Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Uprchlíky? Jen s klobásou.

Dočítám se, že se ve čtvrtek ve sněmovně jednalo o tom, jak to bude s uprchlíky. Podle předběžných zpráv hrozí, že jich Česká republika přijme okolo patnácti set. Pravda, ve srovnání s těmi 180 tisíci nebo možná už

200 tisíci, kteří letos zamířili do Evropy a evropské země si je přehazují jak horkou bramboru, se to nezdá být mnoho, a ve srovnání se čtyřmi miliony zoufalých Syřanů, kteří opustili vlast ve snaze zachránit si život, taky ne. Ale na Česko je to až až. Jestli to správně počítám, naplnili by – v závislosti na velikosti rodin a počtu čtverečních metrů na osobu – jeden až dva velké paneláky někde na Jižním Městě nebo v Letňanech. Představte si, že jdete na autobus a z oken na vás nesrozumitelnou hatmatilkou pokřikují uprchlíci kulturně nám vzdálení. Možná jim z balkónů bude povlávat prádlo odpudivě exotického střihu, určené k nekalým účelům. Nebylo by to příšerné? Každý dobrý Čech by si zoufnul.

Naštěstí pan prezident Zeman zas jednou projevil svou odvahu a moudrost. Nechal se slyšet (tedy ústy svého mluvčího, jestli správně čtu zprávu), že uprchlíci přijatí Českou republikou by "nebyli ve šťastné situaci". Smutná zvěst, že ano? Ale on okamžitě nalezl řešení: musíme si sem legálně vpustit jen uprchlíky, kteří jsou Čechům kulturně blízcí. Ti tady jistě budou šťastnější.

Pan prezident hovořil o "křesťanech", ale já myslím, že "křesťan" je krycí slovo. Kolik je v Česku skutečných křesťanů? K některé odnoži křesťanství se podle zjištění ze sčítání obyvatel v roce 2011 hlásí necelých čtrnáct procent našich občanů. Kulturně nejbližší by nám tedy byli ateisté, agnostikové anebo lidé, kteří mají příliš mnoho práce, než aby si udělali na takové zbytečnosti čas. Takových ovšem mezi uprchlíky ze Středního Východu či z Afriky najdeme poměrně málo.

A tak navrhuju, abychom při hledání společných kulturních kořenů upustili od křesťanské (či jakékoli jiné) víry a jako styčný bod našich kultur zavedli klobásu. Pan prezident už ji řádně zpropagoval a funguje to: dostali jsme se na světovou špičku ve výskytu rakoviny tlustého střeva. Ale to uprchlíkům nebudeme říkat. Ostatně, i kdyby jim to někdo prásknul, co je několikaprocentní zvýšení šance, že ji dostanou, oproti hrůzám Islámského státu? Klobásu vyhlásíme za hlavní náboženský (nebo spíš ne-náboženský) symbol češství, našinectví. Kdo ji nejí, není Čech. Kdo nerad klobásu, není nám kulturně blízký.

Z oken jednoho až dvou velkých paneláků, do kterých umístíme uprchlíky ochotné klanět se klobásovému bohu (a takových bude valná většina) se místo cizokrajných pachů, z kterých se dobrému Čechu zdvihá žaludek, nyní bude linout vůně uzeniny, českému nosu tolik líbezná. Kdykoli dojde k nedorozumění (a to určitě dojde, vždyť uprchlíci budou mít jen tu svou hatmatilku, ani česky to pořádně neumí), stačí zakrojit do klobásky – a opět nastane kulturní spříznění. Není to nádhera?

Takže, mí milí uprchlíci, mám pro vás radu, kterou posvětil (i když ne takhle lapidárně) sám pan prezident České republiky. Pokud skutečně máte zájem ucházet se u nás o azyl (a to bych si, být vámi, moc dobře rozmyslela), pak tedy cestou k nám, v přestávkách mezi putováním přes poušť, topením se v moři a skákáním přes ploty, v nějaké Čechám kulturně spřízněné zemi, přes kterou půjdete, (třeba v Makedonii) zakupte, případně ukradněte štangli klobásy. Tou při příchodu na hranice ze všech sil mávejte. Klobása musí být ohebná a pružná, jinak si ochránci hranic pomyslí, že máte v ruce klacek, a na místě vás zastřelí. Držte se v malých hloučcích, aby se vás naše armáda, poslaná hranice střežit, tolik nebála, a tiše, muzikálně skandujte: "Smrt abs-ti-nen-tům! Smrt ve-ge-ta-ri-á-nům! Smrt ne-ku-řá-kům! Ať ži-je klo-bá-sa!" Vážně, zkuste to. Vsadím se, že dostanete azyl.

Autor: Iva Pekárková | pátek 10.7.2015 8:25 | karma článku: 33,74 | přečteno: 6565x
  • Další články autora

Iva Pekárková

Jak se K. stal mocným čarodějem

Bylo kouzelné slunečné ráno. K. se rozhodl, že zas jednou pojede do práce na kole. A protože tohle bylo poprvé, co po zimě vytáhl bicykl, dal si na cestu do severního Londýna dvě a půl hodiny. Nechtěl dorazit pozdě.

3.4.2017 v 8:35 | Karma: 40,30 | Přečteno: 6078x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Véééliká láska a na noze páska. Pravdivý příběh.

Co je v tomhle příběhu páska? Téhle pásce na kotníku se anglicky říká „tag“, česky náramek a je to zařízení, které vám přimontují na nohu, když něco provedete, aby mohli

14.3.2017 v 9:07 | Karma: 37,57 | Přečteno: 5155x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

O mezinárodní nezbytnosti profesionálních žen

Byl to malér. Jeremy, řidič soupravy londýnské nadzemní dráhy, najel s vlakem na odstavnou kolej, kde měl zůstat až do rána, a nevšiml si, že ve vagónu pořád sedí – nebo teda napůl leží – zapomenutý pasažér.

8.3.2017 v 9:04 | Karma: 39,00 | Přečteno: 4737x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Partyzánská Zahrádka ve Východním Penge

Zrovna zasvítilo sluníčko, a tak jsem si čekání na autobus krátila focením rozkvetlých sněženek, šafránů a narcisů, které jako zázrakem vyrašily na kousku země hned u zastávky. V tom okamžiku se ke mně přitočil chlapík

6.3.2017 v 9:12 | Karma: 34,60 | Přečteno: 2015x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Obejměte fobika (O strachu)

Byli dva. A zřejmě přišli nezávisle na sobě, i když teď seděli vedle sebe – vzadu, v té části kavárny, kam se mohli uchýlit lidé, které „beseda s autorem“ (mnou) nijak zvlášť nezajímala, a popíjet si tam skvělé kafe, aniž bych je

5.12.2016 v 8:30 | Karma: 34,92 | Přečteno: 2844x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusko do konce srpna zakázalo vývoz cukru, chce zajistit stabilitu na trhu

4. května 2024  7:16

Rusko přechodně zakázalo vývoz cukru ze země. S odkazem na vládní nařízení o tom píší ruské tiskové...

Španělské ministerstvo se rozhodlo zrušit cenu býčích zápasů. Vyvolalo kritiku

4. května 2024  7:05

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů. Informoval o tom...

Do konce roku by se mohlo konat další jednání české a ukrajinské vlády, řekl Fiala

4. května 2024  6:48

Do konce letošního roku by se podle premiéra Petra Fialy mohlo konat další společné jednání české a...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 313
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7499x
Autorka knih, tlumočnice, barmanka, taxikářka na obou stranách silnice. Poslední vydané knížky: Levhartice (román), Beton (soubor povídek), Péra a perutě (můj první román v novém vydání), Postřehy z Londonistánu (blogokniha), Pečená zebra (román o černobílých vztazích v Česku). Na jařeo vyšlo nové vydání Slonů v soumraku (román o nerovné lásce starší Angličanky a mladého Senegalce). Na září se chystá fungl nové doplněné vydání tlusté blogoknihy -- Multikulti pindy jedný český mindy. Zrovna se pouštím do pokusu napsat novou knížku. Můžete mě kontaktovat na ivapekarkova@gmail.com