Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Preventivní chirurgické odstranění mozku

Onkoložka Lenka Foretová z Masarykova onkologického ústavu v Brně nabízela na internetovém portálu iDnes i dosud zcela zdravým a mladým ženám nejen preventivní vyšetření prsů na mamografu, ale i preventivní chirurgické odstranění prsů a vaječníků. Rozličné kontakty na jmenovaný ústav samozřejmě přikládá. Nepochybuji o tom, že na případné zájemkyně o obdobné preventivní zákroky brněnští lékaři čekají. O kšeft jde až v první řadě. Lenka Foretová varuje před otálením zejména ty ženy a dívky, které mají ke zjevení rakoviny prsu a vaječníků takzvané genetické předpoklady, což je údajně dáno tím, že se ta či ona nemoc už vyskytla u jejich matek či babiček.

Jenže i onkologové skládali kdysi Hippokratovu přísahu, takže by měli vědět, že Hippokrates nebyl jen otcem medicíny, ale i lékařem, jenž už před 2500 lety prokázal, že rakovinou prsu onemocní nejčastěji melancholičky. Melancholie v dnešním pojmosloví znamená přibližně totéž, co deprese. Hippokratův prastarý poznatek naštěstí koresponduje také s poznatky současných amerických chirurgů, kteří se desítky let věnovali operativnímu odstraňování nádorů prsu, vaječníků, dělohy atp. Ze statistické analýzy tisícovek obdobných operací však po letech zjistili, že operované ženy trpěly přibližně dva roky před zjevením zhoubného nádoru depresemi, a to převážně v důsledku ztráty klíčové osoby vlastního života – dítěte, manžela, milence, životního partnera atp. Jeden z těchto amerických chirurgů Bernard Siegel, jenž se třicet let nejprve jen oháněl skalpelem, v roce 1978 dokonce vymodeloval osobnostní profil ženy, která má velkou šanci onemocnět některou tzv. ženskou rakovinou: Jednou z nejobvyklejší předzvěstí této rakoviny je traumatická ztráta nebo pocit životní prázdnoty. Dokáže-li žena ze své ztráty lidsky povyrůst, zabrání růstu kdesi uvnitř. Ženy, jimž zemřely děti nebo které prodělaly nešťastné milostné vztahy, jsou náchylné ke gynekologickým chorobám a rakovině prsu, napsal Siegel.

Nejen američtí, ale i němečtí lékaři ověřili u tzv. ženských zhoubných nádorů významný spouštěcí vliv dlouhodobě nepříznivých psychických stavů. Němečtí lékaři vědí o genetické podmíněnosti některých nemocí, nicméně nacházejí mnohem širší souvislosti. Pak ovšem také prokazují, že rakovinou prsu onemocní nejspolehlivěji právě ty ženy, které absolvují nejvíce preventivních vyšetření na mamografu – zřejmě podle principu - čeho se bojíme, to k sobě přitahujeme. A není ani divu, vždyť simulanti i hypochondři si obdobným způsobem přivolávají nejspolehlivěji právě tu nemoc, kterou předstírají. Německá medicínská statistika vskutku dokládá, že rakovinou prsu onemocní častěji právě ženy, jejichž matky nebo babičky prodělaly stejné onemocnění. Navíc však prokazuje, že tyto ženy trpěly už léta patologickým strachem z rakoviny prsu, jenž postupně zesiloval, když se blížily k věku, v němž onemocněly jejich matky či babičky. A strach z konkrétní nemoci, je-li dlouhodobě exponován, se může stát spouštěcím mechanismem zjevení rakoviny. Němci však upozorňují i na fakt, že roli při zjevení zhoubného nádoru nemusí hrát jen genetická podmíněnost, ale spíše onen způsob depresivního prožívání, po celé generace v rodině pevně posilovaný.

Němcům bychom měli aspoň v těchto ohledech věřit. Od roku 1987 jsou všichni němečtí lékaři povinni absolvovat postgraduální studium základů psychosomatické péče. A od roku 1970 se psychosomatika vyučuje na všech německých lékařských fakultách. A co je vlastně ona psychosomatika? Psychosomatika představuje komplexní léčebný postoj, jenž bere v úvahu navíc také rozličné emotivní, vztahové, sociální a existenciální souvislostí, které podněcují zjevování nebo ústup příznaků konkrétních nemocí. A německé zdravotní pojišťovny už mnoho let profitují právě z odhalování těchto souvislostí.

A ještě poznámka k dědičnosti: Podle údajů Světové zdravotnické organizace se počet onkologických pacientů zvýšil od roku 1920 do roku 2000 dvacetinásobně. Po kom bychom genetické předpoklady ke zjevení rakoviny asi zdědili?


Autor: Petr F. Novotný | pátek 12.6.2009 16:14 | karma článku: 20,17 | přečteno: 2114x
  • Další články autora

Petr F. Novotný

Šéfredaktor Reflexu je progresivní

Za Husáka, po likvidaci odborných kádrů a společenských špiček v roce 1971, jsme si vyprávěli tento vtip: „Může se stát členem akademie věd paralytik?“ „Ano, ale musí být progresivní!“

9.10.2011 v 13:28 | Karma: 9,72 | Přečteno: 1133x | Diskuse| Ostatní

Petr F. Novotný

Uštvání soudce JUDr. Pavla Nagye bylo snadné

Někteří z nás potřebují k radostnému životu nepřítele. Masmédia proto každý den nějakou kořist uštvou. Ideální kořistí je úplatný politik. Jenže ten se umí sakra bránit, například drze namítne, že na udavače podá trestní oznámení a bude žádat desetimilionové odškodné. A tak média neloví žraloky, ale spíše malé ryby a někdy dokonce mřenky. Mladoboleslavský soudce Pavel Nagy byl v roce 2008 nafilmován skrytou kamerou při přebírání peněz. Záznam zakoupila televize Nova a poté jej vysílala nesčetněkrát a pokračuje s tím až do dnešních dnů. Také denní tisk rozviřoval skandál až do úplného vyčerpání čtenářů. Pavel Nagy se totiž nemůže bránit, ani podat trestní oznámení. Byl totiž omezen ve způsobilosti k právním úkonům a nemá ani floka.

17.2.2011 v 8:16 | Karma: 22,06 | Přečteno: 2938x | Diskuse| Ostatní

Petr F. Novotný

Škrty, občané prvního a druhého řádu

Český stát už dávno neposkytuje jen ochranu bezmocným před nouzí, tedy takzvané sociální jistoty. S oblibou také nivelizuje, a to ve všech ohledech, životní potřeby celé populace. Tím paradoxně navozuje masové sociální nejistoty.

28.7.2010 v 10:45 | Karma: 16,81 | Přečteno: 1666x | Diskuse| Ostatní

Petr F. Novotný

Vinnej nevinnej, berte to po řadě!

vykřikl sapér Vodička v Haškově Švejkovi. Vinu či zásluhy nelze v opravdové životní vřavě vskutku odlišit. Objektivita zásluh či provinění se navíc vymaňuje ze subjektivních lidských měřítek, byť i Buddha tvrdíval, že se máme tak, jak si zasloužíme, a i když Kristus kázal, že sklidíme jen to, co jsme zaseli.

16.7.2010 v 15:39 | Karma: 10,54 | Přečteno: 1661x | Diskuse| Ostatní

Petr F. Novotný

Příští volby už jako happening

Mezičas mezi nadějí vzcházející z voleb a následným zklamáním se rychle zkracuje. Protože očekáváme od jiných stále více než od sebe. A také politické ideje se rodí už jen za pomoci peněz. Příští parlamentní volby tímpádem vyhraje ten, kdo jich má nejvíc. Například Petr Kellner z PPF, Karel Komárek z KKCG, Zdeněk Bakala z OKD nebo Andrej Babiš z Agrofertu.

9.7.2010 v 8:15 | Karma: 12,52 | Přečteno: 1406x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Komentátor Schmarz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Tři dny v práci, poté domů s majákem. Ministr Bek jel záchranářskou uličkou

19. června 2024

Premium Ministerstvo školství proplácí coby přespolnímu politikovi Mikuláši Bekovi (STAN) přes 57 tisíc...

Muž upoutal pozornost policisty. Při zásahu se u něj našly zbraně i munice

20. června 2024  13:57

Čtyřiadvacetiletý muž z Ústeckého kraje se choval podezřele. Toho si všiml policista, který si o...

V bytě vzplály nahromaděné odpadky, hasiči museli evakuovat sedm lidí

20. června 2024  13:48

Požár vypukl nad ránem v podkrovním bytě v bytovém domě v Lukavici na Šumpersku. Oheň se v...

V Jizerských horách hoří dům. Hasiči vyhlásili druhý stupeň, používají i žebřík

20. června 2024  12:51,  aktualizováno  13:38

Mohutné plameny šlehají z domu v Horním Kořenově v Jizerských horách. Požár vypukl v kůlně, hasiči...

Chceme posílit vztahy, řekl vietnamský prezident Putinovi. Chválil úspěchy Ruska

20. června 2024  9:07,  aktualizováno  13:28

Vietnam a Rusko mají zájem na posílení vzájemných vztahů, uvedli prezidenti obou zemí To Lam a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2483x
Klinický psycholog (psychosomatika a psychoterapie).
Autor publikací: Filozofie nemocí, Proč jsme nemocní, Tajemství hypnózy, Kdo s námi manipuluje.
S Janem Kellerem napsali učebnici pro gymnazisty:
Úvod do filozofie, sociologie a psychologie
(s ilustracemi Vladimíra Renčína).
Informace o jmenovaných knihách:
www.dialog-lbc.cz

Dvojité kliknutí na foto zobrazí starší články.

Seznam rubrik