Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Český plebs na kolenou před elitami

Vhazují nám ohlodané kosti a my je vděčně hryžeme: Údajný český blahobyt, ekonomické balíčky,  utahování opasků, naději „nových partají“ se starými lišáky, problém zasněžených chodníků a falešných doktorátů, miliardu ukradenou z pražské radnice atp.

Málem se zdá, že význačnější viníci a problémy neexistují. Například elity parazitující na českém státě - hyperkapitál, energetická lobby, farmakoncerny a masmédia. Přitom samozvaně správcují naše klíčové komodity: Peníze, energie, zdraví a myšlenky. A naše problémy s těmito komoditami záměrně prohlubují. Totiž jen na změnách k horšímu lze pohádkově vydělat. A my ohlodáváme odhozené kosti.

Protože žádná vláda světa nedonutí hyperkapitál, aby v době krize snížil úrokové sazby a financoval výrobu. Naopak využívá krize a skupuje za babku surovinové zdroje, význačné firmy, banky, akcie, státní dluhopisy atp. A cynicky iniciuje udělování titulů Banka roku, Pojišťovana roku atp. Lichvář či Zloděj roku by byly trefnější.

Americký sociolog Charles W. Mills napsal už před desítkami let: Egoistické zájmy elit nemají nic společného se zájmy ovládaných. Přiměly plebs, aby ve vnějších přehmatech viděl především vlastní neschopnost.

V plebsu jsme začleněni všichni včetně našich i unijních politiků, což lze odvodit z povahy evropské bezvýchodnosti. Přijdeme-li o práci, optimismus, osobní perspektivu či o majetek, považujeme to povětšinou za vlastní selhání. Padesát osm procent dotazovaných Čechů „sebekriticky“ tvrdí, že se má špatně nebo spíše špatně. Čtyřicet procent přiznává, že nemá k dispozici sedm a půl tisíce korun na neočekávané výdaje.

Zdražovací drzost energetické lobby však nezná hranic. Zmocnila se elektráren, plynovodů a ropovodů, které byly vystavěny z našich daní. Čím více energiemi šetříme, tím rychleji zvedá lobby jejich ceny s tvrzením, že je nucena účtovat ceny dosažené na burze. Možná by tomu uvěřilo imbecilní dítě.

Farmakoncerny úžasně vydělaly na falešné chřipkové panice a bohatnou i na pouhém potlačování příznaků nemocí. Pouhé potlačování však vede k masové chronifikaci nemocí. Pacient bývá desítky roků léčen, ale neuzdraví se nikdy zcela. Například jen potlačování alergií, atopických ekzémů a lupénky metodou pokusu a omylu u více jak půldruhého milionu českých občanů naplní každoročně kasu farmakoncernů se stoprocentní spolehlivostí. O dalších milionech českých chronických nemocných nemluvě.

Masmédia se zaštiťují svobodou slova a přitom nás vystavují barbarským reklamám, pseudokultuře a zdeformovaným informacím. Vnukly nám hodnoty, podle jejichž diktátu nelze šťastně žít. Zpochybnily tradice, morálnost, duchovnost a dokonce i naději pro změnu k lepšímu. Dětem a mládeži implantují mělkost a nákupní chtivost.

Čeští zákonodárci nepředkládají zákony potřebné k odstranění našich problémů s výmluvou, že k tomu chybí politická vůle. Vyzývají občany, aby si pomohli sami a nežádali pomoc od státu, byť právě legislativa, marnotratnost, hazardérství a zlodějství státu vehnaly značnou část občanů do úzkých. Například volební systém nastavili tak, aby nemohla vzniknout silná vláda. Aby stát po volbách vůbec fungoval, musí se volební vítězové i poražení spřáhnout, což spočívá v hanebném rozdělení prebend. Všichni politici tak v každých volbách vyhrají, zatímco my voliči utrpíme vždycky hanebnou volební porážku. A pak se ještě hádáme o vyhozené kosti.

 

 

Autor: Petr F. Novotný | úterý 19.1.2010 8:46 | karma článku: 38,88 | přečteno: 3883x
  • Další články autora

Petr F. Novotný

Šéfredaktor Reflexu je progresivní

Za Husáka, po likvidaci odborných kádrů a společenských špiček v roce 1971, jsme si vyprávěli tento vtip: „Může se stát členem akademie věd paralytik?“ „Ano, ale musí být progresivní!“

9.10.2011 v 13:28 | Karma: 9,72 | Přečteno: 1133x | Diskuse| Ostatní

Petr F. Novotný

Uštvání soudce JUDr. Pavla Nagye bylo snadné

Někteří z nás potřebují k radostnému životu nepřítele. Masmédia proto každý den nějakou kořist uštvou. Ideální kořistí je úplatný politik. Jenže ten se umí sakra bránit, například drze namítne, že na udavače podá trestní oznámení a bude žádat desetimilionové odškodné. A tak média neloví žraloky, ale spíše malé ryby a někdy dokonce mřenky. Mladoboleslavský soudce Pavel Nagy byl v roce 2008 nafilmován skrytou kamerou při přebírání peněz. Záznam zakoupila televize Nova a poté jej vysílala nesčetněkrát a pokračuje s tím až do dnešních dnů. Také denní tisk rozviřoval skandál až do úplného vyčerpání čtenářů. Pavel Nagy se totiž nemůže bránit, ani podat trestní oznámení. Byl totiž omezen ve způsobilosti k právním úkonům a nemá ani floka.

17.2.2011 v 8:16 | Karma: 22,06 | Přečteno: 2938x | Diskuse| Ostatní

Petr F. Novotný

Škrty, občané prvního a druhého řádu

Český stát už dávno neposkytuje jen ochranu bezmocným před nouzí, tedy takzvané sociální jistoty. S oblibou také nivelizuje, a to ve všech ohledech, životní potřeby celé populace. Tím paradoxně navozuje masové sociální nejistoty.

28.7.2010 v 10:45 | Karma: 16,81 | Přečteno: 1666x | Diskuse| Ostatní

Petr F. Novotný

Vinnej nevinnej, berte to po řadě!

vykřikl sapér Vodička v Haškově Švejkovi. Vinu či zásluhy nelze v opravdové životní vřavě vskutku odlišit. Objektivita zásluh či provinění se navíc vymaňuje ze subjektivních lidských měřítek, byť i Buddha tvrdíval, že se máme tak, jak si zasloužíme, a i když Kristus kázal, že sklidíme jen to, co jsme zaseli.

16.7.2010 v 15:39 | Karma: 10,54 | Přečteno: 1661x | Diskuse| Ostatní

Petr F. Novotný

Příští volby už jako happening

Mezičas mezi nadějí vzcházející z voleb a následným zklamáním se rychle zkracuje. Protože očekáváme od jiných stále více než od sebe. A také politické ideje se rodí už jen za pomoci peněz. Příští parlamentní volby tímpádem vyhraje ten, kdo jich má nejvíc. Například Petr Kellner z PPF, Karel Komárek z KKCG, Zdeněk Bakala z OKD nebo Andrej Babiš z Agrofertu.

9.7.2010 v 8:15 | Karma: 12,52 | Přečteno: 1406x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:44

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

Humor na sociálních sítích. Na vtipálky vznikla past, za níž může stát armáda

17. května 2024  20:07

Česká armáda zřejmě nemá pochopení pro humor. Jinak si nejde vysvětlit past, kterou patrně...

Když se při dějepisu učí o emancipaci. Výuku má rozšířit téma genderu či LGBT

17. května 2024

Premium Mluvit v hodinách dějepisu o genderové identitě či LGBT? Někteří učitelé už tímto směrem výuku dětí...

Írán udeřil na „satanisty“, zadržel 250 lidí. Podle policie byli obscénní

17. května 2024  19:27

Íránská policie zatkla za propagaci satanismu více než 250 lidí, včetně tří Evropanů. S odkazem na...

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2483x
Klinický psycholog (psychosomatika a psychoterapie).
Autor publikací: Filozofie nemocí, Proč jsme nemocní, Tajemství hypnózy, Kdo s námi manipuluje.
S Janem Kellerem napsali učebnici pro gymnazisty:
Úvod do filozofie, sociologie a psychologie
(s ilustracemi Vladimíra Renčína).
Informace o jmenovaných knihách:
www.dialog-lbc.cz

Dvojité kliknutí na foto zobrazí starší články.

Seznam rubrik