Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Dodlinka

6. 8. 2008 23:03
Pseudonárodnost

Co pořád máte s tou moravou. Ta vždy byla, je a vždy bude Česká. Moraváci ani fakticky neexistují. Dnešní obyvatelé si tak říkají z důvodu určení místa pobytu. Jinak rasově se jedná o křížence Tatarů (Mongolů), Maďarů a Čechů.

0 0
možnosti

klv

6. 8. 2008 23:07
Re: Pseudonárodnost

tož ogare co ti řéct, že si enem hlupák

0 0
možnosti

Dodlinka

6. 8. 2008 23:13
Re: Re: Pseudonárodnost

Proč? Začněte myslet hlavou "ogaři". Bez Čechů by na tom byla morava hůř než Slovensko. Jezdili by jste k nám žebrat o práci v montovnách jako oni. Obilí koupíme kdekoliv levněji a vaše víno nestojí za nic. A nic jiného nemáte.

0 0
možnosti

klv

6. 8. 2008 23:16
Re: Re: Re: Pseudonárodnost

příteli, klidně si pokračuj ve svém povýšeném tonu jaký že to jsi borec když jsi Čech, jen ze sebe děláš hlupáka, o Moravě vůbec nic nevíš a patrně jsi tady nikdy ani nebyl, právě takoví jako ty jsou příčinou toho proč moraváci pohrdají čecháčky, jsi usměvný ve své povýšenosti ;-D

0 0
možnosti

Dodlinka

7. 8. 2008 8:33
Re: Re: Re: Re: Pseudonárodnost

Mně přijde jako úsměvně naivní snaha o jakousi "moravskou samostatnost". Je to nesmysl jak z ekonomického, tak z historického hlediska. Můj první příspěvek byl myšlen jako provokace k mému pobavení. Povedlo se.

0 0
možnosti

klv

7. 8. 2008 8:57
Re: Re: Re: Re: Re: Pseudonárodnost

já nestojím o žádnou samostatnost, z dnešního hlediska je to nesmysl a blouznivcům z různých moravských pidistran nevěřím že jim jde o Moravu, nakonec my jako Valaši už svoje království máme ;-D

ale vážně, z historického hlediska nebyla Morava nikdy součástí Českého království dokonce i Rakousku Uhersku byla Morava samostanou zemí stejně jako Čechy, markrabství moravské bylo dědičným lénem českých králů ne součástí království, jen pro upřesnění,

0 0
možnosti

Gabriel Svoboda

7. 8. 2008 12:46
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pseudonárodnost

Ta historicita má dva aspekty:

1) Moravě téměř vždy vládl stejný člověk jako Čechám.

2) Morava vždy byla samosprávnou administrativní jednotkou.

Současná ČR je ohledně bodu 2) zcela ahistorická, takže se nelze divit, že někteří navrhují konzistenci, tedy zrušení i bodu 1).

0 0
možnosti

Stone_Pilot

7. 8. 2008 8:42
Re: Re: Re: Pseudonárodnost

Morava jako obrázek venkova - jen lány obilí a vinice. Kdys tam byla naposled? Víš kolik Pražáků studuje na univerzitách na Moravě? Že se do Brna jezdí léčit ti nejtěžší onkologičtí pacienti z celé republiky? Že 20% spotřeby el. energie celé ČR pokrývají Dukovany, o kterých se na rozdíl od Temelína pořád dokola nekecá? Že v Ostravě nejsou jen doly, ale vývojová centra Nokia apod.? Jsem absolutně proti nějakému dělení ČR, ale z povýšených názorů lidí jako ty je mi mírně nevolno.

0 0
možnosti

Gabriel Svoboda

7. 8. 2008 6:18
Re: Pseudonárodnost

"Ta vždy byla, je a vždy bude Česká"

Morava česká je, ale ne vždy byla a ne navždy musí být. Národy netrvají od věčnosti do věčnosti: Morava je česká od doby vzniku národů (19. století) a pokud se Moravané někdy rozhodnou vytvořit národ, zřejmě to nebudou dělat v rámci českého nadnároda. Zatím se tak nerozhodli (vizme výsledky sčítání lidu), proto je Morava česká a "Moravan" je pseudonárodnost. Ale to neimplikuje nic pro budoucnost.

0 0
možnosti
  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1519x
Student historie a digitálních médií na Masarykově univerzitě.