není jen boj s epidemií.

13.4.2021 v 14:05 | Karma: 32,69 | Přečteno: 1009x | Diskuse| Politika

Petr Holý

Příval covidových opatření

Mnoho lidí se v záplavě nových opatření a nařízení v době epidemie stalo nuceně dočasnými „právníky“, kteří se musí ze dne na den seznámit s novými právními předpisy a správně je vyložit.

8.4.2021 v 11:14 | Karma: 18,54 | Přečteno: 688x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Zákon proti úhynu ryb. Všechny trubky svedené do řek se budou zapisovat

2. června 2024

Premium Rybáři si všimnou úhynu ryb v řece. Hasiči, zatímco havárii likvidují, na webové aplikaci vidí,...

Náš Den D. Jak se Čechoslováci v srdci Francie postavili divizi SS

2. června 2024

Premium Byla to nerovná bitva. Proti hrstce partyzánů stála elitní německá divize SS Das Reich na tancích...

Australský stát jmenoval tajemníka pro „pro změnu chování mužů“

1. června 2024  20:18

Guvernérka australského státu Viktoria Jacinta Allanová jmenovala poslance Tima Richardsona jako...

Papež se sešel s Čaputovou a matkami dívek, co zemřely při nehodě autobusu

1. června 2024  20:09

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se v sobotu setkala ve Vatikánu s papežem Františkem. Na...

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1389x
Absolvoval Právnickou fakultu UK v Praze. Působí od roku 1998 jako advokát v Praze. Je spoluautorem několika publikací zabývajících se zejména autorským právem a mediálním právem.

Seznam rubrik