Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Krátký rozbor ze dne 25.9.2009

Ve svém předchozím rozboru ze soboty 19.9.2009 zveřejněném na stránkách www.akcie.de jsem uvedl, že očekávám během 2-3 týdnů první vážnější pokles, ale že předtím, než bude dosaženo vrcholu trhu, přijde nejpre jedna korekce ze současných maxim a poté znovu ještě jeden růst. První část tohoto mého scénáře se začíná vyplňovat.

 Ještě ve středu 2 hodiny před uzávěrkou US trhů situace vypadala pro spekulanty na růst velmi dobře , čekalo se na vyhlášení FEDU. Tak jako se dalo předpokládat, po vyhlášení, že základní úrokové sazby zůstanou V USA ještě dlouho na nízké úrovni  šel trh nahoru a USD dosáhl nových maxim – ovšem jen na chvíli. Během jedné hodiny se vše obrátilo – USD začal posilovat a proti Euru získal během pouhých čtyř hodin téměř jedno procento. Naopak futures kontrakt pro akciový index S&P 500 během následujících dvou hodin ztratil 20bodů, tedy 2%.  Když po pozitivních zprávách dochází k výprodeji trhů, je to varování, že současný růst je minimálně krátkodobě u konce. Včera výprodeje trhů v nezmenšené míře pokračovaly.    Neřekl bych, že růst je u konce zcela definitivně. Pořád si myslím, že ještě k jednomu růstu dojde. Akciové indexy mají pod sebou silnou podporu v podobě 50-denního klouzavého průměru  a trendových linií vyvíjejících se od března letošního roku. Avšak další obrázky již obsahují informace o tom, že situace se začíná měnit v budoucí neprospěch potenciální růstové situace na akciových a komoditních trzích. Můj uváděný předpoklad definitivního poklesu za 2-3 týdny je třeba brát s rezervou – jakou určitou cestovní mapu. Trhy samozřejmě mohu růst delší i dobu.

 

Obrázek: ETF SPY, denní ceny ( pro akciový index S& P 500)

 

Ve svém předchozím článku ze soboty jsem se však v jedné věci mýlil – v tom že ropa by mohla prolomit svoji současnou cenovou formaci směrem vzhůru a dále růst. Stal se opak . Ropa za dva dny ztratila více jak 8% a prolomila se přesvědčivě ze své trojúhelníkové cenové formace dolů.  Jestliže jsme mohli váhat, které síly nakonec zvítězí – zda deflační nebo inflační, tak cenový vývoj u ropy svědčí pro deflaci.

 

Obrázek: ETF pro ropu USO

 

  

Dalším špatným signálem je počínající síla US Dolaru – vypadá to, že na současných úrovních USD získává zpět svou ztracenou sílu. Může sice přijít ještě  i pokles, ale úrovně podpor 22-22,20 jsou velmi silné (mluvím o ETF pro USD nazvaném UUP). Posilující USD by znamenal , že dlužníci se snaží znovu splácet svoje dolarové dluhy – a že tedy proces deleveragingu  pokračuje. Splácení dluhů v US měně  vyvolává zvýšenou poptávku po USD, proto USD posiluje (navíc se snižuje objem USD v oběhu, protože když banky elektronicky vymažou dluh dlužníka ze svých účtů, tyto Dolary de facto zmizí).

Formace wedge na následujícím obrázku je pro USD pozitivní.

   

Další deflační signál se projevuje u Baltic Dry Indexu (BDI). Tento index představuje cenu za mezinárodní námořní přepravu objemných nákladů , jako je ropa, ocel, uhlí atd. Protože nabídka přepravy je velmi nepružná, reaguje index BDI velmi rychle na jakékoliv změny makroekonomické situace ve světě  a je tak vedoucím indikátorem  pro stav ekonomiky a její výhled do budoucna  (když roste poptávka po přepravě a schází lodní kapacity, není možné je žádným způsobem rychle doplnit, protože nelze rychle vyrobit nové lodě – proto se zvýšená poptávka rychle odráží v růstu cen za přepravu .

 

V následujícím obrázku je vedle indexu BDI umístěna i cena ropy a akciový index SSEC představující cenu akcií na trhu v Shangaji. Asijské ekonomiky byly v uplynulých měsících nadějí pro celý svět , protože vyspělé země ve svých úvahách o znovuvzkříšení západních ekonomik počítaly se zdánlivě bezedným čínským trhem. Akciová burza v Šhangaji byla první, která se na podzim 2008 probudila po velkých poklesech k růstu, avšak již v červenci 2009 začala jako první klesat. BDI byl v obou případech vůdcem, který táhl tento index nahoru  i dolů. Nyní BDI rezolutně klesá  a to svědčí o tom, že klesá i ekonomická aktivita  ve světě. To se musí projevit na ziscích firem a tím i na cenách akcií. Tento vývoj spíše zapadá do deflačního scénáře a dokresluje rostoucí nezaměstnanost ve světě.  V dolní části obrázku je pak umístěn graf cenového vývoje ropy. Ropa nebyla v minulosti vedoucím indikátorem, ale naopak zaostávala z a vývojem, ale nyní se rezolutně prolomila ze své cenové trojúhelníkové formace směrem dolů. Krátce řečeno klesá ekonomická aktivita, klesá poptávka po ropě.

 

 

Obrázek: BDI, SSEC, ropa - týdně

    

Další obrázek ukazuje vývoj ceny akcie výrobce chytrých mobilních telefonů Research In Motion. Do včerejška patřil RIMM k hlavním tahounům současného růstu trhů. Je to podobná ikona, jako akcie firmy Aaple Inc., kterou investoři mají v oblibě. Do včerejška patřil RIMM také k mým favoritům, včera po uzávěrce trhů ohlašoval výsledky za 2. kvartál. Ačkoliv výsledky nedopadly zcela špatně, již jen to, že byly v dolních úrovních očekávání analytiků, stačilo k tomu, aby během jediné hodiny vymazala akcie všechny zisky za předchozích 14 dní. Když jsou prostě ceny vyhnány tak strašně moc vysoko, musí reporty firem vysoce překonávat očekávání investorů , aby ceny mohly dále růst. Pokud „jen splní očekávání“, je to málo. Představitelé RIMM nicméně uvedli ne moc povzbudivý výhled, takže to jisté také není dobrá zpráva pro trhy. Sezóna reportů začíná a pár takových „špatných„ výsledků by mohlo být tím katalyzátorem, který pošle trhy dolů za indexem BDI a ropou.  Obrázek RIMM je také příkladem toho, jak „brutálně“ by mohl také současný růst trhů skončit.

 

Obrázek: Vývoj akcie RIMM – denní ceny

   

Obrázek: AUD JPY, denní ceny – australský Dolar je pro mě představitelem růstu, japonský Jen poklesu. Když se daří světové ekonomice, profituje z toho Austrálie jako vývozce surovin a i AUD. Naopak investoři si půjčují levný japonský Jen a využívají ho ke svým obchodům. Jakmile se situace na trzích začne obracet, AUD oslabuje a japonský Jen posiluje – protože investoří vrací Jenové půjčky, které při poklesech na trzích nechtějí držet . Proto Jen posiluje.

AUD je dnes proti JPY na hranici poklesu do negativního teritoria. Nechci říci, že nemůže ještě růst, avšak situace není již tak jednoznačná.

 

    

Obrázek: Vývoj cen US státních dluhopisů IEF (ETF pro 7-10 leté dluhopisy) – stále ještě očekávám, že přijde jedna vlna dolů, před případným růstem. Okamžitý růst nad hodnotu 92,50 znamená průraz sestupné trendové linie a zřejmě růst cen dluhopisů v budoucnu, ke kterým se investoři vždy uchylují ve špatných časech, kdy ceny akcií klesají. Byl by to další negativní signál pro budoucnost akciových trhů.

 

 

 

Obrázek: Zatím se zlato drží v současném poklesu dobře. Sice včera ztratilo -1,1%, ale proti ropě je to téměř zanedbatelné.  Dokud drží současná trendová linie a cena neklesne pod ni, jsem optimistou. Vývoj oscilátoru v dolní části však nyní také vybízí spíše k opatrnosti, zlato by v případě výprodejů trhů mohlo následovat ostatní aktiva směrem dolů. Pokud se plně v blízké budoucnosti projeví deflační varianta vývoje, pak budou zřejmě znovu státní dluhopisy nejlepším řešením.

 

    

To je dnes vše.

 

Poznámka na závěr: Mám technické problémy se svými stránkami www.akcie.de, doufám, že je během příštích pár dní budu schopen znovu zprovoznit.

 

Petr Fiala

 

Autor: Petr Fiala | pátek 25.9.2009 8:07 | karma článku: 15,21 | přečteno: 4239x
  • Další články autora

Petr Fiala

Doplnění mého včerejšího komentáře k vývoji kapitálových trhů

Původně jsem si myslel, že po svém včerejším komentáři k současné situaci na kapitálových trzích žádnou zprávu již psát nebudu, avšak pro prostudování některých dalších cenových akciových grafů po pátečním obchodování jsem se rozhodl, že doplním svůj včerejší text.

26.9.2009 v 19:52 | Karma: 14,67 | Přečteno: 2708x | Diskuse| Ekonomika

Petr Fiala

Proč nyní neinvestuji do akcií - doplnění

Některé další názory na současný vývoj akcií

18.4.2009 v 14:48 | Karma: 20,23 | Přečteno: 2955x | Diskuse| Ekonomika

Petr Fiala

Proč nyní neinvestuji do akcií

Tento článek vysvětluje moje důvody, proč se zatím vyhýbám dlouhodobým investicím do akcií.

9.4.2009 v 10:03 | Karma: 31,97 | Přečteno: 4869x | Diskuse| Ekonomika

Petr Fiala

Rozbor kapitálových trhů 4.4.2009

Článek je určen zájemcům o kapitálové trhy

4.4.2009 v 19:20 | Karma: 17,00 | Přečteno: 3231x | Diskuse| Ekonomika

Petr Fiala

Rozbor kapitálových trhů ze dne 28.3.2009

Text je určen zájemcům o kapitálové trhy

28.3.2009 v 16:14 | Karma: 20,95 | Přečteno: 2311x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Řidič Porsche srazil ve Vysočanech ženu s kočárkem, ta utrpěla vážná zranění

1. května 2024  20:36

V pražských Vysočanech sjel řidič automobilu ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Podle mluvčího...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2664x
Snažím se porozumět kapitálovým trhům, abych věděl, jak naložit se svými penězi. Vedle toho řeším běžné problémy, jako většina populace. Jsem také horolezec, cykloturista, lyžař a snowborďák.