Je peklo ekologické?

Pokud ne, tak brzy bude. Ekologičtí aktivisté se zaručeně dostanou i tam a v pekle teprve tehdy nastane pravé peklo.

Čím čerti v tom pekle pod kotli vlastně topí? Peletkami? Zplynovacími kotli? Elektřinou? Plynem? Tepelným čerpadlem? Nebo kotle žhaví obnovitelnými zdroji? Ani náhodou! Uhlím topí. Sídlí v podzemí a tam je uhlí dost a mají ho na dosah ruky. Jenže, ta pohoda jim brzy skončí. Nebude trvat dlouho, a i u nich se ukáže kontrola stavu topenišť. A to nejlépe na udání. Stačí, aby se do pekla dostal jeden jediný ekologický aktivista, a říkám vám, že čerti budou vložkovat komíny jako diví.

Když jsme s otcem v domě instalovali první plynový kotel, nechali jsme v soustavě zabudovaný i náš starý kotel na pevná paliva. Uhlím už jsme jej sice neládovali, ale kotel od té doby slouží jako záložní a také jako úspora nákladů na topení. A to dosti značná úspora. Topím v něm ve dnech, jako jsou ty dnešní, kdy stačí trochu přitopit večer, nebo o víkendech, o vánočních svátcích apod. Topím v něm dřevem a kdo zná, tak ví, že teplo z něj je úplně jiné, než při topení plynem. Mimochodem, ten kotel má přes padesát let a přežil dva kotle plynové.

Mám toho kluka DAKONského rád. Nejde k němu sice připojit termostat, ale za ta desetiletí vím přesně, kdy a kolik dřeva do kotle přiložit a jak v domě udržovat příjemnou teplotu. Dřevo kotel spálí do mrtě, popela je vždy minimum a jeho jediná spotřeba je elektřina pohánějící oběhové čerpadlo. Spotřeba nula nula nic.

Tak, hergot, jakou uhlíkovou stopu zanechává můj starý kotel oproti zplynovacímu kotli, nebo kotli na peletky, které mají spotřebu energie násobně vetší? Také mají oběhové čerpadlo. A k tomu automatický podavač, ventilátor, řídící jednotku... U mého kotle jsem řídící jednotkou já a funguji bez odběru elektrické energie. A kolik uhlíkové stopy zanechá výroba peletek? Určitě daleko větší, než moje dřevěné špalky.

Že prý chtějí zabránit tomu, aby lidé nespalovali v těchto kotlech kde co. S tím maximálně souhlasím. Ale nesouhlasím s tím, že je můj kotel neekologický, když v něm pálím suché dřevo a jen a jen dřevo. Ať po domácnostech chodí kontrola a bere vzorky z komína, ať zjistí, jestli netopím sajrajtem. Každý rok to mohou dělat společně s kominíkem, který přichází vymést komín.

A to jsem si nedávno přečetl, že už je doporučen i zákaz domácích krbů na dřevo. Takže bude následovat zákaz krbů na zahradě. Jestli to tak bude pokračovat, tak bude mít člověk pomalu strach škrtnout zápalkou. Čerti jsou v háji.

Autor: Petr Burian | úterý 12.10.2021 8:16 | karma článku: 30,91 | přečteno: 524x
  • Další články autora

Petr Burian

Být v rektu až po uši

15.1.2024 v 17:33 | Karma: 38,42

Petr Burian

Tatínek vám vyhlásí válku

16.3.2022 v 7:12 | Karma: 26,98

Petr Burian

Zobání

30.11.2021 v 9:54 | Karma: 20,73