Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Komunismus se vrací

V Evropě a i jinde ve světě vznikají příznivé podmínky k projevům občanské neposlušnosti, pouličním nepokojům, bezvládí a dokonce i k restaurování komunismu. Podle výsledku studie americké CIA z roku 2008 nelze protivládní lidové bouře vyloučit ani v srdci Evropy – v Německu.

Komunismus se navrátí s jiným ismem a nebude jej avizovat nápadná rovnostářská či diskriminační ideologie. Také se nestane produktem současných komunistických pohrobků. Bude však funkční jako onen starý, ne-li funkčnější.

Vždyť ani předchozí komunismus nevzešel z ideologie, ale především z nepřekonatelných majetkových rozdílů, morální bídy a z pomstychtivosti mas. Komunistická ideologie, taktika a jeho takzvaná morální oprávněnost byly naroubovány až dodatečně, když už byla takzvaně ruka v rukávě. Z Marxových a poté i z Leninových příruček. Ve finiši vymodelovaly sovětské „vědecké“ laboratoře modernějšího mutanta, takzvaný vědecký komunismus.

Dnešní antikomunismus v podobě kopání do tlející mrtvoly není funkční, takže restauraci komunismu nezabrání. Sice aktuálně prospívá politickým stranám, bloggerům i veřejným činitelům, současně však podněcuje nespokojence k přemýšlení. Masy totiž tuší, že organizované a vehementní plivání na bezvýznamnou a už nefunkční minulost maskuje problémy přítomnosti a strach hybatelů společnosti z budoucnosti. Uvědomují si, že projevy antikomunistické nenávisti nesignalizují jen pohrdání, ale i strach. Co nejvíce nenávidíme, toho se nejvíce bojíme, napadá mnohé.


Antikomunismus se neobrodil náhodou. V krizové situaci se pronikavě zvyšují majetkové rozdíly, roste ekonomická nejistota a sociální napětí. Čím jsou majetkové rozdíly menší, tím bývají revoluce sametovější, a čím jsou majetkové rozdíly větší, tím jsou revoluce krvavější, vědí lidé poučení dějinami.

Chudým se dnes spolehlivě cítí i ten, kdo má starší auto, má kde bydlet i co jíst. Dojem chudoby, frustrace z dojmu chudoby a ochotu se bouřit navozuje poznání, že se má hůř než ostatní. Masy byly podmíněnými reflexy vydrezúrovány k nadměrnému konzumu. Bránění v konzumu tímpádem vyvolá stejně reflexivní nepřátelskou reakci.

Pokud by byl už zítra kdekoli v Evropě vyhlášen plebiscit, v němž by byla položena jediná sugestivní otázka: Přejete si, aby byl majetek všech bohatých přerozdělen mezi potřebné? pak nemůže být pochyb o tom, jaké odpovědi by převažovaly.

Do nedávna byl zakořeněn zvyk, že občané nakonec preferovali tu stranu, která v předvolebních čachrech s morálkou urvala největší balík. Co se však stane, až voliče napadne, že by měli volit partaj jen podle obsahu svých peněženek? Předstírané morální střety politických stran v době krize už nikoho neuchvátí. Vždyť i méně zkušený politik dokáže ze dne na den přejít i do té politické strany, na kterou ještě včera dštil oheň a síru, aniž by byl nucen změnit něco ve své morální terminologii.

Než komunismus zkolaboval, byl dlouho odolný. Vždyť vydržel několik desítek let i ve velmi nepříznivých podmínkách. Nikoli zásluhou své „přitažlivé“ ideologie, nýbrž efektem protřepaného koktejlu - záruk rovnostářství a bezbarvých vůdcovských antiosobností. Vůdčí kašpárci komunismu vskutku významně přispívali k jeho uchování. Nic totiž nepopudí na rovnostářství navyklou masu víc než brilantní a současně autokratická osobnost. Vzpomeňme, že si téměř každý Čechoslovák připadal chytřejší než faktický šéf státu Milouš Jakeš. Kdo by měl chuť ohrožovat profesní krk a maturitu svých dětí pokusem o svržení populárního baviče z Červeného Hrádku?


Pomstychtivost zůstane navždy silným a inspirujícím motivem k podnícení rovnostářství. Český sociální organismus byl pomstychtivostí přetížen už před válkou. Bezvýchodnost hospodářské krize třicátých let vyrobila veletucty pomstychtivých ocelových košťat. Hrozba odstoupení Sudet Hitlerovi nedonutila československou politickou reprezentaci k tomu, aby svolala parlament. Čím hůře, tím lépe, komentoval mnichovskou zradu tehdejší komunistický lídr K. Gottwald, tohle vám jednou spočítáme!

V následné válce přišlo o život více jak 300 tisíc Čechoslováků. Londýnský a moskevský odboj se vzácně shodl jen na jediném - pomsta za následky třicátých let, Mnichovské dohody a války bude sladká. Poválečná ocelová košťata pomstychtivých začala spolehlivě mést. Prezident E. Beneš podepsal několik tisíc rozsudků smrti. Trest smrti krátce po válce byl jediným trestem, který takzvaně stál za řeč. Doživotí či dvacet let káznice dostávali ti, kteří by dnes za totéž vyvázli s jen s podmínkou. Prezident K. Gottwald podepsal stovky rozsudků smrti. Prezidenti A. Zápotocký a A. Novotný už s oprátkami šetřili. Masám se totiž politické popravy už přestávaly líbit, protože se rodila relativní hospodářská prosperita. Už tedy chyběl nejpádnější důvod k vyhledávání a trestání škůdců. Konzum spolehlivě sytil a uspokojoval masy i katy a nabádal ke kompromisům. K těm přispíval i dřímající komunismus konce šedesátých let. A náhle probuzený prezident G. Husák převážně „jen“ zavíral a profesně exkomunikoval. Sám totiž unikl oprátce jen o vlásek, takže věděl, jaký vliv mívá mučedník.


Současná krize teprve začíná a vzdor předpovědím analytiků nemá šanci skončit předčasně, protože dějiny se důsledně opakují a negativní dopady krize samy důsledně rozhojní. Takže se nebude jednat jen o krizi hospodářskou, ale i o krizi morální, politickou, národnostní, hodnotovou, religiózní, generační, světovládnou atp. Krize všech krizí vyplaví cokoli.

Politické strany se rozpadají. Legrační přetahování o nejmorálnější partaj přerostlo v bitky o tu nejnemorálnější. Postmoderní politici jsou schopni všeho, avšak netuší, že zrcadlově schopni všeho jsou i jejich voliči. Jak dole, tak nahoře, říkali hermetici, jak vně, tak uvnitř!

Podle výsledků studie americké CIA se i v Evropě už zrodila nová pomstychtivá košťata. V tak zdánlivě stabilním Německu hrozí podle závěrů studie vypuknutí závažných občanských nepokojů. Vypuknutí násilností však nehrozí jen ze strany těch, kteří se tam považují za chudé. Dosvědčuje to v Německu právě vydaná 430. stránková publikace Uda Ulfkotte: Pozor, občanská válka! (Vorsicht Bürgerkrieg!). Příčiny uvádí rozličné: Krachy bank, masovou nezaměstnanost, zvyšování cen, narůstající kriminalitu, islamizaci, zvyšující se daně a poplatky, zhoršení úrovně vzdělání a zdravotní péče. Levičáci se staví zuřivě proti pravičákům, chudí proti bohatým, cizinci proti domácím prostřednictvím religiozních fanatiků. Jeden z policejních šéfů už potají připravoval zásah proti ohniskům případných nepokojů společně s armádou! Od internačních táborů až po naléhavé výzvy v rozhlase bylo vše připraveno! Jiní policejní šéfové otevřeně prohlašovali, že očekávaná občanská válka musí být potlačena všemi prostředky.

Jmenovaná kniha jmenuje i viníky. V jedné řadě činí spoluodpovědné politiky, hospodářství a média. Knihu provází citát z díla Abrahama Lincolna: Část národa lze klamat poměrně značnou dobu. Ale po dlouhý čas nelze klamat celý národ.


Autor: Petr F. Novotný | úterý 30.6.2009 13:53 | karma článku: 20,97 | přečteno: 1255x
  • Další články autora

Petr F. Novotný

Šéfredaktor Reflexu je progresivní

Za Husáka, po likvidaci odborných kádrů a společenských špiček v roce 1971, jsme si vyprávěli tento vtip: „Může se stát členem akademie věd paralytik?“ „Ano, ale musí být progresivní!“

9.10.2011 v 13:28 | Karma: 9,72 | Přečteno: 1133x | Diskuse| Ostatní

Petr F. Novotný

Uštvání soudce JUDr. Pavla Nagye bylo snadné

Někteří z nás potřebují k radostnému životu nepřítele. Masmédia proto každý den nějakou kořist uštvou. Ideální kořistí je úplatný politik. Jenže ten se umí sakra bránit, například drze namítne, že na udavače podá trestní oznámení a bude žádat desetimilionové odškodné. A tak média neloví žraloky, ale spíše malé ryby a někdy dokonce mřenky. Mladoboleslavský soudce Pavel Nagy byl v roce 2008 nafilmován skrytou kamerou při přebírání peněz. Záznam zakoupila televize Nova a poté jej vysílala nesčetněkrát a pokračuje s tím až do dnešních dnů. Také denní tisk rozviřoval skandál až do úplného vyčerpání čtenářů. Pavel Nagy se totiž nemůže bránit, ani podat trestní oznámení. Byl totiž omezen ve způsobilosti k právním úkonům a nemá ani floka.

17.2.2011 v 8:16 | Karma: 22,06 | Přečteno: 2938x | Diskuse| Ostatní

Petr F. Novotný

Škrty, občané prvního a druhého řádu

Český stát už dávno neposkytuje jen ochranu bezmocným před nouzí, tedy takzvané sociální jistoty. S oblibou také nivelizuje, a to ve všech ohledech, životní potřeby celé populace. Tím paradoxně navozuje masové sociální nejistoty.

28.7.2010 v 10:45 | Karma: 16,81 | Přečteno: 1666x | Diskuse| Ostatní

Petr F. Novotný

Vinnej nevinnej, berte to po řadě!

vykřikl sapér Vodička v Haškově Švejkovi. Vinu či zásluhy nelze v opravdové životní vřavě vskutku odlišit. Objektivita zásluh či provinění se navíc vymaňuje ze subjektivních lidských měřítek, byť i Buddha tvrdíval, že se máme tak, jak si zasloužíme, a i když Kristus kázal, že sklidíme jen to, co jsme zaseli.

16.7.2010 v 15:39 | Karma: 10,54 | Přečteno: 1661x | Diskuse| Ostatní

Petr F. Novotný

Příští volby už jako happening

Mezičas mezi nadějí vzcházející z voleb a následným zklamáním se rychle zkracuje. Protože očekáváme od jiných stále více než od sebe. A také politické ideje se rodí už jen za pomoci peněz. Příští parlamentní volby tímpádem vyhraje ten, kdo jich má nejvíc. Například Petr Kellner z PPF, Karel Komárek z KKCG, Zdeněk Bakala z OKD nebo Andrej Babiš z Agrofertu.

9.7.2010 v 8:15 | Karma: 12,52 | Přečteno: 1406x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen

19. května 2024

Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...

Češi umějí vyrobit řadu vojenských dronů. Ale armáda o ně nestojí

19. května 2024

Premium Letecká výroba byla v České republice vždy na špičkové úrovni. Menší dopravní letouny, ultralighty,...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  22:06

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické

18. května 2024  20:36,  aktualizováno  21:41

Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2483x
Klinický psycholog (psychosomatika a psychoterapie).
Autor publikací: Filozofie nemocí, Proč jsme nemocní, Tajemství hypnózy, Kdo s námi manipuluje.
S Janem Kellerem napsali učebnici pro gymnazisty:
Úvod do filozofie, sociologie a psychologie
(s ilustracemi Vladimíra Renčína).
Informace o jmenovaných knihách:
www.dialog-lbc.cz

Dvojité kliknutí na foto zobrazí starší články.

Seznam rubrik