Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Romové v Anglii (pastorova schovanka)

V tomhle příběhu figuruje mladá romská dívka s duševní poruchou, baptistický pastor z Jamajky, skupina pákistánských vykuků a psycholožka, která pracuje pro sociální služby (Angličanka). Tenhle příběh se nestal – děje se. Já jsem se o něm dozvěděla včera.

Na okraji Londýna, ve čtvrti, která si jako zázrakem zachovala ovzduší venkovského města, našel pastor na ulici dívenku. Byla špinavá, strhaná, v hadrech. Vypadala, jako že strávila delší čas na ulici. Nedovedla mu říct, kde se tu vzala, odkud sem přišla, čím se živí, kde bydlí. Anglicky uměla jen pár slov, vesměs neslušných. Pastor se rozhodl, že ji vezme na pár dní k sobě, a jeho žena s tím souhlasila. Nebyla první, komu pomohli. Ale vůbec bych se nedivila, kdyby byla poslední.

Viktoria už u pastora bydlí skoro osm měsíců. Je maličká, má trochu dětské pohyby a vystupování malého uličníka. Vypadá na dvanáct. Ve skutečnosti je jí devatenáct, ale když si dobře neprohlédnete drobné vrásky u očí a koutků úst, neuvěříte tomu.

Když jsem ji viděla v čekárně ve společnosti černocha, kterému už jistě bylo přes čtyřicet – a netušila jsem, že právě ona je má klientka --, přiznám se, že mi blesklo hlavou, co asi tihle dva mají společného. V čepici do čela měla bezvěkou tvářičku ženy odněkud z jihovýchodní Asie, pořád cosi drmolila téměř nesrozumitelnou angličtinou, ve které zaměňovala r a l (což jen posílilo mé přesvědčení, že musí být z Asie) – a celkově působila dojmem hloupoučké, rozmazlené ženušky, kterou si chlapík přivezl z nevěstince kdesi v Thajsku nebo v Kambodži, případně objednal z katalogu.

Tak už i černoši? říkala jsem si v duchu. Co všechno chlapi nepodstoupí jen proto, aby měli doma blbou, ale docela hezkou mladici...

Všechno bylo docela jinak.

Co dělala Viktoria v Anglii, to se neví. Pastorovi se podařilo získat papíry ze slovenských nemocnic, kde byla jako dítě hospitalizovaná – měla poruchy chování, depresi, byla lehce retardovaná a neplatila na ni žádná autorita. V papírech stojí, že její matka prosila doktory, ať si ji v nemocnici nechají, že si s ní neví rady, ale oni Viktorii pokaždé vrátili domů.

Před dvěma a půl nebo třemi lety se celá rodina sebrala a odstěhovala se do Anglie. Tohle ovšem vím od pastora, který to všechno vypátral. Viktoria chápe, že je v cizí zemi, ale neumí říct, jak dlouho, plete si roky se dny a s měsíci. Doma se jí prý nelíbilo – nedovede říct proč --, a tak jednou prostě odešla. Během tří měsíců, co byla nezvěstná a pátrala po ní policie, se způsobem, který nedovede popsat, dostala z jednoho konce Londýna na druhý.

Pastor se obává, že ví, co za tím bylo. Dala se dohromady s pár "Asiaty" (což v britském žargonu znamená Pákistánci) a ti si ji mezi sebou předávali, až se dostala sem. Viktoria není prostitutka – na to je, upřímně řečeno, příliš hloupá. Myslí si, že ji všichni její "kamarádi" milují, i když si nepamatuje jejich jména, na to je jich prý trochu moc. Chce si je vzít – ještě neví, kterého. Před pár měsíci pastor a jeho žena prožili období hrůzy, když se domnívali, že je těhotná. Naštěstí nebyla. Umíte si představit baptistického pastora se srdcem ze zlata, jak doprovází dívku jiné rasy – od pohledu dvanáctiletou – na potratovou kliniku? Teď jí pokaždé, když odchází z domu, vnutí balíček kondomů s prosbou, ať je proboha používá... Jeho nadřízeným se to nelíbí, ale on to považuje za jediné řešení. Nemůže jí zakázat vycházet z domu – je jí přes osmnáct a je plnoletá. Pastor tuší, co asi dělá, když jde s "kamarády" ven. Viktorka se tím často chlubí. Pastor si myslí, že hoši – mnohem starší a protřelejší než ona – ji občas pasou, ale ona o tom neví ani nedostane žádné peníze.

Pastor má smůlu – kdyby Viktorii bylo patnáct nebo šestnáct, vrhly by se po ní sociální služby jako slepice po flusu. Bylo by jedno, co se jí líbí a co si přeje. Umístili by ji do pěstounské rodiny (to se stává mnoha dospívajícím, které rodiče nezvládají) anebo, když by moc zlobila, do pasťáku. Pastor by měl do týdne volný byt. Když je jí devatenáct, sociálka jí může pomoct, ale jen v případě, že o to Viktorka projeví zájem. Proti její vůli pro ni nikdo nemůže najít bydlení ani vyřídit podporu, nikdo ji nesmí nutit, aby chodila do práce nebo na kurzy angličtiny.

Aby toho nebylo dost, naučila se Viktorka, jak se volá policie. Je to docela jednoduché: vytočíte 999, a když se ozve operátor, vychrlíte na něj těch pár slov, které znáte. "Pomoc! Nebezpečí! Znásilnění! Chlap!" nebo tak něco. Když jim umíte říct adresu, pomůže to, ale ani to není nezbytné. V případě nutnosti si vás zaměří a přijedou stejně, ač možná se zpožděním.

Pokaždé, když se Viktorce něco nelíbí, zavolá policii na pastora a jeho ženu. Volala ji už čtrnáctkrát – pastor i policajti si to zapisují. Poprvé musel složitě vysvětlovat, že se Viktorii skutečně nepokusil znásilnit, i jeho žena mu to dosvědčila. Podruhé až po čtrnácté už policisté věděli, co a jak, ale přijet museli, takový je zákon. V sousedství je jen jedna policejní stanice – vážně to tu vypadá jako na malém městě – a na pastora teď útrpně pohlíží kdekterý konstábl na ulici.

Dvakrát vzal Viktorku za rodinou – naložil ji do auta a odvezl na vzdálený konec Londýna. Tím si ověřil, že Viktorka nechce bydlet u rodiny – a její rodina si nepřeje, aby bydlela u nich. Pokaždé jim dal nějaké peníze – bydlí jich bůhvíkolik v malinkém bytečku, ve kterém teče jen studená voda – a zas si Viktorku odvezl domů. Myslím, že ani nepovzdechl. Bere svůj osud takový, jaký je.

Jednou vzal Viktorku na slovenskou ambasádu. Tam se s ním ale nikdo nebavil – úředníci prý buď neuměli anglicky, nebo to úspěšně předstírali. A dívali se na něj skrz prsty, jako by byli přesvědčení, že má za lubem něco příšerného.

Včera vzal Viktorku do sídla speciálního týmu, který vyšetřuje lidi s psychickými poruchami a vypracovává na ně posudky. Psycholožka to neměla snadné: Viktorka na všechno odpovídala – nejspíš pravdivě --, že neví, nepamatuje se. Stěžovala si na pastora, pak na otce – zdálo se, že si ty dvě osoby plete. Ví, že není na Slovensku, je v cizí zemi, ale teď zrovna si nevzpomíná, jak se ta země jmenuje.

Pár odpovědí měla nacvičených. Používá kondomy? Ano, samozřejmě. Pořád? Bez výjimky? Ano, ano. Co je to kondom? To už zapomněla...

Dokud Viktoria neotevře pusu, působí jako roztomilá panenka. Nenapadlo by vás, že je s ní něco v nepořádku. Jakmile pronese pár vět, pochopíte, že skutečně není schopná se o sebe postarat. A nejspíš nikdy nebude.

Psycholožka posudek sepsala a zrovna teď, dnes ráno, se v městečku koná velká konference na téma co s Viktorkou. Fakt by mě zajímalo, co doktoři a sociální pracovníci vymyslí. Není vyloučené, že se to dozvím – psycholožka už si mě objednala na příští týden.

Tak mi pomozte držet Viktorii oba palce. A pastorovi všechny čtyři.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Iva Pekárková | čtvrtek 8.12.2011 8:27 | karma článku: 33,91 | přečteno: 3740x
  • Další články autora

Iva Pekárková

Jak se K. stal mocným čarodějem

Bylo kouzelné slunečné ráno. K. se rozhodl, že zas jednou pojede do práce na kole. A protože tohle bylo poprvé, co po zimě vytáhl bicykl, dal si na cestu do severního Londýna dvě a půl hodiny. Nechtěl dorazit pozdě.

3.4.2017 v 8:35 | Karma: 40,30 | Přečteno: 6082x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Véééliká láska a na noze páska. Pravdivý příběh.

Co je v tomhle příběhu páska? Téhle pásce na kotníku se anglicky říká „tag“, česky náramek a je to zařízení, které vám přimontují na nohu, když něco provedete, aby mohli

14.3.2017 v 9:07 | Karma: 37,57 | Přečteno: 5161x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

O mezinárodní nezbytnosti profesionálních žen

Byl to malér. Jeremy, řidič soupravy londýnské nadzemní dráhy, najel s vlakem na odstavnou kolej, kde měl zůstat až do rána, a nevšiml si, že ve vagónu pořád sedí – nebo teda napůl leží – zapomenutý pasažér.

8.3.2017 v 9:04 | Karma: 39,00 | Přečteno: 4740x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Partyzánská Zahrádka ve Východním Penge

Zrovna zasvítilo sluníčko, a tak jsem si čekání na autobus krátila focením rozkvetlých sněženek, šafránů a narcisů, které jako zázrakem vyrašily na kousku země hned u zastávky. V tom okamžiku se ke mně přitočil chlapík

6.3.2017 v 9:12 | Karma: 34,60 | Přečteno: 2017x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Obejměte fobika (O strachu)

Byli dva. A zřejmě přišli nezávisle na sobě, i když teď seděli vedle sebe – vzadu, v té části kavárny, kam se mohli uchýlit lidé, které „beseda s autorem“ (mnou) nijak zvlášť nezajímala, a popíjet si tam skvělé kafe, aniž bych je

5.12.2016 v 8:30 | Karma: 34,92 | Přečteno: 2845x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Přežil jsem rakovinu, jsem spokojený, říká Kajínek. A trvá na obnově procesu

23. května 2024

Premium Nejznámějšímu českému vězni Jiřímu Kajínkovi dnes vyprší sedmiletá podmínka, kterou dostal spolu s...

Blackface! Ne, jen mast na uhry. Škola v Kalifornii vyhodila žáky, teď jim zaplatí

23. května 2024

Premium Mlýn války proti „systémovému rasismu“ a cynismus školy semlel i studenty, kteří se v roce 2014...

Překvapivé oznámení. Volby budou už 4. července, oznámil britský premiér

22. května 2024  19:05,  aktualizováno  20:58

Britský premiér Rishi Sunak oznámil, že parlamentní volby v ostrovní zemi se uskuteční už 4....

Loď při smrtelné srážce na Dunaji řídil Čech. Soud mu zakázal opustit bydliště

22. května 2024  20:13,  aktualizováno  20:32

Kapitán výletní lodi, která v sobotu na Dunaji narazila do motorového člunu, je podle MTI Čech...

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...

  • Počet článků 313
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7510x
Autorka knih, tlumočnice, barmanka, taxikářka na obou stranách silnice. Poslední vydané knížky: Levhartice (román), Beton (soubor povídek), Péra a perutě (můj první román v novém vydání), Postřehy z Londonistánu (blogokniha), Pečená zebra (román o černobílých vztazích v Česku). Na jařeo vyšlo nové vydání Slonů v soumraku (román o nerovné lásce starší Angličanky a mladého Senegalce). Na září se chystá fungl nové doplněné vydání tlusté blogoknihy -- Multikulti pindy jedný český mindy. Zrovna se pouštím do pokusu napsat novou knížku. Můžete mě kontaktovat na ivapekarkova@gmail.com