Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Analýza kapitálových trhů ze dne 31.1.2009

Text je určen všem zájemcům o vývoj na kapitálových trzích.

Na úvod dnešní analýzy uvedu pár čísel. Měsíc leden skončil největším poklesem  indexu DJIA od roku 1929, kdy mi začíná časová řada tohoto indexu v mé databázi – mínus 8.8%. Některé další indexy byly na tom ještě hůře, bankovní ^BKX skončil -35%,  Dow Jones Transports -16.2%. Mezi nejsilnější patřil technologický index Nasdaq 100 (-2.6%), Dow Jones Utility Index (-0,3%) a index těžebních společností ^XAU (0.1%). Podle Fox Business News leden předpovídá vývoj během celého roku s přesností 91.4%, pouze s pěti většími chybami od roku 1950.  Navíc se nacházíme v roce po volbách, které se vždy řadily spíše mezi ty horší roky (nejlepší byly dva roky před volbami). V posledních dvanácti případech z celkem čtrnácti povolebních let  následoval směr vývoje cen během celého roku  vývoj v lednu. Toto zní dosti špatně pro budoucí výhled. Stále si však myslím, že velká RALLY směrem vzhůru přijde – jakmile bude dokončena poslední sestupná vlna. V tomto největším růstu od počátku poklesů v listopadu 2007  se zase postupně zlepší optimismus lidí a většina si bude myslet, že nastal nový BULL market.  Avšak tato první primární poklesová vlna je pouze jednou ze tří poklesových vln, které nás zřejmě čekají  (ve smyslu Elliotovy teorie), aby byla dokončená celá poklesová vlna C řádu cyklu (z A-B-C korekce započaté v roce 2000). 

Páteční pokles cen se zastavil na hodnotě  indexu DJIA 8000, tato hranice představuje dle mého názoru významný psychologický milník. Pokud dojde k prolomení směrem dolů, mohou události nabrat rychlý spád. O  mnohém vypovídá fakt, že z dvanácti posledních dní byly sice pohé čtyři poklesové, avšak objem transakcí spojený s poklesy cen činil plných 57%  z celkového objemu u zhruba 350-ti nejvýznamějších akcií  v mé databázi ze všech sektorů průmyslu.  Převládá tedy distribuce , přestože ceny rostly po většinu z těchto dvanácti dní.

V dnešní analýze bych chtěl použít jednu techniku, která mi pomáhá udržet si správný názor o tom, ve které fázi  vývoje se trh nachází.  Tato technika vychází z tzv konfluence (souběhu). Princip konfluence je v analýze používaný, například k určení zón podpory nebo rezistence pomocí Fibonacciho úrovní zakreslených s využitím více vývojových vln nebo při zakreslení mnoha hodnot klouzavých průměrů ceny do jednoho grafu. Tam, kde dojde ke shluku nejvíce klouzavých průměrů v grafu (nebo Fibonacciho zón), se nachází nejsilnější úrovně podpor a rezistencí.  Já jsem však tuto techniku použil pro jeden svůj oscilátor. Idea je jednoduchá. Uvedu příklad. Představte si, že trhy  nějakou dobu klesají a vy očekáváte brzkou změnu trendu . Chtěli by jste vstoupit do obchodu včas a nakoupit akcie co nejblíže cenového dna. Jenže jak to udělat, aby člověk nevstoupil do obchodu předčasně? Největší pravděpodobnost úspěchu je tehdy, když nákupní signál dostane maximum traderů na celém trhu naráz.  Problém je v tom, že existují miliony traderů a každý používá jinou strategii, každý vstupuje do obchodu na základě jiných kritérií. Někdo dělá krátkodobé obchody, jiný je SWING trader, další je dlouhodobý investor. Kdy nastane nejvhodnější okamžik můžeme proto zjistit tak, že zakreslíme nějaký oscilátor s různými výpočtovými délkami do jednoho grafu. Tam, kde se potkává nejvíce nákupních signálů, je největší pravděpodobnost, že vlna nákupů bude tlačit cenu vzhůru.  Situaci ukazuje první obrázek.

Na obrázku je v dolní části zachycen  můj klasický oscilátor ADEMA, v prostřední části pak konfluence jiného mého oscilátoru. Jeho výpočet není až tak podstatný. Na obrázku je vidět, jak nahromadění  těchto oscilátorů v jednom místě  (červenec 1970 a říjen 1974) odpovídalo dnu trhu indexu S&P 500.  Obě dvě růstové fáze probíhaly ve třech Elliotových vlnách A-B-C  (vlny byly součástí dlouholeté korekční vlny (1966-1982), proto se v korekcích vyskytovaly pouze tři vlny a ne pět vln. Za povšimnutí stojí ještě jeden fakt – první část růstové vlny A vždy probíhala za všeobecného konsenzu účastníků trhu ( o tom, že trh poroste), proto byla cenová volatilita nízká a průběh jednotlivých oscilátorů byl velmi podobný (zóna konsenzu). Jakmile proběhla korekční vlna B, tak jednota účastníků trhu byla již zřejmě značně nižší , protože i indikátory  slábly – volatilita rostla a objevovaly se i poklesové měsíce.  Tento koncept je použitelný  nejen na měsíčních cenách, ale i na kratších obdobích.  Nedá se vždy jednoznačně říci, který je ten pravý nákupní okamžik, ale jakmile citlivé oscilátory jako je ADEMA začnou divergovat od ceny, pak je většinou ten správný okamžik.  Další obrázek nám již ukáže aktuální dlouhodobý graf měsíčních cen indexu Nasdaq 100.

Pokud vyjdeme z faktu, že dnešní BEAR trh je ještě silnější, než ten , který probíhal v letech 2000-2002, pak můžeme učinit i předpoklad, že celý pokles bude mít minimálně stejně tak dlouhý průběh. Snažil jsem se odhadnout místo na indikátoru v letech 2000-2002, které by odpovídalo současnosti – tak, aby  bylo možno učinit odhad dalšího vývoje a také toho, zda jsme někde blízko definitivního cenového dna.  K prvnímu křížení oscilátorů došlo v dubnu 2001, po tomto datu trval BEAR trh ještě dalších cca 18 měsíců. V současnosti ještě dokonce nedošlo ani ke křížení oscilátorů. To vypovídá za vše – cesta ke dnu trhu bude ještě dlouhá.

 Na dalším obrázku je akciový index DJIA, týdenní ceny.  Oscilátory jsou aktuálně na prodejním signálu.  Na obrázku jsou zakresleny linie podpor, na které by případně mohl index v příštích dnech klesnout, pokud dojde k nejhorší variantě.   

Obrázek: Graf DJIA a market breadth oscilátoru MCF.

S tímto oscilátorem jsem seznamil čtenáře již v minulém příspěvku, nebudu se opakovat. Obě možnosti vývoje, které považuji za nejpravděpodobnější, jsou zakresleny.

  

Obrázek : Graf týdenních cen indexu ropných společností ^XOI.

Na obrázku je také zakreslen indikátor váženého momenta ceny, který je velmi podobný klasickému indikátoru MACD. I tento indikátor nevypadá dnes moc povzbudivě. Obě varianty vývoje jsou zakresleny (modrá a zelená šipka) . Pokud by se tento index nyní vzpamatoval a rostl vzhůru, opět narazí na silné cenové rezistence. Nakonec index dle mého názoru stejně poklesne někam na nižší úrovně, dříve nebo později.

   

Následující graf ukazuje, proč jsem nyní pesimista ohledně  možnosti, že by akciové indexy začaly nyní růst vzhůru. Index DJIA se v pátek usadil na podpoře 8000 a celá formace vypadá jako velmi náchylná k poklesu pod tuto úroveň.  Připomíná to dnes trochu descending triangle, který je „BEARISH“. Navíc můj trendový indikátor (uprostřed) vypadá skutečně nehezky – jako v říjnu 2008 těsně předtím, než se cena prolomila dolů  - viz černý kroužek a růžová šipka v grafu.

Další obrázek : Bankovní index ^BKX. Cena tohoto indexu by mohla v nejhorším případě skončit až na úrovni okolo 16 – to v případě, že by se jednalo o formaci MEASURED MOVE, kdy první sestupná vlna (probíhala od 5.1 , za 11 dní byl index mínus 44%) je vystřídána korekcí, po které následuje souměrná zhruba stejně dlouhá další sestupná vlna.  Tento index je dle mého názoru rozhodujícím i pro zbytek trhu. Pokud by poklesy nebyly nijak silné, udrží se relativně dobře i zbytek akciových indexů. Každopádně po skončení tohoto poklesu bych si představoval  obchodovatelný růst trhů.   

 

 Na definitivním SELL signálu se ocitl po pátku i  market breath indikátor NYSE Sumation Index- viz obrázek níže. 

Následující obrázek jsem zde umístil i minulý týden – představuje hodinová data  - akciový index S&P 500 společně se sentiment indikátorem $VIX (implikovaná volatilita) . Zatím se oba drží ve svých trianglech.

Následující graf ukazuje  ETF DIA, hodinové ceny. Indikátory MACD je na SELL signálu, proto jsem spíše pesimistou z hlediska toho, zda zeleně naznačená úroveň podpory vydrží. 

Nejlépe dnes vypadá cena zlata. Zlato jde proto všem ostatním aktivům – stále nahoru.  Podle velikosti modře zakreslené formace by se cena zlata mohla dostat až na 1000 USD.

Další obrázek – cena ETF dluhopisu TLT. Dluhopisy vypadají dle mého názoru na další pokles. Konkrétně u TLT vidím jako potenciální záchytný  bod cenu někde okolo 98.70  (vyplnění GAPU ) a poté  97. 

Poslední obrázek: Cena ETF certifikátu pro US Dolar společně s market breadth indikátorem pro USD  sestrojeným z dvaceti jedna měn. Ačkoliv hodnota ETF certifkátu rostla, síla US Dolaru klesala. Jinak řečeno existuje ve světě stále více měn, jejichž kurs rostl minulý týden proti USD. Tím je tento růst US Dolaru trochu podezdřelý.  Vytvořená cenová formace je však pro US Dolar příznivá.

Poslední obrázek znázorňuje ještě jednou ETF DIA společně s market breadth oscilátorem MCF (sestrojený z padesáti  BLUE CHIPS). Světle modrý koružek v grafu ukazuje místo, které by mohlo být z hlediska minulého vývoje analogické dnešní situaci (začátek října 2008).

Závěrečné shrnutí: Jsem pro příští dny spíše skeptický. Většina indikátorů je na SELL signálech, pokles vidím jako pravděpodobný. Tento pokles může skončit buď na minimech z 21.11.2008 nebo ještě níže.  Případný nynější růst stejně nakonec skončí poklesem. Nejsilnější zůstane v  této době  asi zlato, ropu spíše vidím v případě poklesů akcií také na sestup i když tady si až tak jistý nejsem.  Dluhopisy mohou přechodně růst pokud trh půjde skutečně dolů. Asi  však nejsou u definitivního dna cenové korekce.  US dolar – pokud budou  trhy slabé , USD bude silný a slabé bude EURO. Jakmile se konečně dostanou trhy ke dnu, začne EURO posilovat.

Druhá varianta – pokud by trhy nyní začaly růst (potenciálně je vyvinutá formace Head and Shoulders), pak si myslím, že růst bude slabý, pouze do úrovní silných rezistencí. Finální "výplach" trhu by nyní zajistil  jistotu všech, že pokles na několik měsíců definitivně skončil Z hlediska úplně krátkodobého časového horizontu - na patnácti-minutových cenových grafech je patrná pozitivní divergence, trhy tedy mohou v pondělí růst.

Ve čtvrtek mi vyšly dva články na serveru www.patria.cz (spíše jeden článek rozdělený na dva díly), koho zajímá zhodnocení výkonnosti fundamentálního přístupu k výběru akcií během současného BEAR trhu, může si jej přečíst (  http://www.patria.cz/videnozvenci/1351669/srovnani-value-a-growth-investic-v-dobe-bear-trhu-i-cast.html  ).

Na závěr upozorňuji, že se mohu i mýlit. Každý by si měl utvořit vlastní názor a moje úvahy a závěry spíše brát jako podněty k zamyšlení.

Petr Fiala

fiala@fpreal.cz

Autor: Petr Fiala | sobota 31.1.2009 17:16 | karma článku: 23,81 | přečteno: 2730x
  • Další články autora

Petr Fiala

Doplnění mého včerejšího komentáře k vývoji kapitálových trhů

Původně jsem si myslel, že po svém včerejším komentáři k současné situaci na kapitálových trzích žádnou zprávu již psát nebudu, avšak pro prostudování některých dalších cenových akciových grafů po pátečním obchodování jsem se rozhodl, že doplním svůj včerejší text.

26.9.2009 v 19:52 | Karma: 14,67 | Přečteno: 2708x | Diskuse| Ekonomika

Petr Fiala

Krátký rozbor ze dne 25.9.2009

Ve svém předchozím rozboru ze soboty 19.9.2009 zveřejněném na stránkách www.akcie.de jsem uvedl, že očekávám během 2-3 týdnů první vážnější pokles, ale že předtím, než bude dosaženo vrcholu trhu, přijde nejpre jedna korekce ze současných maxim a poté znovu ještě jeden růst. První část tohoto mého scénáře se začíná vyplňovat.

25.9.2009 v 8:07 | Karma: 15,21 | Přečteno: 4239x | Diskuse| Ekonomika

Petr Fiala

Proč nyní neinvestuji do akcií - doplnění

Některé další názory na současný vývoj akcií

18.4.2009 v 14:48 | Karma: 20,23 | Přečteno: 2955x | Diskuse| Ekonomika

Petr Fiala

Proč nyní neinvestuji do akcií

Tento článek vysvětluje moje důvody, proč se zatím vyhýbám dlouhodobým investicím do akcií.

9.4.2009 v 10:03 | Karma: 31,97 | Přečteno: 4869x | Diskuse| Ekonomika

Petr Fiala

Rozbor kapitálových trhů 4.4.2009

Článek je určen zájemcům o kapitálové trhy

4.4.2009 v 19:20 | Karma: 17,00 | Přečteno: 3231x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13,  aktualizováno  19:32

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

OBRAZEM: Prahou prošel majálesový průvod. Masky kritizovaly Beka a bydlení

1. května 2024  19:05

Součástí oslav 1. máje byl ve středu studentský majálesový průvod, který vyrazil z pražské Kampy a...

„Mami, ve zdech je příšera,“ tvrdila holčička. Dům ovládlo 60 tisíc včel

1. května 2024  18:21

V domě rodiny Classových v Severní Karolíně číhalo po několik měsíců opravdu nečekané překvapení....

V O2 areně prochází voda magnetickou rezonancí. Zlepší led pro MS v hokeji

1. května 2024  16:57

Organizátoři se připravují na mistrovství světa v ledním hokeji, nedávno instalovali unikátní...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2664x
Snažím se porozumět kapitálovým trhům, abych věděl, jak naložit se svými penězi. Vedle toho řeším běžné problémy, jako většina populace. Jsem také horolezec, cykloturista, lyžař a snowborďák.