Prázdná náměstí

Centra měst se vylidňují. Prodejní prostory zejí prázdnotou, služby se také stěhují do jiných částí města, a pouze lavičky s přilehlým okolím jsou plné hlučně nepracující menšiny. 

Nepíši o Praze, nebo Brnu, ale o Ostravě a menších městech už ano. Kouzlo centra města se vytrácí. I těch lidí chodí po městském dláždění čím dál tím méně. Mnoho bankovních domů je fuč. V našem okresním městě zmizela z vlastních velkých prostor pošta a přepážky se přestěhovaly do centra nákupního.

Není problém v tom, že vyrůstají velká nákupní centra a že do nich obchodníci odcházejí. V nákupním centru je lepší parkování a je zdarma i na několik hodin. Je tam vše pod jednou střechou. Často tam pořádají všelijaké akce, zásobování není omezeno atd. Trend je prostě takový a lidé to chtějí a využívají těchto služeb.

Problém, dle mého názoru, je v politice města a v politice jako takové. Není vůle řešit dlouhodobě problémy. Není vůle se vůbec na čemkoli dohodnout. Nejen komunální politika se nebere jako služba. Po každých volbách nemáte pocit, že tam ti volení jsou proto, aby zlepšovali, ale aby bojovali.

Evropských dotací neumíme využít plných sto procent, které nám jsou nabízeny. A jsou to peníze přesně na tyto případy. Jenže to by se muselo chtít a nedívat se na dotace jen jako na možnost vlastního zbohatnutí. Muselo by se také chtít dát hlavy dohromady. Začít pracovat a vymyslet, jak se z dotací dá centrum města udělat pro lidi atraktivní, aby to byla chlouba města a ne místo ukřičených duchů. Jenže pokud člověk vidí, jak rychle vyroste za nemalé peníze obchodní centrum i s příjezdovými cestami, a jak pak vypadá oprava cesty a chodníků řízená radními...

Pokud jsem zmínil Ostravu, tak tam je procházka středem města snad už k pláči. Pokud někomu něco říká kauza obchodního domu Ostravica a stav přilehlých budov kolem, tak jistě slzu smutku uroní ihned.

Autor: Petr Burian | čtvrtek 3.4.2014 15:45 | karma článku: 14,31 | přečteno: 834x
  • Další články autora

Petr Burian

Být v rektu až po uši

15.1.2024 v 17:33 | Karma: 38,42

Petr Burian

Tatínek vám vyhlásí válku

16.3.2022 v 7:12 | Karma: 26,98

Petr Burian

Zobání

30.11.2021 v 9:54 | Karma: 20,73