Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kapitálové trhy - situace po pátku 12.12.2008

Rozbor současného stavu kapitálových trhů

Na dnešní den jsem si nachystal poměrně rozsáhlou analýzu současného vývoje kapitálových trhů. Mám spoustu nachystaných grafů, proto budu šetřit komentáři, grafy mluví za vše.  V uplynulých čtyřech týdnech došlo ke značnému zlepšení sentimentu trhu, navzdory špatným fundamentálním zprávám nedochází k výprodejům trhů, ale naopak trhy převážně rostou – a to již čtyři týdny od prvního dna trhu, které bylo dosaženo 21. listopadu.  Trhy rostou přesto, že Ministerstvo práce ve čtvrtek  oznámilo v USA zvýšení počtu nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti na 573 000, což byla revize údaje z minulého týdne z hodnoty 515 000. Předpokládalo se sice zvýšení žádostí, ale pouze na 525 000. Nárůst nezaměstnaných je nejvyšší za posledních  26 let. Druhou negativní zprávou byla prozatím neochota zákonodárců zachránit americké automobilky. Přes tyto negativní zprávy akciové indexy zakončily páteční obchodování v solidním plusu. Z toho je patrné, že je chybné řídit se při obchodování denními zprávami, rytmus trhu se řídí vlastními pravidly. 

Je tedy otázka, zda trhy dále porostou nebo zkorigují.  Podívejme se tedy nyní na jednotlivé cenové grafy.

1. Sentiment trhu

Jako první obrázek jsem si nachystal market breadth indikátory, které jsou sestrojené z počtu klesajících akcií, rostoucích akcií, a dále akcií, jejichž cena se vyskytuje v oblasti maxim a akcií, jejichž cena se vyskytuje v oblasti minim.  Z těchto čtyř základních hodnot jsou vytvořeny znázorněné oscilátory o různé výpočtové délce period. Zelený oscilátor FCI nejrychleji reaguje na změny sentimentu trhu, černý oscilátor LSI nejpomaleji. Jakmile začnou oscilátory směřovat nad středovou nulovou úroveň, znamená to, že sentiment trhu se přehoupl  z bearish na bullish. Existuje větší počet akcií, jejichž cena roste, než počet akcií, jejichž cena klesá a vedle toho větší počet akcií nacházejících se u ceových maxim, než počet akcií nacházejících se u cenových minim. Všechny tři oscilátory směřují vzhůru od svých několikaměsíčních minim  a v podstatě jsme na nákupním střednědobém signálu.  Tyto sentiment indikátory jsem sestrojil pomocí akcií ze sektoru energetiky, nicméně nehraje to velkou roli, protože podobně nyní vypadají i sentiment indikátory z ostatních sektorů. Zvolil jsem energetický sektor, protože si myslím, že při růstu trhů bude patřit k nejsilnějším. Důvody pro tuto moji domněnku uvedu později.

  Indikátor  implikované volatility $VIX prorazil významnou úroveň trendové linie trianglu směrem dolů. Klesající implikovaná volatilita svědčí o tom, že tradeři se méně zajišťují proti poklesům trhu nákupem PUT opcí. To je příznivé znamení pro trh, protože sentiment se zlepšuje.

Sentiment trhu vyjadřuje také PUT/CALL Ratio. Růst indikátoru je nepříznivý, protože narůstá počet těch, kteří  nakupují PUT opce a tak se zajišťují proti poklesu trhu. V uplynulých dnech tento indikátor zase rostl. To je minimálně krátkodobě špatné znamení.

2. Akciové indexy

Index Wilshire 5000 reprezentuje 5000 akcií, tedy prakticky celý US trh. Za povšimnutí stojí to, že přesto, že index vzrostl od 21.11. o cca 23%, indikátor MACD stále ještě není na nákupním signálu. Podle toho by bylo možné předpokládat, že přijde ještě jedna vlna dolů, která bude znamenat vytvoření pozitivních divergencí a nejvhodnější okamžik k nákupu.

Předcházející obrázek ukazuje na možnou interpretaci celého průběhu akciového trhu od roku 2000 na základě analýzy Elliotových vln. Pro ty, kteří neznají principy Elliotovy teorie uvedu, že korekce probíhají vždy ve třech vlnách, celý cenový vývoj má fraktální charakter, tedy vlny vyššího řádu (např. několikaleté) jsou složeny z vln nižšího řádu (např. měsíční). Elliotova teorie rozeznává celkem devět úrovní vln signifikantních pro celý vývoj cen akcií (např. pátá vlna supercyklu začala v r. 1932, skončila v roce 2000, rokem 2000 začala korekce úrovně supercyklu, která by teoreticky mohla trvat desítky let). Rokem 2000 byla zahájena první korekční vlna řádu cyklu (skončila v r. 2002 – označena jako a ) , po které následovala korekce předchozích poklesů (vlna  b ). V roce 2007 byla zahájena druhá poklesová vlna vlna  c ). Nyní jsme někde u dna první primární poklesové vlny I . Poklesové vlny  jsou vždy celkem tři, tedy pokud nyní bude následovat růstová korekční primární vlna II, měly by po ní přijít ještě dvě vlny směrem dolů.  

 Obrázek bankovního indexu vypovídá o tom, že hodnota indexu se nachází pod silnými rezistencemi  danými úrovněmi 47-50. BKX minulý týden otestoval sestupnou trendovou linii a okamžitě se odrazil dolů. Formace nyní vypadá jako BEAR FLAG, takže cena by mohla opět klesat spíše dolů. Myslím si, že ještě jednou dojde k retestu úrovní okolo 47-50 a pak cena začne klesat. Více napoví krátkodobé hodinové grafy.

 

Předchozí obrázek ukazuje vývoj ETF certifikátu OIH (ropné společnosti). Ropné společnosti byly v uplynulých týdnech nejvíce postiženy poklesy, avšak nyní se začínají probouzet a pokud bude růst pokračovat, měly by patřit k nejsilnějším. Je to proto, že ropa dosáhla velmi nízkých úrovní a myslím, že nyní již není mnoho prostoru směrem dolů. Ropa dopadla minulý týden na cenovou podporu 40 USD, na této úrovni se setkává více úrovní podpor a myslím, že pod tuto úroveň již ropa nyní nepůjde. To se okamžitě projevilo v síle energetických akcií, ale i slabosti US dolaru a naopak síle komoditních měn jako je CAD nebo AUD.  Certifikát OIH vytváří své dno ve formě diagonály (nebo-li wedge), která má jednoznačně růstové implikace.  To se odráží také na průběhu objemového oscilátoru ADEMA – nyní dochází k nákupům OIH. Proto OIH vidím jako potenciálně dobrou obchodní příležitost.

 

Komodity:

Na předchozím obrázku je dlouhodobý graf měsíčních cen ropy West Texas Intermediate Crude. Můžete vidět, jak se cenaodrazila od úrovně 40 USD směrem nahoru.  Ačkoliv toto dno zřejmě z dlouhodobého hlediska není definitiní, myslím, že nyní ze střednědobého hlediska začíná být ropa dobrou nákupní příležitostí. Určite bude nyní lepší volbou, než zlato (pokud bych měl volit mezi zlatem a ropou, zvolím  ropu- ale je třeba dobře nákup načasovat – viz krátkodobé grafy , které budou následovat).   

Předcházející obrázek ukazuje ETF certifikát pro ropu USO a cenovou formaci diagonály. Růstový potenciál je poměrně velký. Objemový oscilátor ADEMA ukazuje na jednoznačnou akumulaci. Nejnižší úroveň potenciálního růstu vidím na hodnotu 60 (+63%), pravděpodobnou úroveň  však vidím jako 38.2% předchozího celého poklesu od července, tedy cenu 66.20 – to je 74% od pátečních hodnot. 

 

Zlato:

Zlato již od jara koriguje v expandujícím trojúhelníku (expanding triangle) nebo dvojité korekční vlně (dle Elliota double three). Stále si myslím, že by bylo optimální, kdyby ještě jednou došlo ke korekci, protože double three musí mít 7 vln. Optimální dno je někde kolem 630-650. Cena zlata však může rovnou růst k úrovni 900. Uvidíme.

  

Měny:

USD

ETF certifikát UUP kopíruje vývoj USD indexu (USD proti koši měn). Ve čtvrtek byl proražena úroveň podpory směrem dolů a tím se nyní definitivně potvrdila slabost USD. Částečně je tento vývoj spojen s celkovým zlepšeným sentimentem trhů, protože lidé zase začínají investovat. Díky tomu bude snížený tlak na zbavování se dluhů, proto nebude poptávka po USD a ani japonském Jenu (CARRY trade).  Naopak růst trhů bude znamenat zlepšení vyhlídek ostatních světových ekonomik závislých na vývoji v USA a proto bude růst i poptávka po měnách jako je Euro, kanadský nebo australský Dolar. Myslel jsem si sice, že Euro ještě výrazněji zkoriguje, avšak nyní to tak již nevypadá. Dolar je zatím příliš slabý na to, aby se situace mohla nyní nějak výrazně zvrátit.  Komodity , zejména ropa, nyní vytváří svoje cenové dno. To má vliv na sílu Eura. Pokud trhy ještě zkorigují, US dolar znovu poroste, avšak nemyslím, že by tento růst mohl dosáhnout nových maxim.

Na předcházejícím obrázku vidíme USD index k EURO indexu. Tento obrázek ukazuje na velkou slabost USD, která se projevila minulý týden. Avšak jsme opět v situaci, kdy tento pokles byl tak rychlý, že MACD indikátor ještě vůbec nevytvořil žádné divergence. To by svědčilo takovou interpretaci cenového vývoje, že se ještě nevytvořila pátá růstová střednědobá vlna, protože tyto vlny většinou korespondují s negativní divergencí oscilátorů. Vývoj USD bude záviset na tom, jak se budou vyvíjet akciové a komoditní trhy.

Předcházející obrázek ukazuje vývoj hodinových cen měnového páru USDCHF. Je vidět enormní tlak na USD za poslední tři dny. Nyní se však formuje formace , která by spíše ukazovala na  budoucí růst USD.  Formace wedge totiž ukazuje na delší dobu neudržitelný pokles. Je to dle mého názor jen otázkou času, než se USD nyní prolomí nahoru.  Takový průlom by mohl korespondovat s eventuelní slabostí akciových a komoditních trhů. Podobný je vývoj u měnového páru  EURUSD. Euro bylo v minulých dnech enormě silné, takový růst bez jakékoliv přestávky je delší dobu neudržitelný.   

Krátkodobá perspektiva vývoje:

Předchozí obrázek představuje inverzní ETF k indexu S&P 500. Vše vypadá na to, že tento inverzní ETF začne brzy zase růst. To by znamenalo korekci akciových a zřejmě i komoditních trhů.

Obrázek hodinového vývoje ETF QQQQ (kopíruje Nasdaq 100) na první pohled připomíná prolomenou trendovou úroveň formace bullish wedge (diagonála) a růst ve dvou impulsních vlnách z celkem tří, které se normálně tvoří při růstu. Ačkoliv mám označené dno trhu z 21.11. jako konec vlny střednědobé (5), je stále možné, že pátá poklesová vlna by mohla přijít a nyní se tvoří rameno C trianglu (ve vlně (4) ). Teprve budoucí vývoj ukáže nejlepší označení vln. Z obrázku však jednoznačně vyplývá, že nyní se cena nachází pod velmi silnou oblastí rezistencí v úrovních 31.40 až 32. Předpokládám, že dojde k retestu těchto úrovní a cena začne spíše klesat, než by nyní prorazila vzhůru. Zmíněné cenové úrovně představují konfluenci hned několika rezistencí daných Fibonacciho úrovněmi  korekce délky předcházejících poklesových vln měřených od předcházejících vrcholů ke dnu ceny dne 21.11. Oscilátory nevypadají moc povzbudivě a nebudou pro tradery lákadlem k dalším nákupům.  Případná slabost bankovního indexu BKX také udělá své – viz můj komentář k tomuto indexu výše. 

Předcházející obrázek ukazuje to, co jsem již naznačil  u předchozích hodinových obrázků – korekce je dle mého názoru na spadnutí. Na obrázku je poměr ETF GDX (akcie těžebních společností) a ETF SMN (inverzní  ETF basic materials – když ceny akcií klesají, tento ETF roste).  Začíná vznikat formace na indikátoru MACD, která v předchozích případech vždy vymezovala počátek korekce (žlutě zaznačeno) . Jsou dvě možnosti: Buď cena nejprve klesne na spodní úroveň trendové linie (červené spodní šipky) a nebo vyroste rovnou k horním šipkám a pak teprve zkoriguje. Každopádně nějakou formu korekce lze očekávat.   

 

Cena dluhopisů

Cena US státních dluhopisů se pohybuje v oblasti svého vrcholu. Může však ještě růst, pokud dojde k poklesu akciových trhů během příštího týdne.

Je možné, že začne v blízké době růst cena podnikových dluhopisů – tedy pokud akciové trhy dále porostou. Pak by bylo zajímavé zvážit strategii SHORT státní dluhopisy a LONG junk dluhopisy. Rozdíl mezi cenami by se měl postupně zase začít přibližovat k sobě. Signálem ke zlepšení sentimentu u podnikových dluhopisů by mohla být záchrana US automobilek státem.

Předposlední obrázek ukazuje  poměr denní ceny ropy a indexu ceny US dluhopisů. Cílem tohoto obrázku je ukázat posun v klíčovém vztahu – ropa a s ní i energetické akcie začaly překonávat výkonnost dluhopisů. Navíc indikátor MACD vytvořil pozitivní divergence – cena klesá, indikátor roste. Proto by bylo možné po eventuelní korekci akcií zvážit strategii – LONG energetické akcie nebo ropu, SHORT US státní dluhopisy. Protože však volatilita u prvně uvedených CP je však zhruba čtyřnásobná oproti dluhopisům (např srovnáme-li ETF XLE (energie) a ETF TLT  (dluhopis 20 -30 let), je třeba i případné objemy nákupů tomuto faktu uzpůsobit ( např. LONG 100 ks XLE  a SHORT 400 ks TLT, abychom docílili neutrální strategii). 

Závěr: Dlouhodobě  je situace stále ve znamení poklesů poklesová vlna c cyklu), střednědobě se nacházíme někde v oblasti dna první primární poklesové vlny (nejsem si jistý, zda jsme již byli svědky páté střednědobé poklesové vlny). Existuje poměrně dobrá perspektiva střednědobého růstu (nejprve ale musí ještě přijít jedna korekce). Krátkodobě tedy očekávám korekci, i když nejprve může trh růst k novým maximům uplynulých čtyř týdnů).

Petr Fiala

fiala@fpreal.cz

Autor: Petr Fiala | sobota 13.12.2008 18:12 | karma článku: 14,50 | přečteno: 1363x
  • Další články autora

Petr Fiala

Doplnění mého včerejšího komentáře k vývoji kapitálových trhů

Původně jsem si myslel, že po svém včerejším komentáři k současné situaci na kapitálových trzích žádnou zprávu již psát nebudu, avšak pro prostudování některých dalších cenových akciových grafů po pátečním obchodování jsem se rozhodl, že doplním svůj včerejší text.

26.9.2009 v 19:52 | Karma: 14,67 | Přečteno: 2708x | Diskuse| Ekonomika

Petr Fiala

Krátký rozbor ze dne 25.9.2009

Ve svém předchozím rozboru ze soboty 19.9.2009 zveřejněném na stránkách www.akcie.de jsem uvedl, že očekávám během 2-3 týdnů první vážnější pokles, ale že předtím, než bude dosaženo vrcholu trhu, přijde nejpre jedna korekce ze současných maxim a poté znovu ještě jeden růst. První část tohoto mého scénáře se začíná vyplňovat.

25.9.2009 v 8:07 | Karma: 15,21 | Přečteno: 4239x | Diskuse| Ekonomika

Petr Fiala

Proč nyní neinvestuji do akcií - doplnění

Některé další názory na současný vývoj akcií

18.4.2009 v 14:48 | Karma: 20,23 | Přečteno: 2955x | Diskuse| Ekonomika

Petr Fiala

Proč nyní neinvestuji do akcií

Tento článek vysvětluje moje důvody, proč se zatím vyhýbám dlouhodobým investicím do akcií.

9.4.2009 v 10:03 | Karma: 31,97 | Přečteno: 4869x | Diskuse| Ekonomika

Petr Fiala

Rozbor kapitálových trhů 4.4.2009

Článek je určen zájemcům o kapitálové trhy

4.4.2009 v 19:20 | Karma: 17,00 | Přečteno: 3231x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2664x
Snažím se porozumět kapitálovým trhům, abych věděl, jak naložit se svými penězi. Vedle toho řeším běžné problémy, jako většina populace. Jsem také horolezec, cykloturista, lyžař a snowborďák.