Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Moravský internet

Už to nejsou jen peníze, které hýbou světem. Dnes může světem pohnout úplně každý, stačí, aby uměl rozšířit své myšlenky mezi ostatní. Každý stroj se sesype, když se do něj správně kopne. A kde je k tomu lepší příležitost než na internetu?

Nemluvím teď jen o nepřeberném množství blogů, které si přečte jen velmi omezené množství lidí. Internet má oproti televizi či novinám jednu velkou výhodu – člověk nemusí přijmout to, co je mu naservírováno pod nos. Zatímco televize si skoro vždy dělá patent na pravdu a objektivitu, na internetu není problém najít si k daném tématu další úhly pohledu nebo si přečíst kritické komentáře k samotnému článku (pokud se prohrabeme množstvím spamu). Schopní lidé si na internetu umí udělat kariéru a jejich jméno se pak ozývá ze všech stran.

Nicméně tento článek nemá být pouze prázdným konstatováním očividného. Budu se věnovat jiné problematice. Je zajímavé, jaký nárůst v poslední době zaznamenaly stránky s moravskou tématikou. Moravanství a Morava je téma, o kterém v televizi neuslyšíme. Nemá o něm být slyšet. Lidé, kteří média kontrolují, nechtějí, aby se o Moravanech vědělo. Na internetu je tomu naštěstí jinak.

Není tomu tak dlouho, co mohl běžný člověk dojít k názoru, že moravské hnutí zmizelo. Pryč byla devadesátá léta, revoluční nálada vyprchala, Moravané zmizeli z politiky a nedařilo se táhnout za jeden provaz. Média dehonestovala cokoliv moravského a o Moravě se mluvilo jako o východních Čechách. Nespokojené hlasy se nejhlasitěji začaly ozývat právě na internetu.

Objevily se dva blogy, kolem kterých se začala soustředit komunita nespokojená se současnou situací. Trefně nazvané moravak.bloguje.cz a dalsimoravak.bloguje.cz byly jen prvními vlaštovkami. První zmíněný se zabývá nejvýznamnějšími událostmi spojenými s Moravany, druhý pak rozebírá problémy do podrobna a zabývá se i moravským jazykem. Moravanství se stalo i záležitostí mladých lidí, kteří na tyto stránky přišli a myšlenky je zaujaly. Další místo, které nalákalo mnoho nových lidí, byla diskusní místnost Morava na lide.cz . Je to místo, kde se mluví o aktuálním dění, každý se tam může bez problému vyjádřit. Stejně tak snadno se tam ale bohužel můžou vyjádřit tací, kteří cítí potřebu nám vynadat. Přehlednější moravské diskuse jsou také na stránkách politické strany Moravané a na slovane.ic.cz.

Dalším krokem byl web moravia.ic.cz, který slouží jako rozcestník na další moravské weby. Dají se tu najít spousty dalších odkazů na weby věnující se Moravě, kterých neustále přibývá. Jakási neznámá osoba této stránce pravidelně dělá reklamu v diskusích pod zprávami na novinky.cz, často bohužel spíše zápornou než kladnou, když se odkaz objevuje i v diskusích, které s Moravou nemají nic společného.

Poslední zajímavost, kterou zde zmíním, jsou moravská videa na youtube, která se také objevují jako houby po dešti. Videa jako jsou Otec Moravanů nebo Free Moravia ukazují, že Moravanství není mrtvé. Jsou lidé, kteří nezapomněli na to, co bylo, co všechno se stalo a co je třeba uchovat.

Tento článek byla jen krátká zpráva o tom, co v poslední době vzniká. Internet je zbraní, jak může každý dostat své myšlenky mezi veřejnost, když mu to jiná média neumožňují. Jak hlásají stránky Moravenses terra Moravia , Morava je všude tam, kde je internet.

Autor: Jakub Pernes | středa 6.8.2008 9:59 | karma článku: 13,67 | přečteno: 1396x
  • Další články autora

Jakub Pernes

-ismy očima filosofa

Od mojí "zkoušky dospělosti" uplynul už rok a já jsem si vzpomněl na svou maturitní práci, kterou jsem si ještě zpětně vymohl na škole zpět a bezpečně uložil do počítače. Tenkrát jsem si ještě nebyl zcela jistý, co budu studovat dál a studium filosofie bylo jednou ze zvažovaných možností. Nakonec jsem se rozhodl jinak, ale v téhle povídce jsem zachytil svůj pohled filosofa. Námět povídky vznikl z náhlého popudu mysli, jinak to v krátké době, která je na maturitní práci vyhrazená, ani nejde. Pokud vám vrtá hlavou název, tak je podle této práce, kterou jsem musel krátce před tím analyzovat.

25.6.2009 v 10:10 | Karma: 12,39 | Přečteno: 1082x | Diskuse| Společnost

Jakub Pernes

Třetí přání

Lyrická povídka, která už tady jednou je, ale nyní přidávám i rozšířené filmové zpracování... Pro každého, kdo má rád krátké filmy...

25.6.2009 v 9:09 | Karma: 7,81 | Přečteno: 853x | Diskuse| Poezie a próza

Jakub Pernes

Moravskoslezský týden

...aneb čtyřicet let marných nadějí

6.6.2009 v 17:05 | Karma: 13,31 | Přečteno: 1165x | Diskuse| Politika

Jakub Pernes

Slyšte, Moravané

"Zdaliž oni nejsou, kteří nám svobod našich závidí? Zdaliž oni nejsou, kteří nás opanovati a sobě podmaniti obmýšlejí, aby sami hlavou a my ocasem království jejich zůstávali? Neboť jakkoliv se pěkně stavějí, jakkoliv lahodná slova od sebe dávají, jakkoliv mocným a upřímným přátelstvím se zavazují, nic není, já je znám a vím, že kdekoliv mohou a příčiny dostanou, všudy námi zadní kouty vymetají."

16.10.2008 v 15:35 | Karma: 23,43 | Přečteno: 1870x | Diskuse| Politika

Jakub Pernes

Paroubek píše poezii

Poklidné poledne, parlament podřimuje, přehlíží pracovní povinnosti. Pohodička. Pak přijde prudké probuzení. Paroubek přináší podivný projev, připravovaný pro podobné prodlevy. Předvolební plán pro přízeň populace.

19.9.2008 v 9:29 | Karma: 37,10 | Přečteno: 4248x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1519x
Student historie a digitálních médií na Masarykově univerzitě.