Kdo může porazil Merkelovou? Třeba nová politická kometa Martin Schulz

Našla Angela Merkelová konečně vyzyvatele? Vypadá to, že ano. A možná i slábnoucí němečtí sociální demokraté našli konečně svého spasitele.

Bývalý předseda Evropského parlamentu a sociální demokrat Martin Schulz může být nakonec zkázou kancléřky, která se bude ucházet již o čtvrté funkční období.

Podle posledních průzkumů veřejného mínění se Schulz v podstatě na Merkelovou dotáhl a ta to bude mít s obhajobou svého křesla velmi těžké. I když je Schulz v politice nováčkem, jeho výhodou je fakt, že přichází zvenku. V Evropském parlamentě si stačil vydobýt pověst neústupného ,,hráče", který si jde tvrdě za svým. Pokud chce Schulz Merkelovou v letošních volbách porazit, jsou tyto vlastnosti nezbytné. ale bude potřebovat samozřejmě i další.

Němečtí politologové se shodují na tom, že Schulz představuje určitý protipól Merkelové. Je emotivní, přímočarý a své myšlenky umí výstižně a jasně podat. Otázkou je, jestli postupný růst popularity Schulzovi vydrží i za několik měsíců. V politice se totiž nezřídka stává, že efekt ,,novosti" zkrátka v jeden moment pomine. Sociální demokraté tak budou muset Schulze permanentně ,,vézt" na mediální vlně.

Nesmíme však zapomenout ani na to, že i když se Merkelová dopustila mnoha chyb v souvislosti se vstřícnou politikou migrace, rozhodně ji nemůžeme odepisovat. Stále má zhruba poloviční podporu Němců a nevypadá to zatím na nějaký zásadní pokles popularity. Schulz se však jednoznačně musí vůči její chybné migrační politiky vymezit a nastolit nová přitažlivá témata pro voliče. Pokud se mu to podaří, má velkou šanci parlamentní volby vyhrát a sesadit tak po 12 letech ,,železnou kancléřku".

Publikováno na securitymagazin.cz

Autor: Petr Duchoslav | pondělí 27.2.2017 17:13 | karma článku: 0 | přečteno: 6x