Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Temné depresivní vábení

Dvaadvacetiletého fešáka Martina ke mně přivedla jeho matka. Ještě před rokem přitažlivý mladý muž, dnes oběť deprese a troska vyhrožující sebevraždou.

Téměř 50 milionů Američanů užívá trvale antidepresivum Prozac.

Na vysokou školu rezignoval po dvou letech v důsledku prvního vyhazovu od zkoušky. Další měsíc se s ním rozešla dívka, s níž chodil tři roky. Při rozchodu mu ještě řekla, že je posera. Nějaký čas se bezcílně povaloval v bytě rodičů, než jej otec označil za budižkničemu a příživníka. Utekl, týden spal na ulici a poté se vrátil domů. Prostřednictvím matky požádal o sociální podporu. Projevoval vzrůstající apatii, únavu a nezájem o okolí. Započalo období deprese, krabicových vín a hazardu na automatech. Matka mu dávala tajně peníze, což otec vytušil, takže synovi projevoval opovržení a nenávist.

Otec stavěl o víkendech chatu, syn se prostřednictvím matky nabídl, že při stavbě pomůže. Když však nechal zaschnout v míchačce beton, otec ho ze staveniště doslova vykopal. Pak už se nevídali. Šlo to snadno – syn přes den v bytě spal, večer se toulal a noci trávil s počítačem.

Deprese zobrazí nejpřesvědčivěji osamění, ztrátu motivace, naděje a životního smyslu. Ozvláštní život temnými barvami. Někdy zprostředkuje až tak rmutlivé dojmy, jaké by její oběť nikdy nezniternila. Dosvědčí pozemskou neukotvenost. Zprostředkuje utrpení zdánlivě bez příčiny a zamezí úprku z tohoto utrpení.

Dřívější psychiatři dělili deprese na vyvolané vnějšími vlivy a na zapřičiněné niternými podněty. Dnes vítězí názor, že takové dělení nebylo správné. Asi proto, že deprese je živena nejen niternou chemií, ale i dojmy o bezvýchodnosti  vnějšku.

Deprese bývá matkou i dcerou velkého množství nemocí včetně těch nejtěžších. Bývá také spolehlivým podněcovatelem úniku z reality a ze světa vůbec. Blokuje výdej energie a neposkytne šanci k jejímu vytváření. Dosvědčuje nespokojenost nemocného se sebou a se světem a jeho nezakořeněnost. Podnítí k odchodu ze života až s překvapující spolehlivostí ve chvíli, kdy zvítězí strach ze života nad strachem ze smrti.

Nejčastějším příčinou deprese bývá deformace, zničení či absence partnerství. Druhou je zablokování životních cílů a ztráta motivace. Třetí příčinou bývá konec seberealizace například po ztrátě zaměstnání. Avšak i ztráta či ohrožení jakékoli předchozí jistoty dokáže přivolat depresi.

Deprese bývá podněcována závislostí, bezvýchodností a odmítáním odpovědnosti. Nejčastěji právě v zemích, které plýtvají optimismem, činorodostí a nadějí málem pro každého. Pro vyspělé státy představuje léčení depresí druhou největší zdravotní zátěž, zatímco v rozvojových zemích až čtvrtou. Šíření depresí v rozvinutých zemích má podle údajů WHO charakter epidemie. Málem 50 milionů Američanů užívá trvale antidepresivum Prozac. Jen v Německu se počet nemocných v letech 1993-2002 zdvojnásobil. Mezi Němci do 25. let je sebevražda v důsledku deprese nejčastější příčinou smrti. Zdá se, že funkcí deprese je naléhavé vábení k odchodu ze života, s nímž bývá nemocný nespokojen.

Závislost, bezvýchodnost a odmítnutí odpovědnosti bývá příčinou zrodu depresí zejména u mladých lidí, což je přičítáno zejména chybnému zakončení dětství a puberty. Tento žádoucí konec bývá označován za první smrt. Dětství musí nejprve důsledně odumřít, aby mohl začít plnohodnotný život dospělých. K tomu je zapotřebí včas opustit domov, byť jen symbolicky, ať už je jakýkoli, a vydat se s odvahou na vlastní životní cestu. V pohádkách bývá odchod dětí či adolescentů z domova podněcován nejen moudrým otcem, jenž vyšle syna do světa na zkušenou, ale i krkavčími rodiči či zlou macechou. Také Jeníček s Mařenkou museli nejprve zabloudit v lese a prožít nebezpečí, z něhož nakonec unikli vlastní zásluhou. Stali se hrdiny a tímpádem přestali být dětmi. Lze se domnívat, že do konce života nevyjevovali sklony k depresím. Zabloudit včas v symbolickém lese a nalézt únikovou cestu by měl i každý český pubescent či adolescent.

Podle Josepha Campbella (Síla mýtů) a Otto Ranka (Mýtus o zrození hrdiny) by měl každý dospívající vykonat samostatný hrdinský čin, z něhož obvykle vzchází nějaké osvobozující poznání. Například v podobě přitakání dobrým i zlým principům světa. Mladí hrdinové pak včas poznají, že svět je tak svůdný i proto, že není spravedlivý ani dokonalý. A že vlastní síly lze nejlépe testovat pokusem a omylem, zisky a ztrátami, křivdami a pokorou atp. Obdobné zkoušky proběhnou tím úspěšněji, čím věrnější a pozornější diváky má začínající hrdina v zádech. Životní start pak nezablokují ani deprese.

Martinův otec se nestal vnímavým ani velkomyslným divákem. Se sebevědomým synem jednal jako s konkurentem a s poraženým synem jako se slabochem. A toho využila deprese, která Martinovi sugeruje: Nepovede-li se začátek života, pak se vnucuje aspoň jeho zdařilý konec.

Jméno klienta a některé bezvýznamné okolnosti jsem z etických důvodů pozměnil.

 

Autor: Petr F. Novotný | úterý 18.5.2010 16:48 | karma článku: 16,19 | přečteno: 2088x
  • Další články autora

Petr F. Novotný

Šéfredaktor Reflexu je progresivní

Za Husáka, po likvidaci odborných kádrů a společenských špiček v roce 1971, jsme si vyprávěli tento vtip: „Může se stát členem akademie věd paralytik?“ „Ano, ale musí být progresivní!“

9.10.2011 v 13:28 | Karma: 9,72 | Přečteno: 1133x | Diskuse| Ostatní

Petr F. Novotný

Uštvání soudce JUDr. Pavla Nagye bylo snadné

Někteří z nás potřebují k radostnému životu nepřítele. Masmédia proto každý den nějakou kořist uštvou. Ideální kořistí je úplatný politik. Jenže ten se umí sakra bránit, například drze namítne, že na udavače podá trestní oznámení a bude žádat desetimilionové odškodné. A tak média neloví žraloky, ale spíše malé ryby a někdy dokonce mřenky. Mladoboleslavský soudce Pavel Nagy byl v roce 2008 nafilmován skrytou kamerou při přebírání peněz. Záznam zakoupila televize Nova a poté jej vysílala nesčetněkrát a pokračuje s tím až do dnešních dnů. Také denní tisk rozviřoval skandál až do úplného vyčerpání čtenářů. Pavel Nagy se totiž nemůže bránit, ani podat trestní oznámení. Byl totiž omezen ve způsobilosti k právním úkonům a nemá ani floka.

17.2.2011 v 8:16 | Karma: 22,06 | Přečteno: 2938x | Diskuse| Ostatní

Petr F. Novotný

Škrty, občané prvního a druhého řádu

Český stát už dávno neposkytuje jen ochranu bezmocným před nouzí, tedy takzvané sociální jistoty. S oblibou také nivelizuje, a to ve všech ohledech, životní potřeby celé populace. Tím paradoxně navozuje masové sociální nejistoty.

28.7.2010 v 10:45 | Karma: 16,81 | Přečteno: 1666x | Diskuse| Ostatní

Petr F. Novotný

Vinnej nevinnej, berte to po řadě!

vykřikl sapér Vodička v Haškově Švejkovi. Vinu či zásluhy nelze v opravdové životní vřavě vskutku odlišit. Objektivita zásluh či provinění se navíc vymaňuje ze subjektivních lidských měřítek, byť i Buddha tvrdíval, že se máme tak, jak si zasloužíme, a i když Kristus kázal, že sklidíme jen to, co jsme zaseli.

16.7.2010 v 15:39 | Karma: 10,54 | Přečteno: 1661x | Diskuse| Ostatní

Petr F. Novotný

Příští volby už jako happening

Mezičas mezi nadějí vzcházející z voleb a následným zklamáním se rychle zkracuje. Protože očekáváme od jiných stále více než od sebe. A také politické ideje se rodí už jen za pomoci peněz. Příští parlamentní volby tímpádem vyhraje ten, kdo jich má nejvíc. Například Petr Kellner z PPF, Karel Komárek z KKCG, Zdeněk Bakala z OKD nebo Andrej Babiš z Agrofertu.

9.7.2010 v 8:15 | Karma: 12,52 | Přečteno: 1406x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

D35 u Litovle zablokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  11:01

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici zkomplikovala dopoledne nehoda nákladního...

Summity EU jsou válečné kabinety, nemáme mírovou iniciativu, stěžuje si Fico

2. května 2024  10:59

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků...

SPOLU vsadilo na antikampaň. Paroduje heslo ANO a spojuje hnutí s Ruskem

2. května 2024  10:56

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2483x
Klinický psycholog (psychosomatika a psychoterapie).
Autor publikací: Filozofie nemocí, Proč jsme nemocní, Tajemství hypnózy, Kdo s námi manipuluje.
S Janem Kellerem napsali učebnici pro gymnazisty:
Úvod do filozofie, sociologie a psychologie
(s ilustracemi Vladimíra Renčína).
Informace o jmenovaných knihách:
www.dialog-lbc.cz

Dvojité kliknutí na foto zobrazí starší články.

Seznam rubrik