Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rozbor kapitálových trhů ze dne 21.3.2009

Tento text je určen zájemcům o dění na kapitálových trzích.

Dnešní rozbor začnu zprávami z ekonomiky. Minulý týden  byl ve znamení dalšího růstu akciových trhů. Trhy rostly již druhý týden po sobě, akciové indexy skončily prakticky všechny v plusu (z amerických burz), navzdory tomu, že ve čtvrtek a v pátek došlo opět k poklesům. Tyto poklesy však byly zatím jen mírné. Z hlediska trhů došlo k nejvýznamnější události  ve středu, kdy zasedal tak zvaný Federal Open Market Committee (rada guvernérů americké centrální banky FED) . Na tomto zasedání padlo trhem neočekávané rozhodnutí, že FED odkoupí v příštích měsících přes 1.2 bilionu dluhopisů, z toho 300 mld vládních dlouhodobých dluhopisů a zbytek budou dluhopisy vázané na toxické hypotéky. Toto vyhlášení mělo přímo brutální dopad na US Dolar. Pád ETF UUP (USD proti koši měn) cca 3.3% za jeden den znamená jistě jeden z největších denních poklesů USD v historii. Naproti tomu cena zlata vyskočila   za tento jeden den o 44 USD za trojskou unci (měřeno ETF GLD).

Co to znamená pro drobné investory? Může to znamenat jedinou věc- vládcové USA se nezastaví před ničím, aby znovu nastartovali původní trend růstu cen všech aktiv, který existoval před rokem 2008 i za cenu toho, že by to mohlo spustit hyperinflaci. Když k problémům amerických bank totiž přidáme další plánované výdaje US vlády (zdravotnictví, výstavba infrastrukturních projektů atd), pak rozpočtový deficit by mohl  podle posledních odhadů  v USA dosáhnout až 3 biliony USD.  Všem investorům je nyní  jasné, že nikam jinam, než k silné inflaci až hyperinflaci to nesměřuje. Je smutné, že každý občan může utratit jen to, na co si vydělá nebo eventuelně to, na co mu banka půjčí a co je schopen splácet. Vlády světových mocností  naproti tomu mohou utratit, kolik chtějí, protože k utrácení nepotřebují úspory (jak platilo kdysi ), stačí jim k tomu  počítač, na kterém „vytisknou“ elektronické peníze. Za vládami je však třeba vidět lidi – v tomto případě vládnoucí mocenskou elitu. Tyto elity mají jediný zájem – aby jejich vlastní investice se nerozplynuly vniveč díky klesajícím cenám na akciových trzích. Tito mocní lidé jsou totiž většinou akcionáři největších světových firem a jejich zájmy tudíž nejsou totožné se zájmy většiny normálních lidí. Deflační vývoj je relativně výhodný pro všechny poctivé lidi, kteří jsou ochotni šetřit. Inflace až hyperinflace vyhovuje všem  nejvíce zadluženým, kteří chtějí znehodnotit měny, aby mohli splatit své dluhy tak říkajíc levně.   Určitě mě nyní budou lidé chtít chytat za slovo a budou tvrdit, že jsem se asi zbláznil, když tvrdím, že deflace (tedy pokles peněžní zásoby, jež má za následek pokles cen) je výhodná. Podle mého názoru je stále výhodnější, než hyperinflace. Na potenciálně hyperinflačním vývoji prodělají tudíž všichni  lidé, kteří mají nějaké úspory. Proto také cena zlata vyletěla prudce nahoru. Bohužel ochráněni nejsou ani ti, kteří mají své úspory v jiných měnách, než je USD. Všechny měny jsou dnes stejně špatné, žádná měna není dne krytá zlatem. Peníze jsou v podstatě papírky, za které ručí stát. Pokud stát náhodou zbankrotuje, lidé přijdou o své úspory.  Záměr  odkupovat dluhopisy vyhlásily již i další země, jako je Velká Británie, Japonsko,  nebo Švýcarsko. Kdybych měl najít nějaký recept dle mého názoru méně bolestný v konečném důsledku pro všechny, tak by to bylo nechat působit očistný proces recese, slabé firmy by zkrachovaly a časem by opět mohl nastartovat přirozený růst. To se ale bohužel nestane.   Inflační téma bych však uzavřel tím, že než začne skutečně hyperinflace, uplyne nějaký čas. Nyní stále ještě bude dle mého názoru probíhat deflační vývoj bez ohledu na snahy elit. Trhy půjdou v dlouhodobém horizontu ještě dolů (deflační scénář) a s tím se bude stále zesilovat úsilí státních bankéřů o  nastartování růstu trhů pomocí zvyšování peněžní zásoby – cesta k inflaci). Vyjímkou v tomto může být zlato, které vždy lidé nakupovali v těžkých dobách.

Nyní přejdu konečně k rozboru trhů. Od 10. března rostly trhy v podstatě 8 dní po sobě. Když jsem před 14-ti dny psal o tom, že očekávám růst trhů, tak jsem po pravdě řečeno neočekával  tak silný růst. Vypadá do, že sentiment  investorů se silně zlepšil k lepšímu. Nejsem si stále jistý, zda jsme viděli nyní definitivní dno a zda případný další pokles nebude minimálně u některých akciových indexů uznamenat nová minima. Avšak jedna věc je jistá – investoři v uplynulých čtvrnácti dnech silně akumulovali akcie. To se týkalo zejména finančního sektoru. Během osmi růstových dní byl objem obchodů u ETF XLF  o 36% vyšší, než je průměr za 50 dní.  Během poklesů zatím nedocházelo k zvýšené distribuci akcií. Za poslední dva poklesové dny byl například prodejní objem u ETF QQQQ (Nasdaq 100) na úrovni cca 88% průměrného objemu za 50 dní (nedocházelo k distribuci).  Z tohoto se ale opět vymyká ETF XLF (finanční sektor), kde za poslední dva dny došlo k distribuci. Prodej dosáhl 246% běžného objemu. Přemýšlel jsem dlouho nad tím, jaký závěr bych měl učinit z vývoje trhů za uplynulé dva týdny.

Zde je moje stanovisko : Prostudoval jsem téměř všechny akciové indexy a musím říci, v mnoha případech jsem přesvědčen o tom, že pokles by měl pokračovat. Hodně špatné se mi jeví například sektor utilit (DJU), sektor biotechnologický (NBI), zatím se mi nejeví dobře ani energetický sektor (XOI). U XOI indexu mi schází pátá vlna dolů. Z tohoto hlediska nevidím pro nějaký trvalejší růst moc prostoru. Dlouhodobě se stále nacházíme stále v sestupném trendu a je třeba být v tom smyslu opatrný (investovat peníze, které investor je ochoten v případě ztráty oželet). Z následujícího grafu DJIA vyplývá, že jsme v blízkosti dlouhodobé trendové linie (červeně tečkovaně), trhy by tedy mohly růst. Jinými slovy signály na dlouhodobějších cenových grafech jsou smíšené. Do grafu jsem zakreslil i cenové rezistence , které v případě hypotetického růstu cen budou asi znamenat stop růstu. Je to maximum růstu, které si dokážu představit, může to být samozřejmě i méně. Je to však vše jen „kdyby“- to je stále třeba mít na paměti.  

  

Druhý obrázek měsíčních cen DJIA zároveň ukazuje, proč jsem stále skeptický v tom, že bychom mohli být blízko dlouhodobého definitivního dna. V tomto případě spoléhám zejména na indikátory v dolní části grafu. Nejdelší indikátor označený jako SumAD (červeně) stále klesá a jde momentálně proti krátkodobějším indikátorům – viz dvě šipky proti sobě.  Dlouhodobá dna trhů se formují většinou v okamžiku, kdy SumAD sice klesá, ale je v OVERSOLD pozici u dna a krátkodobější indikátory vytvořily pozitivní divergence a rostou ( z minulých výskytů den to bylo v letech 1942, 1949,1958, 1962, 1970, 1974, 1978).  Stejná situace je zachycená a obrázku i v roce 2002.

Další graf ukazuje market breadth indikátor MCF  a ETF QQQQ, týdenní ceny. Možný scénář je naznačen.

 

Růst v uplynulých dvou týdnech je však docela velkým příslibem pro další týdny. Myslím, že jakýkoliv LONG signál zejména na kratodobějších grafech je třeba brát jako krátkodobou nákupní příležitost – tedy alespoň pro ty tradery, kteří mají možnost obchodovat v rámci několika dní. Z hlediska dlouhodobějších  investorů – zde existuje několik možných scénářů vývoje. Moje scénáře jsou sice hypotetické, ale že nemusí být až tak nepravděpodobné jsem ukázal již v minulosti, kdy jsem si určil dlouhodobý cíl pro dno DJIA 6500 bodů. Cena v tomto případě dopadla na 6440 a odrazila se zase vzhůru (nyní je na 7278).

 

První scénář ukazuje první obrázek indexu S&P 500 (SPX). Jako první úroveň cenové podpory vidím na úrovni 741, tedy hodnoty dna ze dne 21.11.2008. Od této úrovně by se cena mohla odrazit nahoru k horní úrovni cenového kanálu  (cca 820) nebo prorazit až k dalším rezistencím (cca 856). Zůstává potom možnost, že po dosažení úrovně 820 by trhy mohly obnovit znovu pokles, zvláště, kdyby nyní neproběhla korekce takového rozsahu, která by znamenala skutečně dostatečnou konsolidaci. Dno trhu z 9.3.2009 je totiž typickým ostrým dnem ve tvaru V, což nesignalizuje možnost trvalejšího růstu. Dna trhů se většinou vytváří alespoň nějakou delší dobu a jsou spojena s formacemi jako je DOUBLE BOTTOM nebo HEAD &SHOULDERS. Takto ostré dno spíše vypadá na pokrytí SHORT pozic obchodníky.  

Druhý scénář bych pro nákup akcií asi preferoval více, protože by znamenal lepší konsolidaci před dalším potenciálně dlouhodobějším růstem. Také by znamenal vytvoření páté „MINOR“ vlny dle Elliotovy teorie, která mi jaksi stále v cenových grafech indexů schází.

Následující graf je jedním z těch, které jsem již v minulosti také ukazoval.  Je na něm index DJIA v cenové formaci připomínající FALLING WEDGE nebo-li dle Elliotovy teorie koncovou diagonálu.  Pro dokončení formace by bylo ideální, kdyby nastal retest úrovně 6500 nebo ještě úrovně o něco nižší. To jsou optimální úrovně nákupu. Bohužel Trhy se nechovají tak, jak by si investor přál, proto bude třeba sledovat krátkodobé grafy a přizpůsobit se vývoji.

Když jsem psal o akumulaci akcií investory, tak jsem měl na mysli to, co vyjadřuje indikátor VVO na obrázku. Je to čistě objemový oscilátor. Průraz formace na obrázku je pozitivní. 

  

Další obrázek ukazuje bankovní index BKX. Ve straších článcích jsem avizoval možnost, že by BKX mohl dopadnout až na úroveň 16. Cena sice dopadla „pouze“ na 17.75, ale pokládám to stejně za úspěch. Opět to svědčí o smyslu provádění technické analýzy. Žádná metoda spojená s fundamentální analýzou nemůže mít podobné výsledky.  První výrazná úroveň podpory pro BKX se nyní nachází na úrovni cca 20-21 ( úroveň minim z 20.2. -23.2.). Retest těchto úrovní je pravděpodobný i proto,  že k velmi často po průrazu formací k testování původních úrovní rezistencí dochází. Je pozitivní, že po řadě cenových vrcholů v minulých měsících, kdy vrchol byl vždy nižší, jak předcházející vrchol, došlo nyní u BKX k vytoření vrcholu na vyšší úrovni, než je předcházející vrchol. To bývá většinou spojeno se změnou trendu. Na obrázku níže jsou zakresleny i  market breadth indikátory MCF a můj oscilátor ADEMA. Zejména ten se nyní vyvíjí nepříznivě- vytvořily se dva po sobě jdoucí vrcholy, z nichž ten druhý je nižší, zatímco cena byla vyšší.

Obrázek níže představuje index zlatých akcií ^HUI.  Tento index se minulý týden přesvědčivě odrazil vzhůru, nákupy zlatých akcií byly spojeny s vysokými objemy. Proto očekávám další růst cen.

ETF FXE (Euro proti koši měn) – na obrázku je FXE společně se dvěma mými indikátory trendu WM. Euro se nyní nachází pod cenovou rezistencí a ačkoliv původně jsem si myslel, že USD bude silnější, než Euro vzhledem k „bearish“ formaci DESCENDING TRIANGLE u EURA, nyní si myslím, že EURO má šanci prorazit rezistenci a dále růst a to zejména pokud porostou akciové trhy (USD by klesal dolů). Ale například analytici z elliotwave.com jsou opačného názoru. Tak uvidíme. Pro své domněnky o dalším poklesu USD se však opírám mimo jiné i o COT reports a o výkonnost dalších měn . Na tyto grafy zde není prostor, mám je zveřejněné na svých stránkách.  Každopádně USD je pro mě největší záhadou. Nevím, jak si dlouhodobě povede vzhledem k ostatním měnám, protože tyto měny nejsou o nic lepší, než USD a ekonomiky také ne (např. Velká Británie, ale i Eurozóna, která by se podle některých hlasů mohla také rozpadnout).

 

Graf UUP (ETF pro US Dolar)

Minulý týden jsem ukázal tento obrázek s tím, že pokládám za pravděpodobný pokles UUP a že případná úroveň podpory se nachází na spodní červené trendové linii. Stačilo k tomu několik dní a UUP se zastavil svým obrovským poklesem přesně na této linii.  Nejsem si jistý, zda tato podpora vydrží. Pokud ne, je to pro USD velmi špatná zpráva, protože pak je otevřena cesta k daleko většímu poklesu.

 

Krátkodobé intraday grafy:

Na dalším obrázku jsou znázorněny market breadth indikátory společně s cenou ETF QQQQ. Dlouhodobější indikátory jsou v OVERBOUGHT pozicích a svědčily by pro pokles cen (např. LSI v prostřední části grafu- černá barva). Každopádně vývoj trhů za uplynulých 14 dní je rozhodně pozitivní z jednoho hlediska – indikátory vydržely překopené několik dní, což svědčí o tom, že investoři nakupovali akcie „jak zběsilí“ bez ohledu na indikátory. To bývá typické pro BULL trh, pro BEAR trh je typický pravý opak – tedy že jakýkoliv výstup market breadth indikátorů k maximům je příležitostí k prodejům. Zda-li to bude trvalejší jev teprve uvidíme, ale jsem v tomto optimista. Příští pokles do OVERSOLD pozic bude dle mého názoru opět nákupní příležitostí a pravděpodobně možností nakoupit akcie i na nějakou delší dobu. Černou svislicí je znazorněn dle mého názoru analogický moment se současnou situací, který nastal v minulosti.

Další obrázek znázorňuje opět QQQQ, avšak nyní s indikátorem krátkodobého trendu WM (horní část obrázku). Tento indikátor teprve začíná klesat, tedy na nákup je dost času. V dolní části obrázku je oscilátor TSX (moje variace na TSI od Williama Blaua). Každý si může učinit představu, v jaké fázi se nacházíme. Na nákup je času dost- přinejmenším několik dní.

Poslední obrázek: 15 minutové ceny. V levé části jsem udělal červenou linii, která má znázorňovat analogickou situaci před pár dny – každý si může učinit představu, co nás může čekat. Nákupní signály na 15-minutových grafech se objevují velmi často v okamžiku, kdy LSI oscilátor (uprostřed černě) vytvoří dvě zřetelně oddělená dna (A-B-C korekce). Tato situace zatím nenastala.

To je pro dnešek vše. Mnoho dalších grafů umístím během zítřka nebo pozítří na stránkách www.akcie.de (rozšířený tento článek a COT reports).

Závěr: Sentiment trhů se obrátil, v uplynulých týdnech proběhla akumulace akcií. Nyní probíhá krátkodobá korekce, po níž by mohl následovat tolik žádoucí růst trhů na několik týdnů až měsíců. Při korekci mohou a nemusí být dosažena nová cenová minima.  Vše ukáže teprve vývoj v dalších dnech. Trhy samy dají signál o další fázi akumulace akcií.

 

Petr Fiala

fiala@fpreal.cz  

Autor: Petr Fiala | sobota 21.3.2009 16:10 | karma článku: 27,21 | přečteno: 2737x
  • Další články autora

Petr Fiala

Doplnění mého včerejšího komentáře k vývoji kapitálových trhů

Původně jsem si myslel, že po svém včerejším komentáři k současné situaci na kapitálových trzích žádnou zprávu již psát nebudu, avšak pro prostudování některých dalších cenových akciových grafů po pátečním obchodování jsem se rozhodl, že doplním svůj včerejší text.

26.9.2009 v 19:52 | Karma: 14,67 | Přečteno: 2708x | Diskuse| Ekonomika

Petr Fiala

Krátký rozbor ze dne 25.9.2009

Ve svém předchozím rozboru ze soboty 19.9.2009 zveřejněném na stránkách www.akcie.de jsem uvedl, že očekávám během 2-3 týdnů první vážnější pokles, ale že předtím, než bude dosaženo vrcholu trhu, přijde nejpre jedna korekce ze současných maxim a poté znovu ještě jeden růst. První část tohoto mého scénáře se začíná vyplňovat.

25.9.2009 v 8:07 | Karma: 15,21 | Přečteno: 4239x | Diskuse| Ekonomika

Petr Fiala

Proč nyní neinvestuji do akcií - doplnění

Některé další názory na současný vývoj akcií

18.4.2009 v 14:48 | Karma: 20,23 | Přečteno: 2955x | Diskuse| Ekonomika

Petr Fiala

Proč nyní neinvestuji do akcií

Tento článek vysvětluje moje důvody, proč se zatím vyhýbám dlouhodobým investicím do akcií.

9.4.2009 v 10:03 | Karma: 31,97 | Přečteno: 4869x | Diskuse| Ekonomika

Petr Fiala

Rozbor kapitálových trhů 4.4.2009

Článek je určen zájemcům o kapitálové trhy

4.4.2009 v 19:20 | Karma: 17,00 | Přečteno: 3231x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Řidič Porsche srazil ve Vysočanech ženu s kočárkem, ta utrpěla vážná zranění

1. května 2024  20:36

V pražských Vysočanech sjel řidič automobilu ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Podle mluvčího...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2664x
Snažím se porozumět kapitálovým trhům, abych věděl, jak naložit se svými penězi. Vedle toho řeším běžné problémy, jako většina populace. Jsem také horolezec, cykloturista, lyžař a snowborďák.