Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rozbor kapitálových trhů ze dne 28.3.2009

Text je určen zájemcům o kapitálové trhy

Dnes svoji analýzu začnu příjemným konstatováním. Máme za sebou třetí týden růstu trhů a mohu dnes říci, že sentiment trhů se dostal do úplně opačného pólu oproti období před 6.3.2009 – z totálního pesimismu do absolutní euforie.  Můj indikátor síly trhu MCF – jeho krátkodobá složka dosáhla ve čtvrtek minulého týdne absolutně nejvyšší úrovně od roku 1978 (v obrázku zelená barva). Nikdo nechce zmeškat potenciální dno trhu a tak všichni nakupují a nakupují a nakupují. Avšak dno, které jsme viděli 6.3. znamenalo tak prudký obrat, že je dost nepravděpodobné, že by mohla tato jízda trvat nadále bez jakéhokoliv oddychu. Myslím si , že část nákupní horečky lze připsat faktu, že manažeři různých investičních fondů  stojí před uzávěrkou prvního kvartálu a nechtěli před svými investory vypadat jako neschopní, když nenakoupili včas žádné akcie.  Těmito nákupy si vyřešili alespoň tuto situaci – v účetních uzávěrkách k 31.3.2009 se bude dobře vyjímat, že stihli nakoupit. Ti manažeři, kteří dosud váhali, to budou možná chtít napravit během jakéhokoliv menšího poklesu.

Otázkou ale zůstává, jak se budou fondy chovat po tomto datu, obzvláště když může kdykoliv dojít ke korekčnímu výprodeji, protože růst v uplynulých třech týdnech byl enormní. Index S&P 500 přidal za 3 týdny 22% (podle agentury Bloomberg nejlepší růst za 10 dní za 71 let). Všechny oscilátory včetně indikátorů síly trhů jsou nyní extrémně překoupené nebo se silnými negativními divergencemi, proto se nějaká korekce očekávat dá (překoupenost je patrná na grafech denních a kratších – hodinových, ).  

   

Extrémně překoupený trh může být vyřešen dvěma způsoby:

            1. Korekcí někam k úrovním indexu S&P500  (SPX) okolo 740 (minimum z 21.11.2008) a pak by mohl růst pokračovat

            2. Trh neklesne pod 770 a bude „přešlapovat“ pod současnými rezistencemi danými zakreslenou modrou trendovou linií.  

 

Nevyšel mi tedy předpoklad již z minulého týdne, že trh zkoriguje a pak poroste. Trh zatím nezkorigoval prakticky vůbec. 

 

Co se týče dalšího vývoje, existuje i třetí možnost – a sice že indexy porostou rovnou k dalším rezistencím na úrovni okolo 1000. Tato varianta se mi nezdá příliš reálná.  

   

Vrátím se nyní k dlouhodobějším grafům.

Nejprve graf měsíčních cen.

Na dalším obrázku vidíme dva mé nejpoužívanější oscilátory. Pro ty zájemce, kteří by se s nimi chtěli více seznámit, existuje nyní možnost – na stránkách www.akcie.de/node/5  jsem umístil podrobné rozbory chování těchto oscilátorů v minulosti – při významných cenových dnech i vrcholech.

Z obrázku je vidět, že růst trhů se dal očekávat bez ohledu na záchranné balíčky vlády USA, protože dokonce na měsíčních cenách vykazují indikátory pozitivní divergence a celkové zlepšení nálady investorů. Cenová formace, která se na měsíčních grafech vyvinula, je označována jako "bullish reversal" (zvrat). Znamená to, že v daném měsíci cenanejprve vytvořila nové cenové minimum a posléze zakončil měsíc pozitivně  (cena je výše, než na počátku měsíce).

Na mých výše uvedených stránkách (u textu o indikátoru ADEMA) jsem zveřejnil také krátké srovnání mezi mými oscilátory a typickými sentiment indikátory  typu MBH Commodity Index. Každý čtenář si může najít dostatek informací o těchto indikátorech, zde na to není místo. Ale uvedu alespoň že tyto indikátory jsou získávány průzkumem mezi investory (to je případ i MBH indexu) nebo mezi finančními poradci. Jsou považovány za tzv. kontrariánské indikátory – v době, kdy naprostá většina názorů je pozitivní, tedy že trhy budou růst, je třeba prodávat, protože většina investorů na trzích se pravidelně ve svých názorech mýlí. Naopak v době, kdy lidé propadají absolutnímu zoufalství a pesimismu, je třeba nakupovat. Výkonnost těchto indikátorů a tedy pravdivost těchto předpokladů ověřila testováním společnost Ned Davis Research. Ateď k věci: Moje dva uvedené oscilátory velmi dobře vyjadřují sentiment trhu, protože jejich průběh prakticky odpovídá  uvedenému MBH sentiment indexu.  A to je přesně to, o co se ve svých rozborech snažím – odhadnout náladu investorů, která je zcela rozhodující pro chování trhů (růst nebo pokles). Vůbec není rozhodující stav ekonomiky jako takové, ale to, jak tento stav vnímají investoři a co si myslí o dalších perspektivách. Jedině toto má smysl se snažit změřit.  Na stránkách www.patria.cz  jsem si v rubrice „Viděno zvenčí“ přečetl názor jednoho přispěvatele, že v současné době vůbec nejsou důležité technické signály, ale naopak jsou důležité obavy a strach z recese podporované ztrátami finančních institucí. Z tohoto názoru je vidět nepochopení technické analýzy. Vždyť co jiného by se měla technická analýza snažit podchytit, než emoce účastníků – tedy strach a pesimismus nebo euforii a optimismus?  Uvádím tuto námitku proti tvrzení ve zmíněném článku z toho důvodu, že spousta lidí musí být z podobných názorů pěkně zmatená. Proto mám potřebu na to reagovat a vyjádřit vlastní názor. Někomu se může zdát, že technická analýza v dobách poklesů nefunguje – já na to říkám , že funguje, protože vyjadřuje dlouhodobě se měnící sentiment investorů k horšímu. Nebudou  fungovat pouze pokusy obchodovat  proti dlouhodobému trendu – tedy snažit se nakoupit LONG pozice v době, kdy trhy dlouhodobě klesají, protože optimismus účastníků dosáhl před čtrnácti měsíci absolutního vrcholu za posledních 35 let a od té doby se začal vracet k dlouhodobému normálu. Více toto téma, jak zachytit sentiment účastníků, rozvádím opět  na výše uvedených stránkách www.akcie.de (sekce o indikátorech) .      

    

Týdenní grafy

Následující graf ukazuje, že nás po případné korekci čeká  velmi pravděpodobně další růst.  Oscilátory tak dobře vyjadřující sentiment trhu mají před sebou dostatek prostoru pro další růst. Všimněte si nejdelšího oscilátoru v dolní části grafu  označeného jako SumAD (červeně). Tento oscilátor se teprve nyní odlepuje ode dna. 

 

Musel jsem změnit názor na to, v jaké fázi trhu se nyní nacházíme. Po zvážení celého vývoje za uplynulé tři týdny si nyní myslím, že dno ze dne 6.3.2009 bylo zároveň dnem první primární vlny           (primární znamená hlavní vlna, která se vyvíjí několik měsíců až let) a nyní již zřejmě dochází k vývoji první růstové fáze v rámci druhé primární korekční vlny. Tato fáze by mohla trvat několik měsíců. Více ukazuje obrázek.

 

Obrázek. ETF DIA, denní ceny

 

Cena ETF DIA již zcela eliminovala propad cen od počátku února, avšak nyní se nachází pod silnými cenovými rezistencemi.  Nějaká korekce je skutečně velmi pravděpodobná.

 

Další dva obrázky jsem musím přiznat nevymyslel. Přišel na něj  známý analytik Bob Farrell. Ukazuje na velmi dokonalou paralelu mezi vývojem trhů od března 1937 až do dubna 1938 se současným vývojem. V Březnu 1938 také skončila první primární poklesová vlna, tak jako nyní v březnu. Následoval růst trhů cca 33 týdnů až do listopadu 1938 a pak tříletý pokles k novým minimům až do května 1942.

Obrázek: DJIA v letech 1937-1938

  

Obrázek: DJIA dnes

 

Obrázky ukazují, že cenový vývoj se v podstatě stále opakuje, protože lidská psychika se nemění. Lidé se chovají stále stejně, jako před sedmdesáti lety, tedy ovládá je strach, že přijdou o peníze a na druhé straně je žene touha rychle zbohatnout. V okamžicích, kdy lidé začnou přicházet o peníze, jim mohou být jakékoliv racionální argumenty  ukradené a prodávají svoje akcie. V dob, kdy vydělávají peníze, začínají věřit tomu, že tento pro ně pozitivní vývoj bude pokračovat, ať už je ekonomika v jakémkoliv stavu. Když bych se vrátil do doby v roce 1938, pak tehdy počátkem dubna začal rychlý růst trvající tři týdny téměř bez přestávky.  Růst trval 11 dní a index DJIA při něm zhodnotil o 22% (současný růst trval 13 dní a index zhodnotil o 21%). 

Následoval pokles trvající 28 dní, při kterém index přišel o 12% ze svého maxima. V dalším kole růstů DJIA zhodnotil o 35%. Podobný vývoj bychom mohli vidět i nyní.

 

Další obrázek: Vývoj akciového indexu pro zlaté akcie HUI. Oba oscilátory nyní klesají a vypadá to, že nějaká korekce také přijde. 

Dluhopisy 

Obrázek : Cena ETF TLT (dlouhodobé US státní dluhopisy).  Když předminulý týden vyhlašoval FED záměr začít odkupovat státní dluhopisy a také dluhopisy vázané na hypotéky, znamenalo to okamžitý velmi silný pokles výnosu dluhopisů (bond yield) a ceny dluhopisů doslova vystřelily nahoru. Záměrem FEDU bylo jednak stimulovat trh tím, že odkoupí toxické hypoteční dluhopisy a tím je dostane z rozvah bank (ozdravný proces) a zároveň odkupem US státních dluhopisů dojde k omezení nabídky dluhopisů a díky tomu i poklesu úrokových sazeb.  Odkup dluhopisů znamená zároveň sypání US Dolarů do soukolí americké ekonomiky , což znamená podporu kapitálových trhů. Problém je, že zvyšování peněžní zásoby není podloženo výkonností ekonomiky a zcela jistě bude znamenat zvýšený tlak na inflaci. Navíc odkup hypotečních dluhopisů bude znamenat pouze přesun bezcenných papírů z rozvah bank do rozvahy  americké vlády. V konečném důsledku obě tato opatření mohou znamenat jedinou věc – situace USA jako dlužníka se zhorší a navíc se zhorší vlivem inflace i postavení US Dolaru vůči ostatním měnám.  To zajisté zahraniční investoři vědí. Proto také tyto zprávy měly tak krátkodobý efekt na pokles výnosu dluhopisů a růst jejich cen.   Tradiční věřitelé USA jako je Čína, Japonsko nebo arabské země mají nyní svých problémů dost (např. Čína se potýká s domácími problémy nezaměstnanosti) a a je možné, že nebudou za takových podmínek chtít nést riziko dalšího znehodnocování dluhu. Proto by mohli začít vyžadovat vyšší úroky za své půjčky. Navíc poptávka po investorech do státních dluhopisů  roste i ze strany dalších zemí – viz vystoupení Mirka Topolánka minulý týden (i jiné země chtějí, aby se našli věřitelé, kteří zafinancují současné problémy různých států). Růst úrokových sazeb v dnešní situaci by zřejmě znamenal obrovské problémy pro všechny dlužníky – a tím i krok k vysoké inflaci. Když těmto zemím nikdo nebude chtít jednoho dne  půjčit, budou tyto země řešit situaci zřejmě dalším tisknutím peněz (inflace).

 

Obrázek. TLT

Z obrázku bych usuzoval spíše na další pokles ceny dluhopisů. Korekční formace není kompletní. Pokud cena dluhopisů nyní poroste (např. pod vlivem korekce akciových trhů), pak bych předpokládal , že to bude spíše nakrátko.

  

Další graf ukazuje ETF pro Euro (proti koši měn). Tato formace se mi jeví jako spíše růstová, i když nyní zřejmě Euro mírně zkoriguje.

Krátkodobé (intraday) grafy

První graf ukazuje cenový vývoj ETF DIA ( DJIA)

Obrázek ukazuje to, co jsem říkal – trh je dnes velmi překoupený. Formace začíná připomínat RISING WEDGE ( implikuje pokles).

Další obrázek znázorňuje ETF XLF  (finanční sektor)

Na obrázku jsou zaznačeny  spodní hranice, kde by mohla skončit případná korekce. 

Obrázek níže ukazuje poměr mezi cenou ETF US státního dluhopisu IEF a ETF HYG, který představuje podřadné „junk“ dluhopisy.  Tento poměr dobře vyjadřuje náladu investorů, protože v dobách optimismu lidé nakupují více rizikových junk dluhopisů a v časech, kdy si myslí, že trh čekají horší časy, nakupují státní dluhopisy a prodávají junk. V uplynulých týdnech převažoval nákup junk dluhopisů (optimismus rostl). Nyní to vypadá, že by se situace mohla začít obracet. Formace patrné z obrázku by implikovaly budoucí růst poměru – lidé by opět mohli začít preferovat státní dluhopisy. 

  

Intraday market breadth indikátory

Následující grafy jsou sestrojeny z cca padesáti ETF certifikátů trhu USA. Je vidět postupně slábnoucí trh- stále méně akcií podporuje současný růst. Na druhé straně je třeba říci, že pokud by došlo k průrazu rezistencí směrem vzhůru, znamenalo by to zřejmě novou nákupní euforii a růst i těchto indikátorů (pokládám to za málo pravděpodobné). V pátek však došlo ke korekci, na konci které indikátory síly trhu opět začaly růst. Navíc pokles byl provázen nízkým objemem, nejednalo se o žádný panický výprodej.  Je tedy možné, že znovu dojde k ataku cenových maxim z minulého týdne nebo dokonce vytvoření maxim nových.

 

Obrázek: Indikátory síly trhu a ETF QQQQ, 60-minutové ceny

Obrázek: ETF QQQQ , 15-minutové ceny

 

Na serveru www.akcie.de tentokrát plánuji umístit daleko větší počet grafů, než v tomto článku. Zatím jsem to nestihl, asi to zvládnu zítra ráno. Kdo tedy má zájem o hlubší podrobnější rozbor, najde ho tam.

  

Závěr: Nacházíme se zřejmě v růstové druhé primární vlně, která by mohla vydržet několik měsíců. Krátkodobě je však trh vysoce překoupený a korekce je pravděpodobná.

 

Petr Fiala

 fiala@fpreal.cz

 

Autor: Petr Fiala | sobota 28.3.2009 16:14 | karma článku: 20,95 | přečteno: 2311x
  • Další články autora

Petr Fiala

Doplnění mého včerejšího komentáře k vývoji kapitálových trhů

Původně jsem si myslel, že po svém včerejším komentáři k současné situaci na kapitálových trzích žádnou zprávu již psát nebudu, avšak pro prostudování některých dalších cenových akciových grafů po pátečním obchodování jsem se rozhodl, že doplním svůj včerejší text.

26.9.2009 v 19:52 | Karma: 14,67 | Přečteno: 2708x | Diskuse| Ekonomika

Petr Fiala

Krátký rozbor ze dne 25.9.2009

Ve svém předchozím rozboru ze soboty 19.9.2009 zveřejněném na stránkách www.akcie.de jsem uvedl, že očekávám během 2-3 týdnů první vážnější pokles, ale že předtím, než bude dosaženo vrcholu trhu, přijde nejpre jedna korekce ze současných maxim a poté znovu ještě jeden růst. První část tohoto mého scénáře se začíná vyplňovat.

25.9.2009 v 8:07 | Karma: 15,21 | Přečteno: 4239x | Diskuse| Ekonomika

Petr Fiala

Proč nyní neinvestuji do akcií - doplnění

Některé další názory na současný vývoj akcií

18.4.2009 v 14:48 | Karma: 20,23 | Přečteno: 2955x | Diskuse| Ekonomika

Petr Fiala

Proč nyní neinvestuji do akcií

Tento článek vysvětluje moje důvody, proč se zatím vyhýbám dlouhodobým investicím do akcií.

9.4.2009 v 10:03 | Karma: 31,97 | Přečteno: 4869x | Diskuse| Ekonomika

Petr Fiala

Rozbor kapitálových trhů 4.4.2009

Článek je určen zájemcům o kapitálové trhy

4.4.2009 v 19:20 | Karma: 17,00 | Přečteno: 3231x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

První máj lákal motorkáře, nehodu na Klatovsku jeden z nich nepřežil

1. května 2024  16:40

Krásné počasí a sváteční volno vytáhly ven motorkáře, jarní vyjížďky měly ale v Plzeňském kraji i...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  16:31

Politické strany, hnutí a spolky a jejich příznivci se sešli k oslavám prvního máje. V Praze se...

V ODS plnil roli Klausova vlčáka. Kousl a nepustil, vzpomíná Vondra na Macka

1. května 2024  16:31

Miroslav Macek měl podle Alexandra Vondry (ODS) celou řadu kontroverzních názorů, se kterými on sám...

Hrál na počítači a nechodil ven. Policisté u něj doma našli varnu pervitinu

1. května 2024  15:51

V bytě na okraji Brna našla policie varnu pervitinu, podezřelý muž skončil ve vazbě. Stíhaná je i...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2664x
Snažím se porozumět kapitálovým trhům, abych věděl, jak naložit se svými penězi. Vedle toho řeším běžné problémy, jako většina populace. Jsem také horolezec, cykloturista, lyžař a snowborďák.