Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rostou!!!

Včera mi můj manžel řekl, že má chuť na smaženici. Pravou, na sádle cibulku, na ní nasbírané houby, domácí vajíčka, kmín, sůl,  zakusovat chlebem...... V našem CHKO Český les nikdy o houby v lesích není nouze, jen si sběrač musí pamatovat svoje místečka.....Takže jsme vyrazili na houby....

Oblékla jsem si vysloužilé džíny, obula neméně vysloužilé Martensky, na sebe triko a vojenské kongo, do ruky košíček a vyrazili jsme s manželem vstříc úlovkům.

Manžel je vesnický kluk. Zná všechna místečka v lese, který sousedí s jeho rodným domem. Na houby chodíme spolu již leta, ale problém byl v tom, že většinou jsem se mu ztratila já a musel mě hledat a nehledal houby. Vyřešil to tím, že na mě navlékl reflexní vestu z auta a do kapsy mi dal mobil, prý tak předejde tomu, abych se mu ztratila nebo přešla hranice do Německa, jak už se mi jednou stalo...Najednou jsem byla v Reichu, vynořila jsem se v jedné z vesniček a absolutně nechápajíc souvislosti jsem byla odvedena na celnici Lísková a zpět odeslána manželovi, což se stalo před pěti lety.

 

Vyrazili jsme. Les dýchal svým pochmurným a krásným dechem, kochala jsem se, když jsem viděla ty vzrostlé smrky....dýchala jsem vůni lesa....najednou manžel: "Šmarjá, nekochej se a hledej!!"

Tak jsem tedy sklonila hlavu a hledala. Myslela jsem si, že půjdeme jen po nějaké cestě, ovšem manžel měl svoje místečka, která jsou na kopci zvaném "Slepičák" Táhl mě nahoru do kopce. Poctivě jsem v martenskách šlapala nahoru kilometr a půl do prudkého kopce v reflexní vestě jako šašek...Najednou řekl: Tak jsme tady..."

Rozhlédla jsem se. Neuvěřitelně azurový obzor spolu s vůní lesa. Tekoucí potok, který je zásobárnou pitné vody pro obec Díly, odkud manžel pochází...napila jsem se....voda led, až zuby trnou a v hlavě jiskří, takovou vodu nikde jinde nenajdete...Prostě jen v potoce v čisté přrodě. Sedla jsem si, opřela se zády o strom a jen vychutnávala ten výhled a tu vůni. Nic krásnějšího jsem nikdy v životě nezažila, než tu malou chvíli, kdy jsem vyšplhala na ten kopec a otevřel se mi výhled na celý kraj.

 

Manžel mi řekl: "Seď tady, já se podívám na ty svoje místečka" - ale já mu řekla, že jdu s ním. A stálo to za to. Prodíralaj sem se křovím, chvíli jsem nadávala, že nechápu, co tu dělá, že tu nic není, ,až jsem našla svého prvního letošního hřiba kováře. Seděl si tam v mechu, hlavu měl jako talíř, běžela jsem k němu, i jsem zakopla a vyválela se, ale to mi nevadilo......opatrně jsem ho vyprostila zpod kmene spadlého stromu, pod kterým vyrostl...a křičela jsem - Vencooo, mám!!!

 

I když vím, že v lese se nekřičí, já jsem prostě musela. Ten hřib byl tak nádherný, s hnědým kloboukem, a červenýma "trubkama" dole pod kloboukem, naprosto zdravej.....za chvíli jsem zakopla o dva další kováře,l kteří si jen tak vyrostli uprostřed cesty...za tu chvillku jich najednou bylo nasbíráno 14....

 

a na závěr, když už jsme šli domů, tak jsme našli ještě pět masáků, neboli muchomrka růžovka a tři holubinky. Smaženice neměla chybu a navíc řízky z toho mého obr hřiba byla třešnička na dortu. Zítra vyrážíme znova, Český les, Chodsko a Domažlicko - tam už rostou!!!!!!!!!!!!!!

 

 

Autor: Petra Pavlíčková | pátek 24.6.2011 0:00 | karma článku: 20,91 | přečteno: 1925x
  • Další články autora

Petra Pavlíčková

WC a dršťková

Stává se to. Občas vám Vánoce nevyjdou dle vašich představ. Když pominu provozní věci typu - nejsou peníze na dárky, nejsou dárky, nedorazily dárky, dopravce PPL se ožral a nedovezl dárky včas, protože chrápal v odstaveném autě...

29.12.2016 v 23:55 | Karma: 25,63 | Přečteno: 799x | Diskuse| Společnost

Petra Pavlíčková

Poslední ze Sedmi statečných...

Už asi týden se objevuje tolik zpráv o úmrtí slavných osobností, herců, umělců, fotografů apod, že jsem se přistihla, jak si při čtení dalšího nekrologu pobrukuji text slavné trampské písničky: "Zatracenej měsíc listopad..."

11.11.2016 v 23:44 | Karma: 29,66 | Přečteno: 1077x | Diskuse| Kultura

Petra Pavlíčková

Ať život muší plácačka zruší!!!!

Neznám nádhernější start nového dne, než být probuzena mouchou. Znáte to všichni - spíte, sladce...a najednou "pink" a sedí vám na nose, obličeji, na všech odkrytých okončetinách těla. Je marnou snahou tu černou vtěrku odehnat.

21.9.2016 v 21:41 | Karma: 15,79 | Přečteno: 375x | Diskuse| Společnost

Petra Pavlíčková

Když vám vyhlásí válku kotě....

Ve staré kůlně kousek od našeho baráku má soused kočičku, která porodila patero zdravých koťat, černých jako uhel. Jsem zde v okolí známa jako "kočičí máma", i šla jsem se na prcky podívati...

24.7.2016 v 23:14 | Karma: 28,73 | Přečteno: 1106x | Diskuse| Ostatní

Petra Pavlíčková

Co vydá stará půda?

Odkojena Foglarem, nedalo mi to a prostě jsem prozkoumala půdu v baráčku po zesnulé babi. Našla jsem tam rodinné fotoalbum, u kterého jsem se málem umlátila smíchy.....nedivím se, že babi tento "skvost" raději dala na půdu...:-)

7.7.2016 v 0:23 | Karma: 24,16 | Přečteno: 798x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Poslanci zvýšili ochranu zemědělské půdy. NEchtějí už další logistická centra

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  12:05

Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Bazény v ulicích, výpadky elektřiny. Jihovýchodní Asii drtí rekordní teploty

3. května 2024

Premium Od spolupracovníka MF DNES v Asii Horké počasí ve filipínské Manile mění život v ulicích. Přibývají bazény nebo škopky, ke kterým je...

Požár pralesa Mionší musel založit člověk, zjistili odborníci. Sčítají škody

3. května 2024  11:46

Hasičští experti se vrátili do terénu, aby vyšetřovali příčinu požáru v pralese Mionší v Dolní...

Zdravotnictví čeká kolaps, věští analýza. Chybí 3000 lůžek, péče se nadužívá

3. května 2024  11:36

V českém zdravotnictví hrozí bez přijetí potřebných opatření vyčerpání zdrojů. Systém není podle...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 70
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6074x
Jsem normální občan ČR

Seznam rubrik