Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Změny v MHD znovu a snad lépe

Každá výraznější změna v organizaci pražské veřejné dopravy vždy vzbudila vlnu kritiky. Bylo to tomu tak nepochybně i proto, že byla občanům představena jako holý fakt. Proto to chceme tentokrát udělat jinak.

Většina lidí obecně nese jakékoli změny zaběhlých pořádků nelibě. U veřejné dopravy to platí dvojnásob. To je fakt, na kterém se mi nepochybně nepodaří nic změnit. Jsem ale přesvědčen, že nebetyčný rozdíl, zda s nimi připravované změny konzultujete dopředu, nebo jim skutečnost, že jim tramvaj či autobus, kterými se léta byli zvyklí přepravovat, příště pojede jinak, jen suše oznámíte.

Tak tomu v minulosti bohužel bylo. Právě proto jsem pár měsíců po nástupu do funkce pražského radního pro dopravu vrátil Ropidem připravený plán změn k přepracování. Připomínek, které k němu přišly, bylo totiž téměř tři tisíce. Do života tak byly uvedeny jen nejnutnější změny, které souvisely s otevřením nových stanic trasy metra A.

Nyní ROPID připravuje návrh komplexní změny znovu. Ale dle mého požadavku úplně jinou formou. Zásadních změn v přípravě je hned několik. V první řadě se chceme dozvědět názory Pražanů a městských částí, proto již v závěru roku 2015 proto byly o zaslání svých podnětů požádány jednotlivé městské části a nyní se poprvé obracíme i na cestující veřejnost. Na 80 zastávkách povrchové dopravy můžete už zhruba dva týdny spatřit letáky s dotazy na možné budoucí změny linek. Na jejich základě už dorazilo téměř tisíc podnětů. Budu moc rád, pokud této možnosti využijí i další Pražané a sejde se nám jich ještě více. Všechny budou následně zodpovědně posouzeny odborníky a konzultovány s městskými částmi.

Následně ROPID připraví hned tři návrhy změn. První návrh bude konzervativní a bude obsahovat řešení základních problémů, které se v tramvajové síti vyskytují. Rozsah změn v tomto návrhu nebude velký. Druhý návrh, tzv. Směrový, bude zásadnější a navrhovaných změn v něm bude víc, bude řešit zavádění nových spojení, například přímého tramvajového spojení mezi Strašnicemi a Palmovkou. Třetí návrh, tzv. páteřní podle Vídeňského modelu by měl poskytnout cestujícím a městských částem náhled na to, jak by síť tramvají vypadala, pokud by se po ní pohybovaly výhradně páteřní linky. Cílem tohoto návrhu, který bude obsahovat zásadní koncepční změnu tramvajového provozu v Praze, je především vyvolat diskusi o možné podobě tramvajového provozu v budoucnosti.

Základním zadáním přitom je, aby změny nestály žádné peníze navíc, ale současně platí, že v žádné variantě nedojde k tomu, že by z ulic mizely tramvajové spoje. Úseky, kde je nutné posílit, budou řešeny mírným oslabením v úsecích, kde nyní tramvaje jezdí nevytížené.

Osobně jsem velkým příznivcem a podporovatelem veřejné dopravy. Považuji ji za jednu ze základních služeb pro Pražany a zároveň za ekologickou a z pohledu Prahy nejvhodnější formu dopravy. Snažím se dělat maximum proto, aby byla MHD pro Pražany maximálně cenově dostupná, a zároveň je dokázala rychle, pohodlně a bezpečně přepravit tam, kam potřebují.

Nežijeme ale v ideálním světě a nemáme nevyčerpatelné finanční zdroje. Pražská MHD patří k nejkvalitnějším na světě, což však taky něco stojí. Pokud chceme udržet kvalitu veřejné dopravy i do budoucna, musíme ji být schopni ufinancovat. Proto je nutné hledat co nejefektivnější řešení, které umožní snížit cenu vozokilometru a zároveň nesníží dopravní obslužnost. Jsem přesvědčen, že to je možné.

Vyžaduje to však špičkovou práci od plánovačů, opravdu důslednou veřejnou debatu ale také i určitou míru pochopení od Pražanů. Ani při nejlepší vůli se nelze zavděčit všem stejně. Zájmy jednotlivých městských částí i skupin občanů jdou totiž často přímo proti sobě. Změna, kterou jedni vítají s jásotem, druhé nepotěší. Proto je třeba umět i ustoupit a potkat se na pomyslné půli cesty. V Praze nás žije zhruba 1,3 milionu. Při vzájemném respektu a schopnosti kompromisu bude ten život lepší.

Autor: Petr Dolínek | pátek 12.2.2016 11:57 | karma článku: 6,07 | přečteno: 372x
  • Další články autora

Petr Dolínek

Výkřiky, odpovědnost a Libeňský most

Když se řekne dědictví, většina lidí si asi dle kultovního filmu Věry Chytilové představí radostný moment spojený s nabytím hmotných statků. V politice to však bývá spíše opačně.

14.1.2016 v 6:54 | Karma: 9,51 | Přečteno: 268x | Diskuse| Ostatní

Petr Dolínek

Méně aut, více čistého vzduchu

Na faktu, že stav ovzduší v našem hlavním městě není zrovna ideální, se shodneme patrně všichni a minulé dny a týdny to opět potvrdily. Jak přispět ke zlepšení situace?

18.11.2015 v 10:07 | Karma: 8,18 | Přečteno: 3120x | Diskuse| Ostatní

Petr Dolínek

Nastupujte, dveře se otevírají!

Cyklisti, rodiče s kočárky, hendikepovaní spoluobčané, všichni jste v pražské městské hromadné dopravě srdečně vítáni!

6.11.2015 v 15:43 | Karma: 4,39 | Přečteno: 163x | Diskuse| Ostatní

Petr Dolínek

Praha musí být moderním městem s důrazem na sociální rozměr

Praha potřebuje sociálně ohleduplné a přátelské řízení města, v jehož středu zájmu budou Pražané a jejich potřeby. Proto sociální demokracie nabízí skutečný program a jasná opatření, prostřednictvím kterých chce Praze dát sociální a lidský rozměr. Stejně tak jako jej dala sociální demokracie vládě, která nyní napravuje chyby předchozích neohleduplných pravicových vlád.

8.10.2014 v 13:20 | Karma: 5,26 | Přečteno: 375x | Diskuse| Ostatní

Petr Dolínek

Pomůžeme dvěma třetinám bezdomovců pryč z ulic

Podle dat z roku 2010 se v Praze pohybuje okolo 4 tisíc lidí bez domova, z čehož jedna třetina jsou tzv. viditelní bezdomovci, tedy ti, které vídáme na ulicích v centru či vlakových nádražích. ČSSD představila v rámci svého volebního programu návrhy preventivních opatření k zastavení neustálého nárůstu počtu lidí bez domova. Naším cílem je co nejdříve zastavit alarmující nárůst bezdomovectví v Praze a zároveň snížit počet bezdomovců v ulicích minimálně o dvě třetiny.

29.8.2014 v 12:45 | Karma: 10,58 | Přečteno: 703x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58,  aktualizováno  21:38

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Na čarodějnice padaly teplotní rekordy. Ve Žďáře od vatry vzplála tráva

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  21:28

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Češi chtěli odříznout proruského Ukrajince, zastání našel na Slovensku

30. dubna 2024  20:56

Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc...

Měli „rozjasnit každodenní život v boji“. Pávi vyvolali smršť nadávek na Putina

30. dubna 2024  20:55

Vedení zoologické zahrady v ruském Lipecku dostalo podivný nápad se taky nějakým způsobem zapojit...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 726x
Jsem radní hl.m. Prahy pro oblast dopravy a evropských fondů (ČSSD). Měl jsem čest působit také jako zastupitel šesté městské části. Hodně jsem se naučil i jako parlamentní zpravodaj ministryně školství, později jako šéfredaktor Pražských listů. Mnoho let jsem členem a vedl jsem Mladé sociální demokraty. Jsem ale normální člověk, kterého trápí stejné věci jako vás. Mám dvě děti, které mi dávají spoustu energie, cestuji, čtu dobré knihy i braky, sportuji.

Seznam rubrik