Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdo nás klame nejfatálněji

Většinou se mylně domníváme, že jsme nejvíce podváděni politiky. Málokdo však tuší, že nejfatálněji jsme klamáni medicínou. Kdo ví, že 40 % všech ordinovaných léků nemá onen účinek, kvůli kterému byly předepsány a že pokud vůbec působí, tak jen díky placeboefektu? Kdo se už dozvěděl, že přibližně 40 % léků navozuje negativní až nebezpečné vedlejší účinky? Ví někdo, že 58 000 Němců umírá každoročně na vedlejší účinky léků nebo v důsledku nesprávné léčby? Že nás německé problémy nezajímají? U nás se totiž obdobné statistiky či odhady nedělají, anebo se nezveřejňují.

Česká medicína se v převaze zaměřuje jen na potlačování nebo vykořeňování příznaků nemocí (např. nádorů, kožních anomálií, zánětů, astmatu, alergických reakcí), aniž by vůbec něco podstaného věděla o příčinách zjevování těchto příznaků. Při objasňování příčin nemocí cituje zpaměti jen známé fráze – zhoršování životního prostředí, chyby životosprávy, genetickou zatíženost, stres, fyziologické selhání atp.

Jenže konkrétní příznak nemoci je povětšinou zobrazením vnějšího či niterného nesouladu. Když je příznak nemoci pouze potlačován či odstraňován například chemoterapeuticky, radiačně, chirurgicky či medikamenty, pak vskutku povětšinou na čas zmizí. Nepomine-li však vnější či niterný nesoulad, pak se příznak zjeví znovu, důrazněji a fatálněji anebo se chronifikuje.

Zavedený způsob potlačování příznaků nemocí nedává většině lékařů jinou šanci než léčit pacienty dlouhodobě, draze a složitě, což prohlubuje mravní a potažmo ekonomickou krizi medicíny. V českém státě je každoročně hospitalizováno téměř 2,4 milionu nemocných! Každý český občan navštíví lékaře každý rok v průměru 13 x, což představuje 130 milionů návštěv! V roce 2000 obdrželo české zdravotnictví od státu 135 miliard, v roce 2008 už 208 miliard!


Bossové české farmacie a medicíny avizují přinejmenším už padesát let nové „zázračné léky“, které nás prý jednoho dne definitivně zbaví všech nebezpečných nemocí. Tyto hloupé a nesplnitelné sliby vycházejí z neznalosti korekčních cílů a záměrů nemocí. Navíc spolehlivě demoralizují zdravé i nemocné, kteří se fatálně odosobňují od svého zdravotního stavu. Pak se ovšem včas nedozvědí, jaký konkrétní životní způsob v nich časem vymodeluje rakovinovou, infarktovou, iktusovou, diabetickou, astmatickou či jinou osobnost. Konkrétní člověk nedokáže onemocnět například rakovinou, protože mu pro vyjevení rakoviny chybí také specificky vymodelované osobnostní předpoklady. O těchto principech včetně příčin onemocnění dětí se lze poučit zevrubněji prolistováním Filozofie nemocí.


Nemoc není náhoda, nehoda, omyl či nespravedlivost, ale sofistikovaný proces, jehož nejvýznačnějším motivačním záměrem je například zklidnění, usměrnění, usmíření, vyladění, sociální či emoční zkvalitnění, zásadní motivační přesměrování nemocného nebo jeho likvidace. Nemoc je klíčovým stratégem a aktérem fylogeneze (vývoje lidského druhu). Se značnou spolehlivostí promění většinu psychického strádání či selhávání člověka, ať už uvědomovaného či neuvědomovaného, ve strádání fyzické, povětšinou v příznaku konkrétního onemocnění.

Jsou-li příznaky nemocí pouze potlačovány či vykořeňovány, objevují se nemoci nové, sofistikovanější nebo zákeřnější. Nemoci jsou dokonalé právě proto, aby zobrazovaly a korigovaly naši nedokonalost. Čím jsme nedokonalejší, tedy z hlediska fylogeneze nefunkčnější, tím dokonalejší (funkčnější) a brutálnější bývají a budou i napříště korekční podněty našich nemocí.

Autor: Petr F. Novotný | úterý 16.6.2009 8:59 | karma článku: 20,13 | přečteno: 1116x
  • Další články autora

Petr F. Novotný

Šéfredaktor Reflexu je progresivní

Za Husáka, po likvidaci odborných kádrů a společenských špiček v roce 1971, jsme si vyprávěli tento vtip: „Může se stát členem akademie věd paralytik?“ „Ano, ale musí být progresivní!“

9.10.2011 v 13:28 | Karma: 9,72 | Přečteno: 1133x | Diskuse| Ostatní

Petr F. Novotný

Uštvání soudce JUDr. Pavla Nagye bylo snadné

Někteří z nás potřebují k radostnému životu nepřítele. Masmédia proto každý den nějakou kořist uštvou. Ideální kořistí je úplatný politik. Jenže ten se umí sakra bránit, například drze namítne, že na udavače podá trestní oznámení a bude žádat desetimilionové odškodné. A tak média neloví žraloky, ale spíše malé ryby a někdy dokonce mřenky. Mladoboleslavský soudce Pavel Nagy byl v roce 2008 nafilmován skrytou kamerou při přebírání peněz. Záznam zakoupila televize Nova a poté jej vysílala nesčetněkrát a pokračuje s tím až do dnešních dnů. Také denní tisk rozviřoval skandál až do úplného vyčerpání čtenářů. Pavel Nagy se totiž nemůže bránit, ani podat trestní oznámení. Byl totiž omezen ve způsobilosti k právním úkonům a nemá ani floka.

17.2.2011 v 8:16 | Karma: 22,06 | Přečteno: 2938x | Diskuse| Ostatní

Petr F. Novotný

Škrty, občané prvního a druhého řádu

Český stát už dávno neposkytuje jen ochranu bezmocným před nouzí, tedy takzvané sociální jistoty. S oblibou také nivelizuje, a to ve všech ohledech, životní potřeby celé populace. Tím paradoxně navozuje masové sociální nejistoty.

28.7.2010 v 10:45 | Karma: 16,81 | Přečteno: 1666x | Diskuse| Ostatní

Petr F. Novotný

Vinnej nevinnej, berte to po řadě!

vykřikl sapér Vodička v Haškově Švejkovi. Vinu či zásluhy nelze v opravdové životní vřavě vskutku odlišit. Objektivita zásluh či provinění se navíc vymaňuje ze subjektivních lidských měřítek, byť i Buddha tvrdíval, že se máme tak, jak si zasloužíme, a i když Kristus kázal, že sklidíme jen to, co jsme zaseli.

16.7.2010 v 15:39 | Karma: 10,54 | Přečteno: 1661x | Diskuse| Ostatní

Petr F. Novotný

Příští volby už jako happening

Mezičas mezi nadějí vzcházející z voleb a následným zklamáním se rychle zkracuje. Protože očekáváme od jiných stále více než od sebe. A také politické ideje se rodí už jen za pomoci peněz. Příští parlamentní volby tímpádem vyhraje ten, kdo jich má nejvíc. Například Petr Kellner z PPF, Karel Komárek z KKCG, Zdeněk Bakala z OKD nebo Andrej Babiš z Agrofertu.

9.7.2010 v 8:15 | Karma: 12,52 | Přečteno: 1406x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Nej skluzavka, echt Divoký západ, exkurze do Bayernu... Krok za krokem zemí EURA

15. června 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Německu EURO je Německo. EURO si dělá z Německa, kde fotbal je národní sport, něco jako svoji výkladní...

Chtěl bych Turka v Česku, říká Macinka. Antibabiše má za nejhloupější program

15. června 2024

Premium V uplynulých dnech oslavil 16 let po boku Václava Klause. Ještě na Hradě dělal tehdejšímu...

Kvůli Le Penové ho sesadili. Soud však rozhodl, že šéfem Republikánů zůstává

14. června 2024  21:31

Pařížský soud v pátek zrušil rozhodnutí francouzské konzervativní strany Republikáni (LR), která ve...

PŘEHLEDNĚ: Proč Česko kupuje nové tanky za 52 miliard? A co všechno umí?

14. června 2024  21:01

Česká armáda by měla do roku 2030 získat 77 nejmodernějších tanků Leopard 2A8 ve společném nákupu s...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2483x
Klinický psycholog (psychosomatika a psychoterapie).
Autor publikací: Filozofie nemocí, Proč jsme nemocní, Tajemství hypnózy, Kdo s námi manipuluje.
S Janem Kellerem napsali učebnici pro gymnazisty:
Úvod do filozofie, sociologie a psychologie
(s ilustracemi Vladimíra Renčína).
Informace o jmenovaných knihách:
www.dialog-lbc.cz

Dvojité kliknutí na foto zobrazí starší články.

Seznam rubrik