Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Významná kauza. Ale Procházková to dělá blbě.

Dnes už asi většina lidí ví, že spisovatelka Lenka Procházková už dlouho bojuje proti církevním restitucím. Nejdřív bojovala proti jejich schválení a teď, když už většina ostatních, kteří jsou na její straně, považuje kauzu za ztracenou, bojuje za jejich zrušení.

Teď učiním velké, kajícné doznání: Nevím, jestli jsem proti restitucím. Nevím, jestli hlavní Lenčin argument ("když bude církev vlastnit pozemky na území ČR, budou pod kontrolou Vatikánu, čímž dojde k porušení svrchovanosti našeho území") je nosný, anebo ne. Pravda určitě někde bude, tohle není případ, kdy má "každý tak trochu pravdu", ale já nejsem ochotná investovat hodiny a dny, možná měsíce do studia všech materiálů, abych si mohla udělat názor, za kterým si budu stát. Kolegyně a tak trochu kamarádka Lenka mi to odpouští.

Ona sama si udělala velmi vyhraněný a dlouhým studiem podložený názor. Statečně snáší, když se do ní strefují lidé s podobně vyhraněným opačným názorem. Co ji ale ničí, to jsou lidé, kteří s ní souhlasí – a svou podporu vyjadřují prapodivným způsobem.

Lenka dostává stovky e-mailů od "podpůrců", které v životě neviděla, ale oni ji viděli mockrát (v televizi), a tak mají pocit, že se k ní smějí chovat důvěrně. Mnozí se s ní chtějí scházet – samozřejmě na místě, které jim vyhovuje, a v době, kdy se jim to hodí. Když se pak s nimi skutečně sejde – v naději, že jí řeknou něco podstatného anebo nabídnou konkrétní pomoc, zjistí, že neumějí nic než si stěžovat, naříkat, vysvětlovat jí (jí!), proč jsou církevní restituce špatné, případně ji informovat, že je třeba s tím něco udělat.

Nejlepší jsou ti, kteří "nemají čas" se tím sami zabývat, ale vědí přesně, jak se tím má zabývat ona. Někteří jsou "zcela na její straně", ale její práci kritizují – dělá to blbě, kdyby se do toho pustili oni, to by byla jiná, panečku. Bohužel se jim do toho zrovna nechce.

Možná si někdo myslí, že Lenka Procházková za své občanské aktivity dostává zaplaceno. Není to pravda. Dělá to všechno ve svém volném čase a na živobytí si vydělává jinak. Na rozdíl od spousty lidí přesvědčených, že "by se s tím mělo něco dělat", něco dělá.

Jak říkám, tohle z mé strany není pokus lidi přesvědčit, že restituce jsou špatné. Já to nevím. Mám trochu problém se smířit s tím, že známá disidentka Lenka je ochotná spolupracovat s komunisty, když slibují, že se zasadí proti restitucím, a neváží si lidí jako je Schwarzenberg, který k restitucím inklinuje. Mé a Lenčino pojetí národa a vlasti se od sebe diametrálně liší a o mnohých věcech bychom se hádaly, kdybychom na to měly povahu.

Chci ale Lenčiny příznivce, odpůrce restitucí, kteří jí chtějí pomáhat, poprosit, aby jí pomáhali inteligentně. Třeba sbírali podpisy občanů, kterým restituce pije krev. Organizovali tiskovky nebo aspoň setkání mnoha lidí naráz. Lenka se nemůže, prostě nemůže individuálně scházet s každým, kdo si myslí (a většinou bohužel jen myslí), že k téhle kauze má co říct. Nebo jí napsali povzbudivý mail, ale nic po ní nechtěli a neurazili se, když při svém pracovním vytížení nestihne odpovědět.

Případně jí jen tiše drželi palce a posílali jí pozitivní energii (pokud na něco takového věří). Kritika ze strany lidí, kteří s jejím názorem plně souhlasí, ale nelíbí se jim, jakým způsobem bojuje za jeho prosazení, skutečně nepomáhá.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Iva Pekárková | pátek 19.7.2013 9:24 | karma článku: 27,24 | přečteno: 3237x
  • Další články autora

Iva Pekárková

Jak se K. stal mocným čarodějem

Bylo kouzelné slunečné ráno. K. se rozhodl, že zas jednou pojede do práce na kole. A protože tohle bylo poprvé, co po zimě vytáhl bicykl, dal si na cestu do severního Londýna dvě a půl hodiny. Nechtěl dorazit pozdě.

3.4.2017 v 8:35 | Karma: 40,30 | Přečteno: 6082x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Véééliká láska a na noze páska. Pravdivý příběh.

Co je v tomhle příběhu páska? Téhle pásce na kotníku se anglicky říká „tag“, česky náramek a je to zařízení, které vám přimontují na nohu, když něco provedete, aby mohli

14.3.2017 v 9:07 | Karma: 37,57 | Přečteno: 5160x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

O mezinárodní nezbytnosti profesionálních žen

Byl to malér. Jeremy, řidič soupravy londýnské nadzemní dráhy, najel s vlakem na odstavnou kolej, kde měl zůstat až do rána, a nevšiml si, že ve vagónu pořád sedí – nebo teda napůl leží – zapomenutý pasažér.

8.3.2017 v 9:04 | Karma: 39,00 | Přečteno: 4740x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Partyzánská Zahrádka ve Východním Penge

Zrovna zasvítilo sluníčko, a tak jsem si čekání na autobus krátila focením rozkvetlých sněženek, šafránů a narcisů, které jako zázrakem vyrašily na kousku země hned u zastávky. V tom okamžiku se ke mně přitočil chlapík

6.3.2017 v 9:12 | Karma: 34,60 | Přečteno: 2017x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Obejměte fobika (O strachu)

Byli dva. A zřejmě přišli nezávisle na sobě, i když teď seděli vedle sebe – vzadu, v té části kavárny, kam se mohli uchýlit lidé, které „beseda s autorem“ (mnou) nijak zvlášť nezajímala, a popíjet si tam skvělé kafe, aniž bych je

5.12.2016 v 8:30 | Karma: 34,92 | Přečteno: 2845x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Kvůli důchodové reformě bude mimořádná schůze, čekají se opět noční bitvy

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  15:42

Přímý přenos Nejtřaskavější bod z programu květnové schůze budou poslanci projednávat až příští týden, po...

Zloděj ujel s traktorem od hobbymarketu, může jej prodat na náhradní díly

21. května 2024  15:22

Starší, ale stále plně funkční traktor s radlicí a sypačem zmizel v květnu od brněnského...

Skončí Veselý v Radě ČT za urážky Vášáryové? Ani nevím, kdo to je, říká herečka

21. května 2024  13:39,  aktualizováno  14:46

Slovy člena Rady České televize Lubomíra Xavera Veselého vůči bývalé velvyslankyni v Rakousku,...

Flandry jsou opět naše, hlásají separatisté. S africkou modelkou na plakátech

21. května 2024  14:35

Krajně pravicová strana Vlámský zájem dlouhodobě usiluje o odtržení severní části Belgie. V kampani...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

  • Počet článků 313
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7510x
Autorka knih, tlumočnice, barmanka, taxikářka na obou stranách silnice. Poslední vydané knížky: Levhartice (román), Beton (soubor povídek), Péra a perutě (můj první román v novém vydání), Postřehy z Londonistánu (blogokniha), Pečená zebra (román o černobílých vztazích v Česku). Na jařeo vyšlo nové vydání Slonů v soumraku (román o nerovné lásce starší Angličanky a mladého Senegalce). Na září se chystá fungl nové doplněné vydání tlusté blogoknihy -- Multikulti pindy jedný český mindy. Zrovna se pouštím do pokusu napsat novou knížku. Můžete mě kontaktovat na ivapekarkova@gmail.com