Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kapitálové trhy - analýza po pátku 19.12.2008

Rozbor situace na akciových, komoditních a  měnových trzích.

Uplynulý týden patřil z pohledu akciových indexů k těm klidnějším s plynule klesajícím objemem transakcí s maximem transakcí v úterý 16.12. Úterní obchodování bylo poznamenáno rozhodnutím FEDU o nevídaném snížení základní úrokové sazby (Fed Fund Rate) o tři čtvrtiny procentního bodu na hodnotu 0.25%. Tím, že FED snížil sazby takřka na nulu, čímž šokoval celý finanční svět, dal jasně najevo, že se nehodlá smířit s deflačním vývojem a raději než deflaci hodlá raději riskovat vysokou inflaci. Protože však jsou úrokové sazby blízko nuly, nezbývá FEDU mnoho možností, jak stimulovat ekonomiku pomocí monetárních opatření. Snad jen nyní může Bernanke létat vrtulníkem nad Spojenými Státy a rozhazovat nově vytištěné peníze lidem, jak to v roce 2002 sliboval (jako nástroj boje proti deflaci ).  

Reakcí na úterní krok FEDU byl extrémní růst kursu EURA proti US dolaru. Investoři rychle  pochopili že finanční elita USA udělá takřka cokoliv, jen aby odvrátila současný vývoj.

Projdu nyní jednotlivé typy cenných papírů, aby bylo možné učinit si obrázek o pravděpodobném budoucím vývoji.

Akcie

Jako první nyní ukáži obrázek bankovního indexu $BKX. Tento obrázek byl součástí již předchozích analýz, bankovní index pokládám v dnešní době za velmi důležitý.  BKX se pohybuje ve střednědobé formaci připomínající FALLING WEDGE až na to, že se nacházíme v sestupném trendu (falling wedge se normálně vyskytuje během uptrendu jako korekční formace) . Avšak od 22 11. se cena pohybuje v úzkém pásmu směrem vzhůru proti směru převládajícího sestupného trendu. Pokud cena nepřekoná v příštích dvou až třech obchodních dnech  rezistenci trendové linie, očekávám pokles k novým minimům. Tomu by odpovídal i neustále klesající objem obchodů v uplynulých dvou týdnech při růstu ceny.

Podobný obrázek nabízí graf denních cen technologického ETF certifikátu QQQQ.  Cena QQQQ se od 21.11. také pohyboval v růstové formaci připomínající FLAG  jdoucí proti směru převládajícího trendu, což je BEARISH.  Lze si také všimnout objemového oscilátoru ADEMA, která dosáhl OVERBOUGHT (překoupené) pozice a začal znovu klesat, což také není moc pozitivní. Tento oscilátor vynikajícím způsobem vyjadřuje sentiment trhu. Všimněte si svislých červených linií – co se stalo poté, co ADEMA začala klesat ze svých maxim – cena klesla také.

Podobný obrázek ukazuje i můj market breadth oscilátor sestrojený z počtu klesajících a rostoucích technologických akcií (již jsem jej popsal v předchozích článcích).

Další obrázek znázorňuje market breadth indikátor nazvaný Bullish Percent Index , který je sestrojený z akcií obsažených v akciovém indexu Nasdaq Composite. BPI je sestrojen z počtu akcií, které jsou na nákupním signálu vzhledem k celkovému počtu akcií k indexu. Je vyjádřen v procentech. Čím vyšší je procento, zatímco ceny indexů klesají, tím větší je pravděpodobnost, že bude dosaženo obratu sestupného trendu. Naopak pokud BPI klesá, zatímco ceny rostou, je to signál k tomu, že by investor měl raději prodat akcie, proto korekce je blízko.

Obrázek indexu Wilshire 5000 víceméně potvrzuje předchozí obrázky. Index sice roste, ale zatím bez retestu úrovně dosažené 21.11.2008. I kdyby index rostl dále, tak tento růst bude těžko udržitelný. Pro vytvoření předpokladu pro trvalejší růst cen (alespoň na několik měsíců) je třeba retest úrovně cenového dna nebo i více retestů. Pokud nebude vytvořena solidní základna pro růst, vždy se najde dost traderů, kteří budou sázet proti růstu cen akcií,  (SHORT spekulace). 

ETF ropných společností OIH považuji do budoucna jako velice zajímavý, protože cena ropy je v blízkosti oblastí, kde bude hledat svoje dno a komodity jako celek podle reakce na snížení úrokových sazeb v USA minulý týden by mohly být v budoucnu docela silné. To se týká zejména zlata. OIH patřil v minulých týdnech  k nejslabším ETF díky poklesům ceny ropy, avšak to by se mohlo začít měnit, pokud by cena ropy již výrazně neklesala. Krátkodobý cenový graf OIH sice stále ještě nevypadá kdovíjak pozitivně, avšak stojí minimálně za to situaci sledovat  – viz hodinové cenové grafy. Nákup nyní je však předčasný.

Na obrázku je OIH společně s market breadth oscilátory sestrojenými z počtu rostoucích a klesajících energetických akcií plus počtu akcií v blízkosti nových maxim v poměru k akciím v blízkosti cenových minim. 

 

Hodinový cenový graf OIH

 Dluhopisy

V minulém článcích jsem uváděl, že cena dluhopisů ze střednědobého hlediska nyní vrcholí. Stále si to myslím, vývoj vrcholu však bude ještě trvat nějakou dobu a zřejmě budou dosažena i nová cenová maxima, zvláště pokud akciové trhy půjdou dolů. Cena se nyní nachází i podle počítání Elliotových vln v oblasti vrcholu páté střednědobé vlny, po které by měla přijít A-B-C střednědobá korekce.  Velmi silné ceny US státních dluhopisů samozřejmě souvisí se snížením základní úrokové FED sazby  k nule. Nyní to však vypadá, že tento pokles sazeb je téměř zakalkulován v ceně. Ještě jeden faktor by svědčil pro blízký vrchol – sentiment obchodníků s dluhopisy dosáhl v úterý minulý týden nevídané úrovně 99% a od 25.11.2008 nebylo množství obchodníků předpokládajících další růst cen dluhopisů nižší, jak 93% (pouze 7% předpokládá pokles). Taková čísla svědčí pro blízký obrat (Zdroj :www.elliotwave.com).

Již v minulém článku jsem zmínil, že jako možná  investiční strategie v budoucnu se mi jeví jít SHORT US dluhopisy a LONG OIH nebo ropu.  Tato příležitost nastane v okamžiku, kdy ceny akcií definitivně dosáhnou cenového dna . Ještě tam ale nejsme.  

Obrázek poměru ceny ropy k US státním dluhopisům by však napovídal , že cena ropy již v příštích dnech by mohla začít překonávat  růst ceny dluhopisů (buď cena dluhopisů začne klesat více, jak cena ropy, nebo cena ropy začne růst více, jako cena dluhopisů nebo cena dluhopisů začne klesat a cena ropy růst).

Obrázek měsíčních cen ropy svědčí také o tom, že ropa je někde v blízkosti cenového dna.  I kdyby nyní nadále ještě o něco klesla, tak si myslím, že s blížícím se jarem a zvláště pokud by US dolar prokazoval nadále slabost jako v minulém týdnu, může ropa výrazněji růst. Sázel bych docela na to, že růst ceny ropy bude silnější, než růst ceny zlata .    

Růst cen ropy by naznačoval i vývoj v obchodních pozicích velkých spekulantů a velkých zajišťovatelů (producenti a zpracovatelé ropy) na trhu s futures.  Tyto pozice lze zjistit analýzou COT reports- velcí obchodníci jsou povinni jednou týdně své pozice hlásit americké komisi (CFTC), která dohlíží na trhy futures. Téma COT reports jsem zmiňoval již v některých předchozích článcích, například 19.10. Není zde prostor na velké vysvětlování tohoto tématu, každý si může tuto problematiku nastudovat ze zdrojů dostupných na internetu.

Spodní obrázek ukazuje vztah ceny ETF pro ropu a ETF akciového indexu Nasdaq 100. Akciový index do nynějška překonával ropu, ale to by se mohlo změnit - viz veliké divergence u oscilátoru MACD.  

Zlato prokázalo uplynulých několik týdnů značnou sílu a svojí výkonností překonalo akcie i ostatní komodity. Znovu se ukazuje, že v krizových situacích lidé vždy sází na zlato jako na jakousi pojistku.  I když nyní může zlato krátkodobě znovu zkorigovat, zejména pokud zkorigují akcie, vidím vývoj u zlata ze střednědobého hlediska pozitivně. Svědčí o tom můj objemový oscilátor ADEMA, ale například i další oscilátory, jako je například ULTIMATE oscilátor, který jako jeden z mála klasických indikátorů občas sleduji. Tento indikátor teprve nyní dosáhl na týdenních cenách svých minimálních hodnot a vypadá to, že začne posilovat. Střednědobá cenová formace u zlata se mi jeví jako korekce uptrendu, potenciál ceny zlata podle délky předchozí růstové vlny je minimálně na úroveň 1200 USD.

O růstové situaci v případě zlata svědčí i  analýza COT reports – viz další obrázek.

 

Krátkodobé hodinové grafy

Zatímco grafy denních a týdenních cen odrážejí střednědobé a dlouhodobé trendy, krátkodobější vývoj je nejlépe patrný z hodinových a eventuelně ještě kratších grafů.

Nejprve ukáži ETF certifikáty související se zlatem. Jako první je přímo hodinový graf ETF zlata.  Formace je zatím růstová, nyní s negativními divergencemi, které by nakonec mohly cenu zlata srazit až ke spodním úrovním cenového kanálu, tedy okolo 770-780 USD.

Graf poměru GDX: SMN navazuje na stejný graf z minulého týdne.  Vzniká negativní divergence. Myslím, že růst ceny GDX směrem vzhůru má nyní omezený prostor.  

Další graf ukazuje ETF certifikát pro EURO nazvaný FXE. Všimněte si podoby předchozího poměrového grafu GDX:SMN s cenou FXE – EURO je nyní úzce korelováno se zlatem i GDX. Síla EURA a slabost USD minulý týden ukázaly, že s deflací to nebude tak jednoznačné. Pokud poroste cena zlata během několika měsíců k novým maximům, pak může k novým maximům vůči US dolaru růst i EURO. Avšak zde bych jen nerad cokoli předpovídal, protože situace  v EU se může ještě vyvinout dosti nepříznivě a to by mohlo velmi zasáhnout EURO. Jsou dobře známy velké ekonomické problémy například Itálie, zaslechl jsem již i úvahy, že krize by mohla vést až k rozpadu Eurozóny, jak ji známe dnes (pod naším vedením?).

Následující graf ukazuje inverzní ETF certifikát DOG. Je to opak Dow Jones Industrial Average, takže když cena akcií klesá, tento ETF roste. Situace přestává vypadat pro akcie růžově. Vznikají velké pozitivní divergence a dle mého názoru je pouze otázkou času, než DOG prorazí směrem vzhůru rezistence dané trendovými liniemi. Není ale jisté, zda-li to bude hned v pondělí. Myslím, že je tak 50:50 šance, že trhy půjdou před poklesem ještě vzhůru.

ETF certifikát SDS, který je inverzní  k indexu S&P 500, vypadá prakticky stejně, jako DOG. Proto jsem jej nakonec mezi grafy nezařadil.

 

Na obrázku níže je akciový index burzy NYSE. Formace je poklesová, avšak nyní cena „sedí“ na podpoře a mohla by ještě jednou růst ( k červené šipce). Pokud cena prorazí dolů (pod modrou šipku), je to definitivně krátkodobý prodejní signál. Osobně bych si vsadil ještě jednou na krátký růst trhů před poklesem. Historicky jsou veškeré svátky většinou spojeny s růstem trhů, analytici vesměs tento jev dávají do souvislosti se zlepšenou náladou investorů před dny volna. Například pokud by investor v posledních deseti letech nakoupil akciový index S&P500 tři dny před Štědrým dnem a prodal jej na konci poslední seance před 24.12, pak by byl úspěšný v 70% případů a v průměru by zhodnotil svoji investici o 0.8%.

Více negativní je další ETF certifikát SMH, který je složen z akcií výrobců polovodičů (součást technologického sektoru). Polovodiče jsou ofenzívní cyklické akcie, kterým se daří v době růstu trhů, když však trhy klesají, jsou tyto akcie většinou velmi slabé. Proto je sleduji. Certifikát SMH již prorazil formaci RISING WEDGE směrem dolů, což je celkově negativní signál.

Závěr: Trhy zřejmě budou znovu klesat, s investováním na delší dobu tedy není kam spěchat. Pokud trhy nyní porostou, nemyslím, že by to mohl být trvalý růst.

 

To je vše.  

 

Petr Fiala

fiala@fpreal.cz

Autor: Petr Fiala | neděle 21.12.2008 8:55 | karma článku: 15,82 | přečteno: 1362x
  • Další články autora

Petr Fiala

Doplnění mého včerejšího komentáře k vývoji kapitálových trhů

Původně jsem si myslel, že po svém včerejším komentáři k současné situaci na kapitálových trzích žádnou zprávu již psát nebudu, avšak pro prostudování některých dalších cenových akciových grafů po pátečním obchodování jsem se rozhodl, že doplním svůj včerejší text.

26.9.2009 v 19:52 | Karma: 14,67 | Přečteno: 2708x | Diskuse| Ekonomika

Petr Fiala

Krátký rozbor ze dne 25.9.2009

Ve svém předchozím rozboru ze soboty 19.9.2009 zveřejněném na stránkách www.akcie.de jsem uvedl, že očekávám během 2-3 týdnů první vážnější pokles, ale že předtím, než bude dosaženo vrcholu trhu, přijde nejpre jedna korekce ze současných maxim a poté znovu ještě jeden růst. První část tohoto mého scénáře se začíná vyplňovat.

25.9.2009 v 8:07 | Karma: 15,21 | Přečteno: 4239x | Diskuse| Ekonomika

Petr Fiala

Proč nyní neinvestuji do akcií - doplnění

Některé další názory na současný vývoj akcií

18.4.2009 v 14:48 | Karma: 20,23 | Přečteno: 2955x | Diskuse| Ekonomika

Petr Fiala

Proč nyní neinvestuji do akcií

Tento článek vysvětluje moje důvody, proč se zatím vyhýbám dlouhodobým investicím do akcií.

9.4.2009 v 10:03 | Karma: 31,97 | Přečteno: 4869x | Diskuse| Ekonomika

Petr Fiala

Rozbor kapitálových trhů 4.4.2009

Článek je určen zájemcům o kapitálové trhy

4.4.2009 v 19:20 | Karma: 17,00 | Přečteno: 3231x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Řidič Porsche srazil ve Vysočanech ženu s kočárkem, ta utrpěla vážná zranění

1. května 2024  20:36

V pražských Vysočanech sjel řidič automobilu ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Podle mluvčího...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2664x
Snažím se porozumět kapitálovým trhům, abych věděl, jak naložit se svými penězi. Vedle toho řeším běžné problémy, jako většina populace. Jsem také horolezec, cykloturista, lyžař a snowborďák.