Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nemluvte nám do toho, vzkazuje Pražanům Hudeček

V desítkách až stovkách evropských měst se občané mohou podílet na rozhodování o využití veřejných finančních prostředků. Prostřednictvím participativního rozpočtování jsou schopni ovlivnit, za co se bude utrácet část obecních peněž. Primátor Hudeček tuto možnost Pražanům dopřát nechce. 

Jakožto člen petičního výboru jsem předal pražskému primátorovi Tomáši Hudečkovi (TOP 09) petici za využití metody participativního rozpočtu při přípravě rozpočtu hlavního města. Pod tuto petici se podepsalo 906 občanů. Ze strany primátora však přišla jednoznačně zamítavá odpověď. Hudečkovým základním argumentem, kterým odůvodnil své "ne", byla údajná přílišná odbornost rozpočtového procesu metropole. Jinými slovy nám primátor sdělil, že občané rozpočtu nerozumí a nemohou do něj tudíž promlouvat. Lépe to prý za ně zvládnou zvolení zástupci. Argument je to dle mého názoru zavádějící a pouze dokazuje, jaké smýšlení o Pražanech pan primátor má. Lidé nejsou žádní hlupáci. Na základě důkladné a věcné veřejné diskuse určitě jsou schopni rozhodovat o tom, co v Praze chtějí a co ne.

Věřím, že pan primátor si nemyslí, že občané jsou slabomyslní a že nejsou schopni rozhodovat. Názor pana primátora má svoji příčinu pravděpodobně jinde. Pokusím se zamyslet nad tím, co k němu ale Tomáše Hudečka vede. Pražská TOP 09, a u současného primátora to platí dvojnásob, založila svou komunikaci vůči voličům na maximální transparentnosti a zapojení občanů do veřejného života hlavního města. Proč tedy najednou přichází odmítnutí kroku, který přesně tomuto napomáhá. Bylo by ode mě laciné, podezřívat pana Hudečka ze snah rozdělovat veřejné prostředky tajně a bez kontroly občanů.  Problém spíš vidím v nepochopení funkcí, které metoda participativního rozpočtu může plnit a také již v řadě měst a zemí světa plní. Ve stručnosti se proto pokusím Tomáši Hudečkovi i všem případným zájemcům vysvětlit, o co jde.

Metoda participativního rozpočtu je nástrojem posílení přímé demokracie a motivace občanů k podílení se na správě věcí veřejných. Základní rovnice zní: občané navrhují, radnice realizuje. Tato myšlenka vznikla v roce 1989 v brazilském městě Porto Alegre a od té doby se rozšířila do celého světa včetně Evropy. Prvním evropským městem, které zavedlo celoplošný participativní rozpočet, byl v roce 2007 portugalský Lisabon.  Právě toto město by mohlo být pro Prahu vhodným příkladem a vzorem. Příkladů v Evropě je však stovky. U našich německých sousedů jsou to například Hamburg, Lipsko nebo Freiburg. Na Slovensku s participativním rozpočtem zase koketuje Bratislava. Ale i v Praze již máme první vlaštovky. Například sedmá městská část zkouší zavést participativní prvky do svého rozpočtu. Další na řadě by mělo být hlavní město.

Univerzální model, jak participativní rozpočet uplatňovat, však neexistuje. Každé město a čtvrť jsou specifické a stejně tak jsou specifické potřeby a zájmy jejích občanů. Proto se jednotlivé modely liší podle lokálních specifik a stejně tak se postupně upravují a zdokonalují mechanismy samotné participace občanů. Ve většině evropských měst učinili zkušenost, že participativní rozpočet pomáhá budovat důvěru mezi občany a jejich volenými zástupci. Ve výsledku tak sociální dialog nastartovaný jeho prostřednictvím přispívá k obecnému rozvoji města a jednotlivých městských komunit.

Ve všech případech je však participativní rozpočet účinným nástrojem motivace často netečných občanů, aby se aktivně zapojili do dění ve městě a pomohli při formování jeho budoucnosti. Jsem přesvědčen, že právě apatie řady občanů k tomu, jakým způsobem a směrem se Praha vyvíjí, je jedním z dlouhodobých problémů našeho města. Participativní rozpočet rozhodně není sám o sobě spásou. Rozhodně se však jedná o projekt, o kterém stojí za to seriózně diskutovat a přemýšlet. Alespoň to bych od primátora více než milionové metropole, místo odmítavého dopisu, očekával. 

Autor: Petr Dolínek | středa 19.3.2014 20:49 | karma článku: 11,81 | přečteno: 629x
  • Další články autora

Petr Dolínek

Změny v MHD znovu a snad lépe

Každá výraznější změna v organizaci pražské veřejné dopravy vždy vzbudila vlnu kritiky. Bylo to tomu tak nepochybně i proto, že byla občanům představena jako holý fakt. Proto to chceme tentokrát udělat jinak.

12.2.2016 v 11:57 | Karma: 6,07 | Přečteno: 372x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Petr Dolínek

Výkřiky, odpovědnost a Libeňský most

Když se řekne dědictví, většina lidí si asi dle kultovního filmu Věry Chytilové představí radostný moment spojený s nabytím hmotných statků. V politice to však bývá spíše opačně.

14.1.2016 v 6:54 | Karma: 9,51 | Přečteno: 268x | Diskuse| Ostatní

Petr Dolínek

Méně aut, více čistého vzduchu

Na faktu, že stav ovzduší v našem hlavním městě není zrovna ideální, se shodneme patrně všichni a minulé dny a týdny to opět potvrdily. Jak přispět ke zlepšení situace?

18.11.2015 v 10:07 | Karma: 8,18 | Přečteno: 3120x | Diskuse| Ostatní

Petr Dolínek

Nastupujte, dveře se otevírají!

Cyklisti, rodiče s kočárky, hendikepovaní spoluobčané, všichni jste v pražské městské hromadné dopravě srdečně vítáni!

6.11.2015 v 15:43 | Karma: 4,39 | Přečteno: 163x | Diskuse| Ostatní

Petr Dolínek

Praha musí být moderním městem s důrazem na sociální rozměr

Praha potřebuje sociálně ohleduplné a přátelské řízení města, v jehož středu zájmu budou Pražané a jejich potřeby. Proto sociální demokracie nabízí skutečný program a jasná opatření, prostřednictvím kterých chce Praze dát sociální a lidský rozměr. Stejně tak jako jej dala sociální demokracie vládě, která nyní napravuje chyby předchozích neohleduplných pravicových vlád.

8.10.2014 v 13:20 | Karma: 5,26 | Přečteno: 375x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Vláda schválila důchodovou reformu. Do penze má pustit mladší lidi později

30. dubna 2024  6:09,  aktualizováno  12:18

Přímý přenos Úpravy, které se týkají budoucích důchodců, schválila vláda. Návrh, na němž se shodla, počítá se...

Kamion na Rozvadovské spojce skončil ve svodidlech, vyprošťovali ho jeřábem

30. dubna 2024  11:59

Pražští hasiči v úterý v noci vyprošťovali kamion, který na Rozvadovské spojce na západě Prahy...

Měl jsem dát do stanov TOP 09 právo zakladatele ji rozpustit, píše Kalousek

30. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  11:57

Zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek, tvrdě zkritizoval vedení strany a na sociální síti X dokonce...

Na Prachaticku se zřítil paraglidista, na louku spadl asi ze třiceti metrů

30. dubna 2024  11:52

K nehodě paraglidisty vyjížděli v pondělí záchranáři k obci Kahov poblíž Prachatic. Muž se zřítil...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 726x
Jsem radní hl.m. Prahy pro oblast dopravy a evropských fondů (ČSSD). Měl jsem čest působit také jako zastupitel šesté městské části. Hodně jsem se naučil i jako parlamentní zpravodaj ministryně školství, později jako šéfredaktor Pražských listů. Mnoho let jsem členem a vedl jsem Mladé sociální demokraty. Jsem ale normální člověk, kterého trápí stejné věci jako vás. Mám dvě děti, které mi dávají spoustu energie, cestuji, čtu dobré knihy i braky, sportuji.

Seznam rubrik