Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Blbý psycholog a chytrý osel

Lidová moudrost praví, že zdraví nenajdeme na hnoji. Jenže mou profesí je právě hledání ztraceného zdraví na hnoji. Někteří diskutéři mi proto na blogu až nenávistně odporují. Zdraví lze prý dostat nazpět jen od lékařů. Jsou přesvědčeni, že to co neznají, nemůže existovat. Také jsou si skálopevně jisti, že svět vypadá přesně tak, jak ho vidí v televizi. Kdyby kvantový fyzik, nositel Nobelovy ceny, řekl v Čechách, že se mikrostruktura kovového odlitku pozmění, bude-li po jistý čas nadálku „bombardována“ emocemi tuctu osob, nepochybně by se ozvalo posměšné hýkání chytrého českého osla. Následek 40letého vnucování marx-leninismu i dnešní vzdělávací povrchnosti.

Klinická psychologie a psychofyziologie se bohužel nedá vystudovat v Plzni. Tak jsem absolovoval na FF UK v Praze. Tam mi vtloukli do hlavy, že velké množství tělesných nemocí vzniká v důsledku konfliktů mezi vědomými a nevědomými (neuvědomovanými) psychickými procesy. To jsem ještě nevěděl, že chytrý osel nevěří na nevědomé psychické procesy, byť rozhodují o životní kvalitě v podstatně větší míře než vědomé. Tudíž je nebere v úvahu ani když trpí nemocí nebo předčasně (zbytečně) umírá.

Mnozí čeští lékaři a kliničtí psychologové (www.lirtaps.cz www.psychosomatika.net www. psychosomatika.cz) se věnují psychosomatice, která nalézá souvislosti mezi zjevením příznaků nemocí a předchozím způsobem psychického prožívání. I já. Když však napíšu na blogu, že dlouhodobé deprese vyvolají často rakovinu ženského prsu, sklízím oslí hýkání. Chytrý osel nemá rád, když ho někdo zastrašuje nestandardními informacemi a peskuje ho, že je odpovědný za svoje nemoci. Kdybych napsal, že rakovinu prsu lze chytnout v přecpaném autobuse, pak by byl chytrý osel spokojen. Výsměch a nadávky sklidím i při popisu životního způsobu, jenž vymodeluje rakovinovou, infarktovou, iktusovou aj. osobnost. Neprávem. Tyto argumenty jsem neověřoval já, ale psychosomatická medicína vědeckými metodami v nejvyspělejších státech světa.

Psychosomatika je studována například na všech německých lékařských fakultách. A všichni němečtí lékaři musí složit atestaci také ze psychosomatiky. Farmakoncerny v Česku vzdor Schengenu dlouho bránily psychosomatice a psychosomatické medicíně, aby cestovala přes hranice. Nechtěly přijít o fantastický kšeft s potlačováním příznaků nemocí. A tak umlčovaly i mnohé lékaře a masmédia. Přesto nejen v Praze už vznikly psychosomatické kliniky a pracoviště, jejichž seznam lze nalézt na www.lirtaps.cz

Dnes ještě napíšu, že ke zdraví nebo k nemoci se lze i naprogramovat. A že pozitivní i negativní psychická pnutí vyvolávají v jednotlivých orgánech fyziologické reakce, které ovlivní stav těchto orgánů. Pak panuje soulad (zdraví) nebo nesoulad (nemoc). Opět jsem se předvedl jako blbec! A když už jsem se znovu odkopal, tak ještě ocituji jeden bod z programu celostátní konference psychosomatické medicíny s německou účastí, která proběhne ve dnech 8.-10. dubna 2010 (viz www.lirtaps.cz): Zdraví společnosti jako výsledek průniku politiky, etiky, ekonomiky a filosofie. Je lékař nástrojem komerčních a politických zájmů nebo občanem se svobodným povoláním? Pokud se tato drzost někoho osobně dotkne, pak prosím, aby tentokrát nespílal mně, ale na uvedené internetové adrese. Předem za to děkuji.

Autor: Petr F. Novotný | pátek 12.3.2010 9:22 | karma článku: 18,08 | přečteno: 2123x
  • Další články autora

Petr F. Novotný

Šéfredaktor Reflexu je progresivní

Za Husáka, po likvidaci odborných kádrů a společenských špiček v roce 1971, jsme si vyprávěli tento vtip: „Může se stát členem akademie věd paralytik?“ „Ano, ale musí být progresivní!“

9.10.2011 v 13:28 | Karma: 9,72 | Přečteno: 1133x | Diskuse| Ostatní

Petr F. Novotný

Uštvání soudce JUDr. Pavla Nagye bylo snadné

Někteří z nás potřebují k radostnému životu nepřítele. Masmédia proto každý den nějakou kořist uštvou. Ideální kořistí je úplatný politik. Jenže ten se umí sakra bránit, například drze namítne, že na udavače podá trestní oznámení a bude žádat desetimilionové odškodné. A tak média neloví žraloky, ale spíše malé ryby a někdy dokonce mřenky. Mladoboleslavský soudce Pavel Nagy byl v roce 2008 nafilmován skrytou kamerou při přebírání peněz. Záznam zakoupila televize Nova a poté jej vysílala nesčetněkrát a pokračuje s tím až do dnešních dnů. Také denní tisk rozviřoval skandál až do úplného vyčerpání čtenářů. Pavel Nagy se totiž nemůže bránit, ani podat trestní oznámení. Byl totiž omezen ve způsobilosti k právním úkonům a nemá ani floka.

17.2.2011 v 8:16 | Karma: 22,06 | Přečteno: 2938x | Diskuse| Ostatní

Petr F. Novotný

Škrty, občané prvního a druhého řádu

Český stát už dávno neposkytuje jen ochranu bezmocným před nouzí, tedy takzvané sociální jistoty. S oblibou také nivelizuje, a to ve všech ohledech, životní potřeby celé populace. Tím paradoxně navozuje masové sociální nejistoty.

28.7.2010 v 10:45 | Karma: 16,81 | Přečteno: 1666x | Diskuse| Ostatní

Petr F. Novotný

Vinnej nevinnej, berte to po řadě!

vykřikl sapér Vodička v Haškově Švejkovi. Vinu či zásluhy nelze v opravdové životní vřavě vskutku odlišit. Objektivita zásluh či provinění se navíc vymaňuje ze subjektivních lidských měřítek, byť i Buddha tvrdíval, že se máme tak, jak si zasloužíme, a i když Kristus kázal, že sklidíme jen to, co jsme zaseli.

16.7.2010 v 15:39 | Karma: 10,54 | Přečteno: 1661x | Diskuse| Ostatní

Petr F. Novotný

Příští volby už jako happening

Mezičas mezi nadějí vzcházející z voleb a následným zklamáním se rychle zkracuje. Protože očekáváme od jiných stále více než od sebe. A také politické ideje se rodí už jen za pomoci peněz. Příští parlamentní volby tímpádem vyhraje ten, kdo jich má nejvíc. Například Petr Kellner z PPF, Karel Komárek z KKCG, Zdeněk Bakala z OKD nebo Andrej Babiš z Agrofertu.

9.7.2010 v 8:15 | Karma: 12,52 | Přečteno: 1406x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Vláda navrhuje zvýšení měsíčního poplatku České televizi na 150 korun

26. června 2024  5:53,  aktualizováno  20:05

Návrh na zvýšení měsíčních poplatků veřejnoprávním médiím schválila vláda. Zatímco u České televize...

GLOSA: Tektonické desky politiky v pohybu. Ale kdo riskne koalice stran?

26. června 2024

Premium Co je moc, to je moc, celá koza v polívce, to je o nemoc. To říkávaly naše babičky, když něco fakt...

V kolumbijském Medellínu spadla kabina lanovky. Jeden člověk zemřel

26. června 2024  19:42

Při pádu lanovky ve druhém největším kolumbijském městě Medellín zemřel ve středu nejméně jeden...

Izraelský vpád do Libanonu? OSN varuje před humanitární apokalypsou

26. června 2024  19:26

Rozšíření izraelské války proti palestinskému hnutí Hamás z Pásmu Gazy do Libanonu by mělo...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2483x
Klinický psycholog (psychosomatika a psychoterapie).
Autor publikací: Filozofie nemocí, Proč jsme nemocní, Tajemství hypnózy, Kdo s námi manipuluje.
S Janem Kellerem napsali učebnici pro gymnazisty:
Úvod do filozofie, sociologie a psychologie
(s ilustracemi Vladimíra Renčína).
Informace o jmenovaných knihách:
www.dialog-lbc.cz

Dvojité kliknutí na foto zobrazí starší články.

Seznam rubrik