Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Analýza kapitálových trhů po pátku 9.1.2009

Článek je určen všem zájemcům o kapitálové trhy.

Minulý týden jsem na závěr své analýzy trhů uvedl, že podle Traders Almanachu pokud je první týden v lednu ziskový, bývá v 84% případů ziskový celý rok. To se bohužel nepovedlo, protože hlavní akciové indexy skončily se ztrátami 3 až 5%. Jediné, co může investory a tradery utěšovat je fakt, že se nejednalo o žádné silné výprodeje. Například objem týdenních transakcí u ETF certifikátu QQQQ kopírujícího akciový index Nasdaq 100 dosáhl pouhých 57% z průměru za 100 dní. Mám ale pocit, že brzy budeme u konce dobrých zpráv úplně, protože jak to tak vypadá, schyluje se k zahájení dalšího kola poklesů v rámci páté střednědobé poklesové vlny, která by měla být konečnou vlnou první primární sestupové vlny (ve smyslu Elliotovy teorie).  Nízký objem transakcí však svědčí o tom, že ani spekulanti na pokles se zatím do SHORTŮ  moc nehrnou. Vypadá to jako trochu nerozhodně – nikomu se nechce za stávající situace na trhu nakupovat ani prodávat. Podívejme se raději na grafy. Komentáře v grafech jsou v angličtině. Je to proto, protože tyto grafy prezentuji i na jednom americkém serveru, snad všichni anglicky rozumí.

Sentiment a market breadth indikátory:

První obrázek – PUT/CAL Ratio vypadá, jako by se nyní tvořilo dno tohoto poměru. Používám 9 a 18-denní klouzavý průměr, který má vyšší vypovídací schopnost, než prostý poměr, který je velmi volatilní. Růst poměru znamená, že stále více investorů se zajišťuje proti poklesu nákupem PUT opcí. Červené přerušované svislé linie ukazují situaci za předchozích cenových vrcholů akciových indexů.

 Dalším podobným sentiment indikátorem je $VIX, což je implikovaná volatilita vypočtená z cen opcí pro akcie v indexu S&P 500. Jakmile začnou tradeři poptávat ve zvýšené míře PUT opce, jejich cena roste a díky tomu roste i implikovaná volatilita. Z obrázku je vidět pokles $VIX během růstu akciového indexu $SPX od 21.11.2008. Nyní však formace začíná vypadat spíše růstově (FALLING WEDGE) a tím potvrzuje zhoršení sentimentu, které bylo možné vypozorovat již z poměru  PUT/CALL.    

Další obrázek ukazuje market breadth oscilátor $NYAD , tedy kumulativní součet rozdílů počtu rostoucích a klesajících akcií burzy NYSE. Nejdůležitější body vývoje jsou zvýrazněny žlutě a vypadá to, že nyní indikátor opět vytváří vrchol – předzvěst poklesu trhu.

Jako poslední ukázku sentimentu trhu ukáži poměr ceny ETF pro státní dluhopisy IEF a pro JUNK (podřadné ) dluhopisy HYG. Jakmile začnou být tradeři více pesimističtí, začínají upřednostňovat státní dluhopisy, jejichž cena roste na úkor junk dluhopisů. Indikátory MFI i MACD začínají vytvářet pozitivní divergence, což do budoucna není pro akciové trhy moc dobrá zpráva.

 Akciové indexy

Jako první je Wilshire 5000, což je nejobsáhlejší index US trhu zahrnující 5000 akcií. Formace rising wedge ( naznačená modře) má poklesové implikace. Trh dříve nebo později podle tohoto vývoje klesne dolů, zřejmě minimálně na úroveň předchozího minima ze dne 21.11.2008 (nebo spíše ještě níže).

Zde je pohled na ETF certifikát DIA  (kopírující DJIA index). Očíslování Elliotových vln  vyjadřuje můj současný názor na vývoj v posledních měsících. Tato varianta předpokládá, že od konce října se vytváří velký TRIANGLE,  což je formace, která je  převážně spojena s pokračováním stávajícího trendu, protože se většinou vyvíjí ve čtvrté vlně, po které následuje vlna pátá (nyní poklesová). Podle výšky trianglu a délky jeho vývoje se dá předpokládat, že pokud dojde k prolomení úrovní podpor trianglu, bude pokles zřejmě docela velký.    Podobný obrázek nabízejí a další dva nejvýznamější ETF certifikáty, SPY (S&P 500) a  QQQQ.

Na dalším obrázku je ETF certifikát pro ropné společnosti OIH. Formace vypadá také na TRIANGLE.

Následující obrázek je inverzní ETF pro energetický sektor DUG. Cena tohoto ETF roste tehdy, když ceny akcií energetických společností klesají. Graf vypadá nyní velmi růstově a je proto varováním pro všechny investory, kteří mají nainvestováno v energetických akciích. Případné budoucí poklesy cen se mohou týkat i českých akcií Unipetrolu nebo ČEZU. 

ETF certifikát GDX představuje akcie z těžebního sektoru (zlato, stříbro). Cena GDX ve velmi krátké době vzrostla o 100% a nyní to vypadá, že se vytváří vrchol. Myslím, že také přijde pokles. Je to jen otázka času, kdy.

Cena zlata se drží v růstovém kanále a dokud  trendová linie kanálu není proražena dolů, zůstává v platnosti UP trend. Pokud cena akcií začne klesat, mohlo by zlato relativně překonávat akcie. Z dlouhodobějšího hlediska si myslím, že cena zlata poroste až na cca 1200 USD.  Před tímto růstem je však stále ještě ve hře nejprve pokles k úrovni dlouhodobé trendové linie na úrovni 650 USD.

Cena ropy představovaná ETF certifikátem USO začíná mít zajímavý vývoj. V Předminulém týdnu došlo k prvnímu výraznému nákupu ropy investory.  Uvidíme, zda ropa vytvoří dvojité dno (DOUBLE BOTTOM) a začne růst nebo spíše zkonsoliduje před dalším poklesem (mohlo by se jednat o formaci DESCENDING TRIANGLE).  

Před dvěma týdny vyvrcholila cena US státních dluhopisů, nyní by měly dluhopisy korigovat. Předpokládám, že nyní se vytváří první poklesová střednědobá vlna A (ze tří vln A-B-C) K dokončení  vlny A by mělo dojít k ještě jednomu poklesu v páté vlně (minor). 

 Krátkodobé grafy:

Krátkodobé grafy jsou důležité jednak pro tradery, jejichž obchodní rámec je krátký, ale i pro dlouhodobější investory, protože krátkodobé grafy mohou velmi pomoci s načasováním. I když předpokládám, že trhy začnou brzo opět výrazněji klesat, neznamená to, že by ještě krátkodobě nemohly znovu růst.  V tom se projevuje fraktální charakter cenového vývoje – trendy vyššího řádu (například ty, kterů můžeme vidět na týdenních grafech) v sobě skrývají trendy krátkodobé ( patrné například na hodinových grafech).

Jako první uvádím graf QQQQ.  Cena se stále pohybuje v cenovém kanále a myslím, že bychom se mohli dočkat poklesu až na hodnoty 29.10-29.50. 29.10 je hodnota 38% Fibonacciho úrovně návratu (retracement) předchozí růstové vlny s počátkem ze dne 24.12.2008.  Myslím, že před větším poklesem cen bychom mohli vidět znovu krátkodobý růst cen.

Další obrázek je poměr k inverznímu ETF QID (inverze k QQQQ). V grafu je umístěna řada klouzavých průměrů tohoto poměru a jsou žlutě zvýrazněny inflexní body, ve kterých docházelo ke změně směru cenového vývoje.

Následující graf ukazuje ETF pro polovodičové odvětví SMH. Tento certifikát byl v předminulém týdnu velmi silný a nyní se opět nachází  v blízkosti úrovní podpor. Pokud tyto podpory vydrží  v prvních dvou dnech příštího týdne, je šance na další růst zpět k hodnotám 19.25.

Dog je inverzní ETF certifikát k indexu  DJIA. Cena se od 24.11.2008 pohybovala v poklesovém kanálu, zdá se však, že tento ETF sílí, což je pro akcie nepříznivé. Žlutou barvou je vyznačena současná cenová rezistence.

Další graf ukazuje ETF OIH (ropné společnosti). Cena by mohla otestovat úrovně 75 (retest proraženého trianglu) nebo až 72,50-73 . 

Předposlední graf - ETF GDX  (těžebno společnosti). Cena se sice dostala z cenového kanálu, stále ještě však drží v pomyslném ASCENDING TRIANGLU, což je růstová formace Pokud se cena udrží během pondělí až úterý nad úrovní 30, pak by mohlo dojít k nové mu růstu k ceně 34 nebo dokonce průrazu úrovně rezistence 34.52.  

Poslední graf znázorňuje ETF certifikát pro EURO. Ačkoliv Euro nyní klesá proti US dolaru, situace se mi jeví výhledově jako růstová (pokud vydrží podpory 131-132).

To je dnes vše.

Petr Fiala

fiala@fpreal.cz

 

Autor: Petr Fiala | sobota 10.1.2009 19:10 | karma článku: 18,93 | přečteno: 1898x
  • Další články autora

Petr Fiala

Doplnění mého včerejšího komentáře k vývoji kapitálových trhů

Původně jsem si myslel, že po svém včerejším komentáři k současné situaci na kapitálových trzích žádnou zprávu již psát nebudu, avšak pro prostudování některých dalších cenových akciových grafů po pátečním obchodování jsem se rozhodl, že doplním svůj včerejší text.

26.9.2009 v 19:52 | Karma: 14,67 | Přečteno: 2708x | Diskuse| Ekonomika

Petr Fiala

Krátký rozbor ze dne 25.9.2009

Ve svém předchozím rozboru ze soboty 19.9.2009 zveřejněném na stránkách www.akcie.de jsem uvedl, že očekávám během 2-3 týdnů první vážnější pokles, ale že předtím, než bude dosaženo vrcholu trhu, přijde nejpre jedna korekce ze současných maxim a poté znovu ještě jeden růst. První část tohoto mého scénáře se začíná vyplňovat.

25.9.2009 v 8:07 | Karma: 15,21 | Přečteno: 4239x | Diskuse| Ekonomika

Petr Fiala

Proč nyní neinvestuji do akcií - doplnění

Některé další názory na současný vývoj akcií

18.4.2009 v 14:48 | Karma: 20,23 | Přečteno: 2955x | Diskuse| Ekonomika

Petr Fiala

Proč nyní neinvestuji do akcií

Tento článek vysvětluje moje důvody, proč se zatím vyhýbám dlouhodobým investicím do akcií.

9.4.2009 v 10:03 | Karma: 31,97 | Přečteno: 4869x | Diskuse| Ekonomika

Petr Fiala

Rozbor kapitálových trhů 4.4.2009

Článek je určen zájemcům o kapitálové trhy

4.4.2009 v 19:20 | Karma: 17,00 | Přečteno: 3231x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  15:56

Politické strany, hnutí a spolky a jejich příznivci se sešli k oslavám prvního máje. V Praze se...

Hrál na počítači a nechodil ven. Policisté u něj doma našli varnu pervitinu

1. května 2024  15:51

V bytě na okraji Brna našla policie varnu pervitinu, podezřelý muž skončil ve vazbě. Stíhaná je i...

Na synagogu ve Varšavě kdosi hodil Molotov, čin odsoudil Duda i ambasáda USA

1. května 2024  14:10,  aktualizováno  15:48

Neznámý útočník v noci na středu hodil tři zápalné lahve na synagogu v centru Varšavy. Případ...

Zatýkáme migranty pro první vlnu deportací do Rwandy, oznámil Londýn

1. května 2024  15:45

Britská policie ve středu začala se zadržováním migrantů, kteří do Británie přišli nelegálně a byli...

  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2664x
Snažím se porozumět kapitálovým trhům, abych věděl, jak naložit se svými penězi. Vedle toho řeším běžné problémy, jako většina populace. Jsem také horolezec, cykloturista, lyžař a snowborďák.